LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 20 Αυγούστου 2021 08:51

Συντάξεις χηρείας: ποιοι κινδυνεύουν με περικοπές 50%

Χιλιάδες συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν ενστάσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Συντάξεις χηρείας

Ενστάσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι δικαιούνται να λάβουν εξ ολοκλήρου την σύνταξη χηρείας και μετά την πάροδο 3 ετών, οφείλουν να υποβάλλουν στον ΕΦΚΑ χιλιάδες συνταξιούχοι, προκειμένου να μην υποστούν από τον Σεπτέμβριο, περικοπή της τάξης του 50%.

Αναλυτικά, περιθώριο έως το τέλος του μήνα έχουν περίπου 4.500 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας του δημοσίου να υποβάλλουν στον ΕΦΚΑ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν ότι δικαιούνται τη συνέχιση της καταβολής της σύνταξης. Σε αντίθετη περίπτωση, στο τέλος Σεπτεμβρίου, με τις συντάξεις Οκτωβρίου, θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται κατά 50%, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Να σημειωθεί ότι για τις περίπου 5.500 αντίστοιχες συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα, δεν υπήρξε η σχετική ενημέρωση με αποτέλεσμα, τον περασμένο Μάιο, ο ΕΦΚΑ να προχωρήσει αιφνιδιαστικά στην περικοπή τους. Μετά από παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, τα ποσά που κόπηκαν επιστράφηκαν στους δικαιούχους, με τη διαδικασία να έχει προς το παρόν παγώσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος του 2019 (Ν.4611/19) ορίζει ότι στον επιζώντα σύζυγο, και στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά την 13/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία. Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα). Βέβαια, το ποσό αυτής, δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου ήτοι, 360 ευρώ το μήνα.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου και του ΕΦΚΑ δημιουργήθηκε εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρία και της αιφνιδιαστικής περικοπής των συντάξεων, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση.

Έτσι, στην περίπτωση του Δημοσίου έχει ήδη αποσταλεί από τις αρχές του μήνα ενημερωτικό σημείωμα στους περίπου 4.500 δικαιούχους συντάξεων χηρείας του δημοσίου τομέα για τους οποίους έχει παρέλθει η τριετία, και βρίσκονται αντιμέτωποι με περικοπές. Με αυτό, ενημερώθηκαν ότι οφείλουν έως τις 31 Αυγούστου να υποβάλλουν ενστάσεις, δηλώνοντας ότι δεν εργάζονται ή ότι δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος. Διαφορετικά, πιθανότατα στο τέλος Σεπτεμβρίου, με τις συντάξεις Οκτωβρίου, θα υποστούν τις περικοπές που προβλέπει ο νόμος.

Τα αναδρομικά, σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό, θα παρακρατηθούν σε δόσεις αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, ο μέσος όρος των επιστροφών που θα παρακρατηθούν δεν υπερβαίνει τα 200 με 300 ευρώ. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις τα ποσά μπορεί να φτάνουν και τα 8.000 ευρώ.

Στον αντίποδα, η περικοπή των επικουρικών συντάξεων χηρείας του δημοσίου εφαρμόζεται εδώ και ενάμιση χρόνο, με αποτέλεσμα να μην έχουν σωρευτεί ποσά στον κλάδο της επικούρησης που πρέπει να επιστραφούν.

Παράλληλα, και κάθε μήνα, ο ΕΦΚΑ να ενημερώνει τους δικαιούχους των οποίων η καταβολή της σύνταξης χηρείας θα συμπληρώνει 3 χρόνια, για την πιθανότητα περικοπές και την αναγκαιότητα να προβούν στις αναγκαίες ενστάσεις προκειμένου να μην τους κοπεί η σύνταξη.

Όσον αφορά τις περικοπές των 5.500 συντάξεων του ιδιωτικού τομέα που έγιναν τον Μάιο και επιστράφησαν τον Ιούνιο, εξετάζεται το ενδεχόμενο, ο ΕΦΚΑ να συμψηφίσει τις περικοπές σε περίπτωση που ο δικαιούχος περιμένει να πάρει αναδρομικά από την βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης, ή εργάζεται και αναμένει αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι στο 30% από 60%. Άλλωστε, πολλές από τις «δύσκολες» περιπτώσεις του επανυπολογισμού που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι ακόμη να περιμένουν τα αναδρομικά, φαίνεται πως αφορούν συντάξεις χηρείας.

Πηγή: euro2day.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στην Κερατέα: εντολή εκκένωσης τα ξημερώματα (εικόνες)

Πέθανε ο Τσακ Κλόους

Καιρός: πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές μπόρες την Παρασκευή


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λεμεσός: Έπιασε τον σταυρό των Θεοφανίων, τον πήρε και... εξαφανίστηκε23:59Παναθηναϊκός: Δεύτερη διαδοχική εντός έδρας ήττα για το νέο έτος23:46Χανιά: Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κίσσαμο - Σε επιφυλακή οι Πυροσβεστικές δυνάμεις23:31Τροχαίο δυστύχημα στη Λάρισα: Νεκρός 31χρονος μετά από σφοδρή σύγκρουση (εικόνες)23:17Πέθανε η ηθοποιός Τόνια Καζιάνη σε ηλικία 80 ετών23:03Ο Μοναστηρλής «έστειλε» τον ΠΑΟΚ στους «8» 22:49Εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Βρετανία και Γαλλία θα αναπτύξουν στρατεύματα σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης22:35Παναθηναϊκός: Το συγκινητικό βίντεο για τον Γιώργο Παπαδάκη στα matrix του ΟΑΚΑ22:21Euroleague: Λύγισε στο φινάλε με την Φενέρμπαχτσε ο Ολυμπιακός22:07Μητσοτάκης από Παρίσι: Ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης και στήριξης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων21:53Βενεζουέλα: Αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 ο πρώην σύμβουλος διπλωματίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Σιτιλίδης21:39Κ. Γιαννόπουλος στον ΑΝΤ1 για Παπαδάκη: Είχαμε σχέση ζωής21:25FIR Αθηνών: Τι αποκαλύπτει στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος των ελεγκτών21:11Ο δημοσιογραφικός κόσμος "υποκλίνεται" στον Γιώργο Παπαδάκη20:57ANT1 Sports: Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός "ρίχνονται" ξανά στη μάχη της Euroleague20:43Έγκλημα στις Σέρρες: Με "βαρύ" ποινικό μητρώο ο 16χρονος δράστης20:29Κηφισιά: Νίκησε τον Βόλο ακόμα και χωρίς Τεττέη - Παντελίδη20:15Χανιά: Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στην Κίσσαμο - Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή (εικόνες)20:05Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη19:51Ο Λουίς Μίγια στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού19:37
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο