LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 19 Νοεμβρίου 2021 14:29

Αρθρίτιδα: η θεραπεία της εξαρτάται από τη σωστή διάγνωση

Γράφει η Ελένη Κομνηνού, Ρευματολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων Κύησης ΜΗΤΕΡΑ.

Metropolitan - Κύηση - Εγκυος

Μια άρθρωση είναι το μέρος του σώματός, όπου δύο ή περισσότερα οστά ενώνονται. Οι αρθρώσεις μπορεί να είναι άκαμπτες, όπως οι αρθρώσεις μεταξύ των οστών στο κρανίο, ή κινητές, όπως οι αρθρώσεις στα γόνατα, τα ισχία και τους ώμους.

Πολλές αρθρώσεις έχουν χόνδρο στα άκρα των οστών όπου ενώνονται. Ο υγιής χόνδρος μας βοηθά να κινούμαστε, επιτρέποντας στα οστά να «γλιστρούν» το ένα πάνω στο άλλο.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της αρθρίτιδας; 

Υπάρχουν πολλές ασθένειες όπου η αρθρίτιδα είναι το κύριο χαρακτηριστικό. Σε  άλλες περιπτώσεις, η αρθρίτιδα θεωρείται δευτερεύουσα από την κύρια ασθένεια.

Οι δύο κύριοι τύποι παθήσεων που έχουν σαν κύριο σύμπτωμα την αρθρίτιδα  -Οστεοαρθρίτιδα και Ρευματοειδής Αρθρίτιδα- βλάπτουν τις αρθρώσεις με διαφορετικούς τρόπους.

  • Οστεοαρθρίτιδα: Η Οστεοαρθρίτιδα προσβάλει τον χόνδρο -τον σκληρό, ζελατινοειδή ολισθηρό ιστό που καλύπτει τα άκρα των οστών όπου σχηματίζουν μια άρθρωση. Αποτελεί μια εκφυλιστική κατάσταση.

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί ακτινολογικό εύρημα στο 80 - 90% των ατόμων σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Τα συμπτώματα όμως σπάνια εκδηλώνονται πριν τα 50 έτη. Σε ηλικίες μεγαλύτερες των 55 ετών οι γυναίκες προσβάλλονται πιο συχνά από οστεοαρθρίτιδα σε σχέση με τους άνδρες (αναλογία 1.7/1).

  • Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση φλεγμονώδης νόσος η οποία οφείλεται στην υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν προσβάλλει μόνο τις αρθρώσεις αλλά και άλλα όργανα του σώματος. Εκτιμάται ότι προσβάλλει το 0.25-1% του πληθυσμού και είναι 2 με 3 φορές συχνότερη στις γυναίκες. Εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 30 και 60 ετών, αλλά και σε παιδιά.
  • Ουρική νόσος: Η ουρική νόσος αποτελεί επίσης μία άλλη περίπλοκη κατάσταση. Οι κρύσταλλοι ουρικού οξέος, οι οποίοι σχηματίζονται όταν υπάρχει υπερβολικό ουρικό οξύ στο αίμα, μπορούν να προκαλέσουν ουρική αρθρίτιδα.
  • Άλλες αιτίες: Άλλες αιτίες αρθρίτιδος είναι  η ψωριασική αρθρίτις, ο συστηματικός ερυθηματώδης Λύκος και άλλα ρευματολογικά νοσήματα.

Μια μη διαφοροποιημένη αρθρίτιδα είναι μια αρθρίτιδα που δεν εντάσσεται σε γνωστές κατηγορίες κλινικών ασθενειών, πιθανόν να είναι ένα πρώιμο στάδιο μιας συγκεκριμένης ρευματικής νόσου.

Επομένως, η αρθρίτιδα αποτελεί συνήθως σύμπτωμα κάποιας συστηματικής ρευματολογικής νόσου, και η θεραπεία της εξαρτάται κατά κύριο λόγο, από τη σωστή διάγνωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Αρθρίτιδας;

Ο πόνος, που μπορεί να ποικίλει σε σοβαρότητα, είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα σε σχεδόν όλους τους τύπους αρθρίτιδας. Σε πολλές περιπτώσεις, ο πόνος στις αρθρώσεις εμφανίζεται με τη μορφή της περιοχής γύρω από την άρθρωση να είναι πρησμένη, κόκκινη, ή ζεστή στην αφή. Μπορεί επιπλέον να υπάρχει μειωμένη ικανότητα κίνησης και δυσκαμψία, ιδιαίτερα το πρωί.

Η σωστή διάγνωση είναι συνάρτηση της καλής κλινικής εξέτασης, του ιστορικού  (χρονική στιγμή έναρξης του πόνου, αριθμός και είδος αρθρώσεων κ.ά.) αλλά και των εργαστηριακών εξετάσεων, οι οποίες αποτελούν επιστέγασμα των άλλων δυο στοιχείων.

Η  θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της αρθρίτιδας και το είδος της πάθησης που την προκαλεί.

Ο Ρευματολόγος, ο οποίος συνήθως είναι ο κύριος αρμόδιος να την αντιμετωπίσει σφαιρικά, θα πρέπει να συνεκτιμήσει όλους τους προαναφερθέντες παράγοντες (ιστορικό, κλινική εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις).

Οι κύριοι στόχοι των θεραπειών μίας νόσου που προκαλεί αρθρίτιδα είναι η ύφεση της κύριας νόσου η οποία θα οδηγήσει σε αντιμετώπιση των συμπτωμάτων γενικά (συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας) και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Θεραπεία της αρθρίτιδας

Η θεραπεία ξεκινά συνήθως με φάρμακα που έχουν τις λιγότερες παρενέργειες με την προσθήκη περαιτέρω φαρμάκων, εάν δεν είναι επαρκώς αποτελεσματικά, και πάντα λαμβάνοντας υπ’όψιν το προφίλ του εκάστοτε ασθενούς.

Για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα για παράδειγμα, σκοπός είναι να αναχαιτιστεί έγκαιρα, η πορεία της νόσου. Αυτό επιτυγχάνεται φαρμακευτικά με κορτιζόνη, φάρμακα τροποποιητικά της νόσου (DMARDs) και βιολογικούς παράγοντες.

Δεν πρέπει ποτέ να εξετάζουμε, διαγνωστικά και θεραπευτικά, μία φλεγμαίνουσα  άρθρωση (αρθρίτιδα), σαν μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά σαν μέρος μιας νόσου της οποίας αποτελεί σύμπτωμα.

HHG - ΚΟΜΝΗΝΟΥ


*Άρθρο της Ελένης Κομνηνού, Ρευματολόγου, Υπεύθυνης Τμήματος Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων Κύησης ΜΗΤΕΡΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓυναικοκτονία στον Πειραιά: Την πυροβόλησε στο κεφάλι και έκρυψε το όπλο στον κατάψυξηΣήμερα 17:39 | Ειδήσεις

Τον τύφλωσαν… τα ναρκωτικά και η ζήλεια. Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής από τη νέα γυναικοκτονία. Το χρονικό του στυγερού εγκλήματος. 

“Κιβωτός του Κόσμου” – Πατέρας Αντώνιος: Τον πέταξαν παράνομα από το σπίτι του λέει ο δικηγόρος τουΣήμερα 13:08 | Ειδήσεις

Με αιχμές κατά της εκκλησίας και της Πολιτείας πέρασε στην αντεπίθεση ο δικηγόρος του πατέρα Αντώνιου, προειδοποιώντας ότι θα προσφύγεις τη Δικαιοσύνη.

Τσαντάκιας τραυμάτισε θανάσιμα ηλικιωμένηΣήμερα 18:27 | Ειδήσεις

Χειροπέδες σε αδίστακτο ληστή που άρπαζε τσάντες από ηλικιωμένες σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Γνώριμος των Αρχών ο τσαντάκιας. 

Κακιά Σκάλα: Στην κυκλοφορία η μεσαία λωρίδα - Η ανακοίνωσηΣήμερα 18:03 | Ειδήσεις

Δόθηκε στην κυκλοφορία η μεσαία λωρίδα στην Κακιά Σκάλα μετά την πτώση βράχων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν πήρε ρωσικό διαβατήριο20:46Παρακολουθήσεις - Οικονόμου: Απέναντι σε αυτήν την παρωδία, η κυβέρνηση θωρακίζει την ΕΥΠ20:32Ελληνοτουρκικά: δεκάδες παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη20:19Missing Alert για εξαφάνιση 13χρονης20:04Βόλος: Επίθεση με αλυσοπρίονο δέχθηκε εργαζόμενη του Δήμου 19:51Απόλλων - Κολοσσός: η νίκη των Αχαιών και το σεμιναριακό δεκάλεπτο19:37Πολιτική Προστασία: Αναβάθμιση του 112 και καταλόγους καταγραφής ατόμων με αναπηρία 19:22Κεφαλονιά: νεκροί μετά από πτώση φορτηγού σε γκρεμό (εικόνες)19:08Μουντιάλ 2022: Η Ολλανδία κέρδισε τις ΗΠΑ και πέρασε στα προημιτελικά18:55Τσαντάκιας τραυμάτισε θανάσιμα ηλικιωμένη 18:41To Περιστέρι επικράτησε εύκολα κόντρα στον Ιωνικό18:27Κακιά Σκάλα: Στην κυκλοφορία η μεσαία λωρίδα - Η ανακοίνωση18:16Ηράκλειο: διασωληνωμένη και σε καταστολή η 4χρονη που κόντεψε να πνιγεί από φιστίκι18:02Γυναικοκτονία στον Πειραιά: Την πυροβόλησε στο κεφάλι και έκρυψε το όπλο στον κατάψυξη17:49Χανιά: Αθλητής τριάθλου σε υπερμαραθώνιο με παιδί με αναπηρία σε αμαξίδιο17:36Πελέ: Ώρες αγωνίας για την υγεία του θρυλικού άσου17:22Υπουργείο Μετανάστευσης: Επιλέχθηκε ο υπεύθυνος Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων17:09Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία - Τσίπρας: Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που θα αλλάξει την καθημερινότητά τους16:55Καιρός: Πού θα βρέξει την Κυριακή16:41Σεισμός στην Τήλο ταρακούνησε όλα τα Δωδεκάνησα16:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο