LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 28 Οκτωβρίου 2021 16:12 | Ανανέωση: 28 Οκτωβρίου 2021 16:12

Η Γαλλία κατέσχεσε βρετανικό αλιευτικό

Βαθαίνει η διαμάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα στη μετά το Brexit εποχή.

ΜΑΓΧΗ - ΓΑΛΛΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Η Βρετανία καταδίκασε σήμερα τη «δυσανάλογη» κατάσχεση από τη Γαλλία ενός βρετανικού αλιευτικού σκάφους στα γαλλικά χωρικά ύδατα, ένα περιστατικό που σηματοδοτεί μια οξεία επιδείνωση σε μια διαμάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα στη μετά το Brexit εποχή.

Η Υπουργός Αλιείας της Γαλλίας, Ανίκ Ζιραντέν, δήλωσε πως το αλιευτικό κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας, στο λιμάνι της Χάβρης κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς δεν του επετράπη να ψαρέψει στα γαλλικά χωρικά ύδατα. Σε ένα δεύτερο βρετανικό σκάφος επιδόθηκε προφορική σύσταση.

Το περιστατικό σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να μην υποχωρήσει στη διαμάχη, αφότου ανακοίνωσε χθες πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Βρετανίας, εφόσον δεν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες. Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιπλέον τελωνειακούς ελέγχους σε βρετανικά προϊόντα και μια απειλή, όπως θεωρήθηκε, να μειώσει τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος στη Βρετανία ή την αύξηση των δασμών εάν οι συνομιλίες αποτύχουν. «Δεν είναι πόλεμος, είναι μια μάχη», επεσήμανε η Ζιραντέν, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

Οι ενέργειες της Γαλλίας φαίνεται να αποτελούν προειδοποίηση, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στη Βρετανία ώστε να συμβιβαστεί στις συνομιλίες με την ΕΕ. Όμως, η βρετανική κυβέρνηση είπε πως η αντίδραση της Γαλλίας είναι «απογοητευτική και δυσανάλογη και όχι αυτό που θα περιμέναμε από έναν στενό σύμμαχο και εταίρο». «Γνωρίζουμε τις πληροφορίες περί δραστηριοτήτων επιβολής που αναπτύχθηκαν από τις γαλλικές Αρχές και ερευνούμε το ζήτημα επειγόντως», τονίζεται σε μια ανακοίνωση.

ΜΑΓΧΗ - ΓΑΛΛΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Το Παρίσι λέει πως η Βρετανία έχει αρνηθεί να χορηγήσει στους αλιείς του τον πλήρη αριθμό των αδειών προκειμένου τα γαλλικά αλιευτικά να δραστηριοποιούνται εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων. «Επομένως, πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της ισχύος, καθώς αυτό φαίνεται πως είναι το μοναδικό πράγμα που η βρετανική κυβέρνηση κατανοεί», δήλωσε ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNews.

Από την πλευρά του, ο Μπάρι Ντις, επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Αλιευτικών Οργανώσεων της Βρετανίας δήλωσε πως η Γαλλία δείχνει αποφασισμένη να κλιμακώσει τη διαμάχη με τις άδειες. «Υποθέτω πρέπει να διερωτηθούμε γιατί. Επίκεινται προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και νομίζω ότι όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η ρητορική κλιμακώνεται ενόψει αυτών αναφορικά με το ζήτημα της αλιείας», είπε στο BBC.

Ο καπετάνιος του αλιευτικού που κατασχέθηκε, και βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο των γαλλικών δικαστικών αρχών, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις, ενώ και η ψαριά του κατασχέθηκε, έγινε γνωστό από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Μια οργάνωση που εκπροσωπεί Βρετανούς αλιείς αναγνώρισε το κατασχεμένο πλοίο ως το Cornelis Gert Jan, επισημαίνοντας πως είχε δικαίωμα να ψαρεύει στα γαλλικά ύδατα και ενδεχομένως δεν ήταν στον κατάλογο των εγκεκριμένων πλοίων από λάθος.

Ειδήσεις σήμερα:

“Άγριες Μέλισσες”: αποκλειστικά αποσπάσματα από το επεισόδιο της Πέμπτης (βίντεο)

ΑΑΔΕ: “Ραβασάκια” για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας

28η Οκτωβρίου - Χίος: Η ελληνική σημαία σκέπασε το λιμάνι (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΝίκος Παππάς: Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γρονθοκόπησε δημοσιογράφοΧθες 17:06 | Ειδήσεις

Διαγράφηκε από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με απόφαση Φάμελλου.

Αλεξανδρούπολη: Καρδιακή ανακοπή λόγω ασιτίας η αιτία θανάτου του 3χρονουΧθες 21:46 | Ειδήσεις

Η μητέρα του συνελήφθη άμεσα από τις αστυνομικές Αρχές. Η εικόνα που παρουσίαζε το άψυχο παιδικό σώμα φέρεται να είναι σοκαριστική.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι επτά κατηγορούμενοι στην ΚρήτηΧθες 22:55 | Ειδήσεις

 Μεταξύ των τριών τελευταίων κατηγορουμένων που απολογήθηκαν σήμερα ήταν και η σύζυγος του λογιστή, φερόμενου ως ηγετικού στελέχους της οργάνωσης. 

Αμοργός: Αγρότης έστησε μόνος του το πρώτο μπλόκο στο νησίΧθες 14:20 | Ειδήσεις

Με το τρακτέρ του να γίνεται σύμβολο αγώνα, ο αγρότης κατάφερε να τραβήξει την προσοχή της τοπικής κοινωνίας και των αρχών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αμοργός: Αγρότης έστησε μόνος του το πρώτο μπλόκο στο νησί23:59Δένδιας: Εκπλήρωση της εθνικής μας υποχρέωσης η μετάβαση των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή23:46Παππάς: Είχα λάθος αντίδραση απέναντι σε δράση – πρόκληση23:32ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι επτά κατηγορούμενοι στην Κρήτη23:18Βόλος: Καθηγητής κλείδωσε μαθητές στην τάξη για να κάνει μάθημα23:03Μητσοτάκης: Προσωπικό μου στοίχημα η Ακρινή Κοζάνης - Μετατρέπεται σε πρότυπο πράσινο οικισμό22:50Τροχαίο δυστύχημα στην Χαλκιδική22:35Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 στηρίζει το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης (βίντεο)22:21Αλεξανδρούπολη: Καρδιακή ανακοπή λόγω ασιτίας η αιτία θανάτου του 3χρονου22:07Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη21:53Κύπελλο Ελλάδας: Ο Ολυμπιακός συνέτριψε τον Ηρακλή21:39ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες21:25Ονδούρα: Οκτώ τραυματίες σε διαδηλώσεις για την δημοσίευση των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων21:11Κύπελλο Ελλάδας: Ο Παναθηναϊκός πέρασε από την Καβάλα20:57Πούτιν: Η Μόσχα θα επιτύχει τους πολεμικούς στόχους της στην Ουκρανία20:43Ant1 Sports: Η μεγάλη ευρωπαϊκή μάχη της ΑΕΚ θα μεταδοθεί από τον ΑΝΤ120:28Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Οι 3 στόχοι της Ρωσίας και η σημασία Ευρώπης και ΗΠΑ στην επίτευξη ειρήνης (βίντεο)20:14Άκης Σκέρτσος: Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει με συνέπεια οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων19:58Βία ανηλίκων: Το σχόλιο του Παναγιώτη Στάθη για το μαχαίρωμα 14χρονης σε σχολείο της Κυψέλης (βίντεο)19:43Δώρο Χριστουγέννων 2025: Τι ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα - Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος, εάν δεν καταβληθεί19:29
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο