LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 20 Αυγούστου 2021 09:58

Οι φωτιές “καίνε” νέες φοροελαφρύνσεις

Ο συνολικός λογαριασμός από πυρκαγιές, πλημμύρες και φυσικές καταστροφές κόστισαν, μέχρι στιγμής, τα δύο τελευταία χρόνια στον προϋπολογισμό περίπου 1,6 δισ. ευρώ.

Φωτιά - Βίλια

Πυρκαγιές, πλημμύρες και φυσικές καταστροφές κόστισαν, μέχρι στιγμής, τα δύο τελευταία χρόνια στον προϋπολογισμό περίπου 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ οι πρόσφατες πυρκαγιές. Τόσο, δηλαδή, όσο επιβάρυναν τον φετινό προϋπολογισμό οι δύο βασικές φοροελαφρύνσεις που μπόρεσε να εξασφαλίσει η κυβέρνηση, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα (767 εκατ. ευρώ) και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες (816 εκατ. ευρώ).

Ο υπολογισμός αυτός, τον οποίο επικαλούνται στο οικονομικό επιτελείο, δείχνει πόσο στενεύουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για νέες ελαφρύνσεις, καθώς στο κόστος της πανδημίας –ασύγκριτα μεγαλύτερο, φυσικά– έρχεται να προστεθεί αυτό των φυσικών καταστροφών, που μεγαλώνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια λόγω κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι προς το παρόν ασήκωτο, αλλά σίγουρα είναι υπολογίσιμο και θα ήταν πολύ πιο βαρύ αν δεν υπήρχαν το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, που χρηματοδοτούν τα παρεπόμενα έργα, αντιπλημμυρικά, αναδάσωσης κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, περίπου 3,5 δισ. ευρώ προβλέπονται από τους κοινοτικούς αυτούς πόρους για τέτοιου είδους παρεμβάσεις την προσεχή 5ετία. Είναι το πρόγραμμα «Αιγίς», για την πολιτική προστασία, ύψους 1,76 δισ. ευρώ, που χρηματοδοτείται τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ αποκλειστικά από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπονται μεταξύ άλλων 224 εκατ. ευρώ για το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, 110 εκατ. ευρώ για τα αντιπλημμυρικά έργα, 100 εκατ. ευρώ για την προστασία της βιοποικιλότητας. Άλλο σχεδόν 1,5 δισ. προβλέπεται για ανάλογα έργα από το ΕΣΠΑ.

Επειδή τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι σε μεγάλο βαθμό οριστικοποιημένα και δεν είχαν ίσως προβλεφθεί οι ανάγκες που προέκυψαν μετά τις τελευταίες πυρκαγιές, στο οικονομικό επιτελείο σημειώνουν πως υπάρχουν οι εξής επιλογές: 1. Να ενταχθούν κάποια έργα στα «ανοιχτά» προγράμματα, όπως οι αστικές αναπλάσεις. Εκεί θα μπορούσε να ενταχθεί π.χ. η Αρχαία Ολυμπία. 2. Να επιδιωχθεί υποκατάσταση ενός έργου με ένα άλλο στα κλειστά προγράμματα. 3. Να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους οι ανάγκες που προέκυψαν από τις πυρκαγιές και να καλυφθούν εκ των υστέρων από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που δεν θα έχουν απορροφηθεί το 2023, στην αναθεώρηση.

Σε  κάθε περίπτωση, τα έργα αυτά θα μπορέσουν να υλοποιηθούν χωρίς να επιβαρύνουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Σημειωτέων ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ το 2022 (από 7,1% του ΑΕΠ φέτος).

Αντίθετα, το κόστος των μέτρων για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, όπως οι αποζημιώσεις για τις κατοικίες που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς, μεταφέρεται κατευθείαν στο πρωτογενές έλλειμμα, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά τα αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Παρ’ όλα αυτά, ο στόχος για φέτος ως προς το πρωτογενές έλλειμμα δεν φαίνεται να κινδυνεύει αυτήν τη στιγμή λόγω των πυρκαγιών. Οι αβεβαιότητες, φυσικά, παραμένουν μεγάλες ενόψει της έξαρσης της πανδημίας το φθινόπωρο, αλλά κανείς δεν συζητά προσώρας lockdown και νέα μέτρα. Με αυτά τα δεδομένα θα ξεκινήσει σύντομα ο σχεδιασμός για τον προϋπολογισμό του 2022, ενόψει και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Η παράταση των μέτρων που ίσχυσαν φέτος για την εισφορά αλληλεγγύης και τις ασφαλιστικές εισφορές είναι δεδομένη, αλλά από κει και πέρα γίνεται υπολογισμός για τα πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης, με την επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης και στον ιδιωτικό τομέα να βάζει ισχυρή υποψηφιότητα.

Πηγή: kathimerini.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Κορκίδης για φωτιές στην Αττική: Ανυπολόγιστες οι συνέπειες

Κορονοϊός: rapid test δωρεάν σε 134 σημεία την Παρασκευή

Καιρός: πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές μπόρες την Παρασκευή


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο