LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 29 Αυγούστου 2021 23:52

Deutsche Welle: “Όχι” της ΕΕ σε χρήματα για την ελληνική ακτοφυλακή

Με ποια αιτιολογία η Κομισιόν αρνείται να εγκρίνει νέα χρηματοδότηση

Ιταλία - ακτοφυλακή - διάσωση - μετανάστες - πρόσφυγες

Με αιτιολογία τις «παράνομες επαναπροωθήσεις» η Κομισιόν αρνείται να εγκρίνει νέα χρηματοδότηση για την ελληνική ακτοφυλακή, υποστηρίζει το Spiegel Online.

Η Κομισιόν δεν πρόκειται προς το παρόν να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ελλάδας για χρηματοδότηση της δραστηριότητας της ελληνικής ακτοφυλακής με το ποσό των 15,8 εκ. ευρώ.

Σε σημερινό άρθρο στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού DER SPIEGEL η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, τονίζει ότι η Κομισιόν έχει θέσει ως προϋπόθεση για την ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος την καθιέρωση ενός ανεξάρτητου μηχανισμού στην Ελλάδα για την παρακολούθηση της τήρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ότι ήδη έχει συσταθεί σχετική ομάδα εργασίας.

Κατηγορίες για Pushback

Αιτία της άρνησης της Κομισιόν να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα που έθεσε ήδη το Μάρτιο ο αρμόδιος έλληνας υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, είναι η αντιμετώπιση μεταναστών στο Αιγαίο. Διεθνή ΜΜΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορούν την Ελλάδα, εδώ και καιρό, για συστηματικά pushbacks, δηλαδή για παράνομη επαναπροώθηση μεταναστών από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα τουρκικά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι ελληνικές αρχές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, προπαντός επειδή δεν δίνεται η δυνατότητα στους μετανάστες να ασκήσουν το δικαίωμα της αίτησης ασύλου.

Η κατάσταση στο Αιγαίο έχει φέρει την Κομισιόν σε δύσκολη θέση, δεδομένου ότι στην υπόθεση των pushbacks εμπλέκεται και η Frontex ως Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. ΜΚΟ και διεθνή ΜΜΕ καταλογίζουν στη Frontex ότι σκάφη της σταματούν φουσκωτά μεταναστών στα ανοιχτά του Αιγαίου και τους παραδίδουν στην ελληνική ακτοφυλακή, η οποία στη συνέχεια τους επαναπροωθεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Από την πλευρά της η Frontex επιμένει ότι πράττει ορθά.

Η Αθήνα πιστεύει σε «κάποιο» συμβιβασμό

Οι συζητήσεις μεταξύ της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης για την παροχή βοήθειας της ακτοφυλακής διεξάγονται από τον Ιούνιο. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Spiegel, η Αθήνα είναι αισιόδοξη ότι τελικά θα πετύχει τον στόχο της. Ελπίζει ότι οι εικόνες της μαζικής φυγής Αφγανών από τη χώρα τους θα αναγκάσουν τις Βρυξέλλες να αλλάξουν γνώμη. Το γεγονός ότι έχει σταματήσει η ροή προσφύγων στο Αιγαίο οφείλεται σύμφωνα με την Αθήνα στη νέα ελληνική γραμμή του «επιθετικού ελέγχου» των συνόρων. Πηγές στην ελληνική πρωτεύουσα εκφράζουν την πεποίθηση ότι τελικά θα επιτευχθεί με την Κομισιόν «κάποιος συμβιβασμός» για την άμεση βοήθεια.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Ειδήσεις σήμερα:

Σύνταγμα - Επεισόδια με αντιεμβολιαστές: 47 προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ.

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν μπορεί να αναλάβει νέο μεταναστευτικό κύμα

Πρέβεζα: Διδάκτωρ Φιλολογίας έδωσε ξανά πανελλήνιες μετά από 25 χρόνια

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΑΕΚ - Κραϊόβα: Μείωσε το σκορ για την Ένωση ο Βίντα 1-223:40Παναθηναϊκούς – Χάποελ Τελ Αβίβ: Νίκη κόντρα στην πρωτοπόρο για τους “πράσινους”23:34Πέθανε ο σχεδιαστής μόδας Άντονι Πράις23:21Θεσσαλονίκη - Αγρότες: Κλείνουν και τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού στα Μάλγαρα μέχρι την Τρίτη23:07Κρήτη: Δεκάδες μετανάστες αποβιβάστηκαν στα νότια του νησιού22:53ΑΕΚ: 0-1 η Κραϊοβα με γκολ του Μπαϊαράμ22:39Missing alert για την εξαφάνιση 14χρονης22:25Ο Νίκος Γιαννόπουλος στον ΑΝΤ1 για την επίθεση που δέχθηκε από τον Ν. Παππά - Είναι προσβλητικός22:11FIFA: Η Ρωσία επιστρέφει στα γήπεδα μετά από 4 χρόνια;21:57Συνελήφθησαν δύο τράπερ και οι συνεργοί τους για διακίνηση ναρκωτικών στην Αττική (βίντεο)21:44Χειροπέδες σε 48χρονο Έλληνα καταζητούμενο στη Γερμανία για φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ21:30Ο Γιώργος Παπαδάκης στον ΑΝΤ1 για Νίκο Παππά: Είναι τσάμπα μάγκας21:16Δανία: Δεχθήκαμε κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία21:02Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης η Ελλάδα - Συστάσεις προστασίας από τον ΕΟΔΥ20:48Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 στηρίζει το σωματείο “Δεσμός”20:34Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία ανθρώπων και τη μαστροπεία 20:20ANT1 Sports: Για το 2 στα 2 στη διαβολοβδομάδα ο Παναθηναϊκός κόντρα στην πρωτοπόρο Χάποελ20:06Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή19:52Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Πότε αναμένονται οι πληρωμές19:38Τη διάθεση ρωσικών κεφαλαίων που είναι παγωμένα στη Γερμανία σκοπεύει να επιτρέψει ο καγκελάριος Μερτς19:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο