LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 21 Σεπτεμβρίου 2021 10:32 | Ανανέωση: 21 Σεπτεμβρίου 2021 10:53

Στουρνάρας: η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 6% φέτος

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ το ΑΕΠ στο τέλος του έτους θα διαμορφωθεί σε υψηλότερο επίπεδο από εκείνο που ήταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Γιάννης Στουρνάρας

Πιο αισιόδοξος από την Κυβέρνηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ο κ.  Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Politico προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ το 2021 θα ξεπεράσει το 6%. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος, στο τέλος της χρονιάς το ΑΕΠ της χώρας θα διαμορφωθεί σε υψηλότερο επίπεδο από εκείνο που ήταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Εκτίμησε δε ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξεως του 3,5% ετησίως, για τα επόμενα 10 χρόνια.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ο ίδιος εκτίμησε ότι ο λόγος του Δημοσίου Χρέους ως προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 187% το 2022 από τα επίπεδα του 200% που κυμαίνεται σήμερα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, έως το 2019 η Ελλάδα είχε καταφέρει να μειώσει το Δημόσιο Χρέος στα επίπεδα του 180% του ΑΕΠ και θα είχε καταφέρει να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα αν δεν ξεσπούσε η πανδημία.

Για το ζήτημα των ελληνικών ομολόγων ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (η οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα κατέχει ελληνικά ομόλογα ύψους 30 δισ. ευρώ επί συνόλου 4,4 τρισ. ευρώ που έχει αποκτήσει μέσω των διαφόρων προγραμμάτων που εφαρμόζει), θα συνεχίσει τις αγορές Ελληνικού Χρέους ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος πανδημίας - ΡΕΡΡ. Όπως αναφέρε ο κ. Στουρνάρας το όλο θέμα δεν αφορά το κατά πόσον η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί το Δημόσιο Χρέος της αλλά κατά κύριο λόγο αφορά την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ, και την προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη να διατηρήσει το κόστος δανεισμού για τα κράτη σε χαμηλό επίπεδο.

«Θα ήταν πραγματικά αλαζονικό από την πλευρά μας να δηλώσουμε τη νίκη επί της πανδημίας αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Στουρνάρας. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την παράταση ή όχι του PEPP πέρα από τον Μάρτιο του 2022».

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός επιμένει να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι προβλεπόταν αρχικώς. Άλλωστε τούτο, όπως είπε, αντανακλάται στις αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ. Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση του ότι μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 2%.

Όλο το άρθρο στο "Politico" με την συνέντευξη Στουρνάρα

"Η ελληνική οικονομία, που δέχθηκε σοβαρό πλήγμα από την πανδημία, θα ανακάμψει ακόμη ταχύτερα από ό,τι προβλέπει η κυβέρνηση της χώρας και θα μπορούσε να επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα ήδη από εφέτος, σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Η ισχυρή ανάκαμψη, σε συνδυασμό με τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εκτιμάται ότι θα ανοίξει το δρόμο για τη συνέχιση της απόκτησης ελληνικών χρεογράφων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο πλαίσιο των αγορών τίτλων τις οποίες πραγματοποιεί, ακόμη και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP), δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στο POLITICO.

Η κυβέρνηση πρόσφατα αναθεώρησε προς τα άνω τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης το 2021 από 3,6% σε 5,9%, τον υψηλότερο των δύο τελευταίων δεκαετιών. Ο κ. Στουρνάρας όμως είναι ακόμη πιο αισιόδοξος και αναμένει ότι η αναθεωρημένη εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος θα είναι «ακόμη υψηλότερη». «Αναμένω ότι η πρόβλεψή μας θα υπερβεί το 6%», δήλωσε, αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες. «Στο τέλος του 2021 το ΑΕΠ της Ελλάδος πιθανόν να είναι υψηλότερο από ό,τι πριν την πανδημία.» Καθώς η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, η οικονομία της δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την πανδημία. Πέρυσι το ελληνικό ΑΕΠ σημείωσε πτώση κατά 8,2%, τη μεγαλύτερη στη ζώνη του ευρώ μετά την Ισπανία, την Ιταλία και τη Μάλτα.

Όμως, η έντονη ανάκαμψη της καταναλωτικής ζήτησης και των επενδύσεων οδήγησε σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 16,2% το β΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2020. Για το γ΄ τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επηρεαστεί θετικά από τη σημαντική τουριστική κίνηση στα ελληνικά νησιά τους θερινούς μήνες. Ο κ. Στουρνάρας επίσης δήλωσε αισιόδοξος ότι η χώρα θα διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και στο μέλλον, της τάξεως του «3,5% κατά μέσο όρο την επόμενη δεκαετία». Αυτοί οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα επιτρέψουν στη χώρα να ανασάνει μετά από τη βαθιά οικονομική ύφεση και την εκτόξευση του χρέους της, που πυροδότησε την κρίση της ευρωζώνης. Αλλά ακόμα και όταν το ΑΕΠ επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα, θα εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 25% σε σχέση με το επίπεδό του πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Επιπλέον, τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα λάβει στήριξη ύψους 40 δισεκ. ευρώ περίπου από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και 32 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ενώ παράλληλα θα προσελκύσει αυξημένες ξένες άμεσες και έμμεσες επενδύσεις, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα. Πάνω απ’ όλα όμως, στην ανάπτυξη θα συμβάλουν οι συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις — απελευθέρωση των αγορών, ιδιωτικοποιήσεις και αυξημένες επενδύσεις στην εκπαίδευση — καθώς και η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Γιάννης Στουρνάρας - ΕΚΤ - Νομισματική Πολιτική

Συνέχιση της στήριξης

Με δεδομένο τον υψηλότερο του αναμενομένου ρυθμό ανάπτυξης, ο κ. Στουρνάρας αξιολογεί θετικά τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση. Με τα μέτρα αυτά, που κατέστησαν δυνατά χάρη στα αυξημένα φορολογικά έσοδα, αναμένεται να διοχετευθούν άλλα 4,4 δισεκ. ευρώ στην οικονομία το β΄ εξάμηνο του 2021. Συνολικά, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας από ελαφρώς κάτω του 200% εφέτος σε 187% το 2022. Επισήμανε δε ότι μέχρι το 2019 η Ελλάδα είχε καταφέρει να περιορίσει το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ σε περίπου 180%, και τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου «θα είχαν ήδη φθάσει στην επενδυτική βαθμίδα εάν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία».

Στις αρχές του μήνα ο οίκος αξιολόγησης Scope αναβάθμισε το ελληνικό δημόσιο χρέος από BB σε BB+, μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική αλλά υψηλότερα από τις διαβαθμίσεις άλλων μεγάλων οίκων αξιολόγησης. Την περασμένη εβδομάδα και η DBRS Morningstar αναβάθμισε την αξιολόγηση της χώρας. Η χαμηλή αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας είχε εμποδίσει την ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων (APP) το οποίο υλοποιούσε ήδη πριν την πανδημία. Ο κ. Στουρνάρας όμως εξέφρασε την «προσδοκία» του ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικούς τίτλους χρέους και μετά τη σταδιακή ολοκλήρωση του PEPP συμπεριλαμβάνοντας τα ελληνικά ομόλογα στο APP. «Το ζήτημα δεν αφορά τη δυνατότητα της Ελλάδος να εξυπηρετεί το χρέος της, αλλά την ομοιόμορφη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο στόχο της ΕΚΤ για διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ μέσω της συνέχισης των αγορών ομολόγων. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα μεριμνήσει ώστε να αποτρέψει τυχόν περαιτέρω κατακερματισμό». Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου ομολόγων τα οποία έχει αποκτήσει η ΕΚΤ μέσω όλων των προγραμμάτων αγοράς τίτλων ανέρχεται γύρω στα 4,4 τρισεκ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο 30 δισεκ. ευρώ περίπου είναι ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Η ΕΚΤ πρέπει να επιδείξει «υπομονή και επιμονή»

Όσον αφορά τη νομισματική ένωση γενικότερα, ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι. «Θα ήταν πραγματικά αλαζονικό εκ μέρους μας να πανηγυρίσουμε από τώρα τη νίκη μας κατά της πανδημίας», σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα. «Για τον ίδιο λόγο είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε αν πρέπει να παρατείνουμε ή όχι το PEPP μετά το Μάρτιο του 2022.» Αυτό είναι το θέμα που θα συζητήσει το Διοικητικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι, όποια και αν είναι η έκβαση των συζητήσεων, η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει σημαντική στήριξη ακόμα και αφού παρέλθει η κρίση, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις προβολές των εμπειρογνωμόνων της ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υπολείπεται του 2% που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ, κάτι που αποτελεί κρίσιμη παράμετρο με βάση την οποία θα αποφασιστεί η σταδιακή άρση της στήριξης.

«Επί παραδείγματι, μπορεί να χρειαστεί αναπροσαρμογή του όγκου των αγορών στο πλαίσιο του ΑΡΡ», ανέφερε. «Για να αποφευχθούν οι επιπτώσεις από μια απότομη άρση της στήριξης, θα ήταν σκόπιμο να αυξηθεί ο όγκος των αγορών τίτλων στο πλαίσιο του APP και να ενσωματωθούν σ’ αυτό ορισμένα σημαντικά στοιχεία ευελιξίας που χαρακτηρίζουν το PEPP. Η εμπειρία μας από το PEPP δείχνει ότι χάρη στην ευελιξία… επιτύχαμε σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τον πληθωρισμό και το προϊόν, και μάλιστα με χαμηλότερο όγκο αγορών.»

Ο κ. Στουρνάρας επίσης αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα για περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμένεται — και ότι μπορεί να χρειαστεί η ΕΚΤ να αναθεωρήσει προς τα άνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό. Όμως, κατά τη γνώμη του αυτό δεν πρέπει κατ’ ανάγκη να ωθήσει την ΕΚΤ να εγκαταλείψει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της. «Έχουμε αποδεχθεί ότι υπάρχει ανοδικός κίνδυνος για τον πληθωρισμό», είπε ο κ. Στουρνάρας. «Στο παρελθόν όμως προβλέπαμε ρυθμούς πληθωρισμού υψηλότερους από εκείνους που τελικά καταγράφηκαν, αναμένοντας ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει στο 2% μεσοπρόθεσμα.»

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισήμανε, οι τρέχουσες προβλέψεις για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι θα εξακολουθήσει να υπολείπεται σημαντικά του στόχου και βασίζονται στην παραδοχή ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει διευκολυντική τα επόμενα έτη. Ακόμα και αν ο πληθωρισμός διαμορφωθεί σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα του αναμενομένου, θα εξακολουθήσει να υπολείπεται του στόχου της ΕΚΤ. Κατά τον κ. Στουρνάρα, η διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής πρέπει να χαρακτηρίζεται από «υπομονή και επιμονή» για όσο καιρό η εμπιστοσύνη των αγορών και των καταναλωτών παραμένει εύθραυστη και η αβεβαιότητα υψηλή. «Κατά τη γνώμη μου, απέχουμε αρκετά από το σημείο όπου οι αυξήσεις των τιμών θα δημιουργήσουν πληθωριστικές ανησυχίες»".

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με βιτριόλι - Λύτρας στον ΑΝΤ1: Η Ιωάννα έχει αποδεχθεί τα νέα δεδομένα (βίντεο)

Παιδί έφυγε από Νηπιαγωγείο: Δικογραφία σε βάρος της εκπαιδευτικού (βίντεο)

Πάτρα - Αγώνες καρτ: Αγωνία για την αποσωλήνωση του 6χρονου (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτήΧθες 20:03 | Ειδήσεις

Κρατούμενος θα παραμείνει μέχρι την απολογία του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή Βασιλη Γραμμένου.

Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις ΕυρωεκλογέςΧθες 20:12 | Ειδήσεις

Σε 86 από τις 122 σελίδες της απόφασης, αναλύονται οι λόγοι που "μπλόκαραν" τους Σπαρτιάτες.

Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΧθες 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)Χθες 19:04 | Ειδήσεις

Πως μια φορητή μνήμη βοήθησε τους αστυνομικούς να "ξεκλειδώσουν" πρόσωπα και καταστάσεις. Νέες εικόνες από τους οπαδούς πριν απο το μοιραίο χτύπημα στον αστυνομικό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη23:31Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις Ευρωεκλογές20:38Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτή20:25POS - ταμειακές μηχανές: “Εκπνέει” η προθεσμία για τη διασύνδεση τους20:11Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορία19:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο