LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 15 Οκτωβρίου 2021 07:02 | Ανανέωση: 15 Οκτωβρίου 2021 07:11

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινά η διάθεση του στους καταναλωτές

Με αυξημένες τιμές η εκκίνηση της περιόδου θέρμανσης. 

πετρέλαιο θέρμανσης - ευρώ - λεφτά - κόστος
Κοντά στο 1,14 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα σήμερα στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης, τιμή που είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι όταν η εκκίνηση της περιόδου θέρμανσης έγινε στα 0,8 ευρώ. 

Ωστόσο σύμφωνα με πηγές της αγοράς το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι περιορισμένο, είτε επειδή η πλειονότητα διαθέτει απόθεμα πετρελαίου από την περυσινή περίοδο και δεν βιάζεται να προχωρήσει σε ανεφοδιασμό, είτε επειδή ελπίζουν σε καλύτερες τιμές το επόμενο διάστημα. Κάτι που εξαρτάται από την εξέλιξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου. 

Σημειώνεται ότι στη λήξη της περιόδου θέρμανσης, τον περασμένο Απρίλιο η τιμή του πετρελαίου διαμορφώθηκε κοντά στο 1 ευρώ. 

Οι τιμές αυτές αφορούν παραδόσεις πάνω από 1.000 λίτρα στα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ σε περιοχές όπου το κόστος μεταφοράς είναι αυξημένο (πχ νησιά) και για μικρότερες ποσότητες η τιμή είναι έως και 10 λεπτά ανά λίτρο υψηλότερη. 

Σημαντικό τμήμα των ανατιμήσεων αντισταθμίζεται από το αυξημένο σε σχέση με πέρυσι επίδομα θέρμανσης το οποίο εκτός από το πετρέλαιο χορηγείται και σε όσους θερμαίνονται με φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζα (πέλετ). 

Ανάλογα μέτρα λαμβάνονται για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια.

Συγκεκριμένα: 

  • Στο ρεύμα θα καταβληθεί επιδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης, ίση με 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα. Έτσι, η επιδότηση διαμορφώνεται σε 18 ευρώ το μήνα (από 9 ευρώ που ήταν με βάση τις αρχικές εξαγγελίες). Η χρηματοδότηση του μέτρου θα προέλθει κυρίως από τα έσοδα του Δημοσίου από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, Για καταναλώσεις από 300 - 600 κιλοβατώρες αναμένεται η παροχή πρόσθετων εκπτώσεων από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ή 24 ευρώ το μήνα. 
  • Στο φυσικό αέριο ανακοινώθηκε από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η χορήγηση έκπτωσης 15 % προς τους πελάτες της, προκειμένου να την μετακυλίσουν στους τελικούς καταναλωτές. Η τιμή του φυσικού αερίου για οικιακή κατανάλωση από μεγάλο προμηθευτή διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στα 0,05401 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0155 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2020.

Σε ανακοίνωση της "Ελληνικής Λύσης" αναφέρεται

"Η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι υπερβολική. Η ανεπάρκεια της Ελληνικής κυβέρνησης οδηγεί στην περαιτέρω φτωχοποίηση των ελληνικών νοικοκυριών.

Είναι αδιανόητο σε ένα κράτος πτωχευμένο να επιβαρύνονται οι πολίτες συνολική φορολογία 67% στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης την ώρα που στην χώρα μας υπάρχει και η παγκόσμια πρωτοτυπία, ο ειδικός φόρος να επιβαρύνεται και με ΦΠΑ!

Η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι η πρόταση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ είναι μονόδρομος: Μείωση του ειδικού φόρου τώρα για να μην παγώσουν τα ελληνικά νοικοκυριά και να μην δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα στις επιχειρήσεις".

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός - “Μπάλλος”: καταιγίδες, χιόνια και ισχυροί άνεμοι την Παρασκευή

ΗΠΑ: Ο Μπιλ Κλίντον στο νοσοκομείο

“Μπάλλος”: Άνοιξαν Κηφισός και παραλιακή - Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωεκλογές - Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις (εικόνες)Σήμερα 13:11 | Ειδήσεις

"Εμείς σας μιλάμε για το πώς θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα και το μόνο μέλημα των άλλων είναι πώς θα πέσει ο Μητσοτάκης", είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Basket League: Μπασκετμπολίστας ξυλοκόπησε την σύντροφο τουΣήμερα 13:34 | Ειδήσεις

Η γυναίκα κατέθεσε μήνυση για σωματικές βλάβες κατά του συντρόφου της. 

Πειραιάς - Κατάρρευση κτηρίου: προφυλακιστέος ο εργολάβοςΣήμερα 15:31 | Ειδήσεις

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο εργολάβος για το τραγικό δυστύχημα στον Πειραιά, στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός.

Ρόδος - Χατζηνικόλας: Η Περιφέρεια έταξε βοήθημα στα παιδιά του νεκρού εθελοντή, αλλά... δεν μπορεί να το δώσει!Σήμερα 11:51 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει σε εξώδικο που έστειλε η χήρα του άτυχου εθελοντή, που πέθανε ενώ μαινόταν η μεγάλη φωτιά στην Ρόδο. "Απίθανη" είναι η απάντηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ριζούπολη: Φωτιά σε διαμέρισμα 16:25Πειραιάς - Κατάρρευση κτηρίου: προφυλακιστέος ο εργολάβος16:11Ιωάννινα: νεκρή γυναίκα σε φωτιά σε καμινάδα15:58Ευρωεκλογές - Ανδρουλάκης: Να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση πού περιφρονεί την αυτοδιοίκηση (εικόνες)15:44Κακοκαιρία - Πήλιο: Επιχείρηση απεγκλωβισμού οικογένειας από την Πυροσβεστική15:30Σαραντάπορο - Βασιλική Πλεξίδα: Φόρος τιμής για τα 7 χρόνια από την πτώση του ελικοπτέρου (εικόνες)15:16Φιντάν: Εάν δεν ιδρυθεί Παλαιστινιακό κράτος η κρίση θα συνεχιστεί15:02“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρες14:49Απάτη - Σέρρες: παρίσταναν τους λογιστές και απέσπασαν λεία “μαμούθ”14:36Basket League: Μπασκετμπολίστας ξυλοκόπησε την σύντροφο του14:22Θεσσαλονίκη: παιδί παρασύρθηκε από ηλεκτρικό πατίνι14:09Πογέτ: Τελείωσα το συμβόλαιό μου και είμαι ελεύθερος13:55Ευρωεκλογές - Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις (εικόνες)13:41Αγρίνιο: 15χρονη χτυπούσε την αδερφή της μέχρι να λιποθυμήσει13:28“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)13:15Νικόλαος - Τατιάνα Μπλάτνικ: Χώρισαν μετά απο 14 χρόνια γάμου13:01Κακοκαιρία - Σκόπελος: Οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα (εικόνες)12:48Θείος δικάζεται για βιασμό της 10χρονης ανιψιάς του12:34Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας 12:20Ρόδος - Χατζηνικόλας: Η Περιφέρεια έταξε βοήθημα στα παιδιά του νεκρού εθελοντή, αλλά... δεν μπορεί να το δώσει!12:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο