LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 28 Νοεμβρίου 2021 08:32

Πολωνία: Πυρά Μοραβιέτσκι κατά Μέρκελ

Αφορμή στάθηκαν οι συζητήσεις της Μέρκελ με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας.

Πολωνία - Λυκορωσία - Σύνορα - Μετανάστες

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι επέκρινε την απερχόμενη καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ διότι διεξήγαγε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκάσενκα εν μέσω της μεταναστευτικής κρίσης στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οι Βρυξέλλες και άλλοι ερίζουν πως ενορχηστρώνεται στο Μινσκ.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Λευκορωσία για τη μεγάλη αύξηση της μεταναστευτικής ροής στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ειδικά αυτά της Πολωνίας, που θεωρούν πως δημιουργήθηκε τεχνητά από το Μινσκ, σε αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης του προέδρου Αλεξάντρ Λουκάσενκα.

Ο Λευκορώσος ηγέτης έχει πει πως –αντιδρώντας στις κυρώσεις για την καταστολή της αντιπολίτευσης μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020, στις οποίες οι αντίπαλοί του κατήγγειλαν εκτεταμένη νοθεία– δεν θα σταματά πλέον κανέναν που περνά από τη λευκορωσική επικράτεια με κατεύθυνση την Ευρώπη.

Η Βαρσοβία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της. Η κατάσταση έχει πάρει διαστάσεις κρίσεις τους τελευταίους μήνες, την ώρα που οργανώσεις αρωγής και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν ολοένα εντονότερη ανησυχία για την ασφάλεια των μεταναστών εν μέσω του χειμώνα.

Η κυρία Μέρκελ μίλησε με τον κ. Λουκάσενκα δύο φορές αποπειρώμενη να αποκλιμακώσει την κρίση.

Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο, ο κ. Μοραβιέτσκι εξήρε το ότι η ΕΕ προσπαθεί να βρει διπλωματική λύση, μολαταύτα επέκρινε την απερχόμενη γερμανίδα καγκελάριο.

«Όταν του τηλεφώνησε, συνέβαλε να δοθεί νομιμοποίηση στο καθεστώς του, ενώ δίνεται αγώνας για την ελευθερία της Λευκορωσίας επί 15 μήνες», δήλωσε.

«Ο Λουκάσενκα καταχράστηκε τη συζήτησή του με την Άγγελα Μέρκελ. Υποστήριξε πως η Μέρκελ συμφώνησε να μεταφερθούν 2.000 μετανάστες στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου. Αυτό δεν είναι σωστό», επέμεινε ο κ. Μοραβιέτσκι, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα χαρακτήρισε τις ενέργειες της Λευκορωσίας «προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ευρώπης» και «υβριδικό πόλεμο».

Η Άγγελα Μέρκελ δέχθηκε φραστικά πυρά ομαδόν, εντός και εκτός Γερμανίας, για τις δύο συνδιαλέξεις της με τον Αλεξάντρ Λουκάσενκα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε πως ανέλαβε την πρωτοβουλία λόγω της απελπιστικής κατάστασης των χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα και σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Ζάιμπερτ πρόσθεσε πως κάθε ισχυρισμός του προέδρου της Λευκορωσίας περί του ότι η Γερμανία συμφώνησε να υποδεχθεί μετανάστες είναι ψευδής.

Ειδήσεις σήμερα:

Μετάλλαξη Όμικρον: Το Ισραήλ κλείνει τα σύνορά του

Καιρός: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες την Κυριακή

Κορονοϊός: Δωρεάν rapid test την Κυριακή σε 36 σημεία


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία28η Οκτωβρίου: Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα (εικόνες)Σήμερα 12:24 | Ειδήσεις

Την παρέλαση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της πολιτικής, θρησκευτικής, στρατιωτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου.

Ημέρες του ’40: Τέσσερις αληθινές ιστορίες ηρωισμού και μνήμηςΣήμερα 10:47 | Ειδήσεις

Από τα παγωμένα νερά του Λούρου μέχρι τις κορφές της Πίνδου και τον ουρανό του Ελ Αλαμέιν – τέσσερις άγνωστες σελίδες από το Έπος της 28ης Οκτωβρίου.

Φονικό στα Χανιά - Λύτρας: Ο 52χρονος είχε χτυπήσει τον 23χρονο - Είχε πάει να τον πατήσει με το αμάξιΣήμερα 08:42 | Ειδήσεις

Η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων επιτηρεί την κατοικία και την περιουσία του δράστη, καθώς υπάρχουν φόβοι για βεντέτα:

Γλυφάδα: Σε κρίσιμη κατάσταση η 70χρονη που δέχθηκε επίθεση από άστεγοΣήμερα 12:52 | Ειδήσεις

0 38χρονος δράστης της επίθεσης, έχει αποδράσει 18 φορές από ψυχιατρικά ιδρύματα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γλυφάδα: Σε κρίσιμη κατάσταση η 70χρονη που δέχθηκε επίθεση από άστεγο13:27Τζαμάικα: Συναγερμός για τον ισχυρότερο κυκλώνα στην ιστορία της χώρας13:14Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας13:00Ουκρανική επίθεση με drones βάζει στο στόχαστρο τη Μόσχα για δεύτερη συνεχή νύχτα12:4528η Οκτωβρίου: Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα (εικόνες)12:31Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τρεις Παλαιστίνιους μαχητές, στη Δυτική Όχθη12:18IRIS: Παράταση για την υποχρεωτική ένταξη στις επιχειρήσεις12:04Ηράκλειο: Υψώθηκε σημαία των 1.440 τετραγωνικών μέτρων11:51Πλήθος κόσμου στην μαθητική παρέλαση στην Αθήνα (εικόνες)11:37Περού: Βουλευτής έβαλε τον βοηθό της να της κόψει τα νύχια των ποδιών και να της κάνει μασάζ11:23Πώς ο "Ψυχρός Τιμωρός" έγινε Σύμμαχος των Ελλήνων, στο Έπος του 194011:10Ημέρες του ’40: Τέσσερις αληθινές ιστορίες ηρωισμού και μνήμης10:56Κωνσταντίνος Τασούλας στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γιώργου Λυγγερίδη: Με τη θυσία του, πέρασε στο πάνθεον των ηρώων10:42Τύρναβος: Απειλούσε με μαχαίρι την οικογένεια του και τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς10:28Χανιά: Απολογείται ο 23χρονος για το φονικό στο πανηγύρι - Πεταμένο σε χωράφι βρέθηκε το όπλο10:15Καλαμάτα: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έδεσε στο λιμάνι κρουαζιερόπλοιο με Ισραηλινούς τουρίστες (εικόνες)10:01Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω της διεξαγωγής μαθητικών παρελάσεων σε Αθήνα και Πειραιά 09:4728η Οκτωβρίου: Τί ώρα θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη09:33Κρήτη: Διάσωση 57 μεταναστών νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας 09:1928η Οκτωβρίου: Το ΟΧΙ των Ελλήνων09:05
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο