LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 08 Νοεμβρίου 2021 22:28

Λεωνίδας Παπαγεωργίου: Πέθανε ο εθνικός ευεργέτης και δωρητής

Έφυγε από τη ζωή Λεωνίδας Παπαγεωργίου. Πώς κατάφερε, μαζί με τον αδελφό του, να ιδρύσει ένα από τα σημαντικότερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Λεωνίδας Παπαγεωργίου

Με συντριβή και σεβασμό το Ίδρυμα Παπαγεωργίου αποχαιρετά, με ανακοίνωσή του, τον Λεωνίδα Παπαγεωργίου, δωρητή ευεργέτη του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Το Ίδρυμα Παπαγεωργίου επισημαίνει ότι ο εκλιπών ήταν σπουδαίος άνθρωπος και σύμβολο προσφοράς.

“Ο Λεωνίδας ήταν ένας άνθρωπος απλός, αθόρυβος. Νιώθουμε τυχεροί που συνεργαστήκαμε μαζί του, που μας προσέφερε απλόχερα τις συμβουλές του όλα αυτά τα χρόνια. Ο χαρακτήρας, τα έργα του, μας όπλισαν με τη σκέψη του και με τις αξίες της ζωής του”, τονίζει η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, Ζωή – Ψαρρά Παπαγεωργίου.

“Περνά στην ιστορία ως ένας ακέραιος άνθρωπος και πρότυπο για όλους», αναφέρει και προσθέτει ότι η μνήμη του θα βρίσκεται πάντα αποτυπωμένη στις καρδιές όλων όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν".

Ποιος ήταν ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου

Ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου εννήθηκε το Φεβρουάριο του 1932 στη Σιάτιστα. Μαζί με τον αδελφό του Νίκο Παπαγεωργίου σύστησαν το Ίδρυμα Παπαγεωργίου και με δωρεές τους που ξεπέρασαν τα 30 εκατ. δολάρια το 1993 αποφάσισαν να κατασκευάσουν το νοσοκομείο που φέρει το όνομα τους στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου αναγκάστηκε να εργαστεί από μικρή ηλικία μαζί με τα δύο του αδέλφια, Νικόλαο και Απόστολο όταν οι Γερμανοί το 1943 εκτέλεσαν τον πατέρα τους.

Μετά τον πόλεμο ξενιτεύτηκε στις ΗΠΑ, όπου διέμεινε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960, στην συνέχεια μετανάστευσε στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας αναπτύσσοντας τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες της οικογένειας. Η ενασχόλησή του με την κατασκευή και εμπορία γούνας, σε συνεργασία με τα αδέλφια του, τους ανέδειξε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σε έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους παγκοσμίως στο χώρο της γούνας.

Παρότι ζούσε μόνιμα στην Φραγκφούρτη βοηθούσε με κάθε τρόπο την γενέτειρά του, Σιάτιστα. Έκανε δωρεές για την κατασκευή και συντήρηση του Γυμνασίου και Λυκείου και για την ανακατασκευή των εκκλησιών «Άγιος Δημήτριος» και «Προφήτης Ηλίας» στην ιστορική πόλης της Σιάτιστας. Χορηγούσε υποτροφίες σε οικονομικά αδύναμους μαθητές του Δήμου Βοΐου, για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των πανεπιστημιακών τους σπουδών.

Στην Φρανκφούρτη ανήγειρε με αποκλειστικά δικές του δαπάνες τον ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Για το πολυσχιδές φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του αναγορεύθηκε σε μεγάλο εθνικό ευεργέτη από το ελληνικό κράτος, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον δήμο Βοΐου, τη Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης και από πλήθος άλλους φορείς και συλλόγους.

Ο δήμαρχος Βοίου και το Δημοτικό συμβούλιο με ανακοίνωση τους εκφράζουν «τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος που ανήκει στα λαμπρά τέκνα της Σιάτιστας», ενώ σε ειδική έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα λάβει μέρος την Δευτέρα 8/11/2021 θα εκδοθεί ψήφισμα προς τιμήν του.

Φωτογραφία: kozan.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός στην Τουρκία

Κορονοϊός - Πάτρα: Μάνα και κόρη στο νοσοκομείο

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο δράστης της αιματηρής ληστείας στο ψιλικατζίδικο


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τουςΣήμερα 21:01 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως και οι επόμενες ημέρες είναι σημαντικές για την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ρυθμίσεις στην κυκλοφορία σε Νίκαια, Καρδίτσα και ΤρίκαλαΣήμερα 21:01 | Ειδήσεις

Με μπλόκα, ρυθμίσεις στην κυκλοφορία και κινητοποιήσεις μέσα στις πόλεις συνεχίζουν οι αγρότες τις δράσεις τους και αύριο.

Τροχαίο στην Πάτρα: Αγροτικό μπήκε μέσα σε ταβέρνα και ο οδηγός βρέθηκε κάτω από το αμάξι (βίντεο)Σήμερα 17:48 | Ειδήσεις

Ο οδηγός εγκλωβίστηκε κάτω από το αυτοκίνητό του.

"Αποκαλύψεις" - Μαζωνάκης: Νέα μαρτυρία-κλειδί για τις σχέσεις του τραγουδιστή με τον Στέφανο ΠαπαδόπουλοΣήμερα 16:47 | Ειδήσεις

Το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εκπομπής του ΑΝΤ1 "Αποκαλύψεις" για τις συνθήκες της συνεργασίας τους, λίγες ημέρες μετά τη μήνυση που έχει καταθέσει ο νεαρός τραγουδιστής κατά του γνωστού καλλιτέχνη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ: Με επαίνους στον Νετανιάχου, ζητά να μπει στη δεύτερη φάση της η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα23:00Αττική Οδός: 21χρονος μεθυσμένος οδηγός πάτησε γκάζι για να ξεφύγει από το μπλόκο22:46Τραμπ: “Η Χαμάς πρέπει να αφοπλιστεί” - Συζητήσεις με Νετανιάχου για τη Γάζα22:32Έκρηξη κρουσμάτων γρίπης και ιώσεων - 120 παιδιά με γρίπη σε μία εφημερία στο Αγλαΐα Κυριακού22:18Ιταλία: Η Τζόρτζια Μελόνι υπέγραψε διάταγμα για την συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία το 202622:04Επίσημα στον Παναθηναϊκό ο Ανδρέας Τεττέη - Το αντίο στην Κηφισιά21:50Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ρυθμίσεις στην κυκλοφορία σε Νίκαια, Καρδίτσα και Τρίκαλα21:36Η Χαμάς επαναλαμβάνει πως δεν θα καταθέσει τα όπλα, ενόψει της συνάντησης Τραμπ-Νετανιάχου21:22Μητσοτάκης: Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τους21:08ANT1 Sports: Μεταγραφικές εξελίξεις σε ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό - Κορυφαία του κόσμου η Φωτεινή Τριχά20:54Συνάντηση Νετανιάχου - Τραμπ, με φόντο τη Γάζα και τη Μέση Ανατολή20:40Ο Άντριου Γκάουντλοκ συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών στη Ρόδο20:26Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη20:12Εορταστική αγορά: Με... φειδώ ψώνια και δώρα, λόγω ακρίβειας19:58Ρόδος: Νεκρός 51χρονος καθηγητής σε τροχαίο - Ελαφρά τραυματίας 15χρονος συνεπιβάτης19:44Θεοδωρικάκος: Ρεκόρ πληρωμών από αναπτυξιακούς νόμους19:30Ισπανία: Τρεις νεκροί και μία τραυματίας από χιονοστιβάδα στα Πυρηναία19:16Στο Σεν Τροπέ η τελευταία κατοικία της Μπριζίτ Μπαρντό19:02Μπλόκα: Πρωτοχρονιά στον ΒΟΑΚ θα κάνουν οι αγρότες18:48Ο Τραμπ είχε σήμερα μια "θετική τηλεφωνική συνομιλία" με τον Πούτιν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος18:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο