LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 07 Οκτωβρίου 2021 06:48 | Ανανέωση: 07 Οκτωβρίου 2021 07:12

Σύνταγμα: Έκθεση με θεατρικά κοστούμια στο Μετρό

Το Εθνικό Θέατρο βγαίνει να συναντήσει τους θεατές του στο Μετρό του Συντάγματος προσφέροντάς τους την ευκαιρία να δουν από κοντά 53 ιστορικά, μοναδικά κοστούμια.

εργα χειρός

Μια ιδιαίτερη έκθεση με 53 μοναδικά θεατρικά κοστούμια, ζυμωμένα με το μεράκι των δημιουργών τους, τον ιδρώτα των ηθοποιών και την αύρα του ρόλου τους ανοίγει τις "πόρτες" της από το Σάββατο 9 έως και τις 18 Οκτωβρίου στον σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα», με τη συνεργασία της ΣΤΑ.ΣΥ. Μον. Α.Ε. (Σταθερές Συγκοινωνίες Μον. Α.Ε.).

Στην έναρξη της νέας θεατρικής περιόδου, το Εθνικό Θέατρο βγαίνει να συναντήσει τους θεατές του στο Μετρό του Συντάγματος προσφέροντάς τους την ευκαιρία να δουν από κοντά 53 ιστορικά, μοναδικά κοστούμια – 18 χρόνια μετά την περίφημη έκθεση «Ένδυμα Θεάτρου» που είχε παρουσιάσει στο κοινό με ανεκτίμητα έργα από το μουσειακό και ιστορικό βεστιάριό του.

Το Εθνικό Θέατρο αριθμεί εκατοντάδες παραστάσεων από το 1932 που ανέβασε αυλαία. Πολλοί και σημαντικοί ενδυματολόγοι συνεργάστηκαν στις παραστάσεις του και χιλιάδες κοστούμια βρίσκονται σήμερα προφυλαγμένα και διατηρημένα στο Βεστιάριό του μαρτυρώντας την εικαστική γλώσσα, την καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία των δημιουργών τους, την ιστορία και την εξέλιξη του θεατρικού κοστουμιού αλλά συνάμα και της τέχνης του θεάτρου. Ρούχα που σχεδιάστηκαν από σημαντικούς καλλιτέχνες, που υφάνθηκαν ή ράφτηκαν ή κεντήθηκαν στο χέρι από τις μοδίστρες στα εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου, ενίοτε ίσως και από τους ίδιους, με φροντίδα, με αγάπη, βελονιά τη βελονιά, κλείνοντας μέσα τους την ενέργεια των ανθρώπων που τα σχεδίασαν, που τα έφτιαξαν, που τα φόρεσαν, που τα φρόντισαν αλλά και των θεατών που τα χειροκρότησαν.

53 κοστούμια φτιαγμένα από το 1942 έως το 1982, από εκείνα του πρώτου μεγάλου δασκάλου Αντώνη Φωκά σε εκείνα του Σπύρου Βασιλείου και του Γιώργου Βακαλό, του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, του Βασίλη Βασιλειάδη, του Γιώργου Ανεμογιάννη, της Λίζας Ζαΐμη, του Βασίλη Φωτόπουλου παρουσιάζονται στην έκθεση «Έργα χειρός».

Έργα αυτόνομα αλλά και ίχνη του θεατρικού μας παρελθόντος, σε μία έκθεση που τιμά αυτούς τους ανθρώπους για την προσφορά τους και δίνει στους επισκέπτες την σπάνια ευκαιρία να τα θαυμάσουν από κοντά.

Σύλληψη- Μελέτη – Καλλιτεχνική Επιμέλεια Έκθεσης: Εύα Νάθενα Eνδυματολόγος-Σκηνογράφος

Τεκμηρίωση – Επίβλεψη – Επιμέλεια Εκθεμάτων: Ευδοκία Χλουβεράκη με τη συνεργασία της Μανωλίας Κοκολογιάννη και του Διονύση Ξαξίρη (Τμήμα Βεστιαρίου Εθνικού Θεάτρου)

Είσοδος ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα - Παρασκευή 11:00-14:00 και 17:00-20:30, Σάββατο – Κυριακή 11.00-20.00

Η είσοδος του κοινού θα γίνεται σε γκρουπ των 20 ατόμων ανά δεκαπέντε λεπτά. Τα γκρουπ θα συνοδεύουν φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σημειώνεται ότι σε όλα τα σημεία του χώρου της έκθεσης θα τηρούνται τα πρωτόκολλα και οι κανόνες κατά της διασποράς του Covid 19.

Ειδήσεις σήμερα:

Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλία: Συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή

Πακιστάν: ισχυρός σεισμός με νεκρούς (εικόνες)

Nations League: Η Ισπανία έσπασε το απίστευτο αήττητο της Ιταλίας

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησίΧθες 22:32 | Ειδήσεις

Σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν στις Κυκλάδες λόγω της κακοκαιρίας, με τις μεγαλύτερες ζημιές να έχουν καταγραφεί στην Πάρο.

Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)Χθες 19:58 | Ειδήσεις

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν έξω από το Αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της, πριν από ένα χρόνο.

Τροχαίο στον Λαγκαδά: Η προφυλάκιση, η συγνώμη και η χρήση μεθαδόνηςΧθες 19:13 | Ειδήσεις

Η υπόθεση της άτυχης Χαράς, που σκοτώθηκε από τον μεθυσμένο οδηγό, που ήταν στο τιμόνι, παρ' ότι του είχε αφαιρεθεί το δίπλωμα, έχει μια ακόμη συγκλονιστική εξέλιξη.

Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες)Χθες 22:06 | Ειδήσεις

Στο δυστύχημα ενεπλάκη ένα κίτρινο φορτηγό, το οποίο έπεσε πάνω σε πεζούς.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
FedHATTA: Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για το Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό23:59Ινδία: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων23:45Τουρκία - Ιμάμογλου: Μποϊκοτάζ στην αγορά ως διαμαρτυρία για τη φυλάκισή του 23:30Άρης – Περιστέρι: Πήραν το “θρίλερ” οι φιλοξενούμενοι23:16Ένταση σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 23:03Πατήσια: Φωτιά σε εργοστάσιο (εικόνες)22:49Κακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησί 22:36Θεσσαλονίκη: Νύφη συνελήφθη λίγο πριν πάει στην εκκλησία22:22Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες) 22:09Charleston Open: Η Σάκκαρη προκρίθηκε στον 2ο γύρο21:55Η μεγάλη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 21:42Επιβατικό αεροπλάνο από Ισραήλ έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Τουρκία21:28Πάπας Φραγκίσκος: Πως εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του21:15Ωνάσεια Δημόσια Σχολεία: Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις21:01Youth League – Ολυμπιακός: Είπε αντίο… με ψηλά το κεφάλι20:48Ηράκλειο: Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε σπίτια με “χρυσή” λεία20:34Μητσοτάκης στο ΤikTok για κατώτατο μισθό: Θα πετύχουμε τον στόχο μας για 950 ευρώ το 2027 20:21Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)20:07ΠΝΟ – Απεργία: Πότε δένουν κάβους τα πλοία19:52Κρήτη: Προσωρινά κρατούμενος ο δεύτερος υγειονομικός - Κατηγορείται για χρηματισμό και εκβιασμό19:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο