LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 20 Σεπτεμβρίου 2021 18:10

Moody’s: αναβάθμιση για τις συστημικές τράπεζες

Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία του Moody's ότι οι τέσσερις τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά προφίλ τους.

AP - Moodys

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε σήμερα το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank σε Β2 από Caa1 και το αντίστοιχο αξιόχρεο της Τράπεζας Πειραιώς σε Β3 από Caa2, ενώ οι προοπτικές και για τις τέσσερις τράπεζες είναι θετικές.

«Οι σημερινές αξιολογήσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών καθοδηγήθηκαν κυρίως από τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της φερεγγυότητάς τους και τις καλές προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των επαναλαμβανόμενων κερδών τους, παράγοντες που ασκούν ανοδική πίεση στις βασικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις τους (BCA)», αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Επιπλέον, σημειώνει, η αναβάθμιση του αξιόχρεου των καταθέσεων τους αντανακλά τις πρόσφατες και τις επικείμενες εκδόσεις ομολόγων τους στο πλαίσιο των MREL (ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμων στοιχείων παθητικού) έως το τέλος του 2025, «οι οποίες θα αλλάξουν τη διάρθρωση του παθητικού των τραπεζών και θα ενισχύσουν τα διαθέσιμα μαξιλάρια για την προστασία των καταθετών».

Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία του Moody's ότι οι τέσσερις τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά προφίλ τους και ότι θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν οποιαδήποτε νέα διαμόρφωση κόκκινων δανείων ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού.

«Οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν στα επόμενα τρίμηνα, αν οι τράπεζες διατηρήσουν τα εύρωστα κεφάλαια και ρευστότητά τους, εφαρμόζοντας παράλληλα πλήρως τα σχέδια μετασχηματισμού τους με την περαιτέρω μείωση των προβληματικών δανείων και με την αξιοποίηση των προοπτικών αύξησης των πιστώσεων και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα ωφεληθεί σημαντικά από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Ο Moody's σημειώνει ότι το ελληνικό πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε 16,2% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 και πιθανόν θα αναπτυχθεί κατά περίπου 5% κατά μέσο όρο το 2021 και το 2022, παρέχοντας καλές ευκαιρίες για την αύξηση των τραπεζικών δανείων τους και τη στήριξη των εσόδων τους. Παρά ταύτα, προσθέτει ο οίκος, οι βασικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις των τραπεζών εξακολουθούν να περιορίζονται από την ποιότητα των κεφαλαίων τους, τα οποία περιλαμβάνουν σημαντικές αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTCs) και από την πρόκληση της περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων τους και του κόστους του κινδύνου (cost of risk) καθώς και της βελτίωσης της οργανικής κερδοφορίας τους με τον περιορισμό των δαπανών και νέες εργασίες.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός: Ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Δευτέρας - “Φωτιά” στην Θεσσαλονίκη

Χαλκίδα: Την κρατούσε όμηρο και την βίαζε για 14 ημέρες!

“Άγριες Μέλισσες”: πως ξεκινά ο γ΄ κύκλος (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜακελειό στα Βορίζια: Από πυροβολισμό και ο θάνατος της 57χρονης - Αναβάλλεται η κηδεία του 39χρονουΣήμερα 12:53 | Ειδήσεις

Ανατροπή με τον θάνατο της 57χρονης γυναίκας, η οποία ως τώρα θεωρείτο ότι υπέστη καρδιακή ανακοπή.

Τρεις σφαίρες δέχθηκε ο 39χρονος στα Βορίζια – Αύριο η η κηδεία τουΣήμερα 15:33 | Ειδήσεις

Η κηδεία της 57χρονης θα γίνει στα Χανιά όπου ζούσε και εργαζόταν, ωστόσο ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το πότε θα πραγματοποιηθεί.

Πώς η Ρωσία προκάλεσε πυρηνικό “πυρετό” στον πλανήτηΧθες 19:31 | ΕιδήσειςΜητσοτάκης: Αθήνα και Λευκωσία συμβαδίζουν με απόλυτη ταύτιση στον ίδιο δρόμοΣήμερα 14:23 | Ειδήσεις

Τι είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον επιμνημόσυνο λόγο που απηύθυνε στο 12ο ετήσιο μνημόσυνο του αείμνηστου Κύπριου πολιτικού, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τασούλας: Η απελευθέρωση του Μετσόβου αποτέλεσε και το προανάκρουσμα της κατάληψης των Ιωαννίνων16:00Τρεις σφαίρες δέχθηκε ο 39χρονος στα Βορίζια – Αύριο η η κηδεία του15:47ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 7 Νοεμβρίου15:33Αγγλία - Επίθεση με μαχαίρι σε τρένο: Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατηγορούνται οι δράστες15:19Τουρκία: 550.000 Σύροι πρόσφυγες επέστρεψαν στη χώρα τους μετά την πτώση του Άσαντ15:05Μητσοτάκης: Αθήνα και Λευκωσία συμβαδίζουν με απόλυτη ταύτιση στον ίδιο δρόμο14:51Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)14:37Θεσσαλονίκη: 18 προσαγωγές και μία σύλληψη μετά από επεισόδια στο κέντρο της πόλης (βίντεο)14:23Δημογλίδου για Βορίζια: Οι δυνάμεις της αστυνομίας θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί – Σε εξέλιξη οι έρευνες από χωριό σε χωριό14:08Ταξί: Νέα 48ωρη απεργία στην Αττική ανακοίνωσαν οι οδηγοί 13:54"Φαραωνικό" θέαμα στα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου – Βασιλείς και ηγέτες στην φαντασμαγορική τελετή (εικόνες)13:40"Πυρά" Ομπάμα κατά του Τραμπ13:26Μακελειό στα Βορίζια: Από πυροβολισμό και ο θάνατος της 57χρονης - Αναβάλλεται η κηδεία του 39χρονου13:11Επίδομα Παιδιού: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα12:56Λίβανος: Τέσσερις νεκροί έπειτα από αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ12:43Θρήνος στη Μάνη: Νεκρός 24χρονος μοτοσικλετιστής μετά από σύγκρουση με αγριογούρουνο12:28Πακιστάν – Αφγανιστάν: Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν στις 6 Νοεμβρίου12:14Σεισμός στη Θεσσαλονίκη12:00Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Βορίζια – Προσήχθησαν δύο μέλη των οικογενειών11:45Εξάρχεια: Επίθεση με μολότοφ σε αστυνομικούς – Δύο συλλήψεις11:31
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο