LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 30 Σεπτεμβρίου 2021 14:40

Παιδί και ύπνος: Πώς επηρεάζουν smartphones και tablets

Ανεπαρκής ύπνος για παιδιά και εφήβους λόγω της χρήσης smartphones και tablets. Τι δείχνει νέα έρευνα.

παιδί - υπολογιστής - internet


Η χρήση smartphones, tablets και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών με οθόνη συνδέεται με λιγότερο ύπνο των παιδιών και των εφήβων.

Αυτό δείχνει νέα έρευνα ενώ ο ανεπαρκής ύπνος έχει συσχετιστεί με αρνητικές σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λίσμπεθ Λουντ του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Δημόσιας Υγείας «BMC Public Health», ανέλυσαν στοιχεία από 49 έρευνες της περιόδου 2009-2019 που αφορούσαν εκατομμύρια παιδιά από σχεδόν όλον τον κόσμο.

Διαπιστώθηκε σαφής σχέση ανάμεσα στη χρήση των κάθε είδους ηλεκτρονικών συσκευών και στη διάρκεια του ύπνου, με την αρνητική επίπτωση να είναι μεγαλύτερη στις ηλικίες έξι έως 15 ετών, από ό,τι στα παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Στα τελευταία ο λιγότερος ύπνος σχετιζόταν κυρίως με την παρακολούθηση τηλεόρασης και δευτερευόντως τη χρήση τάμπλετ, ενώ στα παιδιά πέντε έως 15 ετών η συσχέτιση με τον ύπνο είναι ευρύτερη, καθώς η χρήση βιντεοκονσόλας, υπολογιστή σταθερού ή φορητού και κινητού τηλεφώνου («έξυπνου» ή μη), καθώς και ο χρόνος πλοήγησης στο διαδίκτυο και παρακολούθησης τηλεόρασης συχνά «κόβουν» χρόνο από τον ύπνο τους.

Η μελέτη, επίσης, βρήκε σχέση ανάμεσα στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στις ηλικίες έξι έως 12 ετών με άλλους παράγοντες, όπως ο καθυστερημένος χρόνος που τα παιδιά πέφτουν στο κρεβάτι για να κοιμηθούν ή στην ποιότητα του ύπνου τους (κατά πόσο ξυπνούν μέσα στη νύχτα).

Στις ηλικίες 13 έως 15 ετών διαπιστώθηκε συσχέτιση ανάμεσα στον χρόνο μπροστά από μία οθόνη και στη δυσκολία να αποκοιμηθεί ένας έφηβος, ενώ η μεγάλη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αρνητική επίπτωση στην ποιότητα του ύπνου.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι διαδραστικές συσκευές διεγείρουν τα παιδιά και τους εφήβους, εν μέρει εξαιτίας της μπλε ακτινοβολίας των οθονών τους, η οποία μπορεί να καταστείλει την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, της μελατ ονίνης.

Η κ. Λουντ δήλωσε πως «είναι σημαντικό τα παιδιά και οι έφηβοι να κοιμούνται επαρκώς, ώστε να αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους. Είναι κατανοητό ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές συνιστούν σημαντικό μέρος της ζωής τους, όμως τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι γονείς πρέπει να ρυθμίζουν πόσο χρόνο τα παιδιά τους ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά μέσα, έτσι ώστε να βελτιωθεί ο ύπνος τους»

Ειδήσεις σήμερα:

Νέο Ηράκλειο: Επίθεση ακροδεξιών σε αντιφασιστική συγκέντρωση (βίντεο)

Κορονοϊός: Ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Κυριακής

Σεισμός στην Κρήτη: Σε ρυθμούς Ρίχτερ το Αρκαλοχώρι

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓιώργος Παπαδάκης - Το τελευταίο αντίο στον πατριάρχη της τηλεόρασηςΣήμερα 18:34 | Ειδήσεις

Δημοσιογράφοι που συνεργάστηκαν μαζί του, το επιτελείο της εκπομπής "Καλημέρα Ελλάδα" και πλήθος πολιτικών, βρέθηκαν το πρωί στο Αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας, για το ύστατο χαίρε στον Γιώργο Παπαδάκη.

Πολιτική αναταραχή στην Κύπρο: Βίντεο "καίει" συνεργάτες του Νίκου ΧριστοδουλίδηΣήμερα 18:59 | Ειδήσεις

Πηγές της προεδρίας θεωρούν το βίντεο «δόλιο» και προϊόν μονταζιέρας.

Ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία στα περισσότερα λιμάνιαΣήμερα 21:15 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή για το λιμάνι του Πειραιά;

Κηφισός: Άλλο ένα θανατηφόρο τροχαίο αναδεικνύει τα σοβαρά κενά οδικής ασφάλειαςΣήμερα 18:29 | Ειδήσεις

Ο θάνατος ενός 21χρονου οδηγού φορτηγού αναζωπυρώνει τις έντονες προειδοποιήσεις ειδικών και επαγγελματιών για τις σοβαρές ελλείψεις ασφάλειας στη λεωφόρο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Εξακολουθεί ο 48ωρος αποκλεισμός στα τελωνεία Προμαχώνα, Εξοχής, Ευζώνων και Νίκης22:02Ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια21:48Πάτρα: Στο εισαγγελέα 26χρονος κατηγορούμενος για τον θάνατο 30χρονου έπειτα από ξυλοδαρμό σε κέντρο διασκέδασης21:34Κύπρος: "Κακόβουλο και προϊόν μοντάζ" βίντεο περί χρηματισμού του Χριστοδουλίδη, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος21:20Στερεά Ελλάδα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών21:06Γιώργος Παπαδάκης - Το τελευταίο αντίο στον πατριάρχη της τηλεόρασης20:52ANT1 Sports: Ποδοσφαιριστές από την Λατινική Αμερική έχουν στο στόχαστρό τους Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός20:38Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή20:24Σαράφογλου για Μαδούρο – Ερντογάν: Το παρασκήνιο μιας στρατηγικής συμμαχίας με επίκεντρο τον χρυσό20:10Στα λευκά ντύθηκαν οι Ασπράγγελοι Ζαγορίου19:56Κηφισός: Άλλο ένα θανατηφόρο τροχαίο αναδεικνύει τα σοβαρά κενά οδικής ασφάλειας19:42Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης το τελευταίο αντίο στο Γιώργο Παπαδάκη19:28Πολιτική αναταραχή στην Κύπρο: Βίντεο "καίει" συνεργάτες του Νίκου Χριστοδουλίδη19:14Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Σύνταγμα λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των στρατιωτικών 19:00ΕΛΑΣ για αγροτικές κινητοποιήσεις: Δεν υπάρχει ολική διακοπή κυκλοφορίας - Κανονικά η κίνηση απο παρακαμπήριες18:46Γαλλία: Στους δρόμους του Παρισιού οι αγρότες κατά της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur (εικόνες)18:32Ακυρώνονται δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και Πέλλας λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων18:18Επίσκεψη Μητσοτάκη στο νοσοκομείο "Άγιος Σάββας": "Το ΕΣΥ αλλάζει" (εικόνες)18:04"Αποκαλύψεις" - Καρέ καρέ ο ξυλοδαρμός του 30χρονου μέσα στο μπαρ της Πάτρας (βίντεο)17:50Θετικοί οι αγρότες για διάλογο μετά τη νέα πρόσκληση της κυβέρνησης17:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο