LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 05 Νοεμβρίου 2021 09:14 | Ανανέωση: 05 Νοεμβρίου 2021 09:29

Πλεύρης για τρίτη δόση εμβολίου: εξετάζεται να είναι υποχρεωτική για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τι είπε ο Υπουργός Υγείας για τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και τις νέες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα και χάπια.  

Θάνος Πλεύρης - Καλημέρα Ελλάδα

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», τόνισε ότι τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας που θα ισχύσουν από αύριο, αφορούν κυρίως την προστασία των ανεμβολίαστων, ενώ σε ότι αφορά τις εκκλησίες και την κριτική που ασκήθηκε για τη μη υποχρέωση διενέργειας τεστ  από τους πιστούς, είπε ότι θα ήταν πρακτικά αδύνατο να υποχρεώσει τους ναούς να κάνουν έναν τέτοιο έλεγχο και δεν είναι δυνατόν να εμποδιστεί η άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των πιστών, όπως προβλέπεται και από το σύνταγμα.

Αναφερόμενος στην τρίτη δόση του εμβολίου, υπογράμμισε ότι όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δείχνουν ότι μετά την παρέλευση του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση η ανοσία στον οργανισμό έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ουσιαστικά είναι ανεμβολίαστος. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα ότι οι λίγοι θάνατοι που καταγράφονται στους ανεμβολίαστους, αφορούν κυρίως ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί πριν από 6 μήνες.

Αποκάλυψε δε ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η τρίτη δόση του εμβολίου να είναι υποχρεωτική μετά την παρέλευση εξαμήνου ώστε το πιστοποιητικό εμβολιασμού να είναι σε ισχύ.

Ο Υπουργός Υγείας, διαβεβαίωσε ότι τα εξεταστικά κέντρα που βρίσκονται σε λειτουργία μπορούν να εξυπηρετήσουν όλες τις ανάγκες που υπάρχουν και μάλιστα έχει εξασφαλιστεί και επάρκεια εμβολίων, ώστε αν αύριο όλοι όσοι μπορούν ζητήσουν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου θα εξυπηρετηθούν άμεσα.

Ο κ. Πλεύρης επανερχόμενος στο θέμα των μέτρων που θα ισχύσουν από αύριο, τόνισε ότι ειδικά στα καταστήματα της Εστίασης όπου φαίνεται να υπάρχει μια καταστρατήγηση των κανόνων, οι έλεγχοι θα είναι εξαντλητικοί, προειδοποιώντας πως όσοι θα παρανομήσουν θα το μετανιώσουν.

Το νέο στοιχείο που αποκάλυψε ο Υπουργός Υγείας, είναι ότι στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί σήμερα για τα νέα μέτρα, θα προβλέπεται ότι τα παιδιά μέχρι 18 ετών θα μπορούν να εισέρχονται στους μέχρι σήμερα μεικτούς χώρους, με self test και όχι με μοριακό ή rapid.

Ερωτηθείς για το θέμα των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει η απόφαση της Κυβέρνησης να τίθενται σε αναστολή και πως όσοι μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν βγει σε αναστολή έχουν αντικατασταθεί.

Πρόσθεσε όμως πως δεν υπάρχει απεριόριστος αριθμός γιατρών και ειδικά σε κάποιες ειδικότητες όπως αυτή του αναισθησιολόγου υπάρχει έλλειψη και για το λόγο αυτό ακόμη κι αν χρειαστεί να αναπτυχθούν και άλλες ΜΕΘ θα λειτουργήσουν με το προσωπικό που είναι διαθέσιμο σήμερα.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης θα δοθούν ακόμη περισσότερα κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να ενισχύσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας όπου υπάρχουν ελλείψεις και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη.

Σε ότι αφορά τα μονοκλωνικά αντισώματά, αναμένεται η πρώτη έγκριση από τον EMA να δοθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και η χώρα μας έχει ήδη παραγγείλει 2.000 θεραπείες, ενώ για το χάπι που εγκρίθηκε χθες στη Βρετανία η χρήση του στα αρχικά στάδια της νόσου, έχουμε παραγγείλει 10.000 θεραπέιες.

Εξήγησε δε πως η χορήγηση τους θα γίνεται κατόπιν εισήγησής από επιτροπή που θα συσταθεί και θα δίνονται κατά προτεραιότητα σε ανοσοκατασταλμένους και ευπαθείς ομάδες.

Αντιδράσεις κομμάτων

Σχολιάζοντας την συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη στον ΑΝΤ1, ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε «ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να επιμείνει στην υποχρεωτική αργία των 6500 ανεμβολίαστων εργαζομένων στο ΕΣΥ, παρά την έξαρση της πανδημίας, την κατάρρευση των νοσοκομείων και την εξουθένωση του προσωπικού τους. Και παρά το ότι τα κενά δεν έχουν καλυφθεί ούτε με τις 3μηνες συμβάσεις που νομοθετήθηκαν,  ούτε με τα -ισχυρά όντως - οικονομικά κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να εφημερεύσουν στα νοσοκομεία. Αυτή η εμμονική, κοινωνική άδικη και τιμωρητική επιλογή,  πρέπει επειγόντως να αναιρεθεί. Και να επανέλθουν στα νοσοκομεία όσοι είναι σε αναστολή εργασίας, με τους ίδιους όρους που ήδη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκατοντάδες  εργαζόμενοι του ΕΣΥ που έχουν απαλλαγεί για λόγους υγείας από τον εμβολιασμό (2 rapid τεστ τη βδομάδα). Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν έχει την «πολυτέλεια» να στερείται σήμερα την παρουσία χιλιάδων έμπειρών υγειονομικών, επειδή η κυβέρνηση θέλει να κάνει «επίδειξη πυγμής» και «μηδενικής ανοχής» για λόγους επικοινωνιακούς,  καταδικάζοντας στην ανέχεια και στην αναξιοπρέπεια ανθρώπους που έχουν «βάλει πλάτη» σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. 

Αυτό που επίσης χρειάζεται είναι, αντί για ατελέσφορες  εκκλήσεις και κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να παρέχουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ, να δοθούν άμεσα ισχυρά κίνητρα (οικονομικά-εργασιακά-εκπαιδευτικά) στο ιατρικό προσωπικό που ήδη υπηρετεί, για να παραμείνει στο σύστημα και να ανακοπεί η τάση παραιτήσεων και φυγής προς τον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό. Αυτό είναι επείγουσα ανάγκη.  Παράλληλα, απαιτείται η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, που οφείλουν να αναλάβουν ένα σημαντικό μέρος της νοσηλείας covid περιστατικών, για να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία και να αποτραπεί η πλήρης «κοβιντοποίηση» τους και το λειτουργικό blackout. Χρειάζεται ταυτόχρονα η  οργανωμένη αξιοποίηση της ΠΦΥ (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) στην προνοσοκομειακή διαχείριση των κρουσμάτων και όχι η αποδυνάμωση των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων για να καλυφθούν τα τεράστια  κενά  στα νοσοκομεία. Με άλλα λόγια, χρειάζεται μια νέα στρατηγική ενδυνάμωσης του ΕΣΥ και των ανθρώπων του, την οποία η κυβέρνηση δεν υιοθετεί  επειδή δεν πιστεύει στο Δημόσιο Σύστημα αλλά στην ιδιωτική αγορά». 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡα25, Μιχάλης Κριθαρίδης, δήλωσε «παρά το γεγονός ότι μέχρι και η ίδια η Εκκλησία εξέδωσε σύσταση για την ύπαρξη αρνητικού τεστ σε όσους πιστούς δεν έχουν εμβολιαστεί και θέλουν να εισέλθουν σε θρησκευτικούς ναούς, η Κυβέρνηση και μάλιστα ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας επιμένουν στο ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. «Είναι πρακτικά αδύνατο η Πολιτεία να υποχρεώσει τους ναούς να κάνουν τέτοιους ελέγχους» είπε ο κ. Πλεύρης σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, την ίδια ώρα που εξήγγειλε 8.000 αστυνομικούς για αυστηρούς ελέγχους από αύριο και απειλούσε πως «όσοι παρανομούν θα το μετανιώσουν». Αυτή είναι δυστυχώς η πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας την ώρα που αυτή καλπάζει: αντιφάσεις, παλινωδίες, απειλές και διαφορετικά μέτρα και σταθμά ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Οι πολίτες ωστόσο χρειάζονται πραγματική θωράκιση απέναντι τόσο στην πανδημία, όσο και στις εγκληματικές επιλογές της Μητσοτάκης Α.Ε. να παίζει με τις ζωές των πολιτών και τη δημόσια υγεία, τη στιγμή που έχει αφήσει κιόλας το ΕΣΥ να καταρρέει υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων».


Ειδήσεις σήμερα: 

Κορονοϊός – εμβολιασμός: άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση όλων των ενηλίκων

Γαλλία: Τρένο παρέσυρε μετανάστες

Ενώπιος Ενωπίω – Γιώργος Παπανδρέου: “Λεφτά υπάρχουν” και σήμερα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΞύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑΣήμερα 14:23 | Ειδήσεις

Όλες οι εξελίξεις μετά από το επεισόδιο χειροδικίας που συνέβη στους διαδρόμους του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Άγιοι Ανάργυροι: φωτογραφίες ντοκουμέντο με το μαχαίρι που ο 39χρονος σκότωσε την Κυριακή (βίντεο)Σήμερα 14:02 | Ειδήσεις

Τι “μαρτυρούν” οι φωτογραφίες που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, από το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας της Κυριακής, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων..

Δολοφονία Λυγγερίδη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωσηΣήμερα 13:15 | Ειδήσεις

Πότε αναμένεται να απολογηθούν οι 67 κατηγορούμενοι για την δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγγερίδη.

Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”Σήμερα 12:49 | Ειδήσεις

Σκληρή κριτική από την Νέα Αριστερά που τον κατηγορεί για άγνοια. «Ο Κασσελάκης ζητάει μείωση δαπανών στην Υγεία», καταγγέλλει ο Γεωργιάδης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λάρισα: Πατίνι συγκρούστηκε με ΙΧ - Στο νοσοκομείο δύο ανήλικοι (εικόνες)15:34Μεγάλη Τετάρτη: Δεμένα τα πλοία λόγω της απεργίας της Πρωτομαγιάς15:20“The 2Night Show”: Με Βρεττό, Iορδάνοβα και Μπομπέτσι η παρέα της Τετάρτης (εικόνες)15:07Ευρωεκλογές 2024 – Πλεύση Ελευθερίας: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι14:53Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία14:39Ξύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ14:26Ευρωεκλογές 2024: Στέφος, Αντώναρος, Αρναούτογλου και Αναγνωστάκης στο δρόμο για τις κάλπες14:13ΔΥΠΑ: Επίδομα καταβάλλεται στους ανέργους με “Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης”13:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση 13:46“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: Αγωνία και φόβος στο επεισόδιο της Τετάρτης (εικόνες)13:32Ζώδια – Λίτσα Πατέρα: Η Τετάρτη φέρνει ένταση και απρόβλεπτα, αλλά στο βάθος ελπίδα (βίντεο)13:18Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”13:05Άγιος Δημήτριος: Διανομέας δέχεται άγρια επίθεση στη μέση του δρόμου (βίντεο)12:51Νίκος Παπανδρέου στο “Πρωινό”: Ας μπορούσα να ρωτήσω τον πατέρα μου, αν είναι περήφανος για εμένα σήμερα (βίντεο)12:39Ξύλο στη Βουλή: Φλώρος - Γραμμένος “πιάστηκαν στα χέρια”12:24Άγιοι Ανάργυροι: φωτογραφίες ντοκουμέντο με το μαχαίρι που ο 39χρονος σκότωσε την Κυριακή (βίντεο)12:11Κηφισιά: Θύμα διάρρηξης ο Λούκας Βιλντόζα του Παναθηναϊκού11:58Σκύδρα - Καταγγελία για bullying: Συμμαθητής μου, έσβησε τσιγάρο στο μάγουλό μου11:44Πολεμική Αεροπορία: Επισμηνίας βρέθηκε νεκρός στη μονάδα του11:31Κηφισός: Κινηματογραφική καταδίωξη μετά από απόπειρα ληστείας11:18
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο