LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 01 Νοεμβρίου 2021 05:50

Πομπέο για Τουρκία: “Όχι” στην πώληση νέων F-16

Ο πρώην υπουργός Άμυνας εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Τι είπε για την Ελλάδα και την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

τουρκικά μαχητικά - παραβιάση - υπέρπτηση
Την ξεκάθαρη διαφωνία του με μια ενδεχόμενη πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία εκφράζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Μιλώντας στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις ΗΠΑ, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι μια τέτοια συνδιαλλαγή δεν πρέπει ούτε καν να εξεταστεί με δεδομένο ότι θα συνιστά παραβίαση του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Υπενθυμίζεται ότι όταν η Τουρκία ολοκλήρωσε την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400, o Μάικ Πομπέο είχε στηριχτεί στον συγκεκριμένο νόμο για να την αποπέμψει από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και στη συνέχεια να της επιβάλει επιπλέον κυρώσεις. 

«Βάσει του τι ακριβώς είναι οι κυρώσεις CAATSA μια τέτοια πώληση θα παραβίαζε τον νόμο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει, όπως κάναμε και εμείς, να συμμορφωθεί με τον αμερικανικό νόμο. Πιστεύω ότι αυτό θα κάνει. Ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να θέτει σε λειτουργία ένα εξελιγμένο ρωσικό σύστημα. Ήμασταν πάντοτε ξεκάθαροι για τις προσδοκίες μας. Τους ξεκαθαρίσαμε ότι δεν μπορούν να έχουν τα F-35 στο οπλοστάσιο τους. Καμία συνδιαλλαγή που θα παραβιάζει τον νόμο CAATSA δεν θα πρέπει να εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση, σε καμία χρονική συγκυρία», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Συνεχίζοντας, ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, λέγοντας ότι τα προβλήματα μεταξύ χωρών, ιδιαίτερα μεταξύ νατοϊκών συμμάχων, δεν πρέπει να λύνονται με επίδειξη ισχύος. Όπως σημείωσε, «πάντοτε παροτρύναμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συμμετέχει σε συζητήσεις. Αν έχουν μια διαφωνία για ένα συγκεκριμένο θέμα, υπάρχουν μηχανισμοί επίλυσης διαφόρων οι οποίοι είναι κατάλληλοι για την διαχείριση τέτοιων καταστάσεων. Η διαχείριση δεν πρέπει να γίνεται μέσω στρατιωτικής ισχύος, κατοχής ή απειλών για χρήση βίας. Αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο καλοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, ή χώρες πρέπει να συνδιαλέγονται μεταξύ τους. Η Τουρκία συμπεριφέρεται προκλητικά. Πάντοτε τους είχαμε ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξουμε οποιαδήποτε χώρα είναι διατεθειμένη να συζητήσει και να εμπλακεί σε διάλογο αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. Υπάρχει διεθνής νομιμότητα, υπάρχουν κανόνες και εύχομαι η κυβέρνηση της Τουρκίας να το αντιληφθεί αυτό». 

Επιπλέον, εκφράστηκε θετικά για τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο που έχει επωμιστεί η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή. «Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά γενικότερα λόγω και των συμμαχιών που διαμορφώνει με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δουλέψαμε στενά με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του, με τον κ. Δένδια και όπως είδα υπεγράφη πρόσφατα και η νέα αμυντική συμφωνία και είμαι πολύ ικανοποιημένος που ολοκληρώθηκε η δουλειά που εμείς είχαμε αρχίσει. Επίσης, υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη βλέπουμε ότι έχουν δημιουργηθεί σημαντικές σχέσεις με χώρες στην Μέση Ανατολή, όπως για παράδειγμα με το Ισραήλ. Υπάρχει μια ολοκληρωμένη περιφερειακή αντίληψη για το πως διασφαλίζουμε την ευημερία και η Ελλάδα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτής της στρατηγικής, διασφαλίζοντας την νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και συνεργαζόμενη στενά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για την περιοχή», εξήγησε ο κ. Πομπέο. 

Τέλος, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε τη στήριξη του για την επανέναρξη της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για όσα απαιτούμε από τον κάθε ηγέτη και την ίδια ώρα πρέπει να εκφράζουμε με κάθε τρόπο την στήριξη μας στους πνευματικούς ηγέτες».

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός: Δωρεάν rapid test τη Δευτέρα σε 165 σημεία της χώρας

Μενίδι: Συγκλονίζει η γυναίκα που κρεμάστηκε από το καπό του αυτοκινήτου των ληστών (βίντεο)

Κορονοϊός - Ανεμβολίαστοι: SMS στα κινητά χιλιάδων πολιτών


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜήνυμα Τραμπ σε Ζελένσκι πριν από τη συνάντηση: Η Ουκρανία δεν θα πάρει πίσω την Κριμαία και δεν θα γίνει μέλος του NATOΣήμερα 08:36 | Ειδήσεις

Απαντώντας μέσω Χ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε πως θέλει ο πόλεμος με τη Ρωσία να τελειώσει «γρήγορα», αλλά κατά τρόπο «αξιόπιστο», ώστε να εξασφαλιστεί «ειρήνη που θα έχει διάρκεια».

Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας Χθες 21:55 | Ειδήσεις

Οι ηγέτες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

O κυκλώνας Έριν απειλεί τις Μπαχάμες – Ποιες άλλες περιοχές θα σαρώσειΣήμερα 08:55 | Ειδήσεις

Το ακραίο φαινόμενο θα πλησιάσει τα επόμενα 24ωρα τις Μπαχάμες, στην Καραϊβική, αχανή περιοχή του βόρειου Ατλαντικού που ήδη πλήττεται από σφοδρούς ανέμους και ισχυρές βροχές, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι πλημμυρών και κατολισθήσεων.

ΑΤ Κερατέας: Είχε συλληφθεί μια μέρα πριν ο κρατούμενος που εντοπίστηκε νεκρόςΧθες 19:52 | Ειδήσεις

Την υπόθεση έχουν αναλάβει τα στελέχη της Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αγρίνιο: Παραμένει στο νοσοκομείο η ανήλικη μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε πάρτι 10:51Ήρα: Η χαριτωμένη σκυλίτσα ναυαγοσώστρια (βίντεο)10:36ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Σεπτεμβρίου10:20Ένας Έλληνας και ένας Τούρκος ένωσαν τις δυνάμεις τους και άνοιξαν καφέ στην Κωνσταντινούπολη10:03Στα δικαστήρια η χήρα του Έλβις Πρίσλεϊ - Κατηγορείται για τον θάνατο της κόρης της09:47ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών έως τις 22 Αυγούστου09:31O κυκλώνας Έριν απειλεί τις Μπαχάμες – Ποιες άλλες περιοχές θα σαρώσει09:17ΑΤ Κερατέας: Είχε συλληφθεί μια μέρα πριν ο κρατούμενος που εντοπίστηκε νεκρός 09:01Μήνυμα Τραμπ σε Ζελένσκι πριν από τη συνάντηση: Η Ουκρανία δεν θα πάρει πίσω την Κριμαία και δεν θα γίνει μέλος του NATO08:46Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Αυγούστου08:30Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα08:15Αγία Πετρούπολη: Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν το περίφημο "Φεστιβάλ των Ονείρων"23:58Συλλήψεις και πρόστιμα για φωτιές στην ύπαιθρο23:43Ρόδος: Ατύχημα σε λούνα παρκ - Ο 17χρονος στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι θα πεθάνω23:26Επίσημο το "αντίο" στον Μαξίμοβιτς από τον Παναθηναϊκό23:12Επίθεση της Ζαχάροβα στον Μακρόν για τις δηλώσεις περί "συνθηκολόγησης" της Ουκρανίας22:58Τραγωδία στο Αιγάλεω - Νεκρή 65χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα22:44Ο Μισεουί έλαμψε στη νίκη - ανατροπή του Άρη επί του Αστέρα Τρίπολης22:29Αποφασισμένος για εκεχειρία ο Ζελένσκι – "Ιστορική η απόφαση παροχής εγγυήσεων ασφαλείας"22:15Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας 22:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο