LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 17 Σεπτεμβρίου 2021 18:15 | Ανανέωση: 17 Σεπτεμβρίου 2021 18:18

ΣτΕ για θρησκευτικά: Αντισυνταγματική η απαλλαγή μαθητών

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει γονείς μαθητών, που φοιτούσαν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Θρησκευτικά - βιβλίο

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 1362/2021 απόφασή της έκρινε αντισυνταγματικές τις αποφάσεις του περασμένου έτους του υφυπουργού Παιδείας για την απαλλαγή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το μάθημα των θρησκευτικών για το σχολικό έτος 2020-2021.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει γονείς μαθητών, που φοιτούσαν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ζητούσαν να ακυρωθούν δυο αποφάσεις του υφυπουργού Παιδείας με τις οποίες παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών για το σχολικό έτος 2020-2021. Σήμερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος Μαίρη Σαρπ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραΐμη), έκανε δεκτές τις αιτήσεις των γονέων και ακύρωσε τις προσβαλλόμενες αποφάσεις.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, αναφέρει ότι με τις προσβαλλόμενες πράξεις ρυθμίζονται, κατά τρόπο δεσμευτικό, τα θέματα που αφορούν στους φορείς του δικαιώματος της απαλλαγής, στο περιεχόμενο της δήλωσης απαλλαγής, στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης και στην απασχόληση των μαθητών που απαλλάσσονται. Έτσι, με τα δεδομένα αυτά, κρίθηκε ότι οι επίμαχες υπουργικές πράξεις εισάγουν νέες ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου και, επομένως, έχουν εκτελεστό χαρακτήρα.

Ακόμη, η Ολομέλεια ΣτΕ έκρινε ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις (που έχουν «εκτελεστό χαρακτήρα») είναι ακυρωτέες και για τον λόγο ότι έχουν εκδοθεί χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, κατά παράβαση του άρθρου 43 παρ. 2 εδ. β΄του Συντάγματος.

Τέλος, κρίθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις του υφυπουργού Παιδείας, για να λάβουν νόμιμη υπόσταση, έπρεπε να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κάτι που δεν έγινε και για το λόγο αυτό ακυρώθηκαν για λόγους ασφαλείας δικαίου.

Υπάρχει ήδη νόμος που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα και ψηφίστηκε πριν την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, τονίζει το υπουργείο Παιδείας σε σχετική ενημέρωση για τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου.

«Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, πριν από την συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ, μερίμνησε και ήδη έχει θεραπεύσει το χρόνιο αυτό πρόβλημα. Ψηφίστηκε συγκεκριμένος νόμος που ορίζει το πλαίσιο και δίνει την εξουσιοδότηση στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να εκδώσει Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, με πλήρη προστασία των προσωπικών δεδομένων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Έχουν ήδη εκδοθεί δυο Υπουργικές Αποφάσεις, μια για την πρωτοβάθμια και μια για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που ορίζουν τη διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών και οι οποίες συνάδουν με την εν λόγω Απόφαση του ΣτΕ (έκδοση ΥΑ κατόπιν εξουσιοδοτησης του νόμου και δημοσίευσή της στο ΦΕΚ), αλλά και με την προηγούμενη Απόφασή του σχετικά με το περιεχόμενο της αίτησης για την απαλλαγή» προσθέτει το υπουργείο.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός: Ο “χάρτης” με τα νέα κρούσματα - “Φουντώνει” η Θεσσαλονίκη

Δολοφονία στην Κυπαρισσία: Παραδόθηκε ο καταζητούμενος Ρουμάνος

“Το Πρωινό”: Η Ιωάννα Παλιοσπύρου στον τόπο της επίθεσης (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η Ευρώπη οφείλει να είναι παρούσα όχι με λόγια αλλά με πράξειςΣήμερα 13:55 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, στη συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα;

Επιστροφή ενοικίου: Πιστώθηκαν 199,5 εκατ. ευρώ σε 886.883 δικαιούχους - Στα 225 ευρώ το μέσο ενοίκιο που θα λάβουνΣήμερα 12:50 | Ειδήσεις

Τα χρήματα θα εμφανίζονται σταδιακά στους λογαριασμούς των πολιτών, ανάλογα με την τράπεζα που έχουν δηλώσει στην ΑΑΔΕ.

ΣΤΑΣΥ: Ανακοινώθηκε νέα τετράωρη στάση εργασίας αύριοΣήμερα 12:48 | Ειδήσεις

Σε ανακοίνωσή τους, τα Σωματεία Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, αποφάσισαν ακόμη να αναστείλουν την προκηρυχθείσα μεταμεσονύκτια αυριανή τετράωρη στάση εργασίας από τη 01:00 π.μ. έως τις 05:00 π.μ λόγω πένθους.

Μενίδι: 14χρονη απέβαλε μετά από ξυλοδαρμό - Πήγε με το νεκρό έμβρυο τυλιγμένο σε εφημερίδα στο ΑΤΣήμερα 12:12 | Ειδήσεις

Η 14χρονη Ρομά από την Αλβανία, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Παίδων όπου και νοσηλεύεται.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κρήτη: Θρήνος στο τελευταίο "αντίο" ου 19χρονου ΕΠΟΠ - Με γαλανόλευκη σημαία τυλιγμένο το φέρετρο (εικόνες)14:38Μητσοτάκης: Η Ευρώπη οφείλει να είναι παρούσα όχι με λόγια αλλά με πράξεις14:24Αστεροσκοπείο Αθηνών: Σε Φάληρο, Άλιμο και Κηφισιά τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως σήμερα το πρωί14:10Μητσοτάκης - Μέτσολα - Εγκαίνια Europa Experience: Η απάντηση είναι περισσότερη Ευρώπη13:56Ιωάννα Τούνη: Με τις καταθέσεις των μαρτύρων συνεχίζεται σήμερα η δίκη για το revenge porn - Έχει βιαστεί ο ψυχισμός μου13:42Επιστροφή ενοικίου: Πιστώθηκαν 199,5 εκατ. ευρώ σε 886.883 δικαιούχους - Στα 225 ευρώ το μέσο ενοίκιο που θα λάβουν13:28Σαλαμίνα: Προφυλακιστέα κρίθηκε η 46χρονη - Αρνείται ότι δολοφόνησε την πεθερά της (βίντεο)13:14ΣΤΑΣΥ: Ανακοινώθηκε νέα τετράωρη στάση εργασίας αύριο 13:00Χονγκ Κονγκ: Οι ένοικοι του συγκροτήματος πολυκατοικιών είχαν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως για θέματα ασφαλείας12:46Μενίδι: 14χρονη απέβαλε μετά από ξυλοδαρμό - Πήγε με το νεκρό έμβρυο τυλιγμένο σε εφημερίδα στο ΑΤ12:32Πρέβεζα - Ηγουμενίτσα: Σύγκρουση ΙΧ με βράχο που βρέθηκε στον δρόμο από κατολίσθηση (εικόνες)12:18Κακοκαιρία - Κρανίδι: Ηλικιωμένοι απεγκλωβίστηκαν από την Πυροσβεστική (βίντεο)12:04Κακοκαιρία: Κλειστά τα σχολεία σε 11 δήμους της χώρας11:50Πιερρακάκης: Σήμερα ξεκινα η επιστροφή ενοικίου11:36Νέα Ιωνία: Η κακοκαιρία ξερίζωσε δέντρο και το έριξε πάνω σε ΙΧ (βίντεο)11:22Κρήτη: Σε κλίμα οδύνης το τελευταίο αντίο στον 19χρονο ΕΠΟΠ που έχασε τη ζωή του απο χειροβομβίδα (εικόνες)11:08Νέα Ερυθραία: Συνελήφθη γιός γνωστού πολιτικού μετά από περιπετειώδη καταδίωξη10:54Κωστής Χατζηδάκης: Ξεκινούν σήμερα οι πληρωμές των αγροτών - Η διαδικασία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ολοκληρωθεί10:40Κακοκαιρία Adele - Πολιτική Προστασία: Νεότερα στοιχεία για καιρικό σύστημα που επηρεάζει τη χώρα10:27Αττική: Εντοπίστηκε κατάστημα στην Αθήνα όπου διεξάγονταν τυχερά παίγνια τύπου "φρουτάκια"10:12
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο