LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 27 Αυγούστου 2021 18:52

Φυσική λοίμωξη Vs εμβολιασμός για Covid-19

Γράφει η Ελένη Πατρόζου, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Επιστημονική Συνεργάτις ΥΓΕΙΑ.

Κορονοϊός - εμβόλιο - υγειονομικοί - νησιά

Σε πολλές περιπτώσεις η ανοσία που ακολουθεί τη νόσηση υπερέχει της ανοσίας που είναι αποτέλεσμα εμβολιασμού. Κλασικό παράδειγμα είναι η νόσος της ιλαράς. Αν νοσήσει κανείς και επιβιώσει των επιπλοκών της νόσου (εγκεφαλίτιδα 1:1000, πνευμονία 1:20) αποκτά δια βίου ανοσία.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά παραδείγματα εμβολίων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το εμβόλιο έναντι του HPV, όπου ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η φυσική νόσηση από τον ιό του HPV δεν εγκαταλείπει σημαντική ανοσία με αποτέλεσμα να μπορεί να μολυνθεί κανείς επανειλημμένα με το ίδιο στέλεχος ιού ενώ αντίθετα μετά τον εμβολιασμό παρατηρείται ισχυρή ανοσολογική απάντηση που αποτρέπει τη λοίμωξη και τις συνέπειες της.

Στις χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη έχει μειωθεί κατά 90% η επίπτωση του  καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά και στοματοφαρυγγικών και πρωκτικών καρκίνων που συχνά είναι αποτέλεσμα της HPV λοίμωξης. Άλλα παραδείγματα εμβολίων που επάγουν αποτελεσματικότερη ανοσία της φυσικής νόσησης είναι τα εμβόλια έναντι του τετάνου, έναντι του αιμοφίλου (Haemophilus influenzae) και έναντι του ζωστήρα.

Υπάρχει συνεχώς αυξανόμενος όγκος δεδομένων που υποδηλώνει ότι και στην περίπτωση του SARS CoV-2 τα εμβόλια  τα καταφέρνουν καλύτερα από την φύση.

  • Μετά τον εμβολιασμό παρατηρείται ισχυρότερη (μέχρι δεκαπλάσια) ανοσολογική απόκριση όπως αυτή εκτιμάται με τη μέτρηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, των αντισωμάτων δηλαδή που προστατεύουν αποτελεσματικά από μια μελλοντική λοίμωξη.
  • Επιπλέον τα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό αποδεικνύονται αποτελεσματικότερα έναντι των μεταλλάξεων. Τα αντισώματα που παράγονται μετά τον εμβολιασμό είναι περισσότερο στοχευμένα έναντι του υποδοχέα πρόσδεσης της πρωτεΐνης ακίδας σε σχέση με τα αντισώματα που προκύπτουν από λοίμωξη με αποτέλεσμα σημειακές μεταλλάξεις να έχουν μικρότερη επίδραση στην αποτελεσματικότητα τους.
  • Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο εμβολιασμός συνιστάται και σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει. Μελέτες σε άτομα που νόσησαν και έλαβαν μια δόση εμβολίου έδειξαν σημαντική αύξηση των εξουδετερωτικών και το σημαντικότερο: τα αντισώματα τους εκπαιδεύθηκαν  ώστε να είναι προστατευτικά και έναντι μεταλλάξεων του ιού.

Τα διαθέσιμα εμβόλια ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες της επιστημονικής κοινότητας σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητά τους. Στοχεύαμε σε αποτελεσματικότητα της τάξεως το 50-70% και διαθέτουμε εμβόλια με αποτελεσματικότητα, που έχει επιβεβαιωθεί σε μελέτες που περιλαμβάνουν εκατομμύρια ανθρώπων, μέχρι και 95%. 

Μέχρι 25 Ιουλίου 2021 έχουν εμβολιαστεί 3.89 δισεκατομμύρια άνθρωποι, το 27.3% του πληθυσμού του πλανήτη και έχει αποδειχθεί ότι όλα τα διαθέσιμα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Δεν δικαιολογείται να διστάζει πια κανείς.

HHG - ΠΑΤΡΟΖΟΥ


*Άρθρο της Ελένης Πατρόζου, Παθολόγου – Λοιμωξιολόγου, Επιστημονικής Συνεργάτιδας ΥΓΕΙΑ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Europa League: Συνεχίζονται οι νίκες για το "τριφύλλι"00:14Φιορεντίνα – ΑΕΚ: Νίκη… χρυσάφι για την “Ένωση” (βίντεο)00:04Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 35χρονος για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και απειλές 23:47Σούπερμαν: Αντίτυπο της πρώτης έκδοσης κόμικ πουλήθηκε έναντι αστρονομικού ποσού23:35Φιορεντίνα – ΑΕΚ: Το γκολ με το οποίο προηγήθηκε η “Ένωση”23:21Σε συναγερμό η Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία σε Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα23:07Ολλανδία: Ενισχύεται με 100 ραντάρ για την ανίχνευση drones22:53Φιορεντίνα – ΑΕΚ: Το VAR ακύρωσε το γκολ των Ιταλών22:39“Cry to Heaven”: Η Adele κάνει το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη22:25Συμμορία στα Πατήσια: Παγίδευε θύματα μέσω ψεύτικου προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα εκβίαζε22:11ΠΑΟΚ – Μπραν: Ψυχρολουσία λίγο πριν το φινάλε21:57Συλλογικές Συμβάσεις: Με επιφύλαξη έγινε δεκτή από τους εργαζόμενους η επαναφορά του διαλόγου υπαλλήλων - εργοδοτών21:43Χονγκ Κονγκ: Σε τουλάχιστον 83 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από πυρκαγιά σε πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών21:29Η κλήρωση για τα 1.000 ευρώ σε 8.500 κατόχους προπληρωμένων καρτών επιδομάτων21:15Επίδομα παιδιού: Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων21:01Εθνική Ελλάδας: Με το δεξί… στα προκριματικά για το Μουντομπάσκετ20:47Παπαδάκης: Να ελέγξουμε τις "γερασμένες" υποδομές20:32Παναθηναϊκός - Μπενίτεθ: Όσο κερδίζεις γίνεσαι όλο και πιο δυνατός 20:16Υπό βροχή η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Σύνταγμα20:02Κακοκαιρία Adel: Καταρρακτώδης βροχή στην Αττική - Προβλήματα στην κυκλοφορία 19:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο