LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 10 Σεπτεμβρίου 2021 16:15 | Ανανέωση: 10 Σεπτεμβρίου 2021 16:27

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήσεις - “φωτιά” στις τιμές τον Αύγουστο

Κατά 91% ακριβότερη η τιμή του φυσικού αερίου σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο. Πάνω από 23% η αντίστοιχη αύξηση στα νωπά λαχανικά.

Ευρώ - Χαρτονομίσματα

Αυξήσεις που φτάνουν ακόμα και το 91% καταγράφηκαν τον Αύγουστο του 2021, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον πληθωρισμό του Αυγούστου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα έτος τα μεγαλύτερα ποσοστά ανόδου καταγράφουν οι τιμές σε φυσικό αέριο 91%, πετρέλαιο θέρμανσης 28,9, νωπά λαχανικά 21,5%, βρώσιμα έλαια 17,6% και ελαιόλαδο 7,1%.

Παράλληλα, άνοδος καταγράφεται στους τομείς των καυσίμων-λιπαντικών κατά 17,4%, αρνί-κατσίκι 12,2%, ξενοδοχεία 11,4%, ψάρια νωπά 8%, φρούτα 4,2%, πουλερικά 4,5% και στα τυριά κατά 3,4%.

Επίσης, ακριβότερα, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν για τον καταναλωτή τον προηγούμενο μήνα  η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (9%), και η διαμονή στα ξενοδοχεία 11,4%

Συνολικά από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Αυγούστου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2020 προέκυψε αύξηση 1,9% έναντι μείωσης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019, γνωστοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Πρόκειται για επίπεδο που είχε να δει η Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση  του Γενικού ΔΤΚ κατά 1,9%  τον  μήνα Αύγουστο  2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου  2020, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

  • 3,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Μέρος της αύξησης  αυτής αντισταθμίστηκε από τη  μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, μοσχάρι, χοιρινό, γιαούρτι.
  • 4,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 6,7% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 0,2%  στην  ομάδα  Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω  αύξησης κυρίως  των  τιμών  σε: ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία, εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.

Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

  • 0,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά.
  • 2,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 0,5% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές.
  • 0,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
  • 2,6% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
  • 0,7% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.
  • 1,1% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Χαρίτσης: Η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει την οδυνηρή πραγματικότητα

Ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε δήλωση του αναφέρει ότι «Η Ελληνική Στατιστική Αρχή έρχεται σήμερα να καταγράψει επισήμως την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουν το τελευταίο διάστημα επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η μεγάλη αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αποτυπώνει τις εκρηκτικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, σε καύσιμα και στο κόστος ενέργειας. Ανατιμήσεις που ροκανίζουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών και ναρκοθετούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.  

Η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει εμφατικά και τα ευρήματα της έρευνας κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που δημοσιεύτηκε χθες, στην οποία αποτυπώνεται υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων που αύξησε τις τιμές του το προηγούμενο διάστημα, αλλά και υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων που θα αυξήσει τις τιμές του το επόμενο διάστημα.

Όταν λοιπόν οι αριθμοί συμφωνούν με την πραγματικότητα είναι η ώρα η Κυβέρνηση να ξεπεράσει τις εμμονές της, περιμένοντας την αυτορρύθμιση της αγοράς και να παρέμβει αποφασιστικά για να προστατεύσει την κοινωνική συνοχή, αλλά και την οικονομική δραστηριότητα».


Ειδήσεις σήμερα:

Νέα Σμύρνη: Μοντέλο συνελήφθη με 8 κιλά κοκαΐνη

Κορονοϊός: πέθανε ο Χαράλαμπος Στεργιούλης

Κορονοϊός - test: πλαφόν στις τιμές από Δευτέρα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικώνΧθες 22:14 | Ειδήσεις

Πως κατέγραψε η NASA την αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα. Πρόγνωση καιρού για την Τετάρτη από τον Τάσο Αρνιακό. Οδηγίες από ειδικούς για ευπαθείς ομάδες.

Ευρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρωνΧθες 19:36 | Ειδήσεις

Ποιο ποσοστό συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα στην εκίμηση ψήφου. Ποιο κόμμα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο. Πώς κινούνται τα υπόλοιπα κόμματα.

Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)Χθες 20:33 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η επιστολική ψήφος απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες

Ανακάλυψη: Ο τάφος του Πλάτωνα εντοπίστηκε στην Ακαδημία ΠλάτωνοςΧθες 15:57 | Ειδήσεις

Που ακριβώς βρίσκεται σύμφωνα με την έρευνα ο τάφος του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα. Πώς οδηγήθηκαν οι ερευνητές στο σημείο ταφής του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός αθωώθηκε επειδή... “το σώμα του παράγει αλκοόλ”23:59Youth League - Ολυμπιακός: Η επιστροφή των πρωταθλητών, τα ρεκόρ και οι αλλαγές στον θεσμό (εικόνες)23:48Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε φανάρι23:39Παρά-Κολύμβηση: “Χάλκινος” ο Λεργιός στην Μαδέιρα23:27Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ23:14Αττική: “Μπλακ άουτ” σε πολλές περιοχές στα νότια23:05Δίκη Τραμπ – Εκδότης “National Enquirer”: Συμφωνήσαμε να “θάβω” ρεπορτάζ εναντίον του22:52Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ22:38Αφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικών22:24Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας22:11“MeToo” - ΗΠΑ: Αποζημίωση “μαμούθ” σε θύματα αθλίατρου θα πληρώσει το... FBI!21:57Κώστας Στεφανάκης: Έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός21:43Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;21:29Ελλείψεις φαρμάκων - Γεωργιάδης: Υπάρχει φόβος ότι θα ξαναζήσουμε ό,τι έγινε με τον κορονοϊό (εικόνες)21:16Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου21:02Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)20:49e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες 20:36Φωτιά στην Πάρο: Τρεις συλλήψεις 20:22Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας20:09Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: Καμπάνια του ΕΟΔΥ19:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο