LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 26 Σεπτεμβρίου 2021 09:43 | Ανανέωση: 26 Σεπτεμβρίου 2021 09:41

Ποινικός Κώδικας - Τσιάρας: δεν υπάρχει “γυναικοκτονία” στις νέες διατάξεις

Αυστηρότερη η ποινή για τους δολοφόνους. Τι είπε για τις νέες ποινές για επιθέσεις σε δημοσίους υπαλλήλους και όσους προκαλούν βλάβες όπως αυτές στην Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Τσιάρας - ANT1

«Διατάξεις για ειδεχθή αδικήματα, όπως η δολοφονία στην Ρόδο, υπάρχουν στον Ποινικό Κώδικα, αλλά το θέμα είναι πως εφαρμόζονται», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης στον ΑΝΤ1, αναφερόμενος στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που όπως σημείωσε «έχουν στόχο να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που δεν ήταν σε αυτήν την λογική».

«Γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε αστοχίες στον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να αναβαθμίσουμε σε κακουργήματα μείζονα εγκλήματα, να εκσυγχρονίσουμε και να αυστηροποιήσουμε τις ποινές, ώστε να λειτουργούν και αποτρεπτικά, καθώς και να εκσυγχρονίσουμε το δίκαιο σε σχέση με τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας, στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι».

Σε ότι αφορά την επιστροφή στον Ποινικό Κώδικα του αδικήματος της παράνομης αλιείας στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ο κ. Τσιάρας είπε ότι «είχε δημιουργηθεί μεγάλος προβληματισμός, όταν μάλλον αναιτιολόγητα από την κυβέρνηση το ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε η πρόβλεψη ποινής για αδίκημα περί παράνομης αλιείας, με επίκληση ότι είναι αντίθετο και σε κάποιες συμβάσεις. Εμείς είδαμε ότι δεν υπάρχει κάποιο νομικό κώλυμα και επαναφέρουμε ως ποινικό αδίκημα την παράνομη αλιείας στα δικά μας χωρικά ύδατα από ψαράδες άλλων χωρών», όπως της Τουρκίας.

«Έπρεπε να επέμβουμε με τρόπο ώστε η βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη να τιμωρείται με βαρύτερη ποινή και πλέον τιμωρείται με κάθειρξη έως 15 ετών», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης για το προωθούμενο νέο πλαίσιο ποινών, τονίζοντας ότι συνιστά επιβαρυντική περίσταση όταν αφορά δημόσιους λειτουργούς που δέχονται επιθέσεις ενώ επιτελούν το καθήκον τους, όπως οι υγειονομικοί, οι εκπαιδευτικοί και οι αστυνομικοί.

Ερωτηθείς για αδικήματα όπως η επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, ο Υπ. δικαιοσύνης είπε στον ΑΝΤ1, «Έχουμε προβλέψει και την αναπηρία και την βαριά βλάβη σε τέτοιες πράξεις και η ποινή θα αυξηθεί για τους δράστες τέτοιων επιθέσεων».

«Στόχος είναι πως θα εκπέμψουμε το μήνυμα στην κοινωνία ότι η Δικαιοσύνη είναι εδώ και εκσυγχρονισμένη και με τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο κ. Τσιάρας, αναφέροντας ότι σύντομα θα φανεί και αν υπάρξει πολιτική συναίνεση.

Απαντώντας για τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βία, είπε ότι «προβλέπονται ποινές πάρα πολύ αυστηρές για τέτοια αδικήματα, όπως αναφέρονται και στην Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την οποία έχει υπογράψει η Ελλάδα», επισημαίνοντας ακόμη «δεν έχω καμία ένδειξη ότι η Αστυνομία δεν κάνει καλά την δουλειά της και ότι δεν αντιμετωπίζει σε άμεσο χρόνο τα περιστατικά. Είναι σαφές ότι όλοι στεκόμαστε απολύτως απέναντι».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει ξεχωριστή αναφορά στον νέο Ποινικό Κώδικα με τον όρο «γυναικοκτονία» και διαφορετικό πλαίσιο, ο κ. Τσιάρας ήταν σαφής, διευκρινίζοντας ότι «πλέον, η ανθρωποκτονία τιμωρείται με το μέγιστο της ποινής, ισόβια και μόνο ισόβια. Όταν υπάρχει η ανθρωποκτονία, η προβλεπόμενη τιμωρία για την οποία είναι η μέγιστη, τα ισόβια, δεν τίθεται θέμα να υπάρξει διαφορετική αναφορά στον Ποινικό Κώδικα»

Ειδήσεις σήμερα:

Γυναικοκτονία στην Ρόδο: Το σημείωμα του δολοφόνου

Ανεμβολίαστοι - Λεβέντης: κρίσιμες ώρες στην ΜΕΘ

Αναδρομικά: λιγότερα και για λιγότερους τα ποσά 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραγωδία στην Ελβετία - Η έκκληση του αδελφού της Αλίκης: Προτεραιότητα των αρχών ήταν οι τραυματίες, όχι οι αγνοούμενοι (βίντεο)Χθες 20:03 | Ειδήσεις

Σοκ και δέος εξακολουθεί να προκαλεί η ασύλληπτη τραγωδία στο Κράν Μοντανά της Ελβετίας, όπου ένα μπαρ λαμπάδιασε με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, κυρίως νέους.

Τάσος Τέλλογλου - Μέτρα πυρασφάλειας: 1 στα 10 κέντρα διασκέδασης δεν τα τηρείΧθες 19:52 | Ειδήσεις

Ο Τάσος Τέλλογλου μίλησε για τα κοινά βασικά ζητήματα πυρασφάλειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη τα οποία εξέθεσε και η πρόσφατη τραγωδία στην Ελβετία.

Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός: Ερυθρόλευκη νίκη σε ένα ντέρμπι αιωνίων για τους λάτρεις του μπάσκετΧθες 23:11 | Ειδήσεις

Αυτή ήταν η 10η σερί νίκη του Ολυμπιακού επί του «αιώνιου» αντιπάλου του σε επίπεδο Euroleague.

Τραγωδία στην Ελβετία: Βεγγαλικά σε μπουκάλια σαμπάνιας φαίνεται πως προκάλεσαν τη φονική πυρκαγιάΧθες 17:17 | Ειδήσεις

Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει περίπου στους 40, με τη διαδικασία επίσημης αναγνώρισης να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παναθηναϊκός: Ο Μπενίτεθ θέλει τον Τσάβες - Ανοικτό το ενδεχόμενο οψιόν αγοράς23:58Λ.Δ. Κονγκό: Επίθεση από ισλαμιστές αντάρτες - Αναφορές για 15 νεκρούς23:43Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός: Ερυθρόλευκη νίκη σε ένα ντέρμπι αιωνίων για τους λάτρεις του μπάσκετ 23:26Υεμένη: Βομβαρδισμοί σε βάσεις αυτονομιστών στη Χαντραμούτ23:12ΗΠΑ - Β. Καρολίνα: Το FBI απέτρεψε επίθεση με σφυριά και μαχαίρια την παραμονή της πρωτοχρονιάς22:58Ζαγόρι: Αυτοκίνητα κόλλησαν στο χιόνι - Χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες τα ΙΧ 22:4410 νεκροί και 597 τραυματίες σε τροχαία στην Αττική τον Δεκέμβριο22:30Παναθηναϊκός: Στην πόρτα της εξόδου ο Τετέ - Έρχεται νωρίτερα ο Παντελίδης22:16Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο22:02Νέα βίντεο ντοκουμέντο από την τραγωδία στην Ελβετία - Χωρίς έξοδο διαφυγής το μπαρ21:48Το Κίεβο δίνει εντολή για την απομάκρυνση 3.000 παιδιών και των γονέων τους από τη Ζαπορίζια και το Ντνιπροπετρόφσκ21:34Σύγκρουση τεσσάρων οχημάτων στη Λεωφόρο Κηφισού - Κυκλοφοριακό κομφούζιο προς Πειραιά21:20Πάτρα: Ενήλικος κατηγορείται ότι επιτέθηκε σε 12χρονο21:06ANT1 Sports: Tο 2026 αρχίζει με μονομαχία αιωνίων αντιπάλων στο μπάσκετ20:52Τραγωδία στην Ελβετία - Η έκκληση του αδελφού της Αλίκης: Προτεραιότητα των αρχών ήταν οι τραυματίες, όχι οι αγνοούμενοι (βίντεο)20:38Τάσος Τέλλογλου - Μέτρα πυρασφάλειας: 1 στα 10 κέντρα διασκέδασης δεν τα τηρεί 20:24Ηράκλειο: Τρεις άνδρες μπήκαν σε ποιμνιοστάσιο και θανάτωσαν 40 αρνιά20:10Σήμερα τα φώτα κι οι φωτισμοί, με βροχές νοτιά και σκόνη οι αγιασμοί19:56Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου19:42Άμστερνταμ- Αεροδρόμιο Σχίπχολ: Αναμένονται εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων λόγω κακοκαιρίας19:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο