Συνταγή για φασολάδα: τα μυστικά του Πέτρου Συρίγου
Συνταγή για τέλεια χυλωμένη φασολάδα ετοίμασε στην εκπομπή «Το Πρωινό», την Τρίτη, ο σεφ της εκπομπής.
Ο Πέτρος Συρίγος μοιράστηκε με τους τηλεθεατές και τα μυστικά της συνταγής, για να μπορέσουν να κάνουν εύκολα μια παραδοσιακή φασολάδα, σαν της γιαγιάς!
Τα μυστικά για την φασολάδα:
- Διαλέγουμε λευκά φασόλια και όχι τα κιτρινισμένα γιατί αν έχει αλλάξει χρώμα πάει να πει ότι είναι της περσινής χρονιάς.
- Θέλουμε μεγάλο σκεύος για να μουλιάσουν
- Αν θέλετε τελευταία στιγμή να τα τα μουλιάσετε τα βάζετε σε βρασμένο νερό και τα αφήνετε εκεί για 1 ώρα.
- Τα όσπρια θέλουν πάντα χαμηλή θερμοκρασία για να βράσουν για να μη σπάσουν
- Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πόσο χρόνο θα σου πάρει να τα μαγειρέψεις γιατί είναι αναλόγως πόσο βραστερά είναι τα φασόλια σας.
- Τα φασόλια διαφέρουν, οπότε καλό είναι από κάποια ώρα και μετά να τα ελέγχουμε συχνά.
- Αν τα φασόλια είναι καλής ποιότητας δεν χρειάζονται σόδα μαζί με το νερό όταν
τα βάλουμε αποβραδίς να φουσκώσουν. - Αν τα φασόλια σας είναι δύσπεπτα καλό είναι το νερό που θα βάλετε να βράσουν (το πρώτο) να το πετάξετε να μην το χρησιμοποιήσετε ξανά.
Η συνταγή για την Παραδοσιακή φασολάδα:
- 500 γρ φασόλια λευκά μέτρια
- 2-3 καρότα
- 2 κρεμμύδια
- 3 κλωνάρια σέλερυ
- φύλλα από σέλερυ ή σέλινο
- 3 σκ. Σκόρδο (προαιρετικά)
- 1 κ.τ.σ πελτέ τομάτας
- 1 τριμμένη τομάτα
- 2-3 φύλλα δάφνης
- 1 κύβο κοτόπουλο ή λαχανικών
- θυμάρι ή δεντρολίβανο
- 1 Κόκκινη καυτερή πιπεριά
- 2 λίτρα ζεστό νερό (περίπου)
- ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Η συνταγή για φασολάδα
- Ξεκινάμε βάζοντας αποβραδίς τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ με μπόλικο κρύο νερό, βάζουμε ένα χαρτί κουζίνας από πάνω και το αφήνουμε εκτός ψυγείου.
- Την επόμενη μέρα βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και όταν βράσει προσθέτουμε τα φασόλια.
- Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο (οχι τελείως) και τα σουρώνουμε.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε καρεδάκι, τα καρότα σε φέτες και το σέλερυ σε φέτες. - Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερυ και τα φύλλα ψιλοκομμένα για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά ίσα ίσα να μαλακώσουν οχι να πάρουν χρώμα.
- Αν θέλετε προσθέστε και το σκόρδο.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ, σοτάρουμε για λίγο και μετά τα φασόλια, τον κύβο, την τομάτα και τη δάφνη.
- Τέλος προσθέτουμε τα μυρωδικά της αρεσκείας μας , την πιπεριά και το ζεστό νερό.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε για περίπου 1 ½ ώρα σε μέτρια φωτιά.
- Αν χρειαστεί προσθέτουμε εξτρά ζεστό νερό.
- Όταν σβήσουμε τη φασολάδα προσθέτουμε ελαιόλαδο για να δέσει ωραία .
- Σερβίρουμε τη φασολάδα μας με φέτα, ψάρι παστό, μπούκοβο και φρεσκοψημένο ψωμάκι.