LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 01 Σεπτεμβρίου 2021 11:24

Έξοδος στις αγορές: γιατί τώρα και γιατί διπλή;

Τα ταμειακά διαθέσιμα, η επίπτωση του πληθωρισμού στο χρέος, η ρευστότητα, η ΕΚΤ και οι σχεδιασμοί του ΟΔΔΗΧ.

Ομόλογα - αγορές - ομόλογο

Με τα ταμειακά διαθέσιμα στα ύψη και την οικονομία σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η διπλή επανέκδοση ομολόγων στην οποία προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναγιγνώσκεται από την αγορά ως κίνηση τακτικής. Μια κίνηση η οποία, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στόχο έχει να τονώσει τη ρευστότητα στα δύο σημεία της καμπύλης, στην πενταετία και την τριακονταετία, καθώς η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, με την καταλυτική συνδρομή και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα ταμειακά διαθέσιμα κινούνται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ 35 και 37 δισ. ευρώ, την ώρα που η ρευστότητα στην 30ετία είναι σήμερα 2,5 δισ. ευρώ και 3 δισ. ευρώ στην πενταετία, με αποτέλεσμα «το χαρτί να είναι περιορισμένο». Στόχος της διπλής επανέκδοσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι απλώς η αύξηση της ρευστότητας στα συγκεκριμένα σημεία.

Την ίδια ώρα, βέβαια, η άντληση έξτρα δανεικών με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος κάθε άλλο παρά περίσσια φαντάζει, τη στιγμή που ο πληθωρισμός καλπάζει στην ευρωζώνη (3% τον Αύγουστο, υψηλό δεκαετίας), αυξάνοντας τον πονοκέφαλο της ΕΚΤ αλλά και τις αποδόσεις των ομολόγων. Το κουπόνι στο υπό επανέκδοση ομόλογο λήξης 2026 είναι 0% και στον τίτλο λήξης τον Ιανουάριο του 2052 στο 1,875%, ενώ και οι δύο τίτλοι «τσίμπησαν» χθες μία μονάδα βάσης στις αποδόσεις τους (στο -0,10% και το 1,42% αντίστοιχα).

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως στην παρούσα φάση, με τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες «ρυθμισμένες», ο πληθωρισμός είναι «πολύ καλύτερος... πονοκέφαλος» για το δημόσιο χρέος από την αύξηση του κόστους δανεισμού. Κι αυτό γιατί το δημόσιο χρέος αποτυπώνεται ως ποσοστό επί του ονομαστικού ΑΕΠ, το οποίο με τη σειρά του, όσο αυξάνεται λόγω πληθωρισμού (στον παρονομαστή) τόσο μειώνεται το κρίσιμο μέγεθος.

Οι επανεκδόσεις των ομολόγων αναμένεται να τρέξουν σήμερα, εκτός απροόπτου (ανάλογα με τις συνθήκες τις αγοράς σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, όπως κάθε φορά που δίνεται η σχετική εντολή στους αναδόχους), κλείνοντας ενδεχομένως το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού. Ο ΟΔΔΗΧ πρακτικά έχει καλύψει τον ετήσιο στόχο άντλησης 8-12 δισ. ευρώ από τις αγορές από τον περασμένο Ιούνιο (11,5 δισ. ευρώ) αλλά, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί έως το τέλος του έτους».

Πηγή: Euroday.gr

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μούσιος στον ΑΝΤ1: Σίγουρη η αύξηση στην τιμή του ψωμιού

Χαλκίδα: νεκρός ανήλικος από ηλεκτροπληξία

Σκρέκας: Πιθανή η αύξηση στο ρεύμα - Να κάνουν έρευνα αγοράς οι πολίτες (βίντεο) 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε κολόνα και τυλίχθηκε στις φλόγες09:31Βουλή: Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή09:17Γερμανία: Δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αμυνθεί, μπορεί09:02ΕΟΠΥΥ – παράνομες συνταγογραφήσεις: Πρόστιμα σε δεκάδες γιατρούς και φαρμακεία08:48Η Ρωσία δεν θα μετάσχει στις συνομιλίες που θα έχει ο Ζελένσκι στην Τουρκία08:34Παταγονία: Τουρίστες νεκροί σε χιονοθύελλα08:20Ο Ρομπίνιο παραμένει στη φυλακή και ο γιός του ετοιμάζεται για την Εσπανιόλ08:05Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ανακούφιση στους Μπακς μετά τον τραυματισμό του07:51Ευρώπη: Οι πιο επικίνδυνες χώρες για οδήγηση – η θέση της Ελλάδας07:37Ιαπωνία: Φωτιά σε κατοικημένη περιοχή προκάλεσε ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια 07:22Χριστίνα Ωνάση: Η τεράστια περιουσία, οι 4 γάμοι και το τραγικό τέλος07:08Καισαριανή: Καφετέρια τυλίχτηκε στις φλόγες06:55ΗΠΑ – Σαουδική Αραβία: Συμφωνία για την πυρηνική ενέργεια και την αγορά F-3506:41Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 Νοεμβρίου06:27Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την Κάρτα Αναπηρίας - Δωρεάν οι μετακινήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς23:59Μουντιάλ 2026: «Κρύο» φινάλε με «λευκή» ισοπαλία κόντρα στη Λευκορωσία για την Εθνική Ομάδα23:45Φάρσαλα: Ετοιμάζονται για μπλόκα οι αγρότες – Την Κυριακή η πανελλαδική σύσκεψη23:33Λίβανος: Τουλάχιστον 13 νεκροί εξαιτίας ισραηλινού πλήγματος23:20Αγρίνιο: Σφοδρή πλαγιομετωπική σύγκρουση ΙΧ – Τρεις τραυματίες, ανάμεσά τους ένα παιδί (βίντεο)23:06
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο