LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 07 Νοεμβρίου 2021 12:59 | Ανανέωση: 07 Νοεμβρίου 2021 13:08

Κορονοϊός - Κορκίδης: τα μέτρα θέλουν και οικονομικά αντίμετρα

Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του ΠΕΣΑ για το νέο πλάισιο περιορισμών που έχουν τεθεί σε ισχύ και την ανάγκη για παράλληλη μέριμνα για τις επχιειρήσεις.

Εστίαση - καφέ - καφετέριες - εστιατόρια

Σε ανακοίνωση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, που υπογράφει ο Πρόεδρος του, Βασίλης Κορκίδης, αναφέρονται τα εξής

"Το ΠΕΣΑ λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τον επιδημιολογικό χάρτη της Αττικής, καλεί τις επιχειρήσεις του εμπορίου και της εστίασης να τηρήσουν και πάλι όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να αποφύγει η αγορά, άλλο ένα καταστροφικό «χειμερινό lockdown».Τα νέα αυστηρά μέτρα θα πρέπει αφενός να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες περιορίζοντας το τέταρτο κύμα της πανδημίας και αφετέρου να μην δημιουργήσουν συνθήκες αναστάτωσης στους καταναλωτές, προστατεύοντας τους, ώστε να επισκέπτονται με ασφάλεια τις επιχειρήσεις του Λεκανοπεδίου. Παρά το γεγονός ότι στα οριζόντια και ας ελπίσουμε «αναμνηστικά μέτρα» δεν θα έπρεπε να υπάρχουν εξαιρέσεις επαγγελματικών χώρων, πρέπει τουλάχιστον σε όσες δραστηριότητες επιβάλλεται η εφαρμογή τους, να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιβολής εξοντωτικών προστίμων και η βιωσιμότητα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση επειδή τα «υγιεινομικά μέτρα» πρέπει να συνοδεύονται με «οικονομικά αντίμετρα» και επειδή δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια επιδοματικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις που «υπολειτουργούν» θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον μέτρα στήριξης χωρίς ιδιαίτερο δημοσιονομικό κόστος. Ως εκ τούτου ο πρόεδρος του ΠΕΣ Αττικής Β. Κορκίδης, προτείνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για να τυγχάνουν όλοι της ίδιας αντιμετώπισης και να αποφύγουμε να εκδηλωθούν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, να ικανοποιήσει άμεσα τα εξής τρία αιτήματα:
  1. Παράταση της αποπληρωμής των οφειλών της πανδημίας για όσο χρονικό διάστημα εφαρμόζονται τα μέτρα και μόνο στις επιχειρήσεις που επιβλήθηκαν.
  2. Επέκταση του χρόνου αποπληρωμής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών για ένα εξάμηνο και έναρξη αποπληρωμής τους αντί την 1/1/22 την 1/7/22.
  3. Πάγωμα μηνιαίων καταβολών ληξιπρόθεσμων οφειλών και αναστολή των δόσεων της διετούς άτοκης ενίσχυσης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ σε όσους ισχύουν και για όσο διαρκούν τα μέτρα.
Στα παραπάνω μέτρα, εννοείται πως θα εξαιρούνται τα Σούπερ Μάρκετ και τα φαρμακεία.
Το ΠΕΣ Αττικής ως οφείλει ενημερώνει για το περιεχόμενο όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ B’ 5138 /2021), η  Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 69136, σχετικά με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00. Σύμφωνα με την ΚΥΑ για το λιανεμπόριο και την εστίαση ισχύουν τα εξής:
Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα:
  1. πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, δηλαδή πιστοποιητικού εμβολιασμού προ 14 ημερών.
  2. πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9, δηλαδή νόσησης προ 30 ημερών και κατά το τελευταίο εξάμηνο.
  3. αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9, δηλαδή PCR προ 72 ωρών ή rapid test προ 48 ωρών.
  4. Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9, δηλαδή αρνητικό self-test προ 24 ωρών.


Σε όλες τις περιπτώσεις, οι επιχειρηματίες πρέπει να ζητούν την επίδειξη του αντίστοιχου πιστοποιητικού και να προχωρούν σε έλεγχο ταυτοπροσωπίας του πελάτη.
Επίσης στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου "κατάστημα εντός καταστήματος" (shops in a shop), θα πρέπει να τηρούνται τα ακόλουθα μέτρα:

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας:
α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου, β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων δηλαδή ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ. σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις
εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων
λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου
αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό συγκεκριμένα τελικά στοιχεία.

Εντός των καταστημάτων, αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες και εργαζόμενοι, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με τους παρακάτω όρους, υποχρεούνται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου 2 φορές την εβδομάδα (PCR ή rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δικά τους έξοδα.

Σε περίπτωση μη αντιστοίχισης των αναγραφόμενων στοιχείων του φυσικού προσώπου στο επιδεικνυόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης με το αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας, επιβάλλεται στον πελάτη πρόστιμο 3.000 ευρώ και στην επιχείρηση πρόστιμο 5.000 ευρώ και δυστυχώς αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες, που κανονικά θα έπρεπε να ισχύει, εφόσον είναι υπότροπη".



Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΧατζηδάκης: Με νομοθετική ρύθμιση η μείωση των χρεώσεων με POS για συναλλαγές έως 10 ευρώΣήμερα 13:32 | Ειδήσεις

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις. Δεν θα δοθεί παράταση, είπε ο υπουργός

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αρνητική η Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα - Η απάντηση του ΥΠΕΞΣήμερα 12:09 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα και ποια είναι η απάντηση του ΥΠΕΞ. 

Σκρέκας για πασχαλινό τραπέζι: Πώς θα κινηθούν οι τιμές των τροφίμωνΣήμερα 13:54 | Ειδήσεις

Επίσης μίλησε και για τις τιμές των καυσίμων και την συνεχή άνοδο που καταγράφουν.

Θάνατος βρέφους στην Κω: Ποινική δίωξη ασκήθηκε στους γονείςΣήμερα 12:09 | Ειδήσεις

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι νεαροί γονείς του βρέφους που κατέληξε την Κυριακή στην Κω.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρέντης: Επεισοδιακή καταδίωξη μέχρι τα Πατήσια - Τραυματίστηκε αστυνομικός15:17“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης προσπαθεί να πλησιάσει την Άννα για τελευταία φορά (εικόνες)15:04Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία όχι η πολιτική σταθερότητα 14:51Άγιος Νικόλαος: Φώναξε τον φίλο του στο σπίτι του και τον μαχαίρωσε14:38Σκρέκας για πασχαλινό τραπέζι: Πώς θα κινηθούν οι τιμές των τροφίμων 14:24“Ψυχοκόρες”: Εξελίξεις για τις τέσσερις αδερφές στο σημερινό επεισόδιο (βίντεο)14:11Οργισμένος επιβάτης βρίζει και χτυπά αεροσυνοδούς την ώρα της πτήσης (βίντεο)13:58Χατζηδάκης: Με νομοθετική ρύθμιση η μείωση των χρεώσεων με POS για συναλλαγές έως 10 ευρώ13:45Μαρινάκης εναντίον ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτουν υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών ενώ έληξε η προθεσμία 13:31Κωνσταντίνος Καραμανλής: το μήνυμα της ΝΔ για τα 26 χρόνια από το θάνατο του13:18Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αρνητική η Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα - Η απάντηση του ΥΠΕΞ 13:04Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: Ο Ερμής, η πανσέληνος, η Αφροδίτη και οι προβλέψεις της Τρίτης (βίντεο)12:52Πιερρακάκης - Ιερώνυμος: Η συνεργασία είναι το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα (εικόνες)12:39Αφρικανική σκόνη: Κορυφώνεται η μεταφορά της από τη Σαχάρα (εικόνες)12:25Θάνατος βρέφους στην Κω: Ποινική δίωξη ασκήθηκε στους γονείς12:13Βόλος: Καταδικάστηκε για κλοπή που έκανε άλλος11:59 Συλλήψεις για παράνομα όπλα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (εικόνες)11:47Τροχαίο – Σέρρες: Νεκρός σε μετωπική σύγκρουση (εικόνες)11:34Μητσοτάκης: Η ΝΔ αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα (βίντεο)11:22ΕΛΑΣ: δεκάδες συλλήψεις σε στοχευμένες δράσεις για την εξάλειψη της παραβατικότητας11:09
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο