LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 20 Αυγούστου 2021 08:51

Συντάξεις χηρείας: ποιοι κινδυνεύουν με περικοπές 50%

Χιλιάδες συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν ενστάσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Συντάξεις χηρείας

Ενστάσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι δικαιούνται να λάβουν εξ ολοκλήρου την σύνταξη χηρείας και μετά την πάροδο 3 ετών, οφείλουν να υποβάλλουν στον ΕΦΚΑ χιλιάδες συνταξιούχοι, προκειμένου να μην υποστούν από τον Σεπτέμβριο, περικοπή της τάξης του 50%.

Αναλυτικά, περιθώριο έως το τέλος του μήνα έχουν περίπου 4.500 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας του δημοσίου να υποβάλλουν στον ΕΦΚΑ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν ότι δικαιούνται τη συνέχιση της καταβολής της σύνταξης. Σε αντίθετη περίπτωση, στο τέλος Σεπτεμβρίου, με τις συντάξεις Οκτωβρίου, θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται κατά 50%, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Να σημειωθεί ότι για τις περίπου 5.500 αντίστοιχες συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα, δεν υπήρξε η σχετική ενημέρωση με αποτέλεσμα, τον περασμένο Μάιο, ο ΕΦΚΑ να προχωρήσει αιφνιδιαστικά στην περικοπή τους. Μετά από παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, τα ποσά που κόπηκαν επιστράφηκαν στους δικαιούχους, με τη διαδικασία να έχει προς το παρόν παγώσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος του 2019 (Ν.4611/19) ορίζει ότι στον επιζώντα σύζυγο, και στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά την 13/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία. Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα). Βέβαια, το ποσό αυτής, δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου ήτοι, 360 ευρώ το μήνα.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου και του ΕΦΚΑ δημιουργήθηκε εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρία και της αιφνιδιαστικής περικοπής των συντάξεων, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση.

Έτσι, στην περίπτωση του Δημοσίου έχει ήδη αποσταλεί από τις αρχές του μήνα ενημερωτικό σημείωμα στους περίπου 4.500 δικαιούχους συντάξεων χηρείας του δημοσίου τομέα για τους οποίους έχει παρέλθει η τριετία, και βρίσκονται αντιμέτωποι με περικοπές. Με αυτό, ενημερώθηκαν ότι οφείλουν έως τις 31 Αυγούστου να υποβάλλουν ενστάσεις, δηλώνοντας ότι δεν εργάζονται ή ότι δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος. Διαφορετικά, πιθανότατα στο τέλος Σεπτεμβρίου, με τις συντάξεις Οκτωβρίου, θα υποστούν τις περικοπές που προβλέπει ο νόμος.

Τα αναδρομικά, σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό, θα παρακρατηθούν σε δόσεις αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, ο μέσος όρος των επιστροφών που θα παρακρατηθούν δεν υπερβαίνει τα 200 με 300 ευρώ. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις τα ποσά μπορεί να φτάνουν και τα 8.000 ευρώ.

Στον αντίποδα, η περικοπή των επικουρικών συντάξεων χηρείας του δημοσίου εφαρμόζεται εδώ και ενάμιση χρόνο, με αποτέλεσμα να μην έχουν σωρευτεί ποσά στον κλάδο της επικούρησης που πρέπει να επιστραφούν.

Παράλληλα, και κάθε μήνα, ο ΕΦΚΑ να ενημερώνει τους δικαιούχους των οποίων η καταβολή της σύνταξης χηρείας θα συμπληρώνει 3 χρόνια, για την πιθανότητα περικοπές και την αναγκαιότητα να προβούν στις αναγκαίες ενστάσεις προκειμένου να μην τους κοπεί η σύνταξη.

Όσον αφορά τις περικοπές των 5.500 συντάξεων του ιδιωτικού τομέα που έγιναν τον Μάιο και επιστράφησαν τον Ιούνιο, εξετάζεται το ενδεχόμενο, ο ΕΦΚΑ να συμψηφίσει τις περικοπές σε περίπτωση που ο δικαιούχος περιμένει να πάρει αναδρομικά από την βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης, ή εργάζεται και αναμένει αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι στο 30% από 60%. Άλλωστε, πολλές από τις «δύσκολες» περιπτώσεις του επανυπολογισμού που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι ακόμη να περιμένουν τα αναδρομικά, φαίνεται πως αφορούν συντάξεις χηρείας.

Πηγή: euro2day.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στην Κερατέα: εντολή εκκένωσης τα ξημερώματα (εικόνες)

Πέθανε ο Τσακ Κλόους

Καιρός: πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές μπόρες την Παρασκευή


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΈγκλημα Βόλος: Κρυβόταν σε πάρκινγκ κοντά στο σπίτι του ο 40χρονοςΧθες 20:03 | Ειδήσεις

Ο φερόμενος ως δράστης, που είχε και στο παρελθόν απασχολήσει τις αρχές για άλλα αδικήματα, εντοπίστηκε να κρύβεται σε έναν χώρο στάθμευσης λίγα μέτρα μακριά από τον τόπο του εγκλημάτος.

Πίπκο στον ΑΝΤ1: Ο πρόεδρος Τραμπ είναι στο πλευρό της ειρήνης μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους μαςΧθες 20:35 | Ειδήσεις

Διπλωματικός μαραθώνιος μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Απόστολος Βεσυρόπουλος: Σε κλίμα συγκίνησης το “τελευταίο αντίο” (εικόνες)Χθες 13:38 | Ειδήσεις

«Ψηλέ θα μας λείψεις», είπε αποχαιρετώντας τον, στον επικήδειο που εκφώνησε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Θεσσαλονίκη: Πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπεια της ανιψιάς του, την έπιασε από το λαιμό και τη χτύπησεΧθες 10:55 | Ειδήσεις

Εφιαλτικές στιγμές έζησε 26χρονη, στα χέρια του 44χρονου θείου της.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ισπανία: Δώδεκα μετανάστες αγνοούνται στο αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων23:59"Πεντάσφαιρη" Άρσεναλ, με διπλούς Γκιοκέρες, Τίμπερ23:53Ισπανία: Πελάτης έκαψε εστιατόριο επειδή δε του έβαλαν μαγιονέζα23:38Ηράκλειο: 26χρονος έκανε αγορές με κλοπιμαία τραπεζική κάρτα23:23Τουρκία: Φλεγόμενο φορτηγό κινούνταν για 8 χλμ, χωρίς σταματημό23:08Άρης – Βόλος: Οι κεντρικοί αμυντικοί χάρισαν τη νίκη στους Θεσσαλονικείς22:54Ρωσία: Καταρρίφθηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος - Διακόπηκε η λειτουργία πολλών αεροδρομίων22:40ΟΣΦΠ – Αστέρας Τρίπολης: Επικράτησαν στις καθυστερήσεις οι ερυθρόλευκοι22:26Θάσος: Χωρίς αισθήσεις ανασύρθηκε 71χρονος λουόμενος22:12Τραγωδία στην Κίνα: Κατάρρευση γέφυρας με 12 νεκρούς και 4 αγνοούμενους21:58Ισπανία: Κλείνει παραλία 11 χλμ. λόγω "μπλε δράκων" που απειλούν λουόμενους21:42Τρίκαλα: Πέταξαν νεκρά πρόβατα στην εθνική οδό21:28Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή21:14Σχολικά Είδη: Πιο ακριβά σε σχέση με πέρσι21:00Πίπκο στον ΑΝΤ1: Ο πρόεδρος Τραμπ είναι στο πλευρό της ειρήνης μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας20:46Δυστύχημα Εγνατία: Αρνείται τις κατηγορίες ο οδηγός φορτηγού20:32Έγκλημα Βόλος: Κρυβόταν σε πάρκινγκ κοντά στο σπίτι του ο 40χρονος20:18Θεσσαλονίκη: Σύλληψη και πρόστιμο για τη φωτιά στους πρόποδες του Χορτιάτη20:04Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ: Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στη Τζια19:49Πορτογαλία: Ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς19:33
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο