LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 03 Νοεμβρίου 2021 08:36 | Ανανέωση: 03 Νοεμβρίου 2021 08:50

ΔΕΗ: Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου “απογειώνει” και τις επενδύσεις

Οι επενδύσεις της ΔΕΗ θα συμβάλουν στη βελτίωση της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας.

ΔΕΗ

Η επιτυχία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ αυξάνει το ύψος των επενδύσεων που περιλαμβάνονται στο επιχειρηματικό σχέδιο για την περίοδο 2022-2026.

Το business plan που εγκρίθηκε στις παραμονές της αύξησης κεφαλαίου προέβλεπε επενδύσεις ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο αυτή, ενώ το νέο business plan που τέθηκε υπόψη των επενδυτών προχθές προβλέπει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο επιπλέον επενδύσεις οι οποίες θα φτάσουν στα 9,3 δισεκατομμύρια.

Τα επιπλέον κεφάλαια κατευθύνονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα, μεγαλύτερες επενδύσεις στα Βαλκάνια και στη διαχείριση απορριμμάτων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το νέο business plan, πάνω από τα μισά επενδυτικά κεφάλαια (55%) θα κατευθυνθούν σε ανανεώσιμες πηγές, εντός και εκτός Ελλάδος. Το 20 % θα πάει στα δίκτυα διανομής, 7% σε συμβατικές πηγές ενέργειας, 4% στην παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα και 3 % στη λιανική.

Γεωγραφικά το 85% προορίζεται για επενδύσεις εντός Ελλάδος και το 15% (1,4 δισεκ.) στα Βαλκάνια, κυρίως Ρουμανία και Βουλγαρία που παρουσιάζουν το πλεονέκτημα της διασύνδεσης με το ελληνικό σύστημα.

Χρονικά, το επενδυτικό ντεμαράζ της ΔΕΗ ξεκινά από εφέτος με 600 εκατ. ευρώ και κλιμακώνεται σε 1,2 δισεκ. Το 2022, 2,3 δισ το 2023 και 2,5 δισ. το 2024 ενώ το 2025-2026 θα επενδυθούν από 1,7 δισεκ. ευρώ.

Οι επενδύσεις της ΔΕΗ θα συμβάλουν στη βελτίωση της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας, καθώς οι εισαγωγές ρεύματος προβλέπεται να μειωθούν στο 10% της αγοράς το 2026 έναντι 18% το 2020.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ ολοκληρώνεται την Πέμπτη με το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών. Τα κεφάλαια ζητούμενα κεφάλαια (1,35 δισεκ.) καλύφθηκαν μέσα στην πρώτη ώρα , ενώ μέχρι το απόγευμα της Τρίτης είχαν εγγραφεί επενδυτές για 3 δισεκ. ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας η εκχώρηση της ΔΕΗ σε ιδιώτες

Σε κοινή δήλωσή τους οι  Έφη Αχτσιόγλου και Σωκράτης Φάμελλο, τομεάρχες Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία αναφέρουν:

«Αύριο ολοκληρώνεται η δημόσια προσφορά για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ, μέσω της οποίας η κυβέρνηση υλοποιεί το σχέδιό της για την εκχώρηση του ενεργειακού πυλώνα της χώρας σε ιδιώτες.

Απαιτούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ, Υπερταμείο) να προβούν στις αναγκαίες κινήσεις ώστε το Δημόσιο να μην χάσει τον έλεγχο, την πλειοψηφία στη ΔΕΗ και τον ρόλο του στην Επιχείρηση, η οποία αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού.

Η εκχώρηση της ΔΕΗ σε ιδιώτες και ο περιορισμός της συμμετοχής του Δημοσίου στην Επιχείρηση είναι εις βάρος των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας.

Αυτή η επιζήμια για την κοινωνία και την οικονομία απόφαση έρχεται, μάλιστα, εν μέσω μίας ενεργειακής κρίσης που έχει εκτινάξει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συνολικά την παραγωγική δραστηριότητα.

Η νεοφιλελεύθερη εμμονή της κυβέρνησης, η εχθρική της στάση απέναντι σε κάθε δημόσιο κοινωνικό αγαθό, αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην περίπτωση της ΔΕΗ και στο μήνυμα που αυτή εκπέμπει, ότι οι πολίτες θα μένουν απροστάτευτοι στο έλεος κερδοσκοπικών επιδιώξεων που λεηλατούν το εισόδημά τους.

Η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, μόνο έτσι μπορεί να εκπληρώσει τον ρόλο της ως βραχίονας ανάπτυξης του τόπου και ως μοχλός κοινωνικών παρεμβάσεων για την προστασία των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός - Εξαδάκτυλος στον ΑΝΤ1: Πρόβλημα οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών (βίντεο)

ΠΟΥ: Συναγερμός για βακτήριο που σκοτώνει 150.000 μωρά κάθε χρόνο

Κρικέτος στον ΑΝΤ1: Σωστή η απόφαση για τη μη διακοπή των καταδιώξεων (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ (εικόνες)Χθες 20:44 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Φλώρος: Έχασα την ψυχραιμία μου και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο έξω από την αίθουσα...Χθες 16:33 | Ειδήσεις

"Επειδή όμως έχω μια πολύ σημαντική ιδιότητα αυτή του Έλληνα βουλευτή έπραξα απολύτως λάθος . Δεν αρμόζει αυτή η συμπεριφορά σε Έλληνα βουλευτή" δήλωσε ο κ. Φλώρος

Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες και οι διάλογοι (βίντεο)Χθες 18:18 | Ειδήσεις

Τι κατέθεσαν μάρτυρες που τέθηκαν υπό προστασία για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Διάλογοι, βίντεο και καταθέσεις στο μικροσκόπιο των αρχών.

Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: “πεδία μάχης” με σφοδρές συγκρούσεις (βίντεο)Χθες 21:13 | Ειδήσεις

Από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη, από το Όστιν στη Βοστόνη, στο Σικάγο και την Ατλάντα, το κίνημα των φιλοπαλαιστινίων Αμερικανών φοιτητών γιγαντώνεται ώρα με την ώρα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
JukeBooks: Αudiobook για το Ειδικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας23:59Λάρισα: Άνδρας άρχισε να ξεγυμνώνεται στη μέση της πλατείας 23:46Παναθηναϊκός - Μακάμπι: πράσινη νίκη με υπογραφή Σλούκα (εικόνες)23:32Φορολογικές δηλώσεις - myaade: Άνοιξε η πλατφόρμα23:19Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Σκόραρε από την άσπρη βούλα…23:05Τουρκία – Ε.Ε: Δυσαρέσκεια από την Άγκυρα – Δεν πάει στις Βρυξέλες ο Φιντάν22:52Λαμία: Επεισοδιακή εκδρομή Δημοτικού - Τον “έστειλε” στο νοσοκομείο 22:39Ενδοοικογενειακή βία - Ηράκλειο: Την ξυλοκόπησε ο ίδιος της ο πατέρας22:25Καϊλή: Βολές κατά ΠΑΣΟΚ και ΕΕ - “Θα μετακομίσω στην Ιταλία”22:12Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου21:58Σημεία για rapid test την Παρασκευή σε 176 σημεία21:52Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: “πεδία μάχης” με σφοδρές συγκρούσεις (βίντεο)21:45Τέμπη - Κασσελάκης για Φλέσσα: Η ντροπή φτάνει στα άκρα... (βίντεο)21:31Επιθεώρηση εργασίας: Πρόστιμα και “μπλόκο” σε οικοδομές και εργοτάξια 21:18ΗΣΑΠ: Ακινητοποιήθηκαν συρμοί - Νεαροί μπήκαν στις γραμμές21:04Μητσοτάκης: Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ (εικόνες)20:51Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ενοχή του οδηγού πρότεινε ο εισαγγελέας 20:38Χανιά: Πτώσεις δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους20:25Μέση Ανατολή: Διεθνής έκκληση για απελευθέρωση ομήρων - Η απάντηση της Χαμάς20:11Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες και οι διάλογοι (βίντεο)19:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο