LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 23 Νοεμβρίου 2021 06:38

Μέτρα στήριξης σε υγειονομικούς: Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα

Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια για τη χορήγηση των παροχών προς τους υγειονομικούς.

AP - ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ - ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ - ΜΑΣΚΑ - ΓΙΑΤΡΟΣ

Πριν από το τέλος του έτους θα καταβληθούν οι έξτρα παροχές, προς τους υγειονομικούς πρώτης γραμμής, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ΑμΕΑ, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός.

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 338,5 εκατ. που το σύνολό του προέρχεται από την μεγαλύτερη του αναμενομένου μεγέθυνση της οικονομίας. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι διττός, από την μία να επιβραβεύσει τους υγειονομικούς για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας και από την άλλη να στηρίξει χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμΕΑ να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος της καθημερινότητας, εξαιτίας των υψηλών τιμών στην ενέργεια και σε βασικά είδη.

Να σημειωθεί ότι οι παροχές που εξήγγειλε από του βήματος της Βουλής ο Κυρ. Μητσοτάκης, τα 250 ευρώ βοήθημα στους συνταξιούχους κάτω των 600 ευρώ και στους ΑμΕΑ δικαιούχους ΟΠΕΚΑ, καθώς και ο έξτρα κατά το ήμισυ μισθός σε 100.000 υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, έχουν συνολικό δημοσιονομικό κόστος ύψους 338,5 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο και σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι εκείνοι που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οι οποίοι στις 15 Δεκεμβρίου θα δουν διπλάσιο ποσό στους λογαριασμούς τους.

Αναλυτικά οι δικαιούχοι της νέας αυτής έκτακτης παροχής:

  1. Οι υγειονομικοί: Περίπου 100.000 υγειονομικοί και εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ θα λάβουν επίδομα, ίσο προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού. Η πληρωμή θα γίνει με την μισθοδοσία στα τέλη Δεκεμβρίου στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 90 εκατ. ευρώ.
  2. Χαμηλοσυνταξιούχοι: Περίπου 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, με απολαβές κάτω των 600 ευρώ, θα λάβουν από 250 ευρώ έκαστος, καθώς και επιπλέον 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Θα λάβουν συνολικά 205 εκατομμύρια ως ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη.
  3. ΑμΕΑ: Επίσης από 250 ευρώ, επιπλέον βοήθημα θα λάβουν 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ. Το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ.
Λεφτά - ευρώ - χαρτονομίσματα

Τα κριτήρια για τους συνταξιούχους είναι:

  • Να έχουν δηλώσει ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ, δηλαδή εισοδήματα από συντάξεις μέχρι και 600 ευρώ
  • ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.
  • συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού μέχρι 200.000 ευρώ αθροιστικά για όλο το νοικοκυριό.

Σε ανακοίνωση του Τομέα Συνταξιούχων του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται «Με αυταρέσκεια και αλαζονεία, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε το εφάπαξ βοήθημα 250 ευρώ προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Για άλλη μια φορά τους εμπαίζει κατάφωρα. Αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους –κυρίως κάτω των 500 ευρώ το μήνα- που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους κατάργησε το ΕΚΑΣ που είχε χορηγηθεί από το ΠΑΣΟΚ και παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επανέφερε. Αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους που η κυβέρνηση Μητσοτάκη με ερμηνευτικά τερτίπια της απόφασης του ΣΤΕ, εξαίρεσε από τα αναδρομικά δώρων και επικουρικών του 11μηνου 2015-2016. Αφορά αυτούς που βιώνουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, που η καλπάζουσα ακρίβεια σε ενέργεια, τρόφιμα, φάρμακα καθημερινά τους συνθλίβει. Το χαρτζιλίκι των 250 ευρώ εφάπαξ τους λοιδορεί, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει τον πυρήνα της όλο και εντεινόμενης συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης, που συμπυκνώνεται στα λίγα ψίχουλα στους πολλούς και δεινοπαθούντες και πολλά στους λίγους. Κύριε Πρωθυπουργέ, οι συνταξιούχοι δεν είναι ζητιάνοι, έχουν αξιοπρέπεια, απαιτούν σεβασμό, απαιτούν αξιοπρεπή σύνταξη για να επιβιώσουν, είναι μάρτυρες των απαράδεκτων πολιτικών και έχουν μνήμες που σύντομα και έμπρακτα θα εκφράσουν».

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι την Τρίτη

ΕΟΔΥ: rapid test την Τρίτη σε 172 σημεία

Λεωφόρους Κηφισού: Νταλίκα στο αντίθετο ρεύμα (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟΠΕΚΕΠΕ - Αγροτοσυνδικαλιστής των Μαλγάρων: Κατασκευασμένα τα δημοσιεύματα για εμπλοκή μου σε παράνομες επιδοτήσειςΣήμερα 15:07 | Ειδήσεις

«Προσπαθούν το συμπαγές και αραγές μέτωπο των αγροτών να το σπάσουν με δόλιο τρόπο», δηλώνει ο Κώστας Ανέστιδης.

Κυριάκος Μητσοτάκης για αγρότες: Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά όχι στο παράλογοΣήμερα 10:32 | Ειδήσεις

Όλα όσα είπε ο Πρωθυπουργός, μέσα από την καθιερωμένη Κυριακάτικη ανάρτησή του.

Λαμία: Οι αγρότες άνοιξαν τις μπάρες στα διόδια Τραγάνας επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων Σήμερα 18:27 | Ειδήσεις

Η διέλευση των οχημάτων πραγματοποιείται ελεύθερα και χωρίς καταβολή διοδίων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

ΑΑΔΕ για τον έλεγχο στον Σύλλογο των Τεμπών: Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμουΣήμερα 18:58 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ για τον έλεγχο στο Σύλλογο Συγενών Θυμάτων Τεμπών;

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τρίκαλα: Ανυποχώρητοι οι αγρότες στα μπλόκα της Δυτικής Θεσσαλίας19:42Θεσσαλονίκη: Αποκλεισμένη η διέλευση οχημάτων στα Πράσινα Φανάρια19:28ΑΑΔΕ για τον έλεγχο στον Σύλλογο των Τεμπών: Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου19:14ΟΠΕΚΕΠΕ - Αγροτοσυνδικαλιστής των Μαλγάρων: Κατασκευασμένα τα δημοσιεύματα για εμπλοκή μου σε παράνομες επιδοτήσεις19:00Ρώσοι απήγαγαν 50 Ουκρανούς από ένα χωριό στο Σούμι18:46Λαμία: Οι αγρότες άνοιξαν τις μπάρες στα διόδια Τραγάνας επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων 18:32Οι ΗΠΑ αναχαίτισαν ένα ακόμη πλοίο κοντά στη Βενεζουέλα18:18Νέα περιστατικά εντοπισμού αλλοδαπών στη Γαύδο18:04Ο Ηρακλής νίκησε τον ΠΑΟΚ Β' με buzzer beater γκολ του Ντέλετιτς17:50Black Sabbath (1981–1982): Το τέλος της εποχής Ronnie James Dio και η σκιά του Live Evil17:36Σίδνεϊ: Αποδοκιμασίες κατά του πρωθυπουργού της Αυστραλίας στο μνημόσυνο για τα θύματα του Μποντάι17:22Η εμφάνιση λύκου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης ταράζει τους κατοίκους17:08Αγρότες: Ανοιχτός ο Προμαχώνας για όλα τα οχήματα την Παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων16:54Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης του άνδρα στον Όλυμπο16:40Θεσσαλονίκη: Τέσσερις οδηγοί υπό την επήρεια μέθης συνελήφθησαν σε ένα 24ωρο16:26Ηλεκτρονικές πληρωμές: Διαρθρωτική αλλαγή στην ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία16:12Αμπελόκηποι: Συλλήψεις για διακίνηση κάνναβης και κατοχή όπλων - Πέταξαν από το μπαλκόνι τσάντα με ναρκωτικά15:58Οι επιστήμονες προειδοποιούν για δυναμική μετάδοση της γρίπης κατά τις γιορτές15:44Ρέθυμνο: Συνελήφθησαν έξι άτομα για συμμετοχή σε παράνομα τυχερά παιχνίδια15:29ΗΠΑ: Ο πρώτος άνθρωπος σε αναπηρικό αμαξίδιο ταξίδεψε στο διάστημα15:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο