LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 05 Σεπτεμβρίου 2021 18:00

Ο Μίκης Θεοδωράκης και οι κινηματογραφικές του επιτυχίες

Από τις ευρέως γνωστές στην Ελλάδα αλλά και πολύ πέρα από τα σύνορά της ήταν οι μελωδίες που «έντυσαν» ιστορικές ταινίες του κινηματογράφου.

Αλέξης Ζορμπάς

Της Μαριέττας Ευαγγελοπούλου

Ήταν το 1964, όταν ο Μίκης Θεοδωράκης συνέθεσε για την ταινία του Κακογιάννη, «Αλέξης Ζορμπάς» την μελωδία που έμελλε να ταυτιστεί απόλυτα με τη νεότερη ελληνική ιστορία.

Το εμβληματικό συρτάκι «σκορπά άρωμα Ελλάδας» σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Μέσα από δεκάδες ακόμη κινηματογραφικές παραγωγές ο μουσικοσυνθέτης ταξίδεψε τις ελληνικές νότες σε κάθε σημείο της υφηλίου.

To ερωτικό σμίξιμο της Μελίνας Μερκούρη με τον Άντονι Πέρκινς μπροστά στο αναμμένο τζάκι στη «Φαίδρα» του Ζυλ Ντασσέν, ενώ η μελωδία του Θεοδωράκη μπλέκεται με τον ήχο της βροχής θεωρείται μια από τις κορυφαίες σκηνές του διεθνούς κινηματογράφου.

Το 1962  «ντύνει» μουσικά την ταινία «Οι εραστές του Τερουέλ» του Ρέιμον Ρουλό με ερμηνεύτρια την Εντίθ Πιαφ και στίχους του Τζακ Πλαντ.

Την ίδια χρονιά συνεργάζεται με τον Άνατολ Λίτβακ για το soundtrack της ταινίας «Five Miles to Midnight», με τον Άντονι Πέρκινς και τη Σοφία Λόρεν.

Η πρώτη και επεισοδιακή συνεργασία του με τον Κώστα Γαβρά το 1969 για ταινία «Ζ», του χάρισε το Μπάφτα πρωτότυπης μουσικής. Η επικοινωνία τους ήταν εξαιρετικά δύσκολη καθώς εκείνη την περίοδο ο μουσικοσυνθέτης ήταν εξόριστος στη Ζάτουνα.

Γαβράς και Θεοδωράκης συναντήθηκαν πάλι λίγα χρόνια αργότερα στο Παρίσι για τη μουσική επένδυση της ταινίας «Κατάσταση πολιορκίας».

Με τον Κακογιάννη συνεργάζεται επίσης στην τριλογία, «Ηλέκτρα», «Ιφιγένεια» και «Τρωάδες» με πρωταγωνίστριες τις Κάθριν Χέπμπορν, Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, και Ειρήνη Παππά.

Η μεγαλύτερη παγκόσμια επιτυχία του σε διεθνή παραγωγή ήταν το 1972 στην ταινία «Σέρπικο» με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο καθηλώνει.

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης μέσα από το έργο του κατάφερε να γίνει κληρονομιά του κόσμου, ντύνοντας με συνθέσεις του διαμάντια της έβδομης τέχνης.

Κορονοϊός: ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Κυριακής

Πέθανε η Σάρα Χάρντινγκ

Σεισμός στη Μυτιλήνη

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρωνΣήμερα 19:36 | Ειδήσεις

Ποιο ποσοστό συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα στην εκίμηση ψήφου. Ποιο κόμμα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο. Πώς κινούνται τα υπόλοιπα κόμματα.

Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)Σήμερα 20:33 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η επιστολική ψήφος απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες

Αφρικανική σκόνη: Κορυφώνεται η μεταφορά της από τη Σαχάρα (εικόνες)Σήμερα 10:47 | Ειδήσεις

Πότε αναμένεται να περιοριστεί η σκόνη στην ατμόσφαιρα. Αναλυτική πρόγνωση καιρού από τον Τάσο Αρνιακό.

Ανακάλυψη: Ο τάφος του Πλάτωνα εντοπίστηκε στην Ακαδημία ΠλάτωνοςΣήμερα 15:57 | Ειδήσεις

Που ακριβώς βρίσκεται σύμφωνα με την έρευνα ο τάφος του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα. Πώς οδηγήθηκαν οι ερευνητές στο σημείο ταφής του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικών22:24Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας22:11“MeToo” - ΗΠΑ: Αποζημίωση “μαμούθ” σε θύματα αθλίατρου θα πληρώσει το... FBI!21:57Κώστας Στεφανάκης: Έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός21:43Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;21:29Ελλείψεις φαρμάκων - Γεωργιάδης: Υπάρχει φόβος ότι θα ξαναζήσουμε ό,τι έγινε με τον κορονοϊό (εικόνες)21:16Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου21:02Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)20:49e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες 20:36Φωτιά στην Πάρο: Τρεις συλλήψεις 20:22Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας20:09Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: Καμπάνια του ΕΟΔΥ19:55Ευρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων19:42Ενδοοικογενειακή βία - Καταγγελία: Την χτύπησε μπροστά στο παιδί τους19:29“Φονικό των Ανωγείων”: Αναιρέθηκε η απόφαση από τον Άρειο Πάγο19:15ΙΕΛΚΑ: Πάσχα με μικρότερα τραπέζια και λιγότερα φαγητά το 202419:02Ηλεία: Φωτιά στους Σχίνους (βίντεο)18:49Μελισσοκόμοι: Τα αντιπυρικά μέτρα βάζουν τέλος στα μελίσσια μας18:36Πλημμύρες: Αναστολή πληρωμών για τους πληγέντες 18:23Τουρκία: “Κόλαφος” η έκθεση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα18:09
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο