LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 28 Νοεμβρίου 2021 08:32

Πολωνία: Πυρά Μοραβιέτσκι κατά Μέρκελ

Αφορμή στάθηκαν οι συζητήσεις της Μέρκελ με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας.

Πολωνία - Λυκορωσία - Σύνορα - Μετανάστες

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι επέκρινε την απερχόμενη καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ διότι διεξήγαγε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκάσενκα εν μέσω της μεταναστευτικής κρίσης στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οι Βρυξέλλες και άλλοι ερίζουν πως ενορχηστρώνεται στο Μινσκ.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Λευκορωσία για τη μεγάλη αύξηση της μεταναστευτικής ροής στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ειδικά αυτά της Πολωνίας, που θεωρούν πως δημιουργήθηκε τεχνητά από το Μινσκ, σε αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης του προέδρου Αλεξάντρ Λουκάσενκα.

Ο Λευκορώσος ηγέτης έχει πει πως –αντιδρώντας στις κυρώσεις για την καταστολή της αντιπολίτευσης μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020, στις οποίες οι αντίπαλοί του κατήγγειλαν εκτεταμένη νοθεία– δεν θα σταματά πλέον κανέναν που περνά από τη λευκορωσική επικράτεια με κατεύθυνση την Ευρώπη.

Η Βαρσοβία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της. Η κατάσταση έχει πάρει διαστάσεις κρίσεις τους τελευταίους μήνες, την ώρα που οργανώσεις αρωγής και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν ολοένα εντονότερη ανησυχία για την ασφάλεια των μεταναστών εν μέσω του χειμώνα.

Η κυρία Μέρκελ μίλησε με τον κ. Λουκάσενκα δύο φορές αποπειρώμενη να αποκλιμακώσει την κρίση.

Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο, ο κ. Μοραβιέτσκι εξήρε το ότι η ΕΕ προσπαθεί να βρει διπλωματική λύση, μολαταύτα επέκρινε την απερχόμενη γερμανίδα καγκελάριο.

«Όταν του τηλεφώνησε, συνέβαλε να δοθεί νομιμοποίηση στο καθεστώς του, ενώ δίνεται αγώνας για την ελευθερία της Λευκορωσίας επί 15 μήνες», δήλωσε.

«Ο Λουκάσενκα καταχράστηκε τη συζήτησή του με την Άγγελα Μέρκελ. Υποστήριξε πως η Μέρκελ συμφώνησε να μεταφερθούν 2.000 μετανάστες στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου. Αυτό δεν είναι σωστό», επέμεινε ο κ. Μοραβιέτσκι, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα χαρακτήρισε τις ενέργειες της Λευκορωσίας «προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ευρώπης» και «υβριδικό πόλεμο».

Η Άγγελα Μέρκελ δέχθηκε φραστικά πυρά ομαδόν, εντός και εκτός Γερμανίας, για τις δύο συνδιαλέξεις της με τον Αλεξάντρ Λουκάσενκα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε πως ανέλαβε την πρωτοβουλία λόγω της απελπιστικής κατάστασης των χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα και σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Ζάιμπερτ πρόσθεσε πως κάθε ισχυρισμός του προέδρου της Λευκορωσίας περί του ότι η Γερμανία συμφώνησε να υποδεχθεί μετανάστες είναι ψευδής.

Ειδήσεις σήμερα:

Μετάλλαξη Όμικρον: Το Ισραήλ κλείνει τα σύνορά του

Καιρός: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες την Κυριακή

Κορονοϊός: Δωρεάν rapid test την Κυριακή σε 36 σημεία


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Οι αποφάσεις για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικεςΧθες 18:43 | Ειδήσεις

Ποιος είναι ο στόχος που έχει η κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. Τι είπε ο Πρωθυπουργός για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Πρόγραμμα σταθερότητας: Ανάπτυξη στο 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% το 2024Χθες 17:34 | Ειδήσεις

Τι περιλαμβάνει για χρέος, πληθωρισμό, ανεργία, επενδύσεις και συντάξεις

Εκρήξεις σε Πειραιά - Καλλιθέα: Οι συλλήψεις και αυτοί που “κρύβονται” από πίσω (βίντεο ντοκουμέντο)Χθες 19:47 | Ειδήσεις

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τέσσερις δράστες και τους κατηγορούν ως δράστες των βομβιστικών επιθέσεων. Πώς σχετίζονται οι δύο εκρήξεις.

Μαρούσι: Συλλήψεις για τη φονική συμπλοκήΧθες 16:27 | Ειδήσεις

Στην σύλληψη τριών ατόμων προχώρησαν οι Αρχές για την φονική συμπλοκή έξω από νυχτερινό μαγαζί στη Λεωφόρο Κηφισίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κέβιν Σπέισι: Ντοκιμαντέρ για την άνοδο και την πτώση του ηθοποιού23:59Ολυμπιακός: Ηττημένος από τη Barcelona “στην κόψη του ξυραφιού” (εικόνες)23:55“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” πίσω από τις κάμερες (εικόνες)23:50ΗΠΑ - Κολούμπια: Τιμωρεί φοιτητές που διαμαρτύρονται υπέρ της Γάζας23:40Ευρωεκλογές 2024: “Να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα” (βίντεο)23:32“Έρωτας φυγάς”: κίνδυνοι και συναντήσεις στο επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (εικόνες)23:25Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: Με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία23:16Μεγάλη Εβδομάδα στον ΑΝΤ1 με μεγάλες θρησκευτικές παραγωγές 23:07Euroleague – Παναθηναϊκός: Τον “προσπέρασε” η Μακάμπι Τελ-Αβίβ (εικόνες)22:55Φαράγγι Σαμαριάς: Πότε ανοίγει για τους επισκέπτες22:41“Ψυχοκόρες”: Sneak Preview από το επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (βίντεο)22:30Αττική: Εξιχνιάστηκαν κι άλλα χτυπήματα από την “άγουρη συμμορία”22:23Μητρόπολη Νέας Ιωνίας: Προσέφερε και φέτος “Δέματα αγάπης” (εικόνες)22:10Ευρωεκλογές - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι έδρες, οι επιτροπές και το νομοθετικό έργο21:56Θεσσαλονίκη – Καταγγελία μητέρας: Νηπιαγωγός… κούρεψε το παιδί μου21:44Πάτρα – Ναρκωτικά σε σχολείο: Προφυλακίστηκαν τρεις κατηγορούμενοι21:40ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ: Αυξημένο το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού21:30Πάσχα στο ΑΝΤ1+ μαζί με όλη την οικογένεια21:20Τένις - Μαδρίτη: Πρόωρος αποκλεισμός για Στέφανο και Πέτρο Τσιτσιπά 21:11Παράταση για την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων που έληγαν σήμερα 20:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο