Το μήνυμα Μητσοτάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών
Η βία κατά των γυναικών συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες και η σιωπή που τυλίγει τέτοια περιστατικά, πρέπει να «σπάσει». Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.
Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
"Η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών αποτελεί μία συμβολική αφορμή να αντικρίσουμε κατάματα ένα διαχρονικό πρόβλημα. Να αντιληφθούμε ότι αυτό συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες. Και να τις σπάσουμε μαζί με τη σιωπή που το τυλίγει. Γιατί το τραύμα κάθε γυναίκας είναι το τραύμα κάθε κοινωνίας, κάθε χώρας. Με το κίνημα #MeToo, πολλές γυναίκες βρήκαν το θάρρος να βγουν μπροστά και να καταγγείλουν τους θύτες τους. Αρκετές, ωστόσο, ακόμα διστάζουν. Τις καλούμε να βρουν και αυτές το κουράγιο. Να απευθυνθούν στις αρχές. Να μη σκύβουν το κεφάλι, υπομένοντας βίαιες πράξεις και συμπεριφορές. Θα έχουν τη στήριξή μας, όπως και ολόκληρης, πλέον, της ελληνικής κοινωνίας.
Δεν αρκούν, όμως, τα ευχολόγια. Απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την Πολιτεία. Και τις αναλαμβάνουμε με θάρρος: Ενεργοποιήσαμε, ήδη, εδώ και δύο χρόνια 73 Ειδικές Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Πολυάριθμοι αστυνομικοί εκπαιδεύτηκαν ειδικά για την ορθή διαχείριση τέτοιων περιστατικών ενώ σήμερα εγκαινιάζουμε ένα από τα έξι πιλοτικά τμήματα διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στον Άλιμο. Διασφαλίζουμε σε συνεχή και σε 24ωρη βάση πρόσβαση των θυμάτων στην εθνικής εμβέλειας Γραμμή SOS 15900, προκειμένου να ζητούν βοήθεια και να έχουν άμεση πληροφόρηση και οδηγίες αντίδρασης.
Λειτουργούμε 43 συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, όπου οι γυναίκες που δοκιμάζονται βρίσκουν κοινωνική, ψυχολογική, αλλά και νομική υποστήριξη. Και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας γίνονται τα ασφαλή καταφύγιά τους. Χάρη σε ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ οι κακοποιημένες γυναίκες βρίσκουν και εργασιακή στήριξη. Τέλος, εξοπλίζουμε τη Δικαιοσύνη με το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο ώστε να τιμωρεί τους θύτες και να δικαιώνει τα θύματα. Ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει πια αυτεπάγγελτη δίωξη και αυστηρότερες ποινές για το έγκλημα.
Και είμαστε στην αρχή. Θα επιμείνουμε. Θα ενθαρρύνουμε. Θα δρούμε. Γιατί όσο κινδυνεύει η γυναίκα θα κινδυνεύει η Δημοκρατία και ο Πολιτισμός μας".
Το δικό του μήνυμα, με αιχμή τις αυξημένες γυναικοκτονίες έστιελε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε σήμερα τους Γιατρούς του Κόσμου και ενημερώθηκε για το ανοιχτό κέντρο διαμονής «A step forward» για ευάλωτες γυναίκες αιτούσες άσυλο και τα παιδιά τους, στις οποίες προσφέρει φιλοξενία και προστασία, μια ολιστική εξατομικευμένη φροντίδα για το διάστημα κατά το οποίο εξετάζεται το αίτημα τους για άσυλο.
Με μήνυμα «Απελευθερώνουμε τη ζωή από τον φόβο και τη σιωπή - Τελειώνουμε με την παρενόχληση και τη βία», μέλη της Νέας Δημοκρατίας προχώρησαν σε μία συμβολική δράση απελευθερώνοντας φωτεινά φαναράκια στον ορίζοντα 15 πόλεων: στο Αγρίνιο, την Αθήνα, την 'Αρτα, τα Βασιλικά Δήμου Θέρμης, τα Γρεβενά, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Θεσσαλονίκη, τη Θήβα, την Καλαμάτα, την Κάλυμνο, την Κέρκυρα, τη Λάρισα, τη Λιβαδειά, την Ορεστιάδα, τη Ρόδο. Την πρωτοβουλία διοργάνωσε η Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη τη βίας κατά των γυναικών.
Σε ανακοίνωση του Τομέα Ισότητας των Φύλων του Κινήματος Αλλαγής, μεταξύ άλλων, αναφέρεται, «πολλοί άντρες, λόγω στερεότυπων αντιλήψεων, ψυχικών και οικονομικών πιέσεων, που εντάθηκαν με την πανδημία, βρήκαν για εκτόνωσή τους, τον εύκολο σάκο του μποξ, τις συζύγους τους και τα κορίτσια τους. Και όταν οι γυναίκες κάποια φορά συνειδητοποιήσουν τη βία και την υποτίμηση που δέχονται κι αποφασίζουν να χωρίσουν, τις δολοφονούν, χρησιμοποιώντας τη γνωστή ρήση "τη σκότωσα επειδή την αγαπούσα, κι αυτή ήθελε να φύγει μακριά μου και να διαλύσει το σπίτι μας". Η έμφυλη βία δυστυχώς έχει εξελιχθεί σε μάστιγα, μια πανδημία μέσα στην πανδημία και τα θύματα της, ξεπερνούν πολλές φορές και αυτά των συρράξεων. Είναι ώρα η πολιτεία μέσω της εκπαίδευσης και νομοθετικών ρυθμίσεων να συνδράμει καθοριστικά για να εξασφαλίσει τη μη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών. Δε μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη και ο μισός πληθυσμός της Χώρας να είναι παροπλισμένος, ανασκολοπισμένος και με περιορισμένα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα».
Ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωση του σημειώνει «Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βία κάθε μορφής κατά των γυναικών, χωρίς ναι μεν αλλά. Πρωταγωνιστεί καθημερινά στον αγώνα για μέτρα ολόπλευρης προστασίας από το κράτος, με οικονομική, κοινωνική στήριξη των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους. Παλεύει για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες της γυναίκας, ώστε να στέκεται στα πόδια της, χειραφετημένη οικονομικά, κοινωνικά, ψυχικά, χωρίς οικονομική και κοινωνική εξάρτηση από το σύντροφο ή το σύζυγο. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας και της πολύμορφης βίας, πολεμάμε το σύστημα που τη γεννά. Για να γίνει κάθε χώρος δουλειάς, σπουδών, κυψέλη οργάνωσης κι αλληλεγγύης για κάθε γυναίκα, ώστε να βρει τη δύναμη και το κουράγιο να αντιπαλέψει τέτοια φαινόμενα, να απεγκλωβιστεί από βίαιες διαπροσωπικές, οικογενειακές σχέσεις και να αγωνιστεί μαχητικά για να αλλάξει τη ζωή της!»
O Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο radio 98,4 της Κρήτης, είπε «η σημερινή μέρα, η 25η Νοεμβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας εναντίον των Γυναικών. Είμαστε δύο άνδρες εδώ, έχουμε υποχρέωση να σταθούμε σε αυτό γιατί ως άνδρες είμαστε ένοχοι. Ανήκουμε σε μια πατριαρχία–ανεξάρτητα αν το ξέρουμε/δεν το ξέρουμε, εκούσια ή ακούσια-η οποία είναι βίαια καθημερινά, φτάνει στα άκρα, είχαμε 13 γενοκτονίες μ κι ακόμη δεν έχει τελειώσει η χρονιά, αλλά δεν είναι αυτό μόνο. Η βία εναντίον της γυναίκας είναι κομμάτι του κοινωνικού συστήματος. Δεν κάνω κριτική στην Κυβέρνηση, είναι συστημικό το φαινόμενο: είναι σε όλα τα κόμματα, σε όλα τα κινήματα, σε όλους τους χώρους, κάποιοι χώροι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι από άλλους, αλλά η πατριαρχία είναι ένα κακό σκουλήκι το οποίο είναι χειρότερο ακόμη και από τις κατσαρίδες στους χώρους των πυρηνικών εκρήξεων, δεν σκοτώνεται εύκολα. Μη ξεχνάμε ότι πρόσφατα ότι πολύ πρόσφατα καταργήθηκε η προίκα στην Ελλάδα με το πραγματικά ριζοσπαστικό οικογενειακό δίκαιο του Ανδρέα Παπανδρέου και της Μαργαρίτας Παπανδρέου το 1983. Μέχρι τότε παντρευόσουν –ως γυναίκα- κι έχανες την περιουσία σου. Αυτά είναι κομμάτια του DNA της κοινωνίας μας και δε θα φύγουν αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ακόμη μέσα μας. Η περίοδος οικονομικής κρίσης πάντα εντείνει τη βία εναντίον των αδύναμων που είναι οι εργαζόμενοι. Αλλά αυτό επιταχύνει ακόμη περισσότερο τη βία απέναντι στα πιο αδύναμα άτομα, που (για κοινωνικούς λόγους όχι για βιολογικούς) είναι οι γυναίκες σε μια κοινωνία που ένα κοριτσάκι το οποίο γεννιέται, ι σε όλες τις χώρες του κόσμου, ακόμα και στις πιο προοδευτικές, γεννιέται με λιγότερες ευκαιρίες από ένα αγοράκι. Η ισότητα στα χαρτιά δε μετατρέπεται σε ισότητα στη ζωή».
«ΧτΠ»: Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της και δεν πρέπει να ζει μέσα στη σιωπή
Σε μήνυμα του «Χαμόγελου του Παιδιού», αφού αναφέρεται μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών για την στήριξη γυναικών που υπόκεινται βία, αναφέρει ««Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που τιμάται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου ενώνει τη φωνή του με την παγκόσμια κοινότητα με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από το κρίσιμο αυτό κοινωνικό φαινόμενο, τονίζοντας ότι κάθε παιδί που βλέπει τη μητέρα του να κακοποιείται αποτελεί και αυτό θύμα βίας. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα του φαινομένου, τη χρόνια κακοποίηση και τον εγκλωβισμό των γυναικών εντός του οικογενειακού κακοποιητικού πλαισίου, τις επιζήμιες, άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες στις ζωές των παιδιών, αλλά και τα εμπόδια που ορθώνονται σε βάρος της αποκατάστασης και της προστασίας των θυμάτων γυναικών και παιδιών, έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις, ενώνοντας δυνάμεις με αρμόδιους θεσμικούς φορείς.
Καμία γυναίκα, κανένας συνάνθρωπός μας δε χρειάζεται να ζει μέσα σε ένα καθεστώς βίας. Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της και δεν πρέπει να ζει μέσα στη σιωπή. Όλοι οι άνθρωποι, όλες οι γυναίκες έχουν δικαιώματα, τα οποία οφείλουμε να μην αγνοούμε. Είναι υποχρέωση όλων μας να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας, όταν αυτοί για κάποιον λόγο δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους».
Σε μήνυμα του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Θάνου Δημόπουλου, μεταξύ άλλων, τονίζεται πως «Πριν από λίγες μέρες, σε μια ιδιαίτερα συμβολική αλλά και τόσο ουσιαστική εκδήλωση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου μας και του Τμήματος Φαρμακευτικής τιμήσαμε τη μνήμη της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου. Η Γαρυφαλλιά Ψαρράκου, 26 ετών, φαρμακοποιός από το Βέλο Κορινθίας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έπεσε θύμα γυναικοκτονίας τον Ιούλιο του 2021.
Η οδύνη όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας ήταν και παραμένει μεγάλη για τον αδόκητο χαμό, για τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου, καθώς και όλων των γυναικών που αποτέλεσαν θύματα βίας. Το θέμα αυτό, και τα σχετικά ζητήματα που εγείρονται, απαιτούν, θεσμικά, πράξεις και, λιγότερο, διακηρύξεις. Αυτός είναι και ο λόγος που στα Πανεπιστήμια έχουν ήδη συγκροτηθεί οι Επιτροπές Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) με στόχο την εφαρμογή των πολιτικών έμφυλης ισότητας και την άρση των έμφυλων στερεοτύπων, των ανισοτήτων, του σεξισμού και της έμφυλης βίας. Όλες και όλοι μαζί είμαστε μαζί για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση όλων των αντιστοίχων θεμάτων που ανακύπτουν».
Άλιμος - Κονδύλης: διευθυντής σχολείου δεν “άναβε” το καλοριφέρ και “πάγωσαν” οι μαθητές
“Το Πρωινό” - Γλυκά Νερά: βίντεο της Καρολάιν λίγο πριν την δολοφονία
Ψωμιάδης για “Φάρμα”: Δεν θέλω τους κρυόκωλους - Είμαι μόδα, είμαι έρωτας (βίντεο)