LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 19 Οκτωβρίου 2021 16:28

Διπλωματικές πηγές: Τι αλλάζει στην εμπλοκή των ΗΠΑ στη Λιβύη

H νέα νομοθεσία ανοίγει τον δρόμο για ενεργότερη διπλωματική δραστηριοποίηση των ΗΠΑ στη Λιβύη. Τι αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Λιβύη - Πολεμιστές

Υπερψηφίσθηκε προσφάτως από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η νέα εκδοχή του νομοσχεδίου για την αμερικανική πολιτική στη Λιβύη, το οποίο, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, δίνει τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε οποιονδήποτε απειλεί την ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα της χώρας.

Εισηγητές του νομοσχεδίου ήταν ο βουλευτής Τεντ Ντόιτς, τον οποίο συνάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Ουάσινγκτον και ο βουλευτής Τζο Γουίλσον.

H νέα νομοθεσία ανοίγει τον δρόμο για ενεργότερη διπλωματική δραστηριοποίηση των ΗΠΑ στη Λιβύη, δίδοντας, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα στην αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις σε οποιονδήποτε απειλεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη χώρα.

Το νομοσχέδιο κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη πλήρους αποχώρησης του συνόλου των ξένων δυνάμεων (τακτικών στρατιωτικών δυνάμεων και μισθοφόρων) από τη Λιβύη.

Επιπλέον, ζητείται η ενεργός υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο πετρελαίου, καθώς και στην:

  • Πολιτική διαδικασία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τη δημιουργία μίας συμπεριληπτικής, μη στρατιωτικής (civilian) κυβέρνησης.
  • Προετοιμασία για εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021.
  • Ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών για να πεισθούν οι εμπλεκόμενες χώρες να διακόψουν την παροχή οπλισμού και χρηματοδότησης που παρατείνουν τη σύγκρουση.

Στο πλαίσιο αυτό, καλείται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλει έκθεση, εντός 90 ημερών από τη θέση σε ισχύ της νομοθεσίας, ως προς τις δραστηριότητες ξένων κυβερνήσεων στη Λιβύη, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία.

Έμφαση δίδεται στη χρήση drones και αεροπορικών πληγμάτων, στην αναλυτική καταγραφή μισθοφόρων και σε ανάλυση ως προς τον βαθμό στον οποίο οι ενέργειες των προαναφερόμενων ξένων δυνάμεων παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Επισημαίνεται ότι εκκρεμεί η εξέταση της συγκεκριμένης νομοθεσίας στη Γερουσία.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει, εδώ και καιρό, δώσει έμφαση σε επαφές της με την αμερικανική πλευρά, πιο πρόσφατα στην συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του, στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, κυρίως όσον αφορά τη στρατιωτική εμπλοκή και την παρεμπόδιση της πολιτικής διαδικασίας, καθώς και στην ανάγκη πλήρους αποχώρησης του συνόλου των ξένων δυνάμεων από τη χώρα.

Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο του χθεσινού πρωινού εργασίας που διοργάνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με τη συμμετοχή της Λίβυας ΥΠΕΞ Νάιλα Ελ Μάνγκους και αρκετών ΥΠΕΞ των κρατών μελών της ΕΕ.

Επίσης αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση που διοργανώνει η Λίβυα ΥΠΕΞ στην Τρίπολη την προσεχή Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου (Libya Stabilization Initiative) και στην οποία θα παραβρεθεί κ. Δένδιας.

Ειδήσεις σήμερα:

Μεσσηνία: Εξαρθρώθηκε εγκληματικό δίκτυο που διακινούσε ναρκωτικά

Σκυλακάκης για επίδομα θέρμανσης στον ΑΝΤ1: Μέχρι τις 10/11 θα ανοίξει η πλατφόρμα

Πάτρα: Απολύθηκε ο γιατρός που κατηγορείται για ασέλγεια σε βρέφος

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΈφτασε στον εισαγγελέα Τρίπολης ο Άρης Μουγκοπέτρος (βίντεο)Σήμερα 12:00 | Ειδήσεις

Ο μουσικός συνελήφθη εχθές έπειτα από καταγγελία της συζύγου του για ενδοοικογενειακή απειλή.

Κολωνάκι: Ανατροπή στην υπόθεση θανάτου της Ελένης Παπαδοπούλου - Συνελήφθη ο γιος τηςΣήμερα 12:04 | Ειδήσεις

Ο 60χρονος φέρεται να νάρκωσε και να έκαψε τη μητέρα του, μέσα στο σπίτι της.

Τραγωδία στη Ροδόπη: Νεκρός 7χρονος έπειτα από φωτιά σε μονοκατοικίαΣήμερα 09:37 | Ειδήσεις

Οι συνθήκες γύρω από τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία διερευνώνται, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα η πυρκαγιά να ξεκίνησε από κάποιο θερμαντικό σώμα που βρισκόταν κοντά στα παιδιά.

Αγρότες: Νέα πανελλαδική σύσκεψη για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεωνΣήμερα 10:37 | Ειδήσεις

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αλλαγών στον σχεδιασμό των κινητοποιήσεων

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μαρκ Ρούτε: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη13:43Παλαιά Εθνική Οδός Πατρών - Πύργου: Τροχαίο με έναν 16χρονο νεκρό και 4 τραυματίες13:28Αυστηρή απάντηση Δένδια στην Τουρκία: Η Ελλάδα δεν απειλεί - Υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα13:14Συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι στη Φλόριντα12:59e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" πληρωμών έως τις 2 Ιανουαρίου12:44Κολωνάκι: Ανατροπή στην υπόθεση θανάτου της Ελένης Παπαδοπούλου - Συνελήφθη ο γιος της12:30Έφτασε στον εισαγγελέα Τρίπολης ο Άρης Μουγκοπέτρος (βίντεο)12:16Λαϊκές αγορές: Πως θα λειτουργήσουν την περίοδο των γιορτών12:02Στο Ασκληπιείο Βούλας ανήλικη έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ - Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του καταστήματος11:48Συνάντηση με τον Τραμπ πριν την Πρωτοχρονιά θέλει ο Ζελένσκι11:34Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε η δωρεά οργάνων και ιστών από 57χρονο δότη11:20Συναγερμός στη Φθιώτιδα: Αγνοούνται τρεις ορειβάτες στην περιοχή του Αθανασίου Διάκου11:05Αγρότες: Νέα πανελλαδική σύσκεψη για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων10:51Τροχαίο με λεωφορείο στο Μεξικό - Τουλάχιστον 10 νεκροί και δεκάδες τραυματίες (εικόνες)10:36Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του 202510:22Τραγωδία στη Ροδόπη: Νεκρός 7χρονος έπειτα από φωτιά σε μονοκατοικία 10:08Hellenic Train: Λόγω βλάβης ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, πάνω από 2 ώρες η καθυστέρηση09:54Άρης Μουγκοπέτρος: Στον εισαγγελέα σήμερα έπειτα από μήνυση της συζύγου του για ενδοοικογενειακή απειλή09:39Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του 09:25Πολλαπλά "χτυπήματα" των ΗΠΑ στη Νιγηρία εναντίον τζιχαντιστών - Η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ09:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο