LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 19 Αυγούστου 2021 00:52 | Ανανέωση: 19 Αυγούστου 2021 10:54

Βόρεια Μακεδονία - Τουρκία: πενταετής συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία

Τι προβλέπεται στην συμφωνία που υπέγραψε ο Χουλουσί Ακάρ με την ομόλογο του. Τι δήλωσαν οι δύο υπουργοί Άμυνας.

Βόρεια Μακεδονία - ΝΑΤΟ - Σημαία

Οι υπουργοί 'Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα και της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ υπέγραψαν πενταετή συμφωνία Στρατιωτικής-Οικονομικής Συνεργασίας, η οποία όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου 'Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας «θα βελτιώσει τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας».

Η συμφωνία υπεγράφη κατά την επίσκεψη της υπουργού 'Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η συμφωνία προβλέπει σταδιακή κατανομή κονδυλίων από τη μεριά της Τουρκίας σε ετήσιο επίπεδο, τα οποία εκ μέρους της Βόρειας Μακεδονίας θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων της και την ενίσχυση της μαχητικής τους ετοιμότητας.

«Η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία δεν είναι μόνον στρατηγικοί εταίροι, αλλά και φίλοι με υψηλό σεβασμό μεταξύ τους και συνεργάζονται στενά επί τρεις δεκαετίες δίχως καμία απολύτως κηλίδα στις σχέσεις τους», δήλωσε η Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας και ανέφερε ότι αναμένει την ταχεία και επιτυχή εφαρμογή της.

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται «Η αδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα εξαιτίας των εσωτερικών της αντιφάσεων αντικατοπτρίζεται στην επέκταση της επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή, όπως πιστοποιεί η πρόσφατη αμυντική συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας με την Τουρκία. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα στη Βόρεια Μακεδονία ο κ. Μητσοτάκης που δεν φέρνει 3 συμφωνίες για κύρωση εδώ και δύο χρόνια, υπό το φόβο του κ. Σαμάρα; Η δήλωση του Κυβερνητικού  Εκπρόσωπου ότι η κυβέρνηση "παρακολουθεί" την αμυντική Συμφωνία Τουρκίας - Βόρειας Μακεδονίας είναι τουλάχιστον ανάξια σχολιασμού, τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση υπονομεύει οποιαδήποτε δυνατότητα ανάπτυξης στρατηγικής σχέσης με τη Βόρεια Μακεδονία, αφήνοντας έτσι διάπλατα ανοιχτό το πεδίο για την Τουρκία. Υπενθυμίζουμε δε στην κυβέρνηση ότι ο λόγος που υπάρχει ήδη αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, ανάληψη της αεράμυνάς της από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων, αλεξιπτωτιστών και δυτών, εκπαίδευση στην κυβερνοάμυνα και κοινές ασκήσεις των δύο χωρών, είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».

 

Ειδήσεις σήμερα: 

Φωτιά στα Βίλια: νέες εκκενώσεις οικισμών και τιτάνια μάχη με τις φλόγες (εικόνες)

Εξαδάκτυλος για κορονοϊό στον ΑΝΤ1: γίνεται πολιτική εκμετάλλευση του αντιεμβολιασμού (βίντεο)

Τσιτσιπάς για κορονοϊό: δεν βλέπω το λόγο να εμβολιαστώ, έχει κάποιες παρενέργειες

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Παραγωγικότητα χωρίς αξιοποίηση τεχνολογίας δεν μπορεί να υπάρχει σήμεραΧθες 21:20 | Ειδήσεις

Όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση με τον πρόεδρο της Grant Thornton Consulting, Νικόλαο Καραμούζη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Grant Thornton, Βασίλη Καζά, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Future Unfold - Framing the Future of Technology», στο Μέγαρο Μουσικής.

Τραμπ: Χάος η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν είναι εύκολα τα πράγματαΧθες 21:38 | Ειδήσεις

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι ΗΠΑ είναι «ισχυρές και σεβαστές ξανά στην παγκόσμια σκηνή» και αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη νωρίτερα φέτος

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις AI κάμερες – Στόχος μας είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, δηλώνει ο ΠαπαστεργίουΧθες 23:35 | Ειδήσεις

Ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε ότι η εγκατάσταση καμερών σε σημεία όπου έχουν σημειωθεί, ή δυνητικά μπορεί να σημειωθούν συγκρούσεις δεν συνιστούν απλώς τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, αλλά ουσιαστική παρέμβαση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας γεωπολιτικός παράγοντας, αλλά μια αξιόπιστη συνέταιρος των ΗΠΑΧθες 23:09 | Ειδήσεις

«Είναι συναρπαστικό να βλέπω ότι Ελλάδα και ΗΠΑ αξιοποιούν αυτές τις ευκαιρίες. Να διαμορφώσουμε αυτή την εποχή μαζί» τόνισε η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Υπεγράφη η έγκριση του Εθνικού Χάρτη Εκτίμησης Κινδύνου Δασικών Πυρκαγιών23:59Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις AI κάμερες – Στόχος μας είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, δηλώνει ο Παπαστεργίου23:51Θεσσαλονίκη: Αθώοι Σκωτσέζοι οπαδοί για κατοχή καπνογόνων στο γήπεδο της Τούμπας23:43Τραμπ: Σύντομα θα ξεκινήσουν χερσαίες επιθέσεις στη Βενεζουέλα23:35Παρτιζάν: Συμφώνησε ο Αντρέα Τρινκιέρι για να διαδεχτεί τον Ομπράντοβιτς στην τεχνική ηγεσία23:27Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας γεωπολιτικός παράγοντας, αλλά μια αξιόπιστη συνέταιρος των ΗΠΑ23:19Τροχαίο με εγκατάλειψη στα Χανιά: Στο νοσοκομείο ένας μοτοσικλετιστής (εικόνες)23:11Πιτσιλής - Future Unfold: Η ΑΑΔΕ μετασχηματίζεται σε "data-driven" Οργανισμό23:03Χατζηδάκης - Future Unfold: Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σύμμαχός μας εάν συνεχίσουμε να προχωρούμε με σοβαρότητα στην οικονομία22:58Θεσσαλονίκη – Μπλόκα αγροτών: Άνοιξε το τελωνείο Ευζώνων έπειτα από 4 ώρες αποκλεισμού22:53Χίος: Συνελήφθη Τούρκος για εμπλοκή σε κατασκοπεία22:45Βουλή: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ψηφιακή ενίσχυση της οδικής ασφάλειας – Τι προβλέπει22:37Ο Όμιλος Antenna ενισχύει την ηγετική θέση του στον τομέα της ψυχαγωγίας - Νέα εξαγορά της Options & Town Cinemas22:29Ζελένσκι: Κανείς δεν μπορεί να διαλύσει τον κόσμο μόνος του – ούτε η Ρωσία22:24Δύο τροχαία στη Θεσσαλονίκη με πρωταγωνίστριες μεθυσμένες οδηγούς22:16Αττική: Κανονικά θα λειτουργήσουν όλες οι λαϊκές αγορές αύριο Τετάρτη22:08Μητσοτάκης: Παραγωγικότητα χωρίς αξιοποίηση τεχνολογίας δεν μπορεί να υπάρχει σήμερα22:00Πέρασε η τροπολογία για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί όπλων - Αναλυτικά οι νέες διατάξεις21:52Ελεύθερος αφέθηκε ο οδηγός ταξί που προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 35χρονο στη Θεσσαλονίκη21:44Τραμπ: Χάος η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν είναι εύκολα τα πράγματα21:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο