LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 20 Σεπτεμβρίου 2021 22:39

Σακελλαροπούλου: εγκαίνια της έκθεσης “Το σπίτι της Μνήμης”

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την έκθεση της Λήδας Κοντογιαννοπούλου στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη.

Σακελλαροπούλου - έκθεση

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε απόψε την έκθεση «Το σπίτι της Μνήμης» της Λήδας Κοντογιαννοπούλου στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της και εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου μας ποιητή, Γιώργου Σεφέρη.

Κατά τον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τα έργα της Λήδας Κοντογιαννοπούλου σαν μια σειρά από προσωπογραφίες και σημείωσε ότι τα πορτρέτα δωματίων της, έχουν τόσο έκτυπη την προσωπικότητα των ανθρώπων που τα κατοίκησαν, που έζησαν, ονειρεύτηκαν, δημιούργησαν μέσα σ' αυτά, ώστε κοιτάζοντάς τα διακρίνεις τα πρόσωπα πίσω από τα αντικείμενα.

«Έργα σαφώς ρεαλιστικά, είναι ταυτόχρονα βαθύτατα ποιητικά. Ίσως γιατί μπορεί να τα δει κανείς και σαν μια σπουδή στον χρόνο. Στον χρόνο, ως μέγα καταστροφέα αλλά και ως στοργικό συντηρητή μιας παρουσίας που έχει πάψει μεν να είναι υλική, αλλά επιβάλλεται με τη δύναμή της, έστω και εν τη απουσία της» σημείωσε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Σακελλαροπούλου - έκθεση

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην υποβλητική δύναμη των πινάκων της ζωγράφου, που παρουσιάζονται στην έκθεση με τον τόσο πολυσήμαντο τίτλο «Το σπίτι της μνήμης», και οι οποίοι μας καλούν να φανταστούμε το φυσικό μας σώμα μέσα στον χώρο, να υποθέσουμε πώς θα αισθανόμασταν αν τυχόν βρισκόμασταν μέσα σ' αυτά. Και φυσικά, αποκαλύπτουν περισσότερα για την καλλιτέχνιδα απ' όσα για μας ή για τη γεωμετρία της καθημερινής ζωής.

«Αποκαλύπτουν τον σεβασμό, τη διακριτικότητα, τον θαυμασμό και την αγάπη που τρέφει η Λήδα Κοντογιαννοπούλου για τους ανθρώπους των οποίων τα σπίτια ζωγράφισε. Αλλά και ένα είδος συγγένειας, τολμώ να πω, μιας συγγένειας πνευματικής, ηθικής, αισθητικής τάξεως. Αναπτύσσει την παλέτα της και διαβαθμίζει τους τόνους της σαν μια επίγονος που αγγίζει με προσοχή και κάποιο δέος τα κατάλοιπα των ανιόντων της. Πιστή στο πνεύμα και το ήθος τους, διανοίγει με τα έργα της μιαν άλλη οδό προσέγγισης και ερμηνείας του μυστηρίου που είναι κάθε άνθρωπος, και πολύ περισσότερο κάθε δημιουργός» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σακελλαροπούλου - έκθεση

Ειδική αναφορά έκανε και στο σπίτι του Γιώργου Σεφέρη, που απεικονίζεται ανάμεσα στα έργα της έκθεσης και το οποίο επισκέφθηκε πέρσι την άνοιξη, στην οδό Άγρας. «Κι όταν μου άνοιξε την πόρτα η ευγενική κυρία Λόντου, δεν αισθάνθηκα απλώς ευπρόσδεκτη - αισθάνθηκα ότι αυτό το σπίτι με περιείχε. Όχι σαν πρόσωπο, ούτε σαν ιδιότητα - αλλά σαν την ακροάτρια μιας φωνής που αντηχούσε μυστικά μέσα σε όλους τους χώρους, πάνω απ' όλα τα αντικείμενα: της φωνής του ποιητή να διαβάζει με τον μοναδικό του τρόπο τα ποιήματα που μας έδωσαν, χωρίς διδακτισμό ή ρητορεία, ελλειπτικά, σχεδόν κρυπτικά, την πιο πλήρη αίσθηση της ελληνικής περιπέτειας. Ποιήματα που μας έκαναν να κατανοήσουμε την ηθική διάσταση της ελευθερίας, που μας συγκλόνισαν με το υπαρξιακό τους βάθος» σημείωσε.

Καταλήγοντας, η κυρία Σακελλαροπούλου επισήμανε, ότι «Την ίδια αυτή φωνή ακούω να μας μιλά και μέσα από τους πίνακες της σημερινής έκθεσης» και υποστήριξε ότι «η ζωγράφος ανασυνέστησε όχι μόνο «σπίτια της μνήμης», αλλά «σπίτια μιας αύρας ζωντανής».

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε η Σύλβια Ιωαννίδου

Παλαιό Φάληρο: Πτώμα γυναίκας εντοπίστηκε στη θάλασσα

Missing Alert για 46χρονο

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αποκαλύψεις - Ειρήνη Μουρτζούκου: Τα πρώτα στοιχεία από την ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη18:06Λιθουανία: Κλειστά τα σύνορα με την Λευκορωσία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου17:52Αποκαλύψεις - Ροδόπη: Δεκάδες νεκρά ζώα σε οικόπεδο17:38ΕΟ Λάρισας-Βόλου: Σφοδρό τροχαίο - Ένας μοτοσικλετιστής στο νοσοκομείο17:24Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πολίτες δίνουν την καλύτερη απάντηση - Γυρνούν την πλάτη στην τοξικότητα και τη μιζέρια που επιμένουν να διακινούν ορισμένοι17:10Ο DHW ζητά την σαφή τοποθέτηση της Γερμανίας σχετικά με το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στις συνομιλίες με την Τουρκία 16:55Ροδόπη: 51χρονος χτύπησε τον πατέρα του με μπαστούνι - Νεκρός ο ηλικιωμένος16:41Ρωσία: Εφικτή η ειρήνη στην Ουκρανία μέσα στον επόμενο χρόνο16:27Το GastrosoΦy Fest powered by Protergia «έφερε» την Ελλάδα στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη!16:13Συνάντηση Τραμπ – Σι αύριο στη Νότια Κορέα15:59"Κομμένη στα δύο" η Κρήτη: Αγροτοκτηνοτρόφοι εφαρμόζουν μπλόκο επ’αόριστον στους δρόμους (βίντεο)15:45Κορωπί: Προφυλακίστηκε ο 50χρονος για τον άγριο ξυλοδαρμό της συντρόφου του15:30Χερσώνα: Η Ουκρανία καταγγέλλει ότι η Ρωσία βομβάρδισε παιδιατρικό νοσοκομείο15:16Τραμπ για τρίτη θητεία: Θα δούμε τι θα γίνει…15:01Αμπελόκηποι: Συνελήφθη 49χρονος που έδωσε φωτοβολίδες στον ανήλικο γιο του κατά τη διάρκεια αγώνα14:46Πειραιάς: Εντοπίστηκε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κάνναβης – Δύο συλλήψεις14:32Τουρκία: Τραγωδία στο Κοτζάελι - Νεκρός ανασύρθηκε ένας 12χρονος 14:18Θεσσαλονίκη: Ξηλώνονται δεκατρείς "Ομπρέλες" για συντήρηση (εικόνες)14:03Σχολικά γεύματα: Ξεκίνησε σήμερα το πρόγραμμα για εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές Δημοτικού13:49Τροχαίο στην Εύβοια: Αναποδογύρισε ΙΧ – Επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό του οδηγού (εικόνα)13:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο