LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 24 Οκτωβρίου 2021 16:26

Υπνική άπνοια - ροχαλητό: ο ρόλος του Ωτορινολαρυγγολόγου

Γράφει η Έλενα Σ. Ανδρεοπούλου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Επιμελήτρια Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Γυναίκα - ύπνος - ρολόι - ξυπνητήρι - αϋπνία

Περιστασιακά όλοι σχεδόν ροχαλίζουν, ακόμα και ένα μωρό, ακόμη και το αγαπημένο μας κατοικίδιο. Το ροχαλητό επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου μας, την ποιότητα της ζωής μας, την ποιότητα της υγείας μας αλλά και την ποιότητα της ζωής του συντρόφου μας.

 Η αλλαγή « υπνοδωματίου» δεν είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του ροχαλητού. Υπάρχουν και άλλοι πιο αποτελεσματικοί και μόνιμοι τρόποι.

Tι είναι η υπνική άπνοια;

Είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την παύση της αναπνοής δια μέσου των αεραγωγών (μύτη, στόμα), για τουλάχιστον 10¨ κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η άπνοια μπορεί να είναι κεντρικού τύπου (σπανιότερα) ή αποφρακτικού (OSA) τύπου (η συνήθης).

Υπόπνοια είναι η μείωση της ροής του αέρα δια των αεραγωγών. Ο δείκτης άπνοιας –υπόπνοιας (RDΙ), εκφράζει τον αριθμό απνοιών - υποπνοιών ανά ώρα ύπνου σε ένα ύπνο τουλάχιστον 2 ωρών. Όταν ο δείκτης RDI είναι 5-15 άπνοιες /ώρα, μιλάμε για ελαφρά υπνική άπνοια όταν ο δείκτης RDI είναι 15-30 μιλάμε για μέτρια υπνική άπνοια και όταν είναι >30 έχουμε σοβαρή υπνική άπνοια.

Ποια άτομα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν υπνική άπνοια;

Η πιθανότητα αυξάνει με την επίδραση πολλών παραγόντων, όπως: πάχος, ηλικία, φύλο, μεγάλη περίμετρος του λαιμού, ροχαλητό, κάπνισμα, οινοπνευματώδη, φάρμακα κατασταλτικά, συγγενή και γενετικά αίτια, κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες και ανωμαλίες της κάτω γνάθου.

Ποιες είναι οι αιτίες (OSA) εμφάνισης αποφρακτικής υπνικής άπνοιας;

 • Παχυσαρκία
 • Υπερτροφία αμυγδαλών
 • υπερτροφία αδενοειδών
 • Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος
 • Υπερτροφία κάτω ρινικών κογχών
 • Ύπαρξη ρινοπολυπόδων
 • Υπερτροφία φαρυγγικών πτυχών και  της μαλθακής υπερώας και επιμήκυνση της σταφυλής 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν, ανήσυχο ύπνο, έντονο ροχαλητό, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά την οδήγηση, πρωινούς πονοκεφάλους, προβλήματα στη συγκέντρωση, ευερεθιστότητα, αμνησία, αλλαγή στη συμπεριφορά, άγχος, κατάθλιψη, παχυσαρκία και μειωμένη libido.

Η ταχεία και ορθή διάγνωση της υπνικής άπνοιας, είναι το πρώτο βήμα προς τη θεραπεία της σοβαρής αυτής διαταραχής.

Άλλες παθήσεις που συνδέονται με την υπνικής άπνοιας είναι:

 • υπέρταση
 • στεφανιαία νόσος
 • έμφραγμα του μυοκαρδίου
 • αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
 • ψυχιατρικά προβλήματα
 • απώλεια μνήμης

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η καθιερωμένη πολυυπνογραφική μελέτη αποτελεί τον χρυσό κανόνα για τη διάγνωση και τον καθορισμό της βαρύτητας του συνδρόμου. Οι συσκευές θετικής πίεσης αεραγωγών αν και αποτελεσματικοί σε ποσοστό 75-80%, διεθνώς εμφανίζει χαμηλό ποσοστό συμμόρφωσης < 40%. Κατά συνέπεια μεγάλο ποσοστό ασθενών, ιδιαίτερα  των νέων, θα αναζητήσει χειρουργική λύση στο πρόβλημά του.

Ο ρόλος του ωτορινολαρυγγολόγου, είναι πολύ ουσιαστικός τόσο στη σωστή προεγχειρητική εντόπιση της απόφραξης όσο και την επιλογή της ενδεδειγμένης σε κάθε περίπτωση χειρουργικής τεχνικής.

Το ποσοστό επιτυχίας των διαφόρων επεμβάσεων κυμαίνονται από 30% με 90%. Υπάρχει ένα αντικειμενικό σύστημα σταδιοποίησης (σταδιοποίηση Friedman)  το οποίο είναι βασισμένο σε ανατομικά κριτήρια, όπως η θέση της γλώσσας, των αμυγδαλών, ο δείκτης μάζας σώματος και ο συνδυασμός  αυτών.  

Συντηρητική αντιμετώπιση

Είναι σημαντικό οι ασθενείς που είναι υπέρβαροι να χάσουν βάρος, αποφυγή καπνίσματος και οινοπνευματωδών ποτών να ανασηκώσουν το κεφαλάρι του κρεβατιού και αποφυγή της ύπτιας θέσης όταν κοιμούνται, να τοποθετήσουν ειδικές ταινίες στη ράχη της μύτης  (για καλύτερη ρινική αναπνοή), να κάνουν μικρά γεύματα το βράδυ με σκοπό να μειώνουν τη συμπτωματολογία του ροχαλητού και των απνοιών. 

Χειρουργική αντιμετώπιση

 • Επεμβάσεις που αφορούν στην ρινική κοιλότητα (δυσχέρειας ρινικής αναπνοής που οφείλεται σε σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, ύπαρξη ρινοπολυπόδων).
 • Επεμβάσεις στο ρινοφάρυγγα - στοματοφάρυγγα αδενοτομή αμυγδαλεκτομή που είναι επέμβαση εκλογής στην αντιμετώπιση της παιδικής αποφρακτικής άπνοιας με ποσοστά επιτυχίας 85-95%. Στους ενήλικες κατά κανόνα η αμυγδαλεκτομή συνδυάζεται με σταφυλο-φαρυγγουπερωϊο  πλαστική
 • Σταφυλοφαρυγγουπερωιοπλαστική (UPPPεπέμβαση εκλογής όταν η απόφραξη εντοπίζεται στο επίπεδο της υπερώας στοματοφάρυγγα.
 • Υπερώιοπλαστική τύπου Ζ σε ασθενείς με απόφραξη στο επίπεδο της μαλθακής υπερώας.
 • Ελάσσονες επεμβάσεις στη μαλθακή υπερώα με χρήση CO2 laser η με χρήση ραδιοσυχνοτήτων.
 • Επεμβάσεις στη ρίζα της γλώσσας (χρήση ραδιοσυχνοτήτων).
 • Επεμβάσεις στο σκελετό
 • Τραχειοστομία 

Κάθε περίπτωση αποφρακτικού συνδρόμου, πρέπει να εξατομικεύεται. Το πλέον αξιόπιστο προγνωστικό στοιχείο είναι η σωστή προεγχειρητική εκτίμηση βασισμένη σε ένα ανατομικό σύστημα σταδιοποίησης.

HGG - ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ

 

 *Άρθρο της Έλενας Σ. Ανδρεοπούλου, Χειρουργού Ωτορινολαρυγγολόγου, Επιμελήτριας Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καπετάνιος συνελήφθη μεθυσμένος08:18Κορωπί: Ληστεία στα ΕΛΤΑ με ομηρία 08:05Κορονοϊός - Λινού: Το εμβόλιο στα παιδιά είναι ασφαλέστερο 07:51Χριστίνα Μπόμπα: οι δίδυμες έχουν το “σημάδι του πελαργού”07:38Αμαλιάδα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στο αμάξι του07:24Κορονοϊός: Ποιες περιοχές είναι στο “βαθύ κόκκινο”07:11Καλιφόρνια: Πατέρας και γιος συνελήφθησαν για την μεγάλη φωτιά του καλοκαιριού06:57ΕΛΑΣ: Γραφεία Προστασίας Ανηλίκων σε πέντε πόλεις 06:44Κορονοϊός: Δωρεάν rapid test την Πέμπτη σε 189 σημεία06:30Ο Κομήτης Λέοναρντ πλησιάζει τη Γη - Πότε θα είναι ορατός στον ουρανό 06:17Καιρός: τοπικές βροχές και άνοδος θερμοκρασίας την Πέμπτη06:03Champions League: Η Μπάγερν έστειλε την Μπαρτσελόνα στο Europa League00:00Nick Cannon: Πέθανε ο 5 μηνών γιος του (βίντεο)23:53ΠΑΟΚ: Επίθεση με μολότοφ σε σύνδεσμο οπαδών23:43Τουρκία: Ξύλο μεταξύ βουλευτών μέσα στο Κοινοβούλιο (βίντεο)23:31Κορονοϊός - Λαμία: “Το κοριτσάκι μας έγινε άγγελος στον ουρανό...”23:17“Η Φάρμα”: Ο Γαρδέλης αποχώρησε και ο Κουτσαβάκης έβαλε τα κλάματα (βίντεο)22:50Κασόγκι: Συνέλαβαν λάθος άνθρωπο για την δολοφονία του δημοσιογράφου22:37Προμηθέας - Μπούντουτσνοστ: Εντός έδρας συντριβή για τους Αχαιούς22:23Κορονοϊός - Πιστοποιητικό νόσησης: Μείωση του χρόνου ισχύος στους 3 μήνες22:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο