Συνταγή για κριθαρότο μανιταριών από τον Πέτρο Συρίγο
Κριθαρότο μανιταριών μας έφτιαξε ο σεφ της εκπομπής "Το Πρωινό", Πέτρος Συρίγος!
Δες βήμα - βήμα την συνταγή που θα ξετρελαθείς με την γεύση από τα φρέσκα μανιτάρια.
Συστατικά για το κριθαρότο με μανιτάρια
- 300 γρ μανιτάρι λευκό baby
- 150 γρ μεγάλα λευκά μανιτάρια για το ζωμό
- 6 μεγάλα μανιτάρια Πορτομπέλο, τα 4 κομμένα σε κύβους (χωρίς τους παπάδες)
- 100 ml γλυκό κόκκινο κρασί
- 5 κ.τ.σ φρέσκο βούτυρο
- 2 κ.τ.σ ελαιόλαδο
- 2 κ.τ.σ σόγια σως χωρίς αλάτι
- 3 μέτρια ξέρα λευκά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκ. σκόρδο-ψιλοκομμένο
- 400 γρ κριθαράκι ψιλό
- 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 1 κύβο ζωμό μανιταριών
- 150 γρ τριμμένη παρμεζάνα
- 3 κ.τ.σ σχοινόπρασο –ψιλοκομμένο
- 100 γρ αφυδατωμένο Πορτσίνι
- Αλάτι και φρεκοαλεσμένο πιπέρι
Η συνταγή για το κριθαρότο μανιταριών
- Σοτάρετε τα baby μανιτάρια σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι οπού έχουμε ζεστάνει μια κουταλιά της σούπας βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Δουλεύοντας σε δύο παρτίδες, προσθέστε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε για 4-5 λεπτά, ή μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν και να απελευθερώνουν το υγρό τους.
- Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα μανιτάρια ναγίνουν τραγανά αλλά ακόμα υγρά, περίπου 3-4 επιπλέον λεπτά.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα για να αφαιρέσετε τα μανιτάρια και να τα μεταφέρετε σε ένα μπολ.
- Επαναλάβετε με μια άλλη κουταλιά βούτυρο και τα υπόλοιπα κομμένα Πορτομπέλο μανιτάρια (κάνουμε την ίδια διαδικασία όπως πριν).
- Όταν ψηθούν τα αφήνουμε στην άκρη και αυτά σε ένα μπολ.
- Μαζεύουμε όλα τα υγρά από τα μανιτάρια και τα φυλάμε, θα τα χρειαστούμε αργότερα για το κριθαρότο.
- Σοτάρουμε σε ένα άλλο τηγάνι το κριθαράκι με μια Κ.σ. ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά για περίπου 3 λεπτά, το σβήνουμε με 300 μλ νερό και όταν χοχλάσει το σκεπάζουμε και το βγάζουμε από τηνφωτιά να περιμένει σκεπασμένο στην άκρη.
Ζωμός Μανιταριών:
- Σοτάρουμε με μια Κ.σ. ελαιόλαδο τους παπάδες από το πορτομπέλο και τα μεγάλα μανιτάρια ψιλοκομμένα, όταν ροδίσουν βάζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε για αλλά 3 λεπτά, σβήνουμε με το νερό και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά, προσθέτουμε και τον κύβο μανιταριών.
- Πολτοποιούμε στο μπλέντερ και το σουρώνουμε, στο ζωμό προσθέτουμε και τα υγρά από τα μανιτάρια που κρατήσαμε
Για το κριθατότο μανιταριών:
- Λιώστε δυο κ.σ. βούτυρο σε μια χαμηλή αλλά βαθιά κατσαρόλα.
- Προσθέστε μέσα το κρεμμύδι το σκόρδο και το θυμάρι, σε χαμηλή φωτιά, σοτάρουμε ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 4λεπτά.
- Στη συνεχεία βάζουμε τα μανιτάρια (αυτά που είχαμε ψήσει πριν) κρατάμε λίγα για το γαρνίρισμα από πάνω.
- Σβήνουμε με το γλυκό κρασί.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
- Αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το ζωμό μανιταριών μέχρι να χυλώσει το κριθαράκι.
- Βάζουμε την πούδρα από το Πορτσίνι, και την σόγια σως και ανακατεύουμε.
- Βγάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε λίγο λίγο το φρέσκο βούτυρο (σε κύβους κρύο) και την παρμεζάνα.
- Δοκιμάζουμε και Αλατοπιπερώνουμε.
- Έχουμε κόψει τα 2 πορτομπέλο σε μακρόστενες φέτες και τα έχουμε σοτάρει σε λίγο βούτυρο.
- Σε μια μεγάλη πιατέλα απλώνουμε το κριθαρότο.
- Περιμετρικά το στολίζουμε με τις φέτες από το Πορτομπέλο.
- Από πάνω βάζουμε σε διάφορα σημεία τα Baby σοταρισμένα μανιτάρια που κρατήσαμε.
- Κάνουμε στο κέντρο μια διαμετρη γραμμή με τριμμένη Παρμεζάνα και δίπλα της μια άλλη γραμμή με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Ρόδος – 8χρονη: Σκευωρία και ανατροπή στην κακοποίηση του παιδιού
Λιάγκας: Σκληρή απάντηση σε Παπαθωμά - Πετράκο (βίντεο)
“Άγριες Μέλισσες”: Ο Δούκας αντιμέτωπος με δυσάρεστες εξελίξεις (βίντεο)