LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 24 Σεπτεμβρίου 2021 14:49 | Ανανέωση: 24 Σεπτεμβρίου 2021 15:36

Πέθανε ο Πολ Κιλές

Έφυγε από τη ζωή ο Πολ Κιλές, βυθίζοντας στην θλίψη τους συγγενείς τους και όσους τον γνώρισαν στην πολυκύμαντη ζωή του.. 

Πολ Κιλές

Ο σοσιαλιστής, πρώην υπουργός Πολ Κιλές, πολιτική προσωπικότητα της περιόδου της προεδρίας του Φρανσουά Μιτεράν ('80-'90), πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 79 ετών.

Ο Πολ Κιλές, απόφοιτος της υψηλού κύρους Πολυτεχνικής Σχολής, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα το 1981 ως επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Φρανσουά Μιτεράν. Στις κυβερνήσεις Μιτεράν υπηρετούσε ως υπουργός, κυρίως Εσωτερικών και Αμυνας.

Μέλος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, εξελέγη το 1997 πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Αμυνας και την επόμενη χρονιά προήδρευσε της αποστολής του γαλλικού κοινοβουλίου για τον ρόλο της Γαλλίας στην γενοκτονία των Τούτσι στην Ρουάντα.

Από το 1995 μέχρι το 2020 εξελέγη τέσσερις φορές δήμαρχος του τουριστικού χωριού Κορντ-συρ-Σιέλ της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Γιος στρατιωτικού και δασκάλας, ο Πολ Κιλές γεννήθηκε το 1942 στην γαλλική Αλγερία. Μετά την Πολυτεχνική Σχολή εργάσθηκε μέχρι το 1978 ως μηχανικός στον ενεργειακό τομέα στην πετρελαϊκή εταιρεία Shell. Το 1972 εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και ανήκε στην πτέρυγα του Φρανσουά Μιτεράν.

Τον Οκτώβριο 1981, βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης πολεμικής έπειτα από δηλώσεις του που εκμεταλλεύθηκε η δεξιά, για την ανάγκη «να κοπούν κεφάλια» στην ανώτατη διοίκηση όταν η αριστερά θα αναλάβει στην εξουσία.

Ο Πολ Κιλές, ο οποίος υπήρξε σε ολόκληρη την ζωή του μετριοπαθής πολιτικός, εξήγησε στην συνέχεια ότι στην πραγματικότητα ήθελε «να αποφύγει αυτό που θα μπορούσε να μοιάζει με κυνήγι μαγισσών». παραδέχθηκε ωστόσο ότι διέπραξε «σφάλμα» με την αναφορά του εκείνη στον Ροβεσπιέρο, «σε πολύ αρνητική φόρτιση».

Πατέρας τριών παιδιών, υπήρξε πρόεδρος της οργάνωσης «Πρωτοβουλίες για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό» για την «οικοδόμηση ενός πιο ασφαλούς κόσμου».

Ειδήσεις σήμερα:

Νέος Ποινικός Κώδικας: Αυστηροποιούνται οι ποινές για ειδεχθή εγκλήματα

Φιλιππίδης - Δημητρακόπουλος: το τεκμήριο της αθωότητας κι οι “μηνύσεις” στις καταγγέλλουσες (βίντεο)

Γυναικοκτονία στην Ρόδο - Θείος δράστη: δεν φταίει μόνο ο δολοφόνος, δεν ήταν “τέρας”… (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ψυχοκόρες”: Νέα επεισόδια την Μεγάλη Εβδομάδα (εικόνες)23:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Έξι προφυλακίσεις κατηγορουμένων23:50Θηρασία: Βίντεο από κατολίσθηση στο λιμάνι 23:37Βόλεϊ γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά23:23Καρδίτσα - ΑΕΚ: Νίκη..γοήτρου για τους γηπεδούχους23:11ΠΑΟΚ: Κέρδισε το Μαρούσι κι “έκλεισε” μια θέση στα play off22:59Λαύριο: Συντριβή του υποβιβασμένου Απόλλωνα Πατρών22:47Ο Βόλος έκανε το...καθήκον του απέναντι στον Πανσερραϊκό22:33Ο ΠΑΣ …πήρε μαζί του την Κηφισιά στη Super League 222:21Ο Παναιτωλικός νίκησε τον Ατρόμητο και... γιόρτασε την παραμονή του22:10Αστέρας Τρίπολης - ΟΦΗ: Ισόπαλοι και...άνετοι στην παραμονή τους21:59Φλώρινα: Σύλληψη “εισπράκτορα” τηλεφωνικών απατών21:47Γάζα: Ισραηλινοί όμηροι “εμφανίστηκαν” σε βίντεο21:33Χανιά: Επιχείρηση διάσωσης τουρίστριας στον Μπάλο21:19Καλλιάνος: Θλίψη στην κηδεία του πατέρα του βουλευτή (εικόνες)21:05Ιπποκράτειος Πολιτεία: Λειτουργούσαν παράνομο κέντρο απεξάρτησης (εικόνες)20:52Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο μάνατζερ τράπερ20:38Συμμορία έκλεβε επιβάτες του μετρό και του ΗΣΑΠ20:23Πύργος: Άγρια ληστεία ηλικιωμένου εργάτη σε εκκλησία20:10Τουρκία - ΗΠΑ: Τα σενάρια της αναβολής της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσιγνκτον19:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο