LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 01 Οκτωβρίου 2021 18:38 | Ανανέωση: 02 Οκτωβρίου 2021 10:32

Ιερά Σύνοδος: εκλογές για 5 Μητροπολίτες

Πολλά σημαντικά θέματα θα απσχολήσουν τους Αρχιερείς, μεταξύ των οποίων, οι θεωρίες συνωμοισίας για τον κορονοϊό.

Ιερώνυμος

Με πέντε λιγότερους αρχιερείς στα έδρανα της και θεματολογία «πυκνή» και «βαριά» συνέρχεται από την Δευτέρα για πρώτη φορά εδώ και δυο περίπου χρόνια η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην πρώτη μετα-κορονοϊό Σύνοδο της προκειμένου να συζητήσει και αντιμετωπίσει σειρά ζητημάτων ιδιαίτερης βαρύτητας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι 76 Ιεράρχες που αποτελούν σήμερα το Σώμα του ανώτατου διοικητικού οργάνου της Εκκλησίας της Ελλάδος θα κληθούν να θεραπεύσουν τις πληγές που άφησε η πανδημία στην Εκκλησία όχι μόνο σε επίπεδο απωλειών, (σ.σ δυο από τους πέντε αρχιερείς που «έφυγαν» το τελευταίο διάστημα χτυπήθηκαν από τον κορονοϊό) αλλά και σε αυτό της εσωτερικής ειρήνης που τελευταία δοκιμάζεται όλο και πιο πολύ εξαιτίας της διάδοσης κάθε είδους θεωριών συνωμοσίας μεταξύ κλήρου και λαού.

Άλλωστε η πανδημία είναι και ο λόγος που αυτή τη φορά η Ιεραρχία δεν θα συνεδριάσει στην έδρα της, αλλά στις εγκαταστάσεις του Διορθοδόξου Κέντρου της Μονής Πεντέλης που έχει τα απαραίτητα τετραγωνικά ώστε να μπορέσουν να συγκεντρωθούν οι Ιεράρχες σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες.

Θέματα ουσίας

Αν και κατά την συνήθη τακτική το ενδιαφέρων των πολλών έχει επικεντρωθεί στην τελευταία ημέρα των εργασιών της Συνόδου οπότε θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές των πέντε νέων μητροπολιτών, τα θέματα που θα συζητηθούν τις πρώτες τέσσερις μέρες των εργασιών της ΙΣΙ είναι εξόχως ουσιαστικά, όπως είχε αποκαλύψει το orthodoxia.info ήδη από τον προηγούμενο Ιούλιο.

Μια από τις πλέον σημαντικές εισηγήσεις με θέμα την πανδημία και την Εκκλησία θα πραγματοποιηθεί από τον μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ ο οποίος θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις στις απίθανες θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αλλοιώσει την πίστη των ανθρώπων. Είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία της Ελλάδος έχει την δυνατότητα συζήτησης του θέματος της πανδημίας και των παρενεργειών της στη ζωή της Εκκλησίας σε ανώτατο επίπεδο και οι θέσεις που θα εκφράσουν οι ιεράρχες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εισήγηση του μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα για την συμμετοχή των λαϊκών στο εκκλησιαστικό γεγονός που θα βοηθήσει την Ιεραρχία να επανατοποθετηθεί επί του ζητήματος αλλά και η εισήγηση του μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου που θα μιλήσει για την αξία και την σημασία της υπακοής στο συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας.

Πρόκειται για θέματα που το τελευταίο διάστημα ήρθαν στην επιφάνεια με ιδιαίτερα έντονο και θορυβώδη τρόπο αναστατώνοντας εν πολλοίς την εσωτερική συνοχή της Εκκλησίας.

Διοικητικά αλλά διόλου ασήμαντα είναι και τα υπόλοιπα ζητήματα που θα απασχολήσουν  τους Ιεράρχες, όπως το θέμα του κανονισμού λειτουργίες των Ησυχαστηρίων που θα παρουσιάσει ο μητροπολίτης Γουμενίσσης Δημήτριος αλλά και το Μητρώο Κληρικών και Μοναχών που θα παρουσιάσει ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός.  Με το Μητρώο, η Εκκλησία της Ελλάδος θα έχει πλήρη γνώση του ποιοι είναι οι κληρικοί αλλά και οι μοναχοί διασφαλίζοντας έτσι τον Οργανισμό της αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη απέναντι σε εκείνους που εκμεταλλευόμενοι την άγνοια αξιοποιούν το ελληνικό «ό,τι δηλώσεις είσαι».

 Ιερά Σύνοδος - κάλπη

Δυο εξαιρετικά κατηρτισμένοι μητροπολίτες τόσο σε θεολογικά όσο και σε κανονικά και νομικά ζητήματα, ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Κηφισίας Κύριλλος θα εισηγηθούν τροποποιήσεις σε δυο κομβικούς τομείς για την διοίκηση της Εκκλησίας. Ο μεν μητροπολίτης Μεσσηνίας επί ζητημάτων που αφορούν στον τρόπο εργασίας της Δ.Ι.Σ και της Ι.Σ.Ι. ο δε μητροπολίτης Κηφισίας για ζητήματα που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας των ενοριών. Πρόκειται για κανονισμούς που ψηφίστηκαν το 1977 και το 1980 και η επικαιροποίηση τους αποτελεί σημαντική ανάγκη για την Εκκλησία. Διοικητικού ενδιαφέροντος και η εισήγηση του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ για την δημιουργία κώδικα εκκλησιαστικής διοικητικής διαδικασίας.

Οι κάλπες

Την τελευταία ημέρα των εργασιών της, η Σύνοδος της Ιεραρχίας θα κληθεί να αποφασίσει για το προφανές που δεν είναι άλλο από την κάλυψη των πέντε κενών σήμερα μητροπολιτικών θώκων, αλλά και για το μη εμφανές που δεν είναι άλλο από την επιβεβαίωση της επιρροής των Αρχιεπισκόπου στο Σώμα των Ιεραρχών μέσω των ισορροπιών που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της.

Ένα από τα ιδιαίτερα αυτών των εκλογών είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, η Ιεραρχία καλείται να πληρώσει για δεύτερη φορά μητροπολιτικές θέσεις όχι σε μία ή δύο αλλά σε τρείς Μητροπόλεις επί των ημερών του ίδιου Αρχιεπισκόπου, αφού οι μακαριστοί σήμερα μητροπολίτες Λαγκαδά Ιωάννης, Κιλκισίου Εμμανουήλ και Περιστερίου Κλήμης είχαν εκλεγεί κατά την αρχιεπισκοπία Ιερωνύμου Β΄.

Ακόμη ένα σπάνιο γεγονός για τα δεδομένα της Ιεραρχίας είναι το πλήθος των κενών μητροπολιτικών θρόνων που θα κληθεί να καλύψει η Ιερά Σύνοδος σε μια συνεδρίαση, αφού την ερχόμενη Παρασκευή θα προκύψουν πέντε νέοι μητροπολίτες, μετά τις εκλογές για την πλήρωση των Μητροπόλεων:

  1. Λαγ­καδά, Λη­της καί Ρεν­τί­νης,
  2. Κα­στο­ρίας,
  3. Πο­λυ­α­νής και Κιλ­κι­σίου
  4. Περιστερίου
  5. Θήρας, Αμοργού και Νήσων 

Διαβάστε στο orthodoxia.info τους επικρατέστερους για κάθε Μητροπολιτικό θώκο και τους συσχετισμούς στην Ιεαραρχία.

Ειδήσεις σήμερα:

Κεραμέως στον ΑΝΤ1: θα πατάξουμε τους θύλακες φασισμού μέσα στα σχολεία (βίντεο)

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης - μητέρα μαθήτριας: δεν θέλω το παιδί μου να γίνει νέος Φύσσας

Λιθουανία: αφαίρεσαν βίδες και καρφιά από στομάχι ασθενούς!

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣεισμός στην Τουρκία - ΕΜΑΚ: Διάσωση κοριτσιού και ενός άνδρα από τα συντρίμμια (εικόνες)Σήμερα 15:12 | Ειδήσεις

Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση για διάσωση άλλων δύο ατόμων, από την ελληνική ΕΜΑΚ, στην πόλη Χατάι της σεισμόπληκτης περιοχής στην Τουρκία. 

Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα”: Κλειστοί δρόμοι και μηνύματα του 112 για την νέα επέλασηΣήμερα 12:03 | Ειδήσεις

Προβλήματα στην κυκλοφορία οχημάτων. Μέχρι πότε συνεχίζεται το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους κι όχι απεργούςΣήμερα 13:01 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε αναπροσαρμοσμένο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις από το 1/1/2024. Επίθεση σε Τσίπρα για απουσία ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή.

Πέθανε ξαφνικά 8χρονος γιός ποδοσφαιριστήΣήμερα 11:00 | Ειδήσεις

Θρήνος στον Αποκόρωνα για τον τόσο πρόωρο και αιφνίδιο χαμό του μικρού παιδιού.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
FIBA - Μήτογλου: Βαριά “καμπάνα” για ντόπινγκ16:36Παρίσταναν τους στρατιωτικούς κι άδειαζαν τραπεζικούς λογαριασμούς16:23“Ποιος Παπαδόπουλος;”: απολαυστικό επεισόδιο την Τρίτη (εικόνες)16:09Κώς: - Βιασμός ανήλικου: Η ποινή στον 19χρονο δράστη15:56Δραματικές Σχολές: προσφυγή στο ΣτΕ για το Προεδρικό Διάταγμα15:42“Καλάθι του νοικοκυριού”: Έρευνα του ΙΕΛΚΑ για τις προτιμήσεις των καταναλωτών15:29Σεισμός στην Τουρκία - ΕΜΑΚ: Διάσωση κοριτσιού και ενός άνδρα από τα συντρίμμια (εικόνες)15:15Metropolitan General: Αιματολογικός έλεγχος και εκτίμηση ιατρού σε προνομιακή τιμή15:02“The 2Night Show”: Τρίτη με μια “βασίλισσα” και δύο άνδρες (εικόνες)14:49“Το Πρωινό” - Γλυφάδα: Τι είπαν το μοντέλο και ο DJ για τον ξυλοδαρμό14:36Εκλογές: Ο Οικονόμου για Καραμανλή και Καρατζαφέρη στα ψηφοδέλτια της ΝΔ14:22Λουκιανός Κηλαηδόνης: ο “φτωχός και μόνος καουμπόυ” της μουσικής14:09Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Με τα επιχειρήματα της μετεμφυλιακής Δεξιάς θα πορευτείτε;13:55Σεισμός στη Συρία: “μάχη” στα ερείπια για τους επιζώντες (βίντεο)13:41Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους κι όχι απεργούς13:27Σεισμός στη Χαλκιδική13:14Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: η πρόβλεψη για τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία (βίντεο)13:02“Ψηφιακός Φάκελος Ασθενούς”: Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τη λειτουργία του12:49Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα”: Κλειστοί δρόμοι και μηνύματα του 112 για την νέα επέλαση12:36Ελβετικά ΜΜΕ: Ο Πατριάρχης Κύριλλος ήταν πράκτορας της KGB 12:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο