Συνταγή για μυζηθρόπιτες Σφακιανές (βίντεο)
Συνταγή για Σφακιανές μυζηθρόπιτες ετοίμασε ο σεφ της εκπομπής, στο «Πρωινό» της Πέμπτης!
Όπως είπε ο Πέτρος Συρίγος, αυτή είναι η γνήσια και εύκολη παραδοσιακή συνταγή για την πεντανόστιμη σφακιανή πίτα, προτείνοντας μάλιστα αυτό το κρητικό κέρασμα να σερβίρεται ως συνοδευτικό ενός γεύματός ή ως πρωινό, προσθέτοντας μέλι!
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Για τη ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι
- 400 ml νερό
- 100 ml ρακή
- 100 ml ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
-
- 300 γρ. ξινομυζήθρα
- 800 γρ. ανθότυρο
- 200 γρ. φέτα
Σφακιανές μυζηθρόπιτες – Συνταγή
Πως κάνουμε τη ζύμη για τις μυζηθρόπιτες:
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το νερό, τη ρακή και το ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και όταν αρχίσει να δένει ζυμώνουμε καλά με το χέρι.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα μέρη βάρους 70 γρ., τα πλάθουμε σε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο
- Βάζουμε τα τυριά σε ένα μπολ και τα σπάμε με τα χέρια. Πλάθουμε μπαλάκια με το μείγμα τυριών βάρους περίπου 70 γρ. και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
- Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης και το απλώνουμε λίγο με τα δάχτυλα μας σχηματίζοντας μια μικρή λακκούβα στο κέντρο.
- Ακουμπάμε ένα μπαλάκι τυριού στη μέση της ζύμης και το σκεπάζουμε.
- Βάζουμε στον πάγκο εργασίας λίγο αλεύρι και ανοίγουμε τα γεμιστά μπαλάκια πατώντας τα ελαφρώς με έναν πλάστη, ώστε να απλωθεί παντού το τυρί και να γίνει λεπτό το ζυμάρι.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις πίτες από κάθε πλευρά.
- Τοποθετούμε τις πίτες σε πιατέλα, τις περιχύνουμε με λίγο μέλι και σερβίρουμε όσο είναι ζεστές.
Για τη γέμιση
- Βάζουμε τα τυριά σε ένα μπολ και τα σπάμε με τα χέρια. Πλάθουμε μπαλάκια με το μείγμα τυριών βάρους περίπου 70 γρ. και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
- Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης και το απλώνουμε λίγο με τα δάχτυλα μας σχηματίζοντας μια μικρή λακκούβα στο κέντρο.
- Ακουμπάμε ένα μπαλάκι τυριού στη μέση της ζύμης και το σκεπάζουμε.
- Βάζουμε στον πάγκο εργασίας λίγο αλεύρι και ανοίγουμε τα γεμιστά μπαλάκια πατώντας τα ελαφρώς με έναν πλάστη, ώστε να απλωθεί παντού το τυρί και να γίνει λεπτό το ζυμάρι.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις πίτες από κάθε πλευρά.
- Τοποθετούμε τις πίτες σε πιατέλα, τις περιχύνουμε με λίγο μέλι και σερβίρουμε όσο είναι ζεστές.