LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 19 Αυγούστου 2021 00:52 | Ανανέωση: 19 Αυγούστου 2021 10:54

Βόρεια Μακεδονία - Τουρκία: πενταετής συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία

Τι προβλέπεται στην συμφωνία που υπέγραψε ο Χουλουσί Ακάρ με την ομόλογο του. Τι δήλωσαν οι δύο υπουργοί Άμυνας.

Βόρεια Μακεδονία - ΝΑΤΟ - Σημαία

Οι υπουργοί 'Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα και της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ υπέγραψαν πενταετή συμφωνία Στρατιωτικής-Οικονομικής Συνεργασίας, η οποία όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου 'Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας «θα βελτιώσει τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας».

Η συμφωνία υπεγράφη κατά την επίσκεψη της υπουργού 'Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η συμφωνία προβλέπει σταδιακή κατανομή κονδυλίων από τη μεριά της Τουρκίας σε ετήσιο επίπεδο, τα οποία εκ μέρους της Βόρειας Μακεδονίας θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων της και την ενίσχυση της μαχητικής τους ετοιμότητας.

«Η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία δεν είναι μόνον στρατηγικοί εταίροι, αλλά και φίλοι με υψηλό σεβασμό μεταξύ τους και συνεργάζονται στενά επί τρεις δεκαετίες δίχως καμία απολύτως κηλίδα στις σχέσεις τους», δήλωσε η Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας και ανέφερε ότι αναμένει την ταχεία και επιτυχή εφαρμογή της.

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται «Η αδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα εξαιτίας των εσωτερικών της αντιφάσεων αντικατοπτρίζεται στην επέκταση της επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή, όπως πιστοποιεί η πρόσφατη αμυντική συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας με την Τουρκία. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα στη Βόρεια Μακεδονία ο κ. Μητσοτάκης που δεν φέρνει 3 συμφωνίες για κύρωση εδώ και δύο χρόνια, υπό το φόβο του κ. Σαμάρα; Η δήλωση του Κυβερνητικού  Εκπρόσωπου ότι η κυβέρνηση "παρακολουθεί" την αμυντική Συμφωνία Τουρκίας - Βόρειας Μακεδονίας είναι τουλάχιστον ανάξια σχολιασμού, τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση υπονομεύει οποιαδήποτε δυνατότητα ανάπτυξης στρατηγικής σχέσης με τη Βόρεια Μακεδονία, αφήνοντας έτσι διάπλατα ανοιχτό το πεδίο για την Τουρκία. Υπενθυμίζουμε δε στην κυβέρνηση ότι ο λόγος που υπάρχει ήδη αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, ανάληψη της αεράμυνάς της από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων, αλεξιπτωτιστών και δυτών, εκπαίδευση στην κυβερνοάμυνα και κοινές ασκήσεις των δύο χωρών, είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».

 

Ειδήσεις σήμερα: 

Φωτιά στα Βίλια: νέες εκκενώσεις οικισμών και τιτάνια μάχη με τις φλόγες (εικόνες)

Εξαδάκτυλος για κορονοϊό στον ΑΝΤ1: γίνεται πολιτική εκμετάλλευση του αντιεμβολιασμού (βίντεο)

Τσιτσιπάς για κορονοϊό: δεν βλέπω το λόγο να εμβολιαστώ, έχει κάποιες παρενέργειες

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟι αγρότες χαλαρώνουν τους αποκλεισμούς - Άνοιξαν οι δρόμοι σε Μπράλο και ΤέμπηΣήμερα 08:27 | Ειδήσεις

Σε ποια σημεία της χώρα αποκλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις ενόψει της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΚΥΣΕΑ: Απόφαση για παράταση της θητείας των αρχηγών των γενικών επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και ΑεροπορίαςΣήμερα 12:06 | Ειδήσεις

Παράταση της θητείας αποφασίστηκε και για τους αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συμφωνία ΕΕ - Mercosur: Νέες εξαγωγικές προοπτικές για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόνταΣήμερα 08:20 | Ειδήσεις

Η συμφωνία έρχεται έπειτα από περισσότερα από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων. 

Δεμένα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά – Ακυρώσεις δρομολογίων με αποφάσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειώνΣήμερα 10:17 | Ειδήσεις

Μεγάλη ταλαιπωρία για τους ταξιδιώτες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΚΥΣΕΑ: Απόφαση για παράταση της θητείας των αρχηγών των γενικών επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας12:42Θεσσαλονίκη - Αγρότες: Σήμερα ανοίγουν τα τελωνεία Νίκης και Εξοχής - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο τελωνείο των Ευζώνων12:27Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης κυνηγού που έπεσε σε χαράδρα στη Βιάννο12:14Κολωνός: Δύο επιθέσεις με γκαζάκια – Εξετάζονται τα οπαδικά κίνητρα12:00Θεσσαλονίκη - FlyOver: Ξεκίνησε η κατεδάφιση της γέφυρας Πανοράματος - 48ωρος αποκλεισμός και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις 11:46Σεισμός στην Ξυνιάδα Φθιώτιδας11:32Το βίντεο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα 10 χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ - "Μαζί συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος"11:18Δεμένα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά – Ακυρώσεις δρομολογίων με αποφάσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών11:04Περιστέρι: Νεκρή ανασύρθηκε ηλικιωμένη έπειτα από φωτιά σε διαμέρισμα10:50Μήλος: Ταλαιπωρία για 1.641 επιβάτες – Δεν έδεσαν λόγω κακοκαιρίας τα πλοία10:36Σήμερα η Πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια της Λάρισας 10:21Οι αγρότες χαλαρώνουν τους αποκλεισμούς - Άνοιξαν οι δρόμοι σε Μπράλο και Τέμπη10:07Εύβοια: Έκρηξη σε υποσταθμό ΔΕΔΔΗΕ στο Αλιβέρι – Χωρίς ρεύμα σπίτια και επιχειρήσεις09:53ΚΥΣΕΑ: Συνεδριάζει σήμερα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη09:39Ουκρανία: Το μισό Κίεβο δεν έχει θέρμανση - Ο δήμαρχος προτρέπει κατοίκους να φύγουν από την πόλη προσωρινά09:24Συμφωνία ΕΕ - Mercosur: Νέες εξαγωγικές προοπτικές για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα09:10Τραμπ: Οι ΗΠΑ πρέπει να αποκτήσουν τη Γροιλανδία ώστε να αποτρέψουν την κατάληψη του νησιού από τη Ρωσία ή την Κίνα08:56ΟΗΕ: Ο ΓΓ Γκουτέρες καταδικάζει τις ρωσικές επιθέσεις κατά των ουκρανικών πολιτικών υποδομών08:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 10 Ιανουαρίου08:28Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο08:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο