LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 19 Αυγούστου 2021 00:52 | Ανανέωση: 19 Αυγούστου 2021 10:54

Βόρεια Μακεδονία - Τουρκία: πενταετής συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία

Τι προβλέπεται στην συμφωνία που υπέγραψε ο Χουλουσί Ακάρ με την ομόλογο του. Τι δήλωσαν οι δύο υπουργοί Άμυνας.

Βόρεια Μακεδονία - ΝΑΤΟ - Σημαία

Οι υπουργοί 'Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα και της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ υπέγραψαν πενταετή συμφωνία Στρατιωτικής-Οικονομικής Συνεργασίας, η οποία όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου 'Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας «θα βελτιώσει τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας».

Η συμφωνία υπεγράφη κατά την επίσκεψη της υπουργού 'Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η συμφωνία προβλέπει σταδιακή κατανομή κονδυλίων από τη μεριά της Τουρκίας σε ετήσιο επίπεδο, τα οποία εκ μέρους της Βόρειας Μακεδονίας θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων της και την ενίσχυση της μαχητικής τους ετοιμότητας.

«Η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία δεν είναι μόνον στρατηγικοί εταίροι, αλλά και φίλοι με υψηλό σεβασμό μεταξύ τους και συνεργάζονται στενά επί τρεις δεκαετίες δίχως καμία απολύτως κηλίδα στις σχέσεις τους», δήλωσε η Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας και ανέφερε ότι αναμένει την ταχεία και επιτυχή εφαρμογή της.

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται «Η αδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα εξαιτίας των εσωτερικών της αντιφάσεων αντικατοπτρίζεται στην επέκταση της επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή, όπως πιστοποιεί η πρόσφατη αμυντική συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας με την Τουρκία. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα στη Βόρεια Μακεδονία ο κ. Μητσοτάκης που δεν φέρνει 3 συμφωνίες για κύρωση εδώ και δύο χρόνια, υπό το φόβο του κ. Σαμάρα; Η δήλωση του Κυβερνητικού  Εκπρόσωπου ότι η κυβέρνηση "παρακολουθεί" την αμυντική Συμφωνία Τουρκίας - Βόρειας Μακεδονίας είναι τουλάχιστον ανάξια σχολιασμού, τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση υπονομεύει οποιαδήποτε δυνατότητα ανάπτυξης στρατηγικής σχέσης με τη Βόρεια Μακεδονία, αφήνοντας έτσι διάπλατα ανοιχτό το πεδίο για την Τουρκία. Υπενθυμίζουμε δε στην κυβέρνηση ότι ο λόγος που υπάρχει ήδη αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, ανάληψη της αεράμυνάς της από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων, αλεξιπτωτιστών και δυτών, εκπαίδευση στην κυβερνοάμυνα και κοινές ασκήσεις των δύο χωρών, είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».

 

Ειδήσεις σήμερα: 

Φωτιά στα Βίλια: νέες εκκενώσεις οικισμών και τιτάνια μάχη με τις φλόγες (εικόνες)

Εξαδάκτυλος για κορονοϊό στον ΑΝΤ1: γίνεται πολιτική εκμετάλλευση του αντιεμβολιασμού (βίντεο)

Τσιτσιπάς για κορονοϊό: δεν βλέπω το λόγο να εμβολιαστώ, έχει κάποιες παρενέργειες

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΕΕ-Mercosur: Η Φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την έγκριση της "ιστορικής" συμφωνίας22:02Σε ποια σημεία των οδικών δικτύων της Δυτικής Ελλάδας παραμένουν μπλόκα21:48Έρευνα ΑΝΤ1 - Τι κρύβεται πίσω από το προφίλ  "EMILY" που διέρρευσε το βίντεο το οποίο πυροδότησε τη "βόμβα" στην Κυπριακή Προεδρία21:34Hellenic Train: Ακινητοποίηση αμαξοστοιχίας και καθυστερήσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού Πατρών21:20ANT1 Sports: Την Μπάγερν Μονάχου υποδέχεται στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός, για την Ευρωλίγκα21:06Χιόνια και παγετός σε Γιάννενα και Άρτα20:52Σάλος στην Κύπρο: Εκτυλίσσεται πολιτικό και κατασκοπευτικό θρίλερ με τη διαρροή βίντεο από "αινιγματικό" λογαριασμό 20:38Συμφωνία ΕΕ-Mercosur: Τι σημαίνει για τους Έλληνες αγρότες και τα ελληνικά προϊόντα;20:24Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:10Σαράφογλου για τις γεωπολιτικές εξελίξεις - Μετά τη Βενεζουέλα, το Ιράν19:56Λαμία: Άνοιξαν οι αγρότες την παλιά εθνική οδό στη Θήβα 19:42Τέλλογλου για το πολιτικό σκάνδαλο στην Κύπρο: Ο μυστηριώδης επιχειρηματίας που γύρισε το βίντεο19:28Θεσσαλονίκη: Ανοιχτά τα διόδια Νέων Μαλγάρων και στα δύο ρεύματα19:14Μητσοτάκης: Το 2025 ήταν μια καλή χρονιά για τα δημόσια πανεπιστήμια, το 2026 θα είναι ακόμα καλύτερη19:00Λάρισα: Αποχώρησαν οι αγρότες από τις σήραγγες στα Τέμπη18:46Σέρρες: Προφυλακίστηκε ο 16χρονος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 17χρονου18:32"Σαρώνει" η καταιγίδα Γκορέτι στην Ευρώπη18:18Ηράκλειο: Ελεύθερη η μητέρα, που μαζί με το σύζυγό της κατηγορούνται για βία σε βάρος των παιδιών τους18:04Ελβετία: Υπό κράτηση τέθηκε ένας εκ των ιδιοκτητών του μπαρ στο Κραν Μοντανά, όπου εκδηλώθηκε η φονική πυρκαγιά17:50ΗΠΑ: Η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε πως συνέλαβε ένα ακόμη τάνκερ που είχε αποπλεύσει από τη Βενεζουέλα17:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο