LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 17 Οκτωβρίου 2021 12:42

Κορονοϊός: Πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά έναντι της COVID-19;

Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ συνοψίζουν τα τελευταία δεδομένα και παρέχουν πρακτικές συμβουλές.

AP - ΗΠΑ - ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ - ΠΑΙΔΙΑ

Καθώς διανύουμε τον δεύτερο μήνα της νέας σχολικής χρονιάς και λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων, προκύπτουν πολλές εύλογες απορίες σχετικά με την προστασία των παιδιών έναντι της COVID-19. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα και παρέχουν πρακτικές συμβουλές.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του CDC στις ΗΠΑ, στα σχολεία χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας ο κίνδυνος για εξάπλωση της COVID-19 ήταν 3,5 φορές πολλαπλάσιος από ότι σε εκείνα με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Συγκεκριμένα, η μελέτη συγκέντρωσε στοιχεία από 1.000 σχολεία στην Πολιτεία της Αριζόνα και διαπίστωσε ότι σημειώθηκαν 113 περιπτώσεις εξάπλωσης της COVID-19 σε σχολεία χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας μέσα σε ένα μήνα, ενώ παρουσιάστηκαν λιγότερα και μάλιστα μεμονωμένα περιστατικά στα υπόλοιπα σχολεία. Βέβαια, η προστασία των παιδιών στο σχολείο είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ, καθώς είναι επίσης σημαντικό να ακολουθούνται ασφαλείς πρακτικές και στο σπίτι ή όπου αλλού συχνάζουν για τον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης. Μια άλλη μελέτη του CDC, που δημοσιεύθηκε επίσης πρόσφατα, διαπίστωσε ότι τα παιδιά είχαν παρόμοια ποσοστά μόλυνσης σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Εμβόλια των Pfizer και Moderna έχουν έγκριση επί του παρόντος για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών από FDA (ΗΠΑ) και EMA (Ευρώπη). Και τα δύο είναι mRNA εμβόλια, δηλαδή δεν περιέχουν τον ιό ή τμήμα του αλλά μια σειρά πληροφοριών για να εκπαιδεύσουν τα ανθρώπινα κύτταρα ώστε να φτιάξουν μια πρωτεΐνη που θα ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή προστατευτικών αντισωμάτων. Αναμένεται η έγκριση του εμβολίου της  Pfizer για παιδιά 5 ως 11 ετών, πιθανώς μέσα στον επόμενο μήνα.

Για εκείνα τα παιδιά που δεν είναι ακόμη επιλέξιμα για εμβολιασμό, η καλύτερη προστασία που μπορούμε να τους παρέχουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι στο περιβάλλον τους είναι εμβολιασμένοι. Η χρήση μάσκας είναι επίσης πολύ σημαντική, ενώ οι αποστάσεις και πιθανώς η απομόνωση σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν κατά το χρονικό διάστημα που ακολουθεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Ηράκλειο: Άγριο ξύλο σε κρεοπωλείο

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη με πιστοποιητικό εμβολιασμού... άλλου

Συρεγγέλα στον ΑΝΤ1: Έρχονται “χώροι φύλαξης βρεφών” σε ιδιωτικές επιχειρήσεις

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠοια αγροτικά μπλόκα "άνοιξαν" και πού θα συνεχιστούν οι αποκλεισμοί δρόμωνΣήμερα 13:19 | Ειδήσεις

Η αστυνομία συνιστά στους οδηγούς να ακολουθούν τη σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων και να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή.

Αυτοψία Κυριάκου Μητσοτάκη στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στον ΒοτανικόΣήμερα 12:29 | Ειδήσεις

Συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα και τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννη Αλαφούζο, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο χώρο του εργοταξίου.

Σαρωτικοί έλεγχοι στην Αττική: Κατασχέθηκαν 12 τόνοι αλλοιωμένων τροφίμωνΣήμερα 12:07 | Ειδήσεις

Σάπια κρέατα στην αγορά, μαζικές κατασχέσεις και βαριά πρόστιμα.

Άρης Μουγκοπέτρος στο Πρωινό ΑΝΤ1: Με αυτό το χέρι θα δουλέψω στην οικοδομή, για να δώσω στα παιδιά μου όσα θέλουνΣήμερα 11:42 | Ειδήσεις

"Μου στέρησαν τα παιδιά μου", τόνισε ο Άρης Μουγκοπέτρος, στο Πρωινό ΑΝΤ1.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρέθυμνο: Στο νοσοκομείο 15χρονη από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ14:10Κικίλιας: Έργα λιμενικών υποδομών ύψους 3,76 εκατ. ευρώ σε Σπέτσες και Ζάκυνθο13:56Στον Παναθηναϊκό ο Κοντούρης έως το 202913:42Ποια αγροτικά μπλόκα "άνοιξαν" και πού θα συνεχιστούν οι αποκλεισμοί δρόμων13:28Πανελλαδική απεργία επ’ αόριστον στις λαϊκές αγορές από 7 Ιανουαρίου 202613:14Αυτοψία Κυριάκου Μητσοτάκη στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στον Βοτανικό13:00Τρίκαλα: Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της δυτικής Θεσσαλίας12:46Χατζηδάκης: Τα highlights του κυβερνητικού έργου για το 202512:32Σαρωτικοί έλεγχοι στην Αττική: Κατασχέθηκαν 12 τόνοι αλλοιωμένων τροφίμων12:18Θεσσαλονίκη: Έλεγχοι, πρόστιμα και συλλήψεις για παρεμπόριο στις λαϊκές αγορές12:04Άρης Μουγκοπέτρος στο Πρωινό ΑΝΤ1: Με αυτό το χέρι θα δουλέψω στην οικοδομή, για να δώσω στα παιδιά μου όσα θέλουν11:50Αχαρνές: Επίθεση με πέτρα σε εργαζόμενο καθαριότητας - Αναζητούνται οι δράστες11:36Λάρισα: Παραμένουν στο μπλόκο της Νίκαιας οι αγρότες11:22Αχαρνές: Της άρπαξαν την τσάντα και την πέταξαν στο δρόμο - Συνελήφθησαν τρεις 15χρονοι11:08Ο πρόεδρος Τραμπ θα λάβει βραβείο ειρήνης από το Ισραήλ10:54Χωρίς αποκλεισμούς παραμένουν τα μπλόκα σε Μπράλο, Αταλάντη, Κάστρο και Θήβα10:40Ντόναλντ Τραμπ: Υπό εξέταση η πώληση F-35 στην Τουρκία10:26Παράσυρση πεζού στα Άνω Λιόσια: Η ανακοίνωση της Hellenic Train10:12"Πάγωσε" η Κεντρική Μακεδονία: -8,6 βαθμοί στο Νευροκόπι 09:58Θεσσαλονίκη: Στα χέρια των Αρχών σπείρα που ρήμαζε σπίτια και μαγαζιά09:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο