LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 15 Νοεμβρίου 2021 12:47

Εκουαδόρ: εκατόμβη νεκρών σε εξέγερση φυλακών (εικόνες)

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εξέγερση σε φυλακές του Εκουαδόρ.

Εκουαδόρ - εξέγερση - φυλακές

Ο στρατός ενίσχυσε την παρουσία του γύρω από τη φυλακή της Γουαγιακίλ, στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ισημερινού, όπου χθες Κυριακή δεν αναφέρθηκε κανένα επεισόδιο, μετά τους θανάτους 68 κρατούμενων και τους τραυματισμούς δεκάδων άλλων σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συμμοριών τις προηγούμενες δύο ημέρες.

Οι στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν γύρω από τη φυλακή για να υποστηρίξουν την αστυνομία, που επίσης έστειλε ισχυρή δύναμη στο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Δεκάδες πολίτες παρέμεναν συγκεντρωμένοι μπροστά στη φυλακή και στο νεκροτομείο της αστυνομίας, ζητώντας πληροφορίες για τους κρατούμενους συγγενείς τους.

«Θέλουμε τουλάχιστον να ενημερωθούμε, για να γαληνέψει η ψυχή κάθε ανάστατου γονιού, κάθε πατέρα, κάθε μητέρας», είπε μπροστά στην πύλη γυναίκα που εκλιπαρούσε να της πουν νέα για τον γιο της.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι άνοιξε κέντρο επαφής με τους πολίτες προκειμένου «να βοηθηθεί και να επιταχυνθεί» η «διαδικασία παράδοσης των πτωμάτων στους συγγενείς των ανθρώπων που στερούνταν την ελευθερία τους (σ.σ. των φυλακισμένων) και έχασαν τη ζωή τους στα βίαια επεισόδια» στη φυλακή Λιτοράλ, ή Γουάγιας 1.

Χθες Κυριακή ο διευθυντής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της αστυνομίας, ο Μάρκο Ορτίς, είπε πως έχουν ταυτοποιηθεί 34 πτώματα χάρη στα δακτυλικά τους αποτυπώματα, όμως μέχρι στιγμής 16 δεν μπόρεσαν να αναγνωριστούν λόγω «την κατάστασης» στην οποία βρέθηκαν.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένας αγωνιστής για την προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ο οικολόγος Βίκτορ Γουάιγιας είχε συλληφθεί το 2019, επειδή είχε συμμετάσχει στις διαδηλώσεις εναντίον της αύξησης των τιμών των καυσίμων με 11 νεκρούς.

«Κτηνωδία»

Η μεγάλη φυλακή της Γουαγιακίλ μετατράπηκε την Παρασκευή και το Σάββατο σε θέατρο συγκρούσεων ακραίας βίας μεταξύ αντίπαλων συμμοριών κρατουμένων.

Με μαχαίρια, με πυροβόλα όπλα και με εκρηκτικά, φυλακισμένοι επιτέθηκαν, αφού έκοψαν το ρεύμα, σε συγκρατούμενούς τους στη δεύτερη πτέρυγα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 68 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 25, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό.

Οι αρχές στηλίτευσαν την «κτηνωδία» και τη «βαρβαρότητα» των δραστών.

Το βράδυ του Σαββάτου, ενώ αναφέρονταν νέες ταραχές, σε άλλον τομέα της φυλακής, αναπτύχθηκαν σχεδόν 900 αστυνομικοί, οι 500 μέσα σε αυτή, για να ανακτήσουν «τον έλεγχο» της κατάστασης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της προεδρίας.

Στη φυλακή στην περιφέρεια της Γουαγιακίλ κρατούνται 8.500 έγκλειστοι, με άλλα λόγια ο πλεονάζων πληθυσμός φθάνει το 60%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Κατανέμονται σε 12 πτέρυγες, όπου κρατούνται χωριστά μέλη τουλάχιστον επτά συμμοριών, συχνά αντίπαλων, ανάμεσά τους κάποιων που διατηρούν δεσμούς με τα επίφοβα μεξικανικά καρτέλ Σιναλόα και Νέα Γενιά του Χαλίσκο.

Την 28η Σεπτεμβρίου, 119 έγκλειστοι σκοτώθηκαν υπό παρόμοιες συνθήκες στην ίδια φυλακή. Επρόκειτο για το χειρότερο μακελειό σε φυλακή στην ιστορία του Ισημερινού και ένα από τα χειρότερα στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Ορισμένοι έγκλειστοι διαμελίστηκαν, αποκεφαλίστηκαν ή κάηκαν στα επεισόδια εκείνα.

Ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο κήρυξε τότε «κατάσταση εξαίρεσης» στις 65 φυλακές του Ισημερινού, υποσχόμενος να αναπτύξει ισχυρές ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένων μονάδων του στρατού. Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο περιόρισε τη διάρκεια του μέτρου, ενώ απαγόρευσε στον στρατό να εισβάλει στις φυλακές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η νέα σφαγή συνδεόταν με τον «αγώνα για την κυριαρχία» μετά την αποφυλάκιση την περασμένη εβδομάδα του αρχηγού μιας από τις συμμορίες στη φυλακή της Γουαγιακίλ.

Επίσημα, οι θάνατοι στις ταραχές μέσα σε φυλακές του Ισημερινού έχουν φθάσει από την αρχή της χρονιάς τους 320.


Ειδήσεις σήμερα:

“Άγριες Μέλισσες”: Ένας έρωτας γεννιέται... (βίντεο)

Θεσσαλονίκη: γκαζάκια σε εισόδους πολυκατοικιών

Κορονοϊός – Τζανάκης: η κορύφωση του κύματος της πανδημίας θα έρθει τον Δεκέμβριο


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία17η επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Κλειστοί οι σταθμοί Σύνταγμα και ΠανεπιστήμιοΣήμερα 17:09 | Ειδήσεις

Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς στάση.

Ζάκυνθος: Πώς συνέβη η φονική επίθεση σκύλου που κόστισε τη ζωή σε 2χρονο παιδίΣήμερα 17:22 | Ειδήσεις

Οι γονείς του παιδιού φαίνεται είναι φιλόζωοι καθώς φιλοξενούσαν στο σπίτι τους αδέσποτα της περιοχής.

Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας προχώρησαν οι αγρότες της ΦθιώτιδαςΣήμερα 16:36 | Ειδήσεις

«Ήρθαμε για να μείνουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λαμίας.

17η επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Πραγματοποιήθηκε η μαθητική πορεία μνήμης (Εικόνες)Σήμερα 15:06 | Ειδήσεις

Με πολλά συνθήματα, αλλά χωρίς εντάσεις, η πορεία κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα και οι διαδηλωτές που τίμησαν τη μνήμη του 15χρονου μαθητή.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ζάκυνθος: Πώς συνέβη η φονική επίθεση σκύλου που κόστισε τη ζωή σε 2χρονο παιδί17:3217η επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Κλειστοί οι σταθμοί Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο17:18Κακοκαιρία Byron: Ξεκίνησαν οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στη Δυτική Αττική17:04Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας προχώρησαν οι αγρότες της Φθιώτιδας16:50Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:36Ρωσία: Ουκρανική επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά στο λιμάνι του Τεμριούκ στην Αζοφική θάλασσα 16:22Αυστραλία - Νέα Νότια Ουαλία: Πάνω από 50 πυρκαγιές μαίνονταν στην πολιτεία σήμερα 16:08Λαμία: Οι αγρότες έκλεισαν τον κόμβο του Μπράλου15:5417η επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Πραγματοποιήθηκε η μαθητική πορεία μνήμης (Εικόνες)15:40Ζάκυνθος: Νεκρό παιδί 18 μηνών - Του επιτέθηκε σκύλος15:26Άνοιξαν προσωρινά οι σταθμοί Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο - Τι ώρα θα κλείσουν15:12Ξάνθη: Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Εγνατία Οδό λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων14:5817η επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Σε εξέλιξη η μαθητική πορεία14:44Κακοκαιρία Byron: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Μεγαρέων, Ανατολικής Μάνης, Ευρώτα14:30Φλόριντα: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Ουκρανών και Αμερικάνων14:16Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους αγρότες14:02Κάλας: Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της ΕΕ13:48Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου, συγκάλεσε Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου13:34Κυρανάκης: Τα τρόλεϊ υπηρέτησαν αποτελεσματικά την Αττική για πάνω από μισό αιώνα13:20Πλημμυρισμένοι δρόμοι και διακοπές κυκλοφορίας σε Πιερία, Χαλκιδική και Ημαθία13:06
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο