LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 09 Νοεμβρίου 2021 18:35

Ρεύμα: επιδότηση με αυτόματο μηχανισμό για νοικοκυριά

Το ύψος της επιδότησης και η σχέση του με την κατανάλωση. Τι μελετά το αρμόδιο επιτελείο. 

ηλεκτρικό ρεύμα - λάμπα

Του Νίκου Ρογκάκου

Ακόμη και εντός της εβδομάδος ή το αργότερο την ερχόμενη αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα για την στήριξη των νοικοκυριών από την ενεργειακή «λαίλαπα», αφού όχι μόνον δεν μειώνονται οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε και νέες αυξήσεις στις τιμές χονδρικής.

Η Κυβέρνηση μελετά έναν μόνιμο Μηχανισμό εξισορρόπησης, που θα διορθώνει τις τελικές τιμές λιανικής προς τα νοικοκυριά  αυτόματα, με επιδότηση τους και θα λειτουργεί σαν «βαλβίδα αποσυμπίεσης» στις τελικές τιμές.

Οι αποφάσεις του υπουργείου Ενέργειας αναμένεται να ανακοινωθούν πριν τη κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2022 και οι οποίες θα αφορούν σίγουρα τα τιμολόγια ρεύματος και δεν αποκλείεται και του φυσικού αερίου με δεδομένο ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κινείται σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ/ MWh, και είναι προφανές ότι η επιδότηση των λογαριασμών με 18 ευρώ/ μήνα, δεν μπορεί να αποτρέψει τις αυξήσεις.  

Το σενάριο που μελετάται

  • Σήμερα η οριζόντια επιδότηση των νοικοκυριών έχει «κλειδώσει» στα 18 ευρώ τον μήνα
  • Η νέα επιδότηση δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμη και τα 25-28 ευρώ τον μήνα 

Σύμφωνα με πληροφορίες αν απαιτηθεί παράταση της “ομπρέλας” προστασίας στο α’ 3μηνο του 2022 ή και παραπέρα- όπως όλα δείχνουν- εκεί θα ενεργοποιηθεί ο υπό διαμόρφωση Μόνιμος Μηχανισμός.  Ο Μηχανισμός αυτός δεν θα χρειάζεται κάποια υπουργική απόφαση για να λειτουργήσει, καθώς θα ενεργοποιείται αυτομάτως με ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος θα σταθμίζει τις τάσεις κυρίως στην τιμή του φυσικού αερίου και των τιμών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.  

Ο Μηχανισμός αυτός θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης- αν και δεν θα πρέπει να αποκλειστούν ενέσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό- και θα έχει ως στόχο την προστασία των νοικοκυριών από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Πάντως, οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν αυτή η προστασία θα είναι οριζόντια, όπως γίνεται τώρα με τη μηνιαία επιδότηση των λογαριασμών ή αν θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, έτσι ώστε να προστατεύονται οι πλέον αδύναμοι.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός - Γκάγκα: σε επαφές χωρίς μέτρα οι περισσότερες μολύνσεις

Βόρεια Μακεδονία: Ο Ζάεφ πήρε πίσω την παραίτηση του

“The 2night Show” - Ηλιάνα Παπαγεωργίου: η καριέρα, οι σχέσεις και τα… κιλά της


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑφρικάνικη σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικώνΣήμερα 22:14 | Ειδήσεις

Πως κατέγραψε η NASA την αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα. Πρόγνωση καιρού για την Τετάρτη από τον Τάσο Αρνιακό. Οδηγίες από ειδικούς για ευπαθείς ομάδες.

Ευρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρωνΣήμερα 19:36 | Ειδήσεις

Ποιο ποσοστό συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα στην εκίμηση ψήφου. Ποιο κόμμα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο. Πώς κινούνται τα υπόλοιπα κόμματα.

Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)Σήμερα 20:33 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η επιστολική ψήφος απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες

Ανακάλυψη: Ο τάφος του Πλάτωνα εντοπίστηκε στην Ακαδημία ΠλάτωνοςΣήμερα 15:57 | Ειδήσεις

Που ακριβώς βρίσκεται σύμφωνα με την έρευνα ο τάφος του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα. Πώς οδηγήθηκαν οι ερευνητές στο σημείο ταφής του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ22:38Αφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικών22:24Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας22:11“MeToo” - ΗΠΑ: Αποζημίωση “μαμούθ” σε θύματα αθλίατρου θα πληρώσει το... FBI!21:57Κώστας Στεφανάκης: Έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός21:43Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;21:29Ελλείψεις φαρμάκων - Γεωργιάδης: Υπάρχει φόβος ότι θα ξαναζήσουμε ό,τι έγινε με τον κορονοϊό (εικόνες)21:16Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου21:02Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)20:49e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες 20:36Φωτιά στην Πάρο: Τρεις συλλήψεις 20:22Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας20:09Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: Καμπάνια του ΕΟΔΥ19:55Ευρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων19:42Ενδοοικογενειακή βία - Καταγγελία: Την χτύπησε μπροστά στο παιδί τους19:29“Φονικό των Ανωγείων”: Αναιρέθηκε η απόφαση από τον Άρειο Πάγο19:15ΙΕΛΚΑ: Πάσχα με μικρότερα τραπέζια και λιγότερα φαγητά το 202419:02Ηλεία: Φωτιά στους Σχίνους (βίντεο)18:49Μελισσοκόμοι: Τα αντιπυρικά μέτρα βάζουν τέλος στα μελίσσια μας18:36Πλημμύρες: Αναστολή πληρωμών για τους πληγέντες 18:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο