LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 20 Σεπτεμβρίου 2021 20:24

Σακχαρώδης διαβήτης και καρδιά

Γράφει ο Ηλίας Μ. Τσούγκος, Καρδιολόγος MD, PhD - Διευθυντής ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής, ΥΓΕΙΑ.

Νοσοκομείο - κρεβάτι - Ιατρείο - διαβήτης

Η διαβητική καρδιοπάθεια είναι από τα σημαντικότερα υγειονομικά προβλήματα στις δυτικού τύπου κοινωνίες. Κατά το τελευταίο ήμισυ του προηγούμενου αιώνα παρατηρήθηκε δραματική αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας, της ινσουλινοαντίστασης και του έκδηλου διαβήτη, που οδήγησε σε αύξηση της στεφανιαίας νόσου και της καρδιακής ανεπάρκειας.

Το ποσοστό των διαβητικών ασθενών που καταλήγουν από καρδιαγγειακά συμβάματα ξεπερνά το 70%. Οι διαβητικοί άντρες εμφανίζουν κατά 3 φορές μεγαλύτερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο έναντι των μη διαβητικών, ενώ το ποσοστό για τις γυναίκες είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι λοιπόν μία μεταβολική κατάσταση, που ισοδυναμεί με ένα σύνολο πρώιμων καρδιαγγειακών επιπλοκών με κοινό παρανομαστή τη χρόνια υπεργλυκαιμία. Δεν είναι μόνο όμως η αυξημένη γλυκόζη αίματος το πρόβλημα. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι μία χρόνια νόσος που προξενεί υπερινσουλιναιμία και ινσουλινοαντοχή που συχνά παραμένει αδιάγνωστη για αρκετά χρόνια μέχρι την εμφάνιση των επιπλοκών της.

Παραδόξως πολλές μελέτες και μετααναλύσεις έχουν αποτύχει να αποδείξουν βελτίωση του καρδιαγγειακού κινδύνου με εντατικοποίηση του γλυκαιμικού ελέγχου. Παράδειγμα αποτελούν οι μελέτες ADVANCE και ACCORD που προκάλεσαν προβληματισμό δείχνοντας ότι στους ασθενείς υψηλού κινδύνου ο αυστηρός στόχος, όσον αφορά την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c), μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα λόγω αυξημένης επίπτωσης σοβαρών υπογλυκαιμιών χωρίς την βελτίωση της μακροαγγειοπάθειας.

 Άρα δεν έχει μόνο σημασία ο γλυκαιμικός έλεγχος (που οι περισσότεροι ασθενείς πιστεύουν) όσον αφορά τη μακροαγγειοπάθεια και την μικροαγγειοπάθεια αλλά  θα πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην αντιμετώπιση όλων των υπολοίπων παραγόντων κινδύνου. Δηλαδή εντατική ρύθμιση του σακχάρου παράλληλα με την  εντατική ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης, των επιπέδων χοληστερίνης του αίματος καθώς και διακοπή του καπνίσματος.

Τελευταία φάνηκε ότι πολύ σημαντικό ρόλο στην επιβίωση των ασθενών παίζει μια συγκεκριμένη ομάδα αντιδιαβητικών φαρμάκων ανεξάρτητα από την καλή ρύθμιση της γλυκόζης αίματος. Τα πρώτα αντιδιαβητικά φάρμακα λοιπόν  που μειώνουν την καρδιαγγειακή θνητότητα σε διαβητικούς τύπου 2, αλλά και σε μη διαβητικούς ασθενείς που παρουσιάζουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, είναι η εμπαγλιφλοζίνη και η νταπαγλιφλοζίνη. Αυτή η κατηγορία φαρμάκων δρα αναστέλλοντας τη δράση της πρωτεΐνης SGLT-2 στα νεφρά προκαλώντας έτσι την αποβολή σακχάρου από το αίμα στα ούρα. Στις μελέτες των συγκεκριμένων φαρμάκων μειώθηκε κατά περίπου 30% η ολική θνητότητα και κατά 35% η καρδιαγγειακή θνητότητα

Τα αποτελέσματα θεωρούνται επαναστατικά γιατί δείχνουν ότι πέρα από την μείωση του σακχάρου και της Hb A1c, έχει σημασία και  το φάρμακο που τα μειώνει.

Συμπερασματικά η αρχική προσέγγιση και αντιμετώπιση της διαβητικής καρδιοπάθειας πρέπει πάντα να περιλαμβάνει οδηγίες για δίαιτα-απώλεια βάρους και άσκηση. Η διακοπή του καπνίσματος είναι απαραίτητη. Όσον αφορά τη φαρμακευτική παρέμβαση και λαμβάνοντας υπόψη την προοδευτική φύση της νόσου και την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της πρόωρης εντατικής θεραπείας, οι τρέχουσες στρατηγικές θεραπείας σήμερα επαναξιολογούνται.

Συνολικά, το είδος της θεραπείας και η συνολική πολυπαραγοντική αντιμετώπιση των ασθενών θα πρέπει να εξατομικεύεται και να εκτιμώνται τα οφέλη σε σχέση με τις παρενέργειες αυτής.

HHG - ΤΣΟΥΓΚΟΣ

 *Άρθρο του Ηλία Μ. Τσούγκου, Καρδιολόγου MD, PhD - Διευθυντή ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής, ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαLive η εξειδίκευση των μέτρων για τους αγρότεςΣήμερα 12:20 | Ειδήσεις

Στην ανακοίνωση των μέτρων για τους αγρότες προχωρά αυτή την ώρα η κυβέρνηση.

Σέρρες: Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο 16χρονος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό 17χρονουΣήμερα 09:22 | Ειδήσεις

Ο ανήλικος φέρεται να ομολόγησε προανακριτικά την επίθεση στον 17χρονο, υποστηρίζοντας ότι εξοργίστηκε, όταν πληροφορήθηκε ότι το θύμα έστειλε μήνυμα σε μία κοπέλα, η οποία συνδέεται με τον ίδιο.

Aγρότες- Μπλόκα: Ανοιχτό, μέχρι στιγμής, το οδικό δίκτυο στην Βόρεια ΕλλάδαΣήμερα 10:23 | Ειδήσεις

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα αγροτοκτηνοτροφικά μπλόκα στη Βόρεια Ελλάδα, με αντικείμενο τον καθορισμό της στάσης τους, σε συντονισμό με τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο.

Συγκέντρωση παραγωγών και επαγγελματιών των λαϊκών αγορών στο Σύνταγμα - Τα αιτήματά τουςΣήμερα 10:39 | Ειδήσεις

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών ξεκίνησαν απεργία διαρκείας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ - Οι περιοχές που είναι στο "κόκκινο"12:47Live η εξειδίκευση των μέτρων για τους αγρότες12:32Καταιγίδα Γκορέτι: Ακυρώσεις πτήσεων στη Γαλλία και την Ολλανδία12:18Πότε ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις 202612:04Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Επικοινωνία με Σόλσκιερ για την τεχνική ηγεσία της ομάδας 11:50Μητσοτάκης για αγρότες: Για εμάς το παρόν και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα είναι εθνική προτεραιότητα11:36Άρση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο Σπάρτη11:22Προσπάθησε να περάσει δέμα με ναρκωτικά και κινητά στις Αγροτικές φυλακές Αγυιάς11:08Συγκέντρωση παραγωγών και επαγγελματιών των λαϊκών αγορών στο Σύνταγμα - Τα αιτήματά τους10:54Θεσσαλονίκη: Μεθυσμένος οδηγός προκάλεσε υλικές ζημιές10:40Aγρότες- Μπλόκα: Ανοιχτό, μέχρι στιγμής, το οδικό δίκτυο στην Βόρεια Ελλάδα10:26Θεσσαλονίκη: Διακινητής μεταναστών επιχείρησε να ξεφύγει από έλεγχο της αστυνομίας10:12Οι 10 κορυφαίοι σκόρερ στην Ευρώπη: Στην λίστα ο Ελ Κααμπί και ο Παυλίδης09:58Σέρρες: Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο 16χρονος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό 17χρονου09:44Δήμαρχος Αγ. Ευστρατίου: Πάω να πατήσω κάτω τον καρκίνο και να γυρίσω πίσω09:30Γερμανία: Διαλύθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βρανδεμβούργο09:16Ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως την Πέμπτη - Συστάσεις της Πολιτικής Προστάσιας09:02Βενεζουέλα: Κηρύχθηκε επταήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα της επίθεσης των ΗΠΑ08:48Χαϊδάρι: Προσποιούμενοι ότι έλεγαν τα κάλαντα έκλεψαν... παπούτσια08:34Φιλιππίνες: Σεισμός 6,7 ρίχτερ ανατολικά από την Μπακουλίν08:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο