LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 04 Αυγούστου 2021 23:19

Βαρυμπόμπη - Λέκκας: η θερμοκρασία έφθασε στους 600 βαθμούς Κελσίου!

Τι έδειξαν οι μετρήσεις για την μείωση της υγρασίας και την καύσιμη ύλη που προσέφεραν στην φωτιά τα υλικά στα σπίτια που βρίσκονταν μέσα στο δάσος.

Φωτιά - Βαρυμπόμπη

Για τα πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει σε διάφορα σημεία της χώρας, με πιο σοβαρά τις τελευταίες ώρες της Εύβοιας και της Ηλείας, καθώς και για την καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, μίλησε  ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι υπάρχει ένα «εκρηκτικό» μείγμα υψηλών θερμοκρασιών και πυρκαγιών. Ο καύσωνας δημιούργησε την καύσιμη ύλη, καθώς δεν υπήρχε καθόλου υγρασία. Συνεπώς, τα φυτά ήταν έτοιμα για ανάφλεξη. Σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά των τελευταίων τριών ημερών τα κύρια αίτια ήταν οι μεγάλες θερμοκρασίες και η έλλειψη υγρασίας. Επομένως, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σαν «πυριτιδαποθήκη», έτοιμη για ανάφλεξη.

«Κάναμε ειδικές δοκιμές στο έδαφος και διαπιστώσαμε ότι η υγρασία είχε υποχωρήσει μισό μέτρο από την επιφάνεια. Οι συνθήκες ήταν αρκετά ώριμες για να γίνει ανάφλεξη.»

Σχετικά με τις επόμενες ημέρες, που θα συνεχιστεί ο καύσωνας, ο καθηγητής είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ότι «μας περιμένει ένας εφιάλτης διαρκείας» και έκανε έκκληση να απαγορεύεται κάθε χρήση φωτιάς στους υπαίθριους χώρους των σπιτιών.

«Ένα σημαντικό συμπέρασμα από την έρευνα πεδίου που κάναμε στη Βαρυμπόμπη ήταν ότι οι οικίες που ήταν μέσα στο δάσος είχαν διπλάσια ικανότητα να προσφέρουν καύσιμη ύλη από ό,τι το ίδιο το δάσος. Από τις λιωμένες ζάντες των αυτοκινήτων φαίνεται πως η θερμοκρασία έφτασε τους 600 βαθμούς Κελσίου.»

Ο κ. Λέκκας σημείωσε, επίσης, ότι «πρέπει να επιβληθεί με νόμο η αφαίρεση κομμένων δέντρων δίπλα από κατοικίες».

Τέλος, για το πώς ξεκίνησε η φωτιά είπε ότι συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία και θα τα εξετάσουν τις επόμενες ώρες, προκειμένου να συνθέσουν την εικόνα της αρχής της πυρκαγιάς και της εξάπλωσής της τις πρώτες ώρες.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιές στην Τουρκία: Καίγεται ο θερμοηλεκτρικός σταθμός του Μίλας (βίντεο)

“Ύμνος εις την Ελευθερίαν”: Η ιστορία του Εθνικού Ύμνου

Φωτιές: ο Copernicus χαρτογραφεί τις καμένες εκτάσεις

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
"Αποκαλύψεις" - Ομόνοια: Αίσιο τέλος για τον άνδρα που απειλούσε να πέσει από κτήριο (βίντεο)15:28Κυρανάκης: Νέες υποδομές, νέα τρένα, νέοι σταθμοί, είναι το τρίπτυχο για την πραγματική αλλαγή του ελληνικού σιδηροδρόμου15:14Τασούλας για φρεγάτα "Κίμων": Σήμερα η Ελλάδα δυναμώνει15:00Κρεμλίνο: Ο Τραμπ έχει δίκιο που υποστηρίζει ότι ο Ζελένσκι καθυστερεί την ειρήνη14:46Πιερρακάκης: Το 2025 πετύχαμε πολλά - Όλοι μαζί θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του 202614:32Ο Μακρόν συγκάλεσε έκτακτo συμβούλιο ασφαλείας για Γροιλανδία και Ιράν14:18Βουλή: Στην ολομέλεια η πρόταση του πρωθυπουργού για σύσταση διακομματικής για τα αγροτικά14:04Πρώτη ποινική διαπραγμάτευση για υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ13:50Συναγερμός - Άνδρας απειλεί να πέσει από κτήριο στο κέντρο της Αθήνας13:36Μητσοτάκης από τη φρεγάτα "Κίμων": Χρέος μου να παραδώσω μία πατρίδα πιο ασφαλή απ’ ότι την παρέλαβα13:24Εύβοια: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες εν κινήσει13:10Μαρινάκης: Τη Δευτέρα το ραντεβού του πρωθυπουργού με τους αγρότες12:56Ευλογιά αιγοπροβάτων: Έχουν θανατωθεί πάνω από 470.000 ζώα12:42Εξαφάνιση 16χρονης Λόρα - Η έκκληση των γονιών της στο "Πρωινό": Δώσε μας ένα σημάδι ότι είσαι καλά12:28Θεσσαλονίκη: Μοτοσικλετιστής πέρασε με κόκκινο, αγνόησε σήμα αστυνομικών και ανέβηκε σε πεζόδρομο για να ξεφύγει12:14Στιγμές τρόμου έζησε ένας 15χρονος ο οποίος έπεσε θύμα παρενόχλησης από έναν 50χρονο μέσα στο λεωφορείο12:00Θεσσαλονίκη: Στην άκρη του δρόμου τα τρακτέρ των παραγωγών, σε αναμονή για το ραντεβού με τον πρωθυπουργό11:46Επιστροφή ενοικίου: Σήμερα πληρώνονται οι δικαιούχοι του 202511:32Μπλόκα αγροτών: Άνοιξε η μεγάλη Περιμετρική οδός της Πάτρας (βίντεο)11:18Ανατροπή με τον Ερφάν Σολτανί: Δεν ισχύει η θανατική ποινή, λέει η ιρανική Δικαιοσύνη 11:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο