LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 14 Οκτωβρίου 2021 06:10 | Ανανέωση: 14 Οκτωβρίου 2021 06:41

Νορβηγία: Τοξοβόλος σκόρπισε το θάνατο (εικόνες)

Μακελειό στη Νορβηγία με τοξοβόλο που σκότωσε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους δύο. Τα κίνητρα του δράστη.

AP - Επίθεση με τόξο - Νορβηγία

Άνδρας οπλισμένος με τόξο και βέλη σκότωσε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους δύο χθες Τετάρτη στην Κονγκσμπέργκ, στη νοτιοδυτική Νορβηγία, προτού συλληφθεί, ανακοίνωσε η νορβηγική αστυνομία, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

«Μπορώ δυστυχώς να επιβεβαιώσω ότι έχουμε πέντε νεκρούς και δύο τραυματίες», δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, ο Εϊβίντ Ος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι δύο τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο και έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), πάντως, σύμφωνα με τον Εϊβίντ Ος, δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους. Ο ένας είναι αστυνομικός εκτός υπηρεσίας που βρισκόταν σε σούπερ μάρκετ, μια από τις αρκετές τοποθεσίες όπου έγιναν οι επιθέσεις του άνδρα.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, δεν ενεχόταν παρά μόνο ένα πρόσωπο στις πράξεις αυτές», ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κονγκσμπέργκ.

AP - Επίθεση με τόξο - Νορβηγία

Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα ως αυτό το στάδιο.

Σύμφωνα με το γενικά καλά πληροφορημένο τηλεοπτικό δίκτυο TV2, ο φερόμενος ως δράστης είναι Νορβηγός που προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ και έχει ψυχιατρικό ιστορικό. Οι αρχές δεν θέλησαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις πληροφορίες αυτές.

«Βλέποντας το πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, είναι φυσικό να εξετάζουμε εάν επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια», είπε ο Εϊβίντ Ος.

«Ο ύποπτος δεν έχει ανακριθεί και είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε υποθέσεις για τα κίνητρά του», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι ερευνητές διατηρούν «όλες τις πιθανότητες ανοικτές».

AP - Επίθεση με τόξο - Νορβηγία

«Φαρέτρα στον ώμο»

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της γειτονικής πόλης Ντράμεν. Δεν αναζητείται κανένας άλλος ύποπτος.

Η αστυνομία, που ειδοποιήθηκε στις 18:13 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 19:13 ώρα Ελλάδας), συνέλαβε τον ύποπτο στις 18:47 (19:47). Στη μικρή πόλη περίπου 25.000 κατοίκων, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά του Όσλο, η πρόσβαση στα σημεία όπου διαπράχθηκαν οι επιθέσεις είχε αποκλειστεί με την ειδική ταινία που τοποθετούν ιατροδικαστικοί στους τόπους εγκλημάτων και ήταν παρόντες αστυνομικοί, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Χάνσιν, η οποία είδε εν μέρει την επίθεση, είπε στο TV2 πως άκουσε πανδαιμόνιο και είδε μια γυναίκα να προσπαθεί να καλυφθεί και «έναν άνδρα στη γωνιά του δρόμου με βέλη μέσα σε φαρέτρα στον ώμο του κι ένα τόξο στο χέρι».

«Μετά, είδα κόσμο να τρέχει για να σώσει τη ζωή του. Ανάμεσά τους ήταν μια γυναίκα που κράταγε παιδί από το χέρι», αφηγήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο.

«Τα γεγονότα αυτά μας συγκλονίζουν», δήλωσε η Έρνα Σόλμπεργκ, η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, την τελευταία ημέρα της θητείας της. Σήμερα παραχωρεί τη θέση της στον ηγέτη των Εργατικών Γιόνας Γκαρ Στέρε, τον νικητή των βουλευτικών εκλογών της 13ης Σεπτεμβρίου.

AP - Επίθεση με τόξο - Νορβηγία

AP - Επίθεση με τόξο - Νορβηγία

Οπλισμένοι αστυνομικοί

Στους κατοίκους συστάθηκε από τις τοπικές αρχές να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ στην περιοχή αναπτύχθηκαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και πολλά ασθενοφόρα.

Ελικόπτερα της αστυνομίας και ελικόπτερα αεροδιακομιδής τραυματιών, καθώς και ομάδα πυροτεχνουργών, επίσης στάλθηκαν επιτόπου.

Η γενική διεύθυνση της νορβηγικής αστυνομίας έδωσε εντολή τα μέλη της –οι αστυνομικοί γενικά δεν φέρουν οπλισμό στη Νορβηγία– να οπλοφορούν προσωρινά σε όλη τη χώρα.

Νορβηγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν στιγμιότυπα που εικονίζουν μαύρα βέλη, αγωνιστικά κατά τα φαινόμενα, ριγμένα κάτω και ένα καρφωμένο σε τοίχο.

Στο παρελθόν η Νορβηγία, χώρα παραδοσιακά ειρηνική, έχει υποστεί αιματηρές επιθέσεις οπαδών της άκρας δεξιάς.

Την 22η Ιουλίου 2011, ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ δολοφόνησε 77 ανθρώπους, αρχικά πυροδοτώντας βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο (8 νεκροί), προτού πάει στο νησάκι Ούτεγια, όπου ήταν συγκεντρωμένα μέλη της νεολαίας των Εργατικών, μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό, και αρχίσει να ρίχνει με τουφέκι (άλλα 69 θύματα).

Τον Αύγουστο του 2019, ο Φιλίπ Μάνσχαους άνοιξε πυρ μέσα σε τέμενος σε προάστιο του Όσλο, προτού τον αφοπλίσουν πιστοί χωρίς να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί. Ο νεοναζί, ρατσιστής νεαρός είχε προηγουμένως δολοφονήσει την υιοθετημένη ετεροθαλή αδελφή του ασιατικής καταγωγής.

Έχουν εξάλλου αποτραπεί από τη νορβηγική αστυνομία διάφορα σχέδια επιθέσεων τζιχαντιστών.

Ειδήσεις σήμερα:

Βλάσσης Μπονάτσος: σαν σήμερα έφυγε ο “αιώνιος έφηβος”

Κορονοϊός: Δωρεάν rapid test την Πέμπτη σε 188 σημεία της χώρας

Καιρός - “Μπάλλος”: καταιγίδες, χιόνια και χαλάζι την Πέμπτη

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δένδιας: Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα - Μπορεί να λειτουργήσει ως μέγας πολλαπλασιαστής της δυνατότητας του ευφυέστερ23:59Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε οξειδωμένο βλήμα στο Σέιχ Σου23:46ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μάκης Βορίδης στην εξεταστική23:38Euroleague: Νίκη με μεγάλη ανατροπή για τον Ολυμπιακό23:24Βουλή: Σχεδόν 3.000 καταφύγια στην Ελλάδα για την προστασία άμαχου πληθυσμού, αν απαιτηθεί23:10Κρήτη: Αναστάτωση σε παιδικό σταθμό – Κατέρρευσε τμήμα γυψοσανίδας εν ώρα μαθήματος22:56Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Με 230 εθελοντές Σαμαρείτες στον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας22:42Hellenic Championship ATP 250: Νίκη και πρόκριση στον τελικό για τον Νόβακ Τζόκοβιτς22:28Πτήση με MIRAGE 2000-5: Το μαχητικό που άλλαξε ισορροπίες στο Αιγαίο22:14Φωτιά σε σπίτι στην Πάτρα - εγκλωβίστηκε ηλικιωμένη (εικόνες)22:00Ημέρα απολογιών η Δευτέρα για το μακελειό στα Βορίζια21:46ΗΠΑ: Ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων λόγω του δημοσιονομικού αδιεξόδου - Απουσιάζουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας21:32Μελομακάρονα - Κουραμπιέδες: “Αλμυρές” αυξήσεις για τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων21:18Παναθηναϊκός: Ανακοίνωση για την κατάσταση του Λεσόρ21:04Χρυσοχοΐδης για Βορίζια: Δεν θα κάνουν κουμάντο οι νταήδες20:50Καρυστιανού: Η λέξη κόμμα και το όνομά μου δεν είναι συμβατά 20:36Ζευγάρι έπεσε θύμα ληστείας στη Βέροια – Το θύμα έδωσε τις πρώτες βοήθειες στο ληστή20:22Βορίζια- Ο δικηγόρος του 48χρονου Α. Λύτρας στον ΑΝΤ1: Δεν ξέρω τι θα συμβεί όταν φύγει η αστυνομία από το χωριό20:08Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο 19:54Σκούρτα Βοιωτίας: Άνδρας βρέθηκε απανθρακωμένος μέσα σε αυτοκίνητο 19:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο