LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 27 Αυγούστου 2021 18:52

Φυσική λοίμωξη Vs εμβολιασμός για Covid-19

Γράφει η Ελένη Πατρόζου, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Επιστημονική Συνεργάτις ΥΓΕΙΑ.

Κορονοϊός - εμβόλιο - υγειονομικοί - νησιά

Σε πολλές περιπτώσεις η ανοσία που ακολουθεί τη νόσηση υπερέχει της ανοσίας που είναι αποτέλεσμα εμβολιασμού. Κλασικό παράδειγμα είναι η νόσος της ιλαράς. Αν νοσήσει κανείς και επιβιώσει των επιπλοκών της νόσου (εγκεφαλίτιδα 1:1000, πνευμονία 1:20) αποκτά δια βίου ανοσία.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά παραδείγματα εμβολίων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το εμβόλιο έναντι του HPV, όπου ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η φυσική νόσηση από τον ιό του HPV δεν εγκαταλείπει σημαντική ανοσία με αποτέλεσμα να μπορεί να μολυνθεί κανείς επανειλημμένα με το ίδιο στέλεχος ιού ενώ αντίθετα μετά τον εμβολιασμό παρατηρείται ισχυρή ανοσολογική απάντηση που αποτρέπει τη λοίμωξη και τις συνέπειες της.

Στις χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη έχει μειωθεί κατά 90% η επίπτωση του  καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά και στοματοφαρυγγικών και πρωκτικών καρκίνων που συχνά είναι αποτέλεσμα της HPV λοίμωξης. Άλλα παραδείγματα εμβολίων που επάγουν αποτελεσματικότερη ανοσία της φυσικής νόσησης είναι τα εμβόλια έναντι του τετάνου, έναντι του αιμοφίλου (Haemophilus influenzae) και έναντι του ζωστήρα.

Υπάρχει συνεχώς αυξανόμενος όγκος δεδομένων που υποδηλώνει ότι και στην περίπτωση του SARS CoV-2 τα εμβόλια  τα καταφέρνουν καλύτερα από την φύση.

  • Μετά τον εμβολιασμό παρατηρείται ισχυρότερη (μέχρι δεκαπλάσια) ανοσολογική απόκριση όπως αυτή εκτιμάται με τη μέτρηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, των αντισωμάτων δηλαδή που προστατεύουν αποτελεσματικά από μια μελλοντική λοίμωξη.
  • Επιπλέον τα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό αποδεικνύονται αποτελεσματικότερα έναντι των μεταλλάξεων. Τα αντισώματα που παράγονται μετά τον εμβολιασμό είναι περισσότερο στοχευμένα έναντι του υποδοχέα πρόσδεσης της πρωτεΐνης ακίδας σε σχέση με τα αντισώματα που προκύπτουν από λοίμωξη με αποτέλεσμα σημειακές μεταλλάξεις να έχουν μικρότερη επίδραση στην αποτελεσματικότητα τους.
  • Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο εμβολιασμός συνιστάται και σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει. Μελέτες σε άτομα που νόσησαν και έλαβαν μια δόση εμβολίου έδειξαν σημαντική αύξηση των εξουδετερωτικών και το σημαντικότερο: τα αντισώματα τους εκπαιδεύθηκαν  ώστε να είναι προστατευτικά και έναντι μεταλλάξεων του ιού.

Τα διαθέσιμα εμβόλια ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες της επιστημονικής κοινότητας σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητά τους. Στοχεύαμε σε αποτελεσματικότητα της τάξεως το 50-70% και διαθέτουμε εμβόλια με αποτελεσματικότητα, που έχει επιβεβαιωθεί σε μελέτες που περιλαμβάνουν εκατομμύρια ανθρώπων, μέχρι και 95%. 

Μέχρι 25 Ιουλίου 2021 έχουν εμβολιαστεί 3.89 δισεκατομμύρια άνθρωποι, το 27.3% του πληθυσμού του πλανήτη και έχει αποδειχθεί ότι όλα τα διαθέσιμα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Δεν δικαιολογείται να διστάζει πια κανείς.

HHG - ΠΑΤΡΟΖΟΥ


*Άρθρο της Ελένης Πατρόζου, Παθολόγου – Λοιμωξιολόγου, Επιστημονικής Συνεργάτιδας ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑυτά είναι όλα τα αιτήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων προς την κυβέρνησηΣήμερα 20:26 | Ειδήσεις

Κεντρικό σημείο των αιτημάτων αποτελεί η κατηγορηματική αντίθεση στη μεταφορά της διαχείρισης και του ελέγχου των αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ.

Σίδνεϊ: Μαρτυρία Έλληνα κατοίκου στον ΑΝΤ1 για την τρομοκρατική επίθεσηΣήμερα 20:36 | Ειδήσεις

Από την τρομοκρατική επίθεση έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ένας από τους δύο δράστες.

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτωνΣήμερα 21:39 | Ειδήσεις

Πολλά παιδιά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Πατέρας και γιός οι δράστες της επίθεσης.

Μητσοτάκης για αγρότες: Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα - Οι λύσεις προκύπτουν μόνο από συζήτησηΣήμερα 10:13 | Ειδήσεις

"Με έκπληξη πληροφορήθηκα την απόφαση του μπλόκου της Νίκαιας να αρνηθεί την πρόσκλησή μου για συνάντηση με μία πανελλαδική αντιπροσωπεία αγροτών, τη Δευτέρα¨" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καβάλα: Κυνηγός πυροβόλησε τον φίλο του23:59Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας σε εορταστικές εκδηλώσεις για το Χάνουκα σε όλο τον κόσμο μετά τη φονική επίθεση στο Σίδνεϊ 23:45Κομισιόν: Πρωταθλητής η Ελλάδα στη μείωση της φοροδιαφυγής: Κάτω από 10% το "κενό" ΦΠΑ το 202423:30Παναθηναϊκός: 2-1 τον Βόλο με "σφραγίδα" Ντέσερς και "σωτήρα" Λαφόν23:14Η ΟΛΜΕ συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ23:00Show Παυλίδη και 4-0 η Μπενφίκα 22:46Χανιά: Αιματηρή ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της πόλης22:32Άρης – Ολυμπιακός: Το ντέρμπι τα είχε όλα εκτός από γκολ22:18Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου22:04Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων21:50Ο ΑΝΤ1 στηρίζει τη "Φλόγα" για τον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο Αλληλεγγύης 21:36Ατρόμητος – ΠΑΟΚ: Τον γκρέμισε… από τη δεύτερη θέση21:22Σίδνεϊ: Μαρτυρία Έλληνα κατοίκου στον ΑΝΤ1 για την τρομοκρατική επίθεση21:09Παναιτωλικός – ΑΕΚ: Σαν… σίφουνας πέρασε η “Ένωση” από το Αγρίνιο20:55Αυτά είναι όλα τα αιτήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων προς την κυβέρνηση20:41ANT1 Sports: Εκτός έδρας δοκιμασία για τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό κόντρα στον φιλόδοξο Άρη20:27Άρης Μουγκοπέτρος: Τροχαίο ατύχημα για τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου - Για ακόμη μια φορά είχα Άγιο20:13Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα19:59Σοκαρισμένη η Αυστραλία από την «τρομοκρατική» και «αντισημιτική» επίθεση στο Σίδνεϊ που άφησε 12 νεκρούς19:42Το “τουρκικό πλυντήριο” ρωσικού αερίου και ο Κάθετος Διάδρομος19:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο