LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 15 Νοεμβρίου 2021 18:33

Μεταναστευτικό: Οριζόντια αντιμετώπιση της εργαλειοποίησής του ζητούν Ελλάδα και Κύπρος

Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές για την στάση Ελλάδας και Κύπρου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. 

Πολωνία - Λευκορωσία - σύνορα - μετανάστες
Την ανάγκη να υπάρξει οριζόντια αντιμετώπιση του ζητήματος της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την ΕΕ, τόνισαν η Ελλάδα και η Κύπρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη λήψη μέτρων εναντίον της Λευκορωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την υποστήριξη του στην λήψη των μέτρων αυτών. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει οριζόντια αντιμετώπιση όσων χωρών εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό και στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας στα γεγονότα του Έβρου τον Μάρτιο του 2020.

Επίσης, παρείχε την πλήρη στήριξη του στον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος, καθώς υπάρχουν μαζικές αφίξεις, μέσω των κατεχομένων, ένα πρόβλημα που, όπως τόνισε, δεν προέκυψε πρόσφατα.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίζει οριζόντια όλα τα ζητήματα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, ανεξαρτήτως προέλευσης και στο πλαίσιο αυτό να επιβάλλονται σχετικές κυρώσεις.

Αναφορικά με το έγγραφο με προτάσεις για επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος τόνισαν την σημασία όπως κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν και ότι θα πρέπει να έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Δεκέμβριο. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέφ Μπορέλ και το σχετικό έγγραφο αναμένεται να παρουσιασθεί στο COREPER την επόμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στο πρωινό εργασίας που διοργάνωσε νωρίτερα σήμερα, ως προεδρεύων της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, τονίζοντας ότι η περιφερειακή συνεργασία αποτελεί κλειδί για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και για την διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ των διαφόρων πλευρών.

Ο Ν. Δένδιας επανέλαβε ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί μονόδρομο, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη σύγκλησης της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία. Τόνισε επίσης ότι οι εξελίξεις στην περιοχή προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και ότι η ευρωπαϊκή προοπτική θα ενισχύσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, στη συζήτηση με τους Ανατολικούς Εταίρους, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, καθώς και την ευθυγράμμιση των χωρών της περιοχής με τις αποφάσεις της ΕΕ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεοδωρίδου: Ο κορονοϊός θα παραμείνει μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης

Τροχαίο στον Δομοκό: Οικογένεια ξεκληρίστηκε στην άσφαλτο (εικόνες)

Ζευγάρι αρνητών από το Ηράκλειο δίνει “μάχη” με τον κορoνοϊό

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΧριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης: Οι εκπρόσωποι των 5 σωματείων και ιδρυμάτων που ενισχύονται μιλούν στον ΑΝΤ1Σήμερα 20:07 | Ειδήσεις

Η χθεσινή ημέρα ήταν μια ημέρα γεμάτη ελπίδα, συγκίνηση και αληθινές ιστορίες, με στόχο την ενίσχυση του έργου πέντε σημαντικών μη κερδοσκοπικών οργανισμών: Δεσμός, ΕΛΙΖΑ, Παιδικά Χωριά SOS, Φλόγα και Make-A-Wish Ελλάδος.

Ο Θοδωρής Κυριακού για τον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο του ANT1 - Θα βοηθήσουμε τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα που μας έχουν ανάγκηΣήμερα 09:03 | Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ κ. Θοδωρής Κυριακού, δώρισε 300.000 ευρώ για αυτό τον ιερό σκοπό.

Αλεξανδρούπολη: Προφυλακιστέα η μητέρα του 3χρονου που πέθανε από ασιτίαΣήμερα 16:48 | Ειδήσεις

Ποιες είναι οι κατηγορίες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η μητέρα του 3χρονου

ANT1 Sports: Ολυμπιακός και Μεντιλίμπαρ "έδωσαν τα χέρια" έως το 2027Σήμερα 19:46 | Ειδήσεις

Τους κορυφαίους για το 2025 βράβευσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη ετήσια φορολοταρία - Δώδεκα νικητές κερδίζουν από 100.000 ευρώ20:57Αγρότες: Κομβόι με τρακτέρ στην πόλη της Καλαμάτας - Κλειστός ο κόμβος Θουρίας20:43Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης: Οι εκπρόσωποι των 5 σωματείων και ιδρυμάτων που ενισχύονται μιλούν στον ΑΝΤ120:29ANT1 Sports: Ολυμπιακός και Μεντιλίμπαρ "έδωσαν τα χέρια" έως το 202720:15Σουδάν: Δέκα νεκροί από πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους20:00Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη19:46Ουκρανία: Η "σαρκοφάγος" του Τσέρνομπιλ μπορεί να καταρρεύσει εάν δεχθεί νέα επίθεση19:31Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 14χρονος μαθητής με αυτοσχέδιο γυάλινο μαχαίρι έξω από σχολείο19:17Υεμένη: Οι αντάρτες και η κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία για την ανταλλαγή σχεδόν 3.000 αιχμαλώτων19:03Hellenic Train: Ενισχύονται τα δρομολόγια ενόψει εορτών στον Οδοντωτό18:49Σε λειτουργία η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ18:35Ίλιον: Συνελήφθησαν 12χρονος και 13χρονος που οδηγούσαν κλεμμένη μοτοσικλέτα18:20Χριστουγεννιάτικα κάλαντα αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου 18:06Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας υπόσχεται ότι ο στρατός θα παραμείνει στη Λωρίδα της Γάζας17:51Πιερία: Άρση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης17:38Νέο έργο του Banksy εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στο Λονδίνο (εικόνες)17:23Αλεξανδρούπολη: Προφυλακιστέα η μητέρα του 3χρονου που πέθανε από ασιτία17:09"Αποκαλύψεις" - Αλεξανδρούπολη: Η δικηγόρος της μητέρας του 3χρονου που πέθανε από ασιτία μιλάει στον ΑΝΤ116:54"Αποκαλύψεις"- Στέφανος Παπαδόπουλος: O 21χρονος φέρεται να έστελνε βίντεο με προσωπικές του στιγμές σε ομάδες στα social media (βίντεο)16:40ΕΛΓΑ: Πληρωμές 35,1 εκατ. ευρώ για καταστροφές από Daniel, Elias και πυρκαγιές σε Έβρο, Καβάλα και Φθιώτιδα16:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο