LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 23 Σεπτεμβρίου 2021 15:06

Κόσοβο: οδοφράγματα και αποκλεισμοί συνοριακών διαβάσεων (εικόνες)

Σκηνικό έντασης ανάμεσα στον σερβικό πληθυσμό στο βόρειο μέρος της χώρας και τις ισχυρές δυνάμεις μονάδων ειδικών επιχειρήσεων που έφτασαν στην περιοχή.

Σερβία - Κόσοβο - σύνορα - αποκλεισμένες διαβάσεις

Δύο συνοριακές διαβάσεις, που συνδέουν το Κόσοβο με την κεντρική Σερβία, παραμένουν αποκλεισμένες για τέταρτη συνεχή ημέρα. Ο σερβικός πληθυσμός στο βόρειο Κόσοβο, αντιδρώντας στην απόφαση της Πρίστινας να μην επιτρέψει την είσοδο οχημάτων που φέρουν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας, απέκλεισε στις 20 Σεπτεμβρίου με οδοφράγματα τις συνοριακές διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ.

 Η είσοδος των οχημάτων από την Σερβία επιτρέπεται από άλλες συνοριακές διαβάσεις και αφού προηγουμένως οι οδηγοί αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες με προσωρινές που εκδίδονται επιτόπου από την συνοριακή αστυνομία του Κοσόβου πληρώνοντας το αντίτιμο των πέντε ευρώ για διάρκεια παραμονής εξήντα ημερών.

Οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο από χθες άρχισαν να ενισχύουν τα οδοφράγματα με βαριά φορτηγά οχήματα που τοποθετήθηκαν κάθετα στην οδική αρτηρία που οδηγεί προς τις δύο αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις.

Σερβία - Κόσοβο - σύνορα - αποκλεισμένες διαβάσεις

Παράλληλα ενισχύεται και η παρουσία της αστυνομίας του Κοσόβου. Ισχυρές δυνάμεις τις μονάδας ειδικών επιχειρήσεων «Rosu» της αστυνομίας του Κοσόβου έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να αποτρέψουν ενδεχόμενη προσπάθεια των Σέρβων πολιτών να καταλάβουν τις συνοριακές διαβάσεις. Η κατάσταση στα σύνορα είναι τεταμένη ωστόσο δεν σημειώθηκαν μέχρι στιγμής σοβαρά επεισόδια ούτε συμπλοκές των Σέρβων με την αστυνομία.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι κατηγορεί το Βελιγράδι ότι υποκινεί τις αντιδράσεις των Σέρβων και δηλώνει πρόθυμος να αποσύρει το μέτρο για τις πινακίδες εφόσον και η Σερβία αποδεχθεί τις πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται στο Κόσοβο. Σημειώνεται ότι η Σερβία κατά την είσοδο οχημάτων από το Κόσοβο ζητάει την αντικατάσταση των πινακίδων κυκλοφορίας με προσωρινές σερβικές πινακίδες.

Σερβία - Κόσοβο - σύνορα - αποκλεισμένες διαβάσεις

Το ίδιο μέτρο εφαρμόζει τώρα και η κυβέρνηση του Κοσόβου επικαλούμενη την αρχή της «αμοιβαιότητας». Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέρριψε την πρόταση του 'Αλμπιν Κούρτι σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το Βελιγράδι αποδέχεται έμμεσα την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Ο Βούτσιτς αντιπρότεινε την επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου και επίλυση του θέματος στις Βρυξέλες στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Άρειος Πάγος - αντιεμβολιαστές: στοπ στο αυτόφωρο δημόσιων λειτουργών

Γυναικοκτονία στην Ρόδο: η εξομολόγηση του θύματος για τα “μαρτύρια” που πέρασε (βίντεο)

Τροχαίο στην Σπάρτη: Νεκρή 22χρονη - Είχε χάσει και τη μητέρα της

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για εμπρηστές: Η ατιμωρησία τελειώνει εδώ (βίντεο)Σήμερα 18:19 | Ειδήσεις

Σε ανάρτηση του, ο Πρωθυπουργός επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι, «Η Πολιτεία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παίζει με τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας».

Toυρκικά ΜΜΕ: Η Αγκυρα διπλασιάζει τα στρατεύματα στα ΚατεχόμεναΣήμερα 21:49 | Ειδήσεις

Το πλήθος των δυνάμεων θα μπορούσε να ξεπεράσει και τις 100.000, σύμφωνα με ρεπορτάζ

Λαγουβάρδος στον ΑΝΤ1: Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιώνΣήμερα 19:43 | Ειδήσεις

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, επεσήμανε ότι και ο Σεπτέμβριος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τις φωτιές, καθώς η αντιπυρική περίοδος έχει μεγαλώσει.

“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Σύλληψη Τούρκου καταζητούμενου για συνεργεία σε ανθρωποκτονίαΣήμερα 16:15 | Ειδήσεις

Σε βάρος του 25χρονου, είχε εκδοθεί ερυθρά αγγελία των Αρχών της Τουρκίας, για τη συμμετοχή του σε ανθρωποκτονία στην Κωνσταντινούπολη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Όζι Όσμπορν – BBC: Αναβλήθηκε η προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή του23:59Καλαμάρι εκδικείται ψαρά που το... αιχμαλώτισε!23:43Φυλακές Ναυπλίου: Δεκάδες κρατούμενοι με τροφική δηλητηρίαση23:28Ιταλία: Λιώνει ραγδαία ο παγετώνας - Αλλάζει μετά από 130 χρόνια ο τρόπος μέτρησης23:12Ελλάδα – Λετονία: Εμφατική νίκη στην επιστροφή του Γιάννη Αντετοκούνμπο22:57ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Σεπτεμβρίου22:41Χαλκιδική: Αγνοούνται 20χρονος και 12χρονος που είχαν πάει για ψαροντούφεκο22:24Αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα 350.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων22:10Toυρκικά ΜΜΕ: Η Αγκυρα διπλασιάζει τα στρατεύματα στα Κατεχόμενα21:57Καβάλα: Σύλληψη χειριστή jet ski για τον τραυματισμό 11χρονου21:43Missing Alert για την εξαφάνιση 13χρονης21:30Νάξος: Παραμένει η περίφραξη στην Πορτάρα21:16Σουηδία: Η ιστορική εκκλησία της Κιρούνα μεταφέρθηκε οδικώς για 5 χιλιόμετρα! (εικόνες)21:01Επίθεση με χλωρίνη: Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η 46χρονη 20:47Κύπελλο Ελλάδας: Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στη League Phase20:32Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Σίσι20:18Λαγουβάρδος στον ΑΝΤ1: Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών20:03Παλαιστινιακή Αρχή: Το νέο εποικιστικό σχέδιο του Ισραήλ μετατρέπει τη Δυτική Όχθη σε φυλακή19:46Κρήτη: Σεισμός στα Χανιά19:30Φωτιά στη Μεσσηνία19:17
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο