LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 23 Σεπτεμβρίου 2021 15:06

Κόσοβο: οδοφράγματα και αποκλεισμοί συνοριακών διαβάσεων (εικόνες)

Σκηνικό έντασης ανάμεσα στον σερβικό πληθυσμό στο βόρειο μέρος της χώρας και τις ισχυρές δυνάμεις μονάδων ειδικών επιχειρήσεων που έφτασαν στην περιοχή.

Σερβία - Κόσοβο - σύνορα - αποκλεισμένες διαβάσεις

Δύο συνοριακές διαβάσεις, που συνδέουν το Κόσοβο με την κεντρική Σερβία, παραμένουν αποκλεισμένες για τέταρτη συνεχή ημέρα. Ο σερβικός πληθυσμός στο βόρειο Κόσοβο, αντιδρώντας στην απόφαση της Πρίστινας να μην επιτρέψει την είσοδο οχημάτων που φέρουν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας, απέκλεισε στις 20 Σεπτεμβρίου με οδοφράγματα τις συνοριακές διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ.

 Η είσοδος των οχημάτων από την Σερβία επιτρέπεται από άλλες συνοριακές διαβάσεις και αφού προηγουμένως οι οδηγοί αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες με προσωρινές που εκδίδονται επιτόπου από την συνοριακή αστυνομία του Κοσόβου πληρώνοντας το αντίτιμο των πέντε ευρώ για διάρκεια παραμονής εξήντα ημερών.

Οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο από χθες άρχισαν να ενισχύουν τα οδοφράγματα με βαριά φορτηγά οχήματα που τοποθετήθηκαν κάθετα στην οδική αρτηρία που οδηγεί προς τις δύο αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις.

Σερβία - Κόσοβο - σύνορα - αποκλεισμένες διαβάσεις

Παράλληλα ενισχύεται και η παρουσία της αστυνομίας του Κοσόβου. Ισχυρές δυνάμεις τις μονάδας ειδικών επιχειρήσεων «Rosu» της αστυνομίας του Κοσόβου έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να αποτρέψουν ενδεχόμενη προσπάθεια των Σέρβων πολιτών να καταλάβουν τις συνοριακές διαβάσεις. Η κατάσταση στα σύνορα είναι τεταμένη ωστόσο δεν σημειώθηκαν μέχρι στιγμής σοβαρά επεισόδια ούτε συμπλοκές των Σέρβων με την αστυνομία.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι κατηγορεί το Βελιγράδι ότι υποκινεί τις αντιδράσεις των Σέρβων και δηλώνει πρόθυμος να αποσύρει το μέτρο για τις πινακίδες εφόσον και η Σερβία αποδεχθεί τις πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται στο Κόσοβο. Σημειώνεται ότι η Σερβία κατά την είσοδο οχημάτων από το Κόσοβο ζητάει την αντικατάσταση των πινακίδων κυκλοφορίας με προσωρινές σερβικές πινακίδες.

Σερβία - Κόσοβο - σύνορα - αποκλεισμένες διαβάσεις

Το ίδιο μέτρο εφαρμόζει τώρα και η κυβέρνηση του Κοσόβου επικαλούμενη την αρχή της «αμοιβαιότητας». Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέρριψε την πρόταση του 'Αλμπιν Κούρτι σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το Βελιγράδι αποδέχεται έμμεσα την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Ο Βούτσιτς αντιπρότεινε την επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου και επίλυση του θέματος στις Βρυξέλες στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Άρειος Πάγος - αντιεμβολιαστές: στοπ στο αυτόφωρο δημόσιων λειτουργών

Γυναικοκτονία στην Ρόδο: η εξομολόγηση του θύματος για τα “μαρτύρια” που πέρασε (βίντεο)

Τροχαίο στην Σπάρτη: Νεκρή 22χρονη - Είχε χάσει και τη μητέρα της

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κιλκίς: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της φονικής συμπλοκής 15:19Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ένορκος που τράβηξε φωτογραφία μέσα σε δικαστική αίθουσα15:04Μητσοτάκης από Βουλή: Η Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια έχει υπερασπιστεί σθεναρά τα εθνικά της συμφέροντα14:50Ιρλανδία: Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ μαγνητίζουν τα βλέμματα14:35Παράνομοι μετανάστες ταξίδεψαν από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη μέσα σε καρότσα φορτηγού14:20Γαλλία: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Λεκορνί 14:06Τροιζηνία: Εξαρθρώθηκε σπείρα που καλλιεργούσε και διακινούσε κάνναβη – Εντοπίστηκαν 3 πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια13:51Συνέλαβαν τον Βιλντόσα με τη σύζυγό του στην Ιταλία 13:37Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα πετύχει όλους τους στόχους που έθεσε για τον πόλεμο στη Γάζα13:23Κατά πλειοψηφία πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο13:09Ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης12:54Ακρίβεια: Απλησίαστα για τους καταναλωτές τα φρέσκα ψάρια12:40Ο Μεγάλος Δικτάτωρ – Όταν ο Τσάρλι Τσάπλιν ύψωσε τη φωνή του απέναντι στο σκοτάδι12:26Σε κρίσιμη κατάσταση η 3χρονη που ανασύρθηκε από πισίνα στη Ρόδο12:11Γκρουπ στα Social Media για μπλόκα: Αφού συνελήφθησαν οι διαχειριστές, δημιουργήθηκε νέα με 7.000 μέλη11:57Μητσοτάκης: Η ομιλία του στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική11:42Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω11:40Θεσσαλονίκη: Ένοπλη ληστεία σε κατάστημα κινητών τηλεφώνων – Έφυγαν με λεία άνω των 50.000 ευρώ11:25Νότια Προάστια: Συνελήφθησαν δύο 16χρονοι για ένοπλες ληστείες σε περίπτερα 11:10Ψηφίζεται σήμερα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο10:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο