LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 28 Νοεμβρίου 2021 08:37

Ελληνικές τράπεζες: Στροφή προς την οικονομική ανάπτυξη και πιστωτική επέκταση

Αλλαγή σελίδας για τις ελληνικές τράπεζες. Πού οφείλεται και τι σημαίνει.

γκισε - τραπεζα

Οι ελληνικές τράπεζες αλλάζουν σελίδα, ξεπερνούν το στάδιο της εκκαθάρισης των ισολογισμών τους από τα NPEs και στρέφονται στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και στην πιστωτική επέκταση.

Οι βασικοί παράγοντες ενίσχυσης της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να είναι οι μειωμένες προβλέψεις μετά τον καθαρισμό των NPEs και η βελτίωση των εσόδων από την πιστωτική επέκταση.

Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων, ενώ η οικονομική ανάκαμψη θα επιτρέψει επίσης να δοθεί σημαντική ώθηση στην κατανάλωση και τον τουρισμό.

Οι τράπεζες ολοκληρώνουν επιτυχώς τον καθαρισμό των NPEs, καθώς και περιορίζουν τον σχηματισμό νέων NPEs, και αναμένεται να βρουν στηρίγματα τα επόμενα χρόνια από την πιστωτική επέκταση που υποστηρίζεται από το κυβερνητικό σχέδιο "Ελλάδα 2.0", τη συνέχιση της φθηνής χρηματοδότησης μέσω της ΕΚΤ και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, σημειώνει η NBG Securities.

Μονοψήφιο ποσοστό, κάτω από το 10%, μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) στα τέλη του 2022, προβλέπουν τα πλάνα των συστημικών τραπεζών, με βάση τα οποία το στοκ των "κόκκινων" δανείων θα υποχωρήσει στα 16 με 18 δισ. ευρώ, κάτι που εκτιμά και η Κομισιόν στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που δημοσίευσε στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις χρηματιστηριακών αναλυτών, διαπραγματεύονται σε discount περίπου 35-40% σε σχέση με τις τραπεζικές μετοχές της περιφέρειας της ΕΕ.

Η ολοκλήρωση της εξυγίανσης των ισολογισμών σε συνδυασμό με τις προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών δικαιολογούν υψηλότερους πολλαπλασιαστές αποτίμησης και ένα μικρότερο discount σε σχέση με τους ομοειδείς της περιφέρειας της ΕΕ.

Σύμφωνα με την JP Morgan οι εγχώριες τράπεζες, διαπραγματεύονται με 40% discount σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, το οποίο χαρακτηρίζει αδικαιολόγητο, ενώ εκτιμά ότι και οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να βρίσκονται σε βαθιά έκπτωση σε σχέση με τις ομοειδείς τράπεζες της Ευρωζώνης και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η HSCB σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες φαίνονται ελκυστικά αποτιμημένες με discount 45% σε σχέση με τις τράπεζες της περιοχής των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολή και Αφρικής (EEMEA) και βρίσκονται σε discount περίπου 40% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες .

Σε υψηλότερα επίπεδα , από τα τρέχοντα, θέτουν τις τιμές- στόχους των τραπεζικών μετοχών οι διεθνείς οίκοι.

Η JP Morgan δίνει τιμή-στόχο το 1,5 ευρώ για την Alpha , 1,20 ευρώ για την Eurobank , τα 3,30 ευρώ για την Εθνική και τα 1,90 ευρώ για την Πειραιώς .

Η Bank of America δίνει σύσταση αγοράς για την Alpha Bank με τιμή-στόχο στα 1,45 ευρώ, για την Eurobank στα 1,15 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα στα 3,3 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,40 ευρώ.

Η Morgan Stanley θέτει για τη μετοχή της Eurobank με τιμή στόχο στα 1,07 ευρώ, για την Alpha Bank τα 1,40 ευρώ και για την Πειραιώς θέτει τιμή- στόχο τα 1,52 ευρώ.

Η NBG Securities αναβαθμίζει τη σύστασή της για την Alpha Bank σε outperform, διατηρώντας την τιμή-στόχο του 1,30 ευρώ, ενώ επιβεβαιώνει τη σύσταση neutral για τις Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, με νέα τιμή-στόχο για την πρώτη στο 1 ευρώ από 0,85 ευρώ πριν, και αμετάβλητη στο 1,50 ευρώ για τη δεύτερη.

Σε αναβάθμιση των συστάσεων για την Alpha και την Πειραιώς και αύξηση τιμής στόχου για Alpha, Eurobank και Εθνική, προχώρησε και η HSBC.

Συγκεκριμένα, αναβάθμισε την σύσταση για την Alpha σε "buy" από "hold" με τιμή-στόχο 1,4 ευρώ ανά μετοχή από 1,2 ευρώ προηγουμένως και για την Πειραιώς σε "buy" από "hold".

Παράλληλα, αύξησε την τιμή στόχο για την Eurobank στα 1,3 ευρώ ανά μετοχή από 1 ευρώ προηγουμένως και για την Εθνική στα 3,55 ευρώ ανά μετοχή από 3,4 ευρώ προηγουμένως.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μετάλλαξη Όμικρον: Το Ισραήλ κλείνει τα σύνορά του

Εθνική οδός - Μαλακάσα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή

Κορονοϊός: Δωρεάν rapid test την Κυριακή σε 36 σημεία

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΞεσπά αγρότης στον ANT1, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική ΕλλάδαΣήμερα 19:55 | Ειδήσεις

Στην κάμερα του ΑΝΤ1 ξεσπά καλλιεργητής φασολιών, ο οποίος είδε τη μισή του σοδειά να παρασύρεται από τα ορμητικά νερά.

Τραμπ: Η πρότασή μου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι η οριστική μου πρότασηΣήμερα 20:47 | Ειδήσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η πρότασή του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι η οριστική του πρόταση.

Μεθυσμένος οδηγός έτρεχε με 230 χλμ/ώρα στην Αθηνών - ΛαμίαςΣήμερα 20:09 | Ειδήσεις

Σαν πύραυλος έτρεχε τα ξημερώματα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας ένας οδηγός, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια ήταν μεθυσμένος.

Θεσσαλονίκη: 22χρονος στο νοσοκομείο, μετά από κατανάλωση σούσι - Πρώτο κρούσμα "Anisakis" στην ΕλλάδαΣήμερα 18:01 | Ειδήσεις

Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο παράσιτο εντοπίζεται στην Ελλάδα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ: Η πρότασή μου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι η οριστική μου πρόταση20:56Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:42Ξεσπά αγρότης στον ANT1, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Ελλάδα20:28Μεθυσμένος οδηγός έτρεχε με 230 χλμ/ώρα στην Αθηνών - Λαμίας20:14Πάνω από 400 χιλιοστά βροχής καταγράφηκαν στα ορεινά της Ηπείρου20:00Τραγωδία στην Άρτα: 44χρονος έπεσε από μπαλκόνι - Στο νοσοκομείο η αδελφή του μετά από φωτιά στο διαμέρισμα19:46Νικ Φαν Ντάικ: Ποιος είναι ο «γιατρός των πρωταθλητών» που θα αναλάβει τον Ματίας Λεσόρ19:32Το Δεκέμβριο κυκλοφορεί το βιβλίο του Νικολά Σαρκοζί για την εμπειρία του στη φυλακή19:18Ολλανδία: Drone πετούσαν πάνω από στρατιωτική βάση - Χρήση όπλων έκανε ο στρατός για να τα καταρρίψει 19:04Ηγουμενίτσα: Κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. έφτασε για να αξιολογήσει τις ζημιές της κακοκαιρίας18:50Παναθηναϊκός: Η Μύκονος δυσκόλεψε τους Πράσινους αλλά δεν απέφυγε το αναμενόμενο18:36Θεσσαλονίκη: 22χρονος στο νοσοκομείο, μετά από κατανάλωση σούσι - Πρώτο κρούσμα "Anisakis" στην Ελλάδα18:22Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας και το Αιγάλεω αύριο 23 Νοεμβρίου18:08Ιωάννινα: Ζημιές σε καλλιέργειες, δρόμους και γέφυρες προξένησε η κακοκαιρία17:54Λωρίδα της Γάζας: 7 Νεκροί από Ισραηλινούς βομβαρδισμούς17:40Φιλιππιάδα: Απεγκλωβίστηκε άλογο που είχε παγιδευτεί από την κακοκαιρία (Βίντεο)17:26Αυτοψία του Κώστα Κατσαφάδου στην Κέρκυρα17:12Φάκελος Interpol: Η τουρκική υποψηφιότητα για την προεδρία και ο κίνδυνος “Άλωσης” του Διεθνούς Οργανισμού16:58Συνελήφθησαν γνωστός τράπερ και ο μάνατζέρ του, για κατοχή ναρκωτικών16:44Γερμανία: Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους ξοδεύουν ο καγκελάριος και οι υπουργοί16:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο