LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 17 Οκτωβρίου 2021 09:02 | Ανανέωση: 17 Οκτωβρίου 2021 09:07

Εμβόλιο κατά του καρκίνου: Έρχεται σε 2-3 χρόνια, εκτιμούν οι ιδρυτές της BioNTech

Ξεκίνησαν οι δοκιμές σε ασθενείς. Τι λένε οι επιστήμονες που πρωτοστάτησαν στην παραγωγή εμβολίου κατά το κορονοϊού.

AP - Pfizer - BionTech - εμβόλιο - κορονοϊός

Σε συνέντευξή τους στην “Καθημερινή” ο Ουγκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετσί, οι δύο κορυφαίοι επιστήμονες τουρκικής καταγωγής και ιδρυτές της BioNTech που δημιούργησαν το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού, περιγράφουν μεταξύ άλλων πώς σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν μια μεθοδολογία που προοριζόταν για την αντιμετώπιση του καρκίνου για το πρώτο εμβόλιο mRNA.

«Στην πραγματικότητα ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε πάνω στην τεχνολογία mRNA στα τέλη της δεκαετίας του ’90, και από το 2012 αρχίσαμε να υποβάλουμε καρκινοπαθείς σε θεραπεία με εμβόλιο mRNA. Τα εμβόλια δεν έχουν να κάνουν με την πρόληψη όπως στην περίπτωση ενός ιού. Οι ασθενείς έχουν ήδη μεγάλους εν μέρει καρκινικούς όγκους και εμβόλιο πρέπει να είναι πολύ ισχυρό για να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα με ακρίβεια, αλλά και δραστικά για να συρρικνωθούν αυτοί οι όγκοι. Έτσι επενδύσαμε πολλά στο να φτιάξουμε ένα πολύ ισχυρό εμβόλιο για να διεγείρουμε ανοσολογικές αποκρίσεις υψηλής ακρίβειας», σημειώνει ο Ουγκούρ Σαχίν. Προσθέτει δε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανέπτυξαν, είχε τόσο μεγάλη επιτυχία.

Κορονοΐός - εμβόλιο - ΑΝΤ1

Μάλιστα, εκτιμά ότι θα υπάρξει θεραπεία, εμβόλια για τον καρκίνο. «Εργαζόμαστε πάνω σε αυτήν την τεχνολογία, όπως τα βλαστοκύτταρα, για περισσότερα από 20 χρόνια. Δημιουργήσαμε δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι η τεχνολογία κατ’ αρχήν λειτουργεί» υπογραμμίζει ο ίδιος κι επισημαίνει ότι βλέπουν δραστηριότητα σε κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με μελάνωμα. «Έχουμε ξεκινήσει δοκιμές σε εκατοντάδες ασθενείς και θα έχουμε αποτελέσματα το επόμενο έτος, και το 2023. Αν αυτές οι δοκιμές είναι θετικές, τότε θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο σε δύο, τρία, τέσσερα χρόνια για να εγκριθούν τα πρώτα εμβόλια κατά του καρκίνου», δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της BioNTech.

Όπως εξηγεί, τα εμβόλια θα αλλάξουν τη μοίρα των καρκινοπαθών, ιδίως μετά από χειρουργική επέμβαση. «Μετά τις επεμβάσεις, σε πολλούς όγκους, περίπου το 30%-40% των ασθενών παρουσιάζει υποτροπές εντός δύο ή τριών ετών. Και αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα στον καρκίνο… Αυτό που θέλουμε είναι να επιτύχουμε με τα εμβόλια κατά του καρκίνου είναι να αποτρέψουμε τις υποτροπές στους ασθενείς με καρκίνο».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το αν τα εμβόλια mRNA αλλάζουν το DNA των ανθρώπων, ο Ουγκούρ Σαχίν ξεκαθάρισε ότι η η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν αλλάζει τα κύτταρα του γονιδιώματος, επειδή εγχέεται. «Κάνει μια δουλειά και προκαλεί ανοσολογική απόκριση και εξαφανίζεται μέσα σε δύο ημέρες έως δύο εβδομάδες. Έτσι, δεν υπάρχει τίποτα που να αλλάζει κάτι στο σώμα», κατέληξε.

Πηγή: kathimerini.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Κυβέρνηση - ανατιμήσεις: “Δίχτυ ασφαλείας” για τα νοικοκυριά

Ηλεκτρική διασύνδεση νησιών: Ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ το όφελος

Χίος: Ρωσικό ιστιοφόρο, ακριβές αντίγραφο φρεγάτας του 18ου αιώνα (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Επιστρέφουν στο Ισραήλ δύο φέρετρα με λείψανα ομήρων της Χαμάς23:59Βιρτζίνια Τζιούφρε: Κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματα της23:44Φον ντερ Λάιεν: Επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες για αυστηρότερα μέτρα στο μεταναστευτικό23:30Παναθηναϊκός: Ο Ρισόν Χολμς τρέχει για να προλάβει το ματς με την Βίρτους Μπολόνια23:16ΗΠΑ: Συνελήφθη ύποπτος που φέρεται να σχεδίαζε ένοπλη επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Ατλάντα23:02Άρης – Μανρέσα: Ακόμη μια ήττα για τους “κιτρινόμαυρους”22:48Ηράκλειο: 60χρονος πέθανε δουλεύοντας σε εργοτάξιο22:34ΙΕΛΚΑ: Φθηνότερο το ελληνικό καλάθι στο σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες22:20Στουρνάρας: “Έκρηξη” επενδύσεων το 202722:06Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός: Διαιτητικό έγκλημα…και συντριβή21:53Πέθανε ο Διονύσης Σαββόπουλος21:39Σαντορίνη: 25χρονη κατάπιε κουτάλι γλυκού και μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ21:26Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε 27χρονη που προκάλεσε τροχαίο οδηγώντας μεθυσμένη21:12Κακλαμάνης για Βρετανικό Μουσείο: Η Ελλάδα αξιώνει σεβασμό στην ιερότητα του πολιτισμού της20:59Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Μεγάλη εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού στην Γλυφάδα20:45Φλωρίδης για Άγνωστο Στρατιώτη: Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, με σεβασμό στην εθνική μνήμη, απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες20:32Τσιτσιπάς: Αποσύρθηκε από το τουρνουά της Βιέννης20:18Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη20:05Γεωργιάδης: Φέρνουμε ρυθμίσεις αυτονόητες, λύνουμε προβλήματα19:51Άγνωστος στρατιώτης - Ανδρουλάκης : Η κυβέρνηση επιλέγει να ανοίξει ένα αχρείαστο εσωτερικό μέτωπο διχασμού, πόλωσης και τοξικότητας19:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο