LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 07 Σεπτεμβρίου 2021 10:49 | Ανανέωση: 07 Σεπτεμβρίου 2021 15:26

Σταϊκούρας: παροδικές οι ανατιμήσεις

Ποιους θα αφορούν τα μέτρα προστασίας που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση. Πότε πληρώνονται τα ενοίκια του Ιουλίου.

Σούπερ μάρκετ - μάσκα - κορονοϊός

«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή και ελέγχουμε την αγορά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για το πρόσφατο κύμα ανατιμήσεων, εκτιμώντας παράλληλα ότι αυτό θα είναι παροδικό. Σύμφωνα με τον υπουργό, είναι παγκόσμιο φαινόμενο και έχει να κάνει με το ότι η ανάκαμψη είναι ισχυρή και έχει αυξηθεί η ζήτηση περισσότερο από την προσφορά. Προέβλεψε πως το φαινόμενο θα εξομαλυνθεί όταν εξισορροπηθεί η προσφορά με τη ζήτηση και εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα είναι κάτω του 2% το επόμενο έτος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει πλέγμα προστασίας για ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχουμε σχεδιάσει συνολικά μέτρα ως κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν με υπεύθυνο τρόπο από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ». Ερωτηθείς δε, για τις ενδεχόμενες ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, απάντησε ότι «με βάση τις δυνατότητες του προϋπολογισμού θα πράξουμε το βέλτιστο για να βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Ο υπουργός έκανε λόγο για ισχυρό διψήφιο ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ το β' τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020 με βάση τους πρόδρομους δείκτες (σ.σ. τα στοιχεία ανακοινώνονται το μεσημέρι από την ΕΛΣΤΑΤ), που θα οδηγήσει πιθανότατα και σε αύξηση των εκτιμήσεων για τον ρυθμό ανάπτυξης όλο το 2021 και σε σημαντική κάλυψη των απωλειών του 2020. Επεσήμανε δε, ότι φαίνεται πως το διαθέσιμο εισόδημα βελτιώθηκε κατά 5% το 2021 σε σχέση με το 2020.

Τέλος, δήλωσε ότι σήμερα αναμένεται να καταβληθούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Ιουλίου, καθώς και κάποιες παλαιότερες εκκρεμότητες από την ΑΑΔΕ.

 

Ηλιόπουλος: Αδράνεια και πολιτικές Μητσοτάκη εκτόξευσαν την ακρίβεια 

Σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου αναφέρονται τα εξής:

«Αυτοί που τόσο καιρό έλεγαν ότι οι αγορές αυτορρυθμίζονται και ότι ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές στην ελεύθερη αγορά, οδήγησαν στην έκρηξη της ακρίβειας και παραμένουν θεατές, την ώρα που τα νοικοκυριά πνίγονται στις ανατιμήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες του πίσω από τη δικαιολογία ότι φταίει η διεθνής συγκυρία. Δεν απαντά όμως για ποιο λόγο η Ελλάδα καταγράφει αρνητική πρωτιά σε όλη την Ευρώπη στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ούτε γιατί η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η ΡΑΕ δεν παρεμβαίνει για τα καρτέλ και τη χειραγώγηση τιμών. Ούτε γιατί άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία ετοιμάζονται να ανακοινώσουν γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, αυξάνοντας την αγοραστική δύναμη των πολιτών απέναντι στις ανατιμήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να βάλει φρένο στην κερδοσκοπία που έχει αφήσει ανεξέλεγκτη, να παραμερίσει τις νεοφιλελεύθερες εμμονές του και την εξυπηρέτηση συμφερόντων και να αναλάβει επιτέλους, έστω και τώρα, πρωτοβουλίες: 

  • Να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ώστε να επιβιώσουν τα νοικοκυριά.
  • Να ανακοινώσει πρόγραμμα επιδότησης ενεργειακού κόστους τόσο για πολίτες όσο και για επιχειρήσεις.
  •  Να αναπροσαρμόσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει προς τα κάτω όλη την αγορά ενέργειας και φυσικά να μπλοκάρει τα μπόνους εκατομμυρίων ευρώ στα golden boys της ΝΔ.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, απλά επιβεβαιώνει ότι με τις πολιτικές του ο κ. Μητσοτάκης κάνει το βίο αβίωτο για χιλιάδες ευάλωτα και μικρομεσαία νοικοκυριά και εργαζόμενους».


Ειδήσεις σήμερα:

Mad Clip: Η ανάρτηση της Ελένης Φουρέιρα μετά την κηδεία

Σάκκαρη - US Open: Ιστορική πρόκριση στους “8”

Κορονοϊός - UEFA: Τέλος τα τεστ για τους παίκτες που έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδρίαση στη σκιά του ΟΠΕΚΕΠΕ – Θα προηγηθεί η ορκωμοσία των νέων μελών 08:19Άρση απαγορευτικού απόπλου για λιμάνια της Αττικής08:05ΗΠΑ: Νεκροί πυροσβέστες σε ενέδρα - Είχαν πάει για να σβήσουν φωτιά (βίντεο)07:50Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη Δευτέρα07:34Πύρινη κόλαση στη Σμύρνη: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν συνοικίες - Στα ελληνικά νησιά έφτασε η στάχτη07:20Μυτιλήνη: Με αίμα βάφτηκε πανηγύρι - 35χρονος δέχτηκε 18 μαχαιριές 07:04Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:47Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Ιουνίου 06:30ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι τις 4 Ιουλίου06:14Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο