LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 19 Αυγούστου 2021 00:52 | Ανανέωση: 19 Αυγούστου 2021 10:54

Βόρεια Μακεδονία - Τουρκία: πενταετής συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία

Τι προβλέπεται στην συμφωνία που υπέγραψε ο Χουλουσί Ακάρ με την ομόλογο του. Τι δήλωσαν οι δύο υπουργοί Άμυνας.

Βόρεια Μακεδονία - ΝΑΤΟ - Σημαία

Οι υπουργοί 'Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα και της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ υπέγραψαν πενταετή συμφωνία Στρατιωτικής-Οικονομικής Συνεργασίας, η οποία όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου 'Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας «θα βελτιώσει τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας».

Η συμφωνία υπεγράφη κατά την επίσκεψη της υπουργού 'Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η συμφωνία προβλέπει σταδιακή κατανομή κονδυλίων από τη μεριά της Τουρκίας σε ετήσιο επίπεδο, τα οποία εκ μέρους της Βόρειας Μακεδονίας θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων της και την ενίσχυση της μαχητικής τους ετοιμότητας.

«Η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία δεν είναι μόνον στρατηγικοί εταίροι, αλλά και φίλοι με υψηλό σεβασμό μεταξύ τους και συνεργάζονται στενά επί τρεις δεκαετίες δίχως καμία απολύτως κηλίδα στις σχέσεις τους», δήλωσε η Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας και ανέφερε ότι αναμένει την ταχεία και επιτυχή εφαρμογή της.

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται «Η αδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα εξαιτίας των εσωτερικών της αντιφάσεων αντικατοπτρίζεται στην επέκταση της επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή, όπως πιστοποιεί η πρόσφατη αμυντική συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας με την Τουρκία. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα στη Βόρεια Μακεδονία ο κ. Μητσοτάκης που δεν φέρνει 3 συμφωνίες για κύρωση εδώ και δύο χρόνια, υπό το φόβο του κ. Σαμάρα; Η δήλωση του Κυβερνητικού  Εκπρόσωπου ότι η κυβέρνηση "παρακολουθεί" την αμυντική Συμφωνία Τουρκίας - Βόρειας Μακεδονίας είναι τουλάχιστον ανάξια σχολιασμού, τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση υπονομεύει οποιαδήποτε δυνατότητα ανάπτυξης στρατηγικής σχέσης με τη Βόρεια Μακεδονία, αφήνοντας έτσι διάπλατα ανοιχτό το πεδίο για την Τουρκία. Υπενθυμίζουμε δε στην κυβέρνηση ότι ο λόγος που υπάρχει ήδη αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, ανάληψη της αεράμυνάς της από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων, αλεξιπτωτιστών και δυτών, εκπαίδευση στην κυβερνοάμυνα και κοινές ασκήσεις των δύο χωρών, είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».

 

Ειδήσεις σήμερα: 

Φωτιά στα Βίλια: νέες εκκενώσεις οικισμών και τιτάνια μάχη με τις φλόγες (εικόνες)

Εξαδάκτυλος για κορονοϊό στον ΑΝΤ1: γίνεται πολιτική εκμετάλλευση του αντιεμβολιασμού (βίντεο)

Τσιτσιπάς για κορονοϊό: δεν βλέπω το λόγο να εμβολιαστώ, έχει κάποιες παρενέργειες

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:55Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο