LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 30 Σεπτεμβρίου 2021 16:56 | Ανανέωση: 30 Σεπτεμβρίου 2021 17:03

Ερντογάν: Με τον Πούτιν συζητήσαμε για μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια και πυρηνικά

Ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίζεται αποφασισμένος για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με τη Μόσχα.

AP - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΠΟΥΤΙΝ

Η Τουρκία εξετάζει περαιτέρω κοινά βήματα με τη Ρωσία στην αμυντική βιομηχανία, σε τομείς που περιλαμβάνουν τα μαχητικά αεροπλάνα και τα υποβρύχια, δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά την προειδοποίηση των ΗΠΑ για περαιτέρω κυρώσεις.

Στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεψε στην Τουρκία, ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη συνάντηση με τον Πούτιν πρότεινε να δουλέψει η Τουρκία μαζί με τη Ρωσία για την κατασκευή άλλων δύο πυρηνικών εργοστασίων και ο Πούτιν πρότεινε οι δύο χώρες να αναπτύξουν εξέδρες για την εκτόξευση πυραύλων στο διάστημα, μετέδωσε το NTV.

Η αγορά το 2019 από την Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ρωσικών συστοιχιών πυραυλικής άμυνας S-400 έκανε την Ουάσινγκτον να ακυρώσει την πώληση στην Τουρκία αμερικανικών μαχητικών F-35 και να επιβάλει κυρώσεις σε τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες.

Όταν ο Ερντογάν είπε την περασμένη εβδομάδα πως η Τουρκία θα αγοράσει περισσότερους S-400, η Ουάσινγκτον δήλωσε πως η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με περαιτέρω μέτρα στο πλαίσιο της αμερικανικής νομοθεσίας που τιμωρεί χώρες οι οποίες αγοράζουν ρωσικά όπλα.

AP - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΠΟΥΤΙΝ

Για τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, δεν υπάρχει ζήτημα να κάνει «ούτε βήμα πίσω» αναφορικά με την παράδοση μιας δεύτερης συστοιχίας S-400. Αντιθέτως οι δύο ηγέτες μίλησαν για το πώς «θα ανεβάσουμε σε ένα πιο υψηλό επίπεδο» την τουρκορωσική στρατιωτική συνεργασία.

Στα σχόλια που έκανε στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε την Τετάρτη, στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ο Ερντογάν δεν μίλησε για περαιτέρω αγορές S-400, αλλά υπογράμμισε πως η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει και αναφέρθηκε σε άλλα πιθανά αμυντικά προγράμματα με τη Ρωσία.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ποια βήματα να κάνουμε στην παραγωγή κινητήρων αεροπλάνων, ποια βήματα να κάνουμε αναφορικά με μαχητικά αεριωθούμενα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι άλλα μέτρα μπορεί να περιλάβουν τη ναυπήγηση πλοίων και υποβρυχίων.

Η ρωσική Rosatom κατασκευάζει έναν σταθμό πυρηνικής ενέργειας στο Άκουγιου στη νότια Τουρκία και ο Ερντογάν δήλωσε πως πρότεινε να συνεργαστεί η Ρωσία στην κατασκευή άλλων δύο σχεδιαζόμενων πυρηνικών σταθμών.

Εξάλλου ο Ερντογάν δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες για τις συνομιλίες των δύο ηγετών σχετικά με τη βορειοδυτική Συρία, ιδιαίτερα την περιφέρεια του Ιντλίμπ, όπου ρωσικές επιδρομές εναντίον μαχητών, τους οποίους υποστηρίζει η Άγκυρα, έχουν εντατικοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

«Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί πως προβλήματα δημιουργούνται μερικές φορές στις περιοχές στις οποίες διασφαλίζουμε την ασφάλεια στο Ιντλίμπ. (...) Υπογραμμίζουμε τη σημασία του να δρούμε από κοινού στο θέμα αυτό», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

Ειδήσεις σήμερα: 

Επίθεση με βιτριόλι - Ιωάννα: Η συγκλονιστική κατάθεση και οι διάλογοι στη δίκη (βίντεο)

Εμβόλιο γρίπης: Ποιοι και πότε πρέπει να εμβολιαστούν

ΥΠΕΝ: Ενεργειακή κάρτα και επιδοτήσεις για φτωχά νοικοκυριά

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή των επτά κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις προτείνει η ΕισαγγελέαςΣήμερα 13:01 | Ειδήσεις

Η υπόθεση αφορά απάτη με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις σε νέους ή νεοεισερχόμενους αγρότες το χρονικό διάστημα 2019-2020.

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συστήνεται ειδική ομάδα ελέγχου με οικονομική αστυνομία και ΑΑΔΕΣήμερα 12:53 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε κατά την εισήγησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αδιανόητο περιστατικό στην Κρήτη: Μητέρα έδωσε στα παιδιά της ζελεδάκια με.... κάνναβηΣήμερα 13:17 | Ειδήσεις

Τα δύο παιδιά παρουσίασαν συμπτώματα αδιαθεσίας και μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Εύβοια - Αστυνομικός που έσωσε μητέρα και κόρη: Λέω πάει θα πνιγώ και εγώ εδώ… (βίντεο)Σήμερα 10:08 | Ειδήσεις

Τι είπε αποκλειστικά στον ΑΝΤ1, ο ήρωας αστυνομικός που βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του έσωσε μία μητέρα και την κόρη της που τις είχαν παρασύρει τα ρεύματα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τεντόγλου: Στα Δρόμεια θα προσπαθήσω για πανελλήνιο ρεκόρ16:11Ισπανία: Θερμοκρασία 46° Κελσίου καταγράφηκε το Σάββατο - Ρεκόρ για τον Ιούνιο15:57Μύκονος: Απειλούσε πολίτες με πιστόλι έξω από νυχτερινό κέντρο15:43Χαλκιδική: 7χρονος παρασύρθηκε με φουσκωτό στην θάλασσα15:29Τένις: Ο Τσιτσιπάς παρέμεινε στο Νο 26 του κόσμου15:15Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο) 15:01Βόνιτσα: Συνελήφθη οδηγός φορτηγού που προκάλεσε τροχαίο ατύχημα υπό την επήρεια μέθης14:47Χανιά: Έχασε τη ζωή του από μεταλλική κατασκευή που σήκωσε ο αέρας14:33ΟΠΕΚΕΠΕ: O τσαμπουκάς των μαυροπουκαμισάδων14:18ΔΕΠΑ Εμπορίας: Οδηγός της Πράσινης Μετάβασης με Στρατηγικές Επενδύσεις και Διεθνή Προοπτική14:18Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Άνοιξε η πλατφόρμα - Όλη η διαδικασία14:04Αδιανόητο περιστατικό στην Κρήτη: Μητέρα έδωσε στα παιδιά της ζελεδάκια με.... κάνναβη13:47Κρήτη: Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένου περιπατητή13:32Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συστήνεται ειδική ομάδα ελέγχου με οικονομική αστυνομία και ΑΑΔΕ13:17ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή των επτά κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις προτείνει η Εισαγγελέας13:03Θεσσαλονίκη - Κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας: Ελεύθεροι με όρους οι 39 συλληφθέντες12:49Επίδομα παιδιού: Κλείνει η πλατφόρμα για το Α2112:34Εύβοια: Ηλικιωμένη πνίγηκε στη θάλασσα12:20Κώστας Μοναχός - Η σύζυγός του στον ΑΝΤ1: Στο τελευταίο “αντίο” θα είμαστε οι δυο μας... (βίντεο)12:06Τραγωδία στη Λάρισα: ΙΧ έπεσε σε κολόνα - Νεκρή η οδηγός11:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο