LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 28 Οκτωβρίου 2021 16:12 | Ανανέωση: 28 Οκτωβρίου 2021 16:12

Η Γαλλία κατέσχεσε βρετανικό αλιευτικό

Βαθαίνει η διαμάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα στη μετά το Brexit εποχή.

ΜΑΓΧΗ - ΓΑΛΛΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Η Βρετανία καταδίκασε σήμερα τη «δυσανάλογη» κατάσχεση από τη Γαλλία ενός βρετανικού αλιευτικού σκάφους στα γαλλικά χωρικά ύδατα, ένα περιστατικό που σηματοδοτεί μια οξεία επιδείνωση σε μια διαμάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα στη μετά το Brexit εποχή.

Η Υπουργός Αλιείας της Γαλλίας, Ανίκ Ζιραντέν, δήλωσε πως το αλιευτικό κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας, στο λιμάνι της Χάβρης κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς δεν του επετράπη να ψαρέψει στα γαλλικά χωρικά ύδατα. Σε ένα δεύτερο βρετανικό σκάφος επιδόθηκε προφορική σύσταση.

Το περιστατικό σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να μην υποχωρήσει στη διαμάχη, αφότου ανακοίνωσε χθες πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Βρετανίας, εφόσον δεν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες. Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιπλέον τελωνειακούς ελέγχους σε βρετανικά προϊόντα και μια απειλή, όπως θεωρήθηκε, να μειώσει τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος στη Βρετανία ή την αύξηση των δασμών εάν οι συνομιλίες αποτύχουν. «Δεν είναι πόλεμος, είναι μια μάχη», επεσήμανε η Ζιραντέν, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

Οι ενέργειες της Γαλλίας φαίνεται να αποτελούν προειδοποίηση, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στη Βρετανία ώστε να συμβιβαστεί στις συνομιλίες με την ΕΕ. Όμως, η βρετανική κυβέρνηση είπε πως η αντίδραση της Γαλλίας είναι «απογοητευτική και δυσανάλογη και όχι αυτό που θα περιμέναμε από έναν στενό σύμμαχο και εταίρο». «Γνωρίζουμε τις πληροφορίες περί δραστηριοτήτων επιβολής που αναπτύχθηκαν από τις γαλλικές Αρχές και ερευνούμε το ζήτημα επειγόντως», τονίζεται σε μια ανακοίνωση.

ΜΑΓΧΗ - ΓΑΛΛΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Το Παρίσι λέει πως η Βρετανία έχει αρνηθεί να χορηγήσει στους αλιείς του τον πλήρη αριθμό των αδειών προκειμένου τα γαλλικά αλιευτικά να δραστηριοποιούνται εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων. «Επομένως, πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της ισχύος, καθώς αυτό φαίνεται πως είναι το μοναδικό πράγμα που η βρετανική κυβέρνηση κατανοεί», δήλωσε ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNews.

Από την πλευρά του, ο Μπάρι Ντις, επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Αλιευτικών Οργανώσεων της Βρετανίας δήλωσε πως η Γαλλία δείχνει αποφασισμένη να κλιμακώσει τη διαμάχη με τις άδειες. «Υποθέτω πρέπει να διερωτηθούμε γιατί. Επίκεινται προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και νομίζω ότι όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η ρητορική κλιμακώνεται ενόψει αυτών αναφορικά με το ζήτημα της αλιείας», είπε στο BBC.

Ο καπετάνιος του αλιευτικού που κατασχέθηκε, και βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο των γαλλικών δικαστικών αρχών, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις, ενώ και η ψαριά του κατασχέθηκε, έγινε γνωστό από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Μια οργάνωση που εκπροσωπεί Βρετανούς αλιείς αναγνώρισε το κατασχεμένο πλοίο ως το Cornelis Gert Jan, επισημαίνοντας πως είχε δικαίωμα να ψαρεύει στα γαλλικά ύδατα και ενδεχομένως δεν ήταν στον κατάλογο των εγκεκριμένων πλοίων από λάθος.

Ειδήσεις σήμερα:

“Άγριες Μέλισσες”: αποκλειστικά αποσπάσματα από το επεισόδιο της Πέμπτης (βίντεο)

ΑΑΔΕ: “Ραβασάκια” για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας

28η Οκτωβρίου - Χίος: Η ελληνική σημαία σκέπασε το λιμάνι (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαHellenic Train: Έσκασε η βόμβα στα γραφεία της εταιρείας μετά το απειλητικό τηλεφώνημαΣήμερα 21:27 | Ειδήσεις

O άνδρας που τηλεφώνησε σε ιστοσελίδα και στα γραφεία εφημερίδας διαβεβαίωσε ότι δεν κάνει πλάκα.

Διπλή δολοφονία – Αίγιο: Το παρελθόν του 23χρονου δράστη και τα ερωτήματα που προκύπτουνΣήμερα 17:37 | Ειδήσεις

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως σχετικά με την διπλή δολοφονία των 2 ανδρών στο Αίγιο από έναν 23χρονο.

Τέμπη: Ποινική Δίωξη σε Τριαντόπουλο για παράβαση καθήκοντος - Με 190 “ναι” παραπέμπεται στο Δικαστικό ΣυμβούλιοΣήμερα 20:18 | Ειδήσεις

Την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος στον Χρήστο Τριαντόπουλο αποφάσισε η Βουλή με ευρεία πλειοψηφία 190 βουλευτών, έναντι 10 που καταψήφισαν.

Πάλη: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Μαρία Πρεβολαράκη - Δάκρυσε στον Εθνικό Ύμνο (βίντεο)Σήμερα 21:05 | Ειδήσεις

Πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελληνίδας αθλήτριας σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου στην Μπρατισλάβα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Ανάγκαζαν 17χρονο να διακινεί ναρκωτικά και πλαστά χρήματα23:07Χανιά: Ανήλικη κατηγορεί τη μητέρα της ότι την εξέδιδε22:53Ροζ Φεγγάρι 2025: Πότε θα δούμε την πανσέληνο του Απριλίου 22:40ΗΠΑ: Ο Τραμπ ζητά από το Κογκρέσο να καταργήσει την αλλαγή της ώρας22:26Χανιά: Παρασύρθηκε 40χρονος από διερχόμενο όχημα - Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ22:11Placebo και Nocebo στον Καρκίνο του Μαστού: Η Δύναμη του Μυαλού στην ογκολογική Θεραπεία21:57Πάλη: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Μαρία Πρεβολαράκη - Δάκρυσε στον Εθνικό Ύμνο (βίντεο)21:41Hellenic Train: Έσκασε η βόμβα στα γραφεία της εταιρείας μετά το απειλητικό τηλεφώνημα21:27ΗΠΑ: Νέα φονική πτώση αεροπλάνου στη Φλόριντα (εικόνες) 21:14Δημόσιο χρέος: Δέκα χρόνια νωρίτερα ξεχρεώνει το πρώτο μνημόνιο η Ελλάδα21:00Παρί Σεν Ζερμέν – Μπαπέ: Στα άκρα οδηγείται η κόντρα τους20:47Βόρεια Μακεδονία: Εξιτήριο για την 25χρονη από το Κότσανι που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου20:32Τέμπη: Ποινική Δίωξη σε Τριαντόπουλο για παράβαση καθήκοντος - Με 190 “ναι” παραπέμπεται στο Δικαστικό Συμβούλιο20:18Αλμυρός: Μαχαίρωσε τον γείτονα για τρεις ελιές και πέντε μέτρα περίφραξης20:04Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας το Σάββατο19:49Ποταμός Χάντσον: Πώς έγινε η συντριβή του ελικοπτέρου - Η εταιρία ενοικίασης έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ερευνών άλλες 2 φορές 19:35Βόλος: “Έφαγε” τρία κόκκινα 19χρονος χωρίς δίπλωμα19:19Επίδομα Παιδιού: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων19:05Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 52χρονη που εξέδιδε γυναίκες σε διαμέρισμα 18:52Τραμπ για Μασκ: Δεν τον χρειάζομαι για τίποτα18:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο