LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 01 Σεπτεμβρίου 2021 11:24

Έξοδος στις αγορές: γιατί τώρα και γιατί διπλή;

Τα ταμειακά διαθέσιμα, η επίπτωση του πληθωρισμού στο χρέος, η ρευστότητα, η ΕΚΤ και οι σχεδιασμοί του ΟΔΔΗΧ.

Ομόλογα - αγορές - ομόλογο

Με τα ταμειακά διαθέσιμα στα ύψη και την οικονομία σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η διπλή επανέκδοση ομολόγων στην οποία προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναγιγνώσκεται από την αγορά ως κίνηση τακτικής. Μια κίνηση η οποία, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στόχο έχει να τονώσει τη ρευστότητα στα δύο σημεία της καμπύλης, στην πενταετία και την τριακονταετία, καθώς η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, με την καταλυτική συνδρομή και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα ταμειακά διαθέσιμα κινούνται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ 35 και 37 δισ. ευρώ, την ώρα που η ρευστότητα στην 30ετία είναι σήμερα 2,5 δισ. ευρώ και 3 δισ. ευρώ στην πενταετία, με αποτέλεσμα «το χαρτί να είναι περιορισμένο». Στόχος της διπλής επανέκδοσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι απλώς η αύξηση της ρευστότητας στα συγκεκριμένα σημεία.

Την ίδια ώρα, βέβαια, η άντληση έξτρα δανεικών με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος κάθε άλλο παρά περίσσια φαντάζει, τη στιγμή που ο πληθωρισμός καλπάζει στην ευρωζώνη (3% τον Αύγουστο, υψηλό δεκαετίας), αυξάνοντας τον πονοκέφαλο της ΕΚΤ αλλά και τις αποδόσεις των ομολόγων. Το κουπόνι στο υπό επανέκδοση ομόλογο λήξης 2026 είναι 0% και στον τίτλο λήξης τον Ιανουάριο του 2052 στο 1,875%, ενώ και οι δύο τίτλοι «τσίμπησαν» χθες μία μονάδα βάσης στις αποδόσεις τους (στο -0,10% και το 1,42% αντίστοιχα).

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως στην παρούσα φάση, με τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες «ρυθμισμένες», ο πληθωρισμός είναι «πολύ καλύτερος... πονοκέφαλος» για το δημόσιο χρέος από την αύξηση του κόστους δανεισμού. Κι αυτό γιατί το δημόσιο χρέος αποτυπώνεται ως ποσοστό επί του ονομαστικού ΑΕΠ, το οποίο με τη σειρά του, όσο αυξάνεται λόγω πληθωρισμού (στον παρονομαστή) τόσο μειώνεται το κρίσιμο μέγεθος.

Οι επανεκδόσεις των ομολόγων αναμένεται να τρέξουν σήμερα, εκτός απροόπτου (ανάλογα με τις συνθήκες τις αγοράς σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, όπως κάθε φορά που δίνεται η σχετική εντολή στους αναδόχους), κλείνοντας ενδεχομένως το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού. Ο ΟΔΔΗΧ πρακτικά έχει καλύψει τον ετήσιο στόχο άντλησης 8-12 δισ. ευρώ από τις αγορές από τον περασμένο Ιούνιο (11,5 δισ. ευρώ) αλλά, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί έως το τέλος του έτους».

Πηγή: Euroday.gr

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μούσιος στον ΑΝΤ1: Σίγουρη η αύξηση στην τιμή του ψωμιού

Χαλκίδα: νεκρός ανήλικος από ηλεκτροπληξία

Σκρέκας: Πιθανή η αύξηση στο ρεύμα - Να κάνουν έρευνα αγοράς οι πολίτες (βίντεο) 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕξελίξεις στη διπλή δολοφονία της ΦοινικούνταςΣήμερα 20:31 | Ειδήσεις

Ο ρόλος του 22χρονου που είχε παρουσιαστεί αυτοβούλως στις Αρχές στα μέσα Οκτωβρίου και είχε αρχικά δηλώσει συνεργός.

Ο Τζέικ Σωτηριάδης στον ΑΝΤ1: Η Γροιλανδία υπάγεται διοικητικά στην Δανία, για περισσότερα από 300 χρόνιαΣήμερα 21:00 | Ειδήσεις

Ο Ελληνοαμερικανός πρώην αξιωματικός πληροφοριών, της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Τζέικ Σωτηριάδης, μίλησε στον ΑΝΤ1 για την σπουδαιότητα της χώρας αυτής.

Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1 για τις βλέψεις των ΗΠΑ στη ΓροιλανδίαΣήμερα 20:58 | Ειδήσεις

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θέλουν να διατηρήσουν αυτή την παγκόσμια τάξη για πολλούς λόγους και προσεγγίζουν θέματα όπως η Γροιλανδία».

Αλεξανδρούπολη: Εικόνες βιβλικής καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας (εικόνες)Σήμερα 22:17 | Ειδήσεις

Δεκάδες δέντρα ξεριζώθηκαν κι έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα. Στο λιμάνι της πόλης αναποδογύρισαν σκάφη!

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βέροια: Νεκρή γυναίκα από φωτιά στο σπίτι της23:59Ντέιβιντ Μπόουι: Η ζωή και η καριέρα του ροκ σταρ23:48Missing Alert για την εξαφάνιση 28χρονης23:36Τραμπ: Το Ιράν λαχταρά την ελευθερία - Oι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν23:22Αλεξανδρούπολη: Εικόνες βιβλικής καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας (εικόνες)23:08ΠΑΟΚ: Ο «Ντέλιας» έφερε την... τέλεια βραδιά 22:54Κύπρος: Νέες αποκαλύψεις για το επίμαχο βίντεο που παραπέμπει σε διαφθορά22:40Ατρόμητος – Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη για τους Πειραιώτες22:26Θεσσαλονίκη: Αποκολλήθηκε κομμάτι οροφής σε εμπορικό κέντρο και τραυματίστηκε γυναίκα (βίντεο)22:12Πανιώνιος – Κολοσσός Ρόδου: Νίκη “οξυγόνο” για τους γηπεδούχους21:58Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1 για τις βλέψεις των ΗΠΑ στη Γροιλανδία21:44Κηφισιά –ΑΕΛ: Στο τέλος δεν (Χ)αμογέλασε κανείς21:30Ο Τζέικ Σωτηριάδης στον ΑΝΤ1: Η Γροιλανδία υπάγεται διοικητικά στην Δανία, για περισσότερα από 300 χρόνια21:16Άρης – Ηρακλής: Έγινε θρίλερ… στο φινάλε21:02Εξελίξεις στη διπλή δολοφονία της Φοινικούντας 20:48ΑΝΤ1 Sports: “Πικρή” νίκη για τον Ολυμπιακό λόγω του τραυματισμού του Μόρις20:34Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ20:20Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:06Ροδόπη: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον αγνοούμενο αγρότη19:52Ισχυροί άνεμοι: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο19:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο