LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 05 Αυγούστου 2021 16:29

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Μέτρα στήριξης των πληγέντων

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

φωτιά - Βαρυμπόμπη

Άμεση οικονομική ενίσχυση των πληγέντων με ποσά από 600 έως 6.000 ευρώ για οικοσκευές, επιδότηση ενοικίου και φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για φέτος, περιλαμβάνονται στα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από την πυρκαγιά στην ΒΑ Αττική, που ανακοινώθηκαν μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα το κυβερνητικό κλιμάκιο στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής. Όπως σημειώθηκε το ειδικό πλαίσιο στήριξης με συγκεκριμένα μέτρα που αποφασίστηκαν θα αξιοποιηθεί και για τις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές.

Όπως επισήμανε ο ΥΠΕΣ Μάκης Βορίδης, τα μέτρα κινούνται στην κατεύθυνση που έδωσε ο πρωθυπουργός προκειμένου οι δράσεις να είναι «άμεσες και απολύτως υποστηρικτικές» στο πλευρό των πληγέντων, να επουλωθούν άμεσα οι πληγές και να διασφαλιστεί η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος που καταστράφηκε.

Σημείωσε ότι σε πολύ δύσκολες συνθήκες δεν υπήρξαν απώλειες ζωών ενώ περιορίστηκαν στο μέτρο του δυνατού οι υλικές ζημιές και ευχαρίστησε το δυναμικό τής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλους όσοι συμμετείχαν στην πυρόσβεση.

Τέλος ανέφερε ότι τα επιμέρους μέτρα από τη δέσμη θα παρουσιαστούν κατά αρμοδιότητα από τα αντίστοιχα υπουργεία.

φωτιά - Βαρυμπόμπη - καταστροφές

Τα μέτρα του ΥΠΕΣ ανέπτυξε ο αναπλ. υπουργός Στέλιος Πέτσας αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν στην κατάσβεση ακόμη και τους εθελοντές και τους συμπολίτες που συνέτρεξαν όσους έμειναν άστεγοι ή στην περισυλλογή των τρομαγμένων ζώων που είχαν εγκλωβιστεί.

Αναφορικά με τα μέτρα τόνισε ότι αναπτύσσονται σε δύο σκέλη:

  • Αφορούν στην οικονομική ενίσχυση των πληγέντων ως δαπάνη κοινωνικής προστασίας και διαβίωσης με ποσά από 600 έως 6.000 ευρώ για οικοσκευές τα οποία θα καταβληθούν άμεσα αφού καταγραφούν οι ζημιές από τις υπηρεσίες των Δήμων.
  • Επίσης αυξημένη επιδότηση θα έχουν οι τρεις δήμοι που επλήγησαν, ενώ τα κονδύλια για την ενίσχυση των πληγέντων που θα τους διατεθούν από το ΥΠΕΣ είναι 90.000 στον Δήμο Αχαρνών, 60.000 στον Δήμο Κηφισίας και 30.000 στον Δήμο Διονύσου.

Ο κ Πέτσας σημείωσε ότι «θα υπάρξει συντονισμός όλων των εμπλεκομένων στο πλαίσιο του νόμου για την κρατική αρωγή που θέσπισε η κυβέρνηση προκειμένου να συντομεύσουμε όσο μπορούμε τους χρόνους, που καμιά σχέση δεν έχουν με παλαιοτέρα».

Στο τεράστιο περιβαλλοντικό πλήγμα που δέχθηκε η Αττική έκανε λόγο ο υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, υπογραμμίζοντας ότι θα χαρακτηριστεί η περιοχή άμεσα αναδασωτέα και δεν θα επιτραπεί καμία αλλαγή χρήσης γης, ενώ όπου είναι δύσκολη η φυσική αποκατάσταση θα ενταχτούν αυτές οι εκτάσεις στο εθνικό σχέδιο αναδάσωσης.

φωτιά - Βαρυμπόμπη

Παράλληλα κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής θα καταγράφουν επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές προκειμένου να αποζημιωθούν. Ενώ όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης θα προβλεφθεί ειδική ενίσχυση των επιχειρήσεων αυτών μέσω του νέου ΠΕΠ Αττικής.

Στην καταγραφή των καταστροφών επιχειρεί ήδη σήμερα με 50 υπαλλήλους το υπουργείο Υποδομών, το οποίο αύριο θα διπλασιάσει το δυναμικό του ανέφερε ο γγ Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης. Με την πρώτη εκτίμηση θα δοθεί ως επιχορήγηση στον ιδιοκτήτη το 20% της ζημιάς και στη συνέχεια με την ολοκλήρωση της εκτίμησης η επιδότηση μπορεί να αυξηθεί φθάνοντας και το 70% της ζημιάς.

Στο πλαίσιο των μέτρων και αφού λήφθηκε υπόψη και η οικονομική δυσχέρεια που έχει προκαλέσει η πανδημία, αποφασίστηκαν φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για φέτος, όπως ανακοίνωσε ο γγ Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος. Επίσης θα έχουν επιδότηση ενοικίου ή κάποιο άλλο στεγαστικό επίδομα όσοι έχουν χάσει το σπίτι τους και δεν μπορούν να μείνουν κάπου αλλού.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στην Ηλεία: δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα (βίντεο)

Κορονοϊός: ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Πέμπτης

Ολυμπιακοί Αγώνες - Στεφανίδη: Τέταρτη στο επί κοντώ

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αυστραλία: 22 τραυματίες ακόμη σε νοσοκομεία, μετά την επίθεση στο Σίδνεϊ07:38Ο Τραμπ ανακηρύσσει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας "ξένη τρομοκρατική οργάνωση"07:24Στάση εργασίας στα λεωφορεία - Οι ώρες λειτουργίας07:10UEFA Conference League: AEK – Κραϊόβα την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου στις 22:00 στον ΑΝΤ106:56Ροντ Στιούαρτ: Η φωνή που σημάδεψε έξι δεκαετίες ροκ και όχι μόνο06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Δεκεμβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Οι δημοσιογράφοι του ANT1 Sports μας προσκαλούν στον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Μαραθώνιο, στις 22 Δεκεμβρίου23:59Ολυμπιακός – Βαλένθια: Κατάρρευση στην τελευταία περίοδο23:46Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης23:32Αγρότες: Την Πέμπτη στις Σέρρες η κρίσιμη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων23:18Στην Πάτρα η "Ιθάκη" του Αλέξη Τσίπρα: Κοινωνική και εθνική ανάγκη η πολιτική αλλαγή23:05ΟΠΕΚΕΠΕ - Κρήτη: Ελεύθεροι με όρους και οι 7 κατηγορούμενοι της πρώτης ομάδας22:51Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός: Το τριφύλλι… άνθισε στην Πόλη22:37Ακινητοποιήθηκε τρένο στον Δομοκό - Τεχνικό πρόβλημα στο Intercity 5722:23Τράμπ: Ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος το βράδυ της Τετάρτης22:09Ηλεκτρικός: Χωρίς στάση θα διέρχονται οι συρμοί από τον σταθμό "Βικτώρια" μετά τις 22:0021:56Τέλλογλου για αγρότες: "Παζάρι" με την κυβέρνηση για λύση έως το Σαββατοκύριακο21:29Κυψέλη: Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα σε βάρος της 16χρονης που μαχαίρωσε τη 14χρονη σε σχολείο21:15Προϋπολογισμός 2026: Πέρασε με 159 “ναι” έναντι 136 “όχι”21:01
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο