LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 03 Αυγούστου 2021 15:38 | Ανανέωση: 03 Αυγούστου 2021 15:45

Τσίπρας για γυναικοκτονίες: Δεν φτάνει να οργιζόμαστε, οφείλουμε να δράσουμε

 «Βαθιά προβληματισμένος και ανήσυχος», δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την νέα γυναικοκτονία στην Λάρισα. Η ανάρτηση της Φώφης Γεννηματά.

Λάρισα - έγκλημα - ουζερί
«Οργή και πένθος για άλλη μια γυναικοκτονία, αυτή τη φορά μιας μητέρας τριών παιδιών στη Λάρισα», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στο Facebook, δηλώνοντας «βαθιά προβληματισμένος και ανήσυχος». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζει ότι «δεν φτάνει να πενθούμε και να οργιζόμαστε, οφείλουμε να δράσουμε».

«Τι ακριβώς συμβαίνει στην κοινωνία μας; Ποια αγριότητα οπλίζει τα χέρια των δολοφόνων; Ποιο κλίμα, ειδικά τον τελευταίο καιρό, ευνοεί την έξαρση αυτών των εγκλημάτων; Ποια η επίδραση της “ κανονικότητας” των διαχωρισμών με βάση το φύλο και τη φυλή, τον σεξισμό, την υποτίμηση της γυναίκας, που τείνει να επιβληθεί από τις πιο συντηρητικές δυνάμεις της πολιτικής και της εξουσίας; Και κυρίως, όμως, τι μπορούμε να κάνουμε ως κοινωνία, ως Πολιτεία και ως πολίτες για να βάλουμε τέλος σ' αυτή τη φρίκη;» αναφέρει.

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν φτάνει να πενθούμε και να οργιζόμαστε. Οφείλουμε να δράσουμε», σημειώνει ο κ. Τσίπρας και τονίζει ειδικότερα:

«Πρώτα από όλα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την αμείλικτη πραγματικότητα των γυναικοκτονιών και των αιτίων τους. Η μη αναγνώρισή τους από την Πολιτεία συνιστά αιτία διαιώνισης των φαινομένων έμφυλης βίας. Και η Πολιτεία οφείλει να σταματήσει να αντιμετωπίζει ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα τα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας που συστήσαμε στην ΕΛΑΣ.

Να τα στελεχώσει με εξειδικευμένους επιστήμονες και προσωπικό, για να γίνουν πραγματική σανίδα σωτηρίας. Και να επιτελέσει η ΕΛΑΣ τον κοινωνικό της ρόλο, προλαμβάνοντας και όχι μόνο καταστέλλοντας».

Γιατί, καταλήγει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «οι γυναικοκτονίες, όπως δείχνουν οι τραγικές εξελίξεις, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά το δραματικό αποτέλεσμα συστηματικής ενδοοικογενειακής βίας. Και η ενδοοικογενειακή βία, ως γνωστόν, διώκεται αυτεπάγγελτα. Όταν όμως καταγγέλλεται και όταν η αστυνομία επιτελεί το ρόλο της».

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά, μετά την δολοφονία της γυαίκας στη Λάρισα από τον συζυγό της, σε δήλωσή της αναφέρει: 

«Μετά και την νέα γυναικοκτονία, είναι ώρα ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει τις ευθύνες του για δράση. Η σύγκριση από κυβερνητικό στέλεχος της χώρας μας με τη Βενεζουέλα, είναι τουλάχιστον άτυχης. Ένα σοβαρό θέμα όπως αυτό, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αβάσταχτη ελαφρότητα και ανοησία».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η ένταση των περιστατικών βίας και δολοφονιών γυναικών, που παρουσιάζεται τους τελευταίους μήνες, επιβάλλει, μαζί με την αυστηρή τιμωρία των δραστών, την αποκάλυψη των οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων που “γεννούν” δολοφόνους, βιαστές, κακοποιητές και διευκολύνουν τη δράση τους. Ο προβληματισμός καθενός και καθεμιάς χρειάζεται να στραφεί στις οικονομικές, κοινωνικές αιτίες για όσα βιώνουν χιλιάδες γυναίκες εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και την πολύμορφη βία. Είναι οι ίδιες αιτίες που ευθύνονται για τη δραματική έλλειψη κρατικών υπηρεσιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας, για την αστυνομική αυθαιρεσία, για την υποστελέχωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, τις μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες. Απέναντι σ’ αυτά, ούτε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε οι προηγούμενες έλαβαν ουσιαστικά μέτρα, γι’ αυτό και η αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών κομμάτων είναι εξοργιστική και αποπροσανατολιστική.

Μόνο η ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη των γυναικών, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, μπορεί να αναχαιτίσει τέτοια αποκρουστικά περιστατικά βίας, λειτουργώντας αποτρεπτικά κι απέναντι στους δράστες. Χρειάζεται, δηλαδή, να εξασφαλιστούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε μια γυναίκα να σταθεί ανεξάρτητη και χειραφετημένη οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά. Αυτό είναι το γόνιμο έδαφος για να βρει το κουράγιο και να καταγγείλει, να αποκρούσει κάθε μορφής βία, να απεγκλωβιστεί από παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του σε κάθε γυναίκα που έχει υποστεί βία στην οικογένεια, στο χώρο δουλειάς, στη γειτονιά. Συμπαραστέκεται σε κάθε οικογένεια, στα παιδιά, που βιώνουν την απώλεια της μητέρας, του δικού τους ανθρώπου, ιδιαίτερα με τέτοιο αποτρόπαιο τρόπο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης σε δήλωσή του αναφέρει:

«Μία ακόμα γυναικοκτονία αυτή τη φορά στη Λάρισα μέσα σε λίγες μόλις μέρες από την προηγούμενη, έρχεται να συμπληρώσει το τραγικό παζλ της εμφύλιας βίας της οποίας γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες στη χώρα μας, θρηνώντας πλέον αρκετά θύματα γυναικοκτονιών. Και δεν είναι φυσικά η «κακιά στιγμή», ούτε η ζήλια και το «πάθος» -όπως συχνά αναπαράγουν τα κυρίαρχα μέσα-, είναι η συστημική πατριαρχία που δολοφονεί σχεδόν καθημερινά πλέον και χωρίς κανένα φραγμό. Αν δεν λάβει όμως μέτρα η πολιτεία, αν δεν υπάρξουν δομές φιλοξενίας, γραμμές υποστήριξης, μια ΕΛ.ΑΣ. που δεν θα καλύπτει και δεν θα υποθάλπει τέτοια περιστατικά και μίντια που θα τιμωρούνται πραγματικά όταν αναπαράγουν την συστημική αυτή πατριαρχία, δεν θα υπάρξει ουσιαστική απελευθέρωση της κοινωνίας μας από αυτά τα δεσμά. Μίας κοινωνίας που πρέπει να μάθει όμως κι αυτή να μιλά και να μην σωπαίνει ώστε να μην γίνεται ανεκτή αυτή η φονική πια πατριαρχία».

Ειδήσεις σήμερα: 

Φωτιές: Ακραίος κίνδυνος και συναγερμός την Τετάρτη - έκκληση Χαρδαλιά

Ολυμπιακοί Αγώνες – ιστιοπλοΐα: ανέβηκαν στην έκτη θέση οι Μάντης – Καγιαλής

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Οι έντιμοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που είναι η συντριπτική πλειονότητα, δεν έχουν να φοβηθούν τίποταΣήμερα 10:37 | Ειδήσεις

Όλα όσα είπε στην ανάρτηση του ο πρωθυπουργός για τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

Κυρανάκης: Η ιστορία των τρόλεϊ αξίζει σεβασμό - Ευθύνη μας η επόμενη μέραΣήμερα 15:28 | Ειδήσεις

Ξεκίνησε σήμερα η αποξήλωση καλωδίων από τον Πειραιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και του δημάρχου, Γιάννη Μώραλη.

Αλεξανδρούπολη: Συνεχίζεται η ενίσχυση των αγροτικών μπλόκων σε βόρειο και νότιο ΈβροΣήμερα 15:20 | Ειδήσεις

Με συνεχιζόμενη την ενίσχυση των εν λόγω μπλόκων στο βόρειο και νότιο τμήμα του νομού, συνεχίζεται η διακοπή της κυκλοφορίας μόνο των φορτηγών διεθνών μεταφορών σε Ορμένιο και Κήπους.

Βρετανία: Επίθεση με σπρέι πιπεριού έγινε στο αεροδρόμιο του ΧίθροουΣήμερα 15:52 | Ειδήσεις

Οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου Χίθροου συνεργάζονται στενά με την αστυνομία για τη διερεύνηση του περιστατικού και την πλήρη αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των εγκαταστάσεων του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λάρισα: Νησίδα από φερτά υλικά δημιουργήθηκε στη γέφυρα του Πηνειού - Ανεβαίνει η στάθμη του νερού (εικόνες)17:56Νετανιάχου: Κοντά η δεύτερη φάση του αμερικανικού σχεδίου για τη Γάζα - Επαφές με Τραμπ στο τέλος του μήνα17:42Αλεξανδρούπολη: Συνεχίζεται η ενίσχυση των αγροτικών μπλόκων σε βόρειο και νότιο Έβρο17:28Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: Υπάρχει “περιθώριο προσγείωσης” για τα Γλυπτά του Παρθενώνα17:14Formula 1: Παγκόσμιος πρωταθλητής για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Λάντο Νόρις17:00Διάρρηξη στο Δημαρχείο Σαρωνικού: Ταυτοποιήθηκε 39χρονος ύποπτος16:46Βρετανία: Επίθεση με σπρέι πιπεριού έγινε στο αεροδρόμιο του Χίθροου16:32Λαμία: Σε κομβικά σημεία της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, τα αγροτικά μπλόκα16:18Βόλος: Ξεκίνησε η ανέλκυση του σκάφους του λιμενικού που βρέθηκε πάνω σε βραχίονα του λιμανιού16:04Λάρισα: Επίθεση του Ρουβίκωνα στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ15:50Κυρανάκης: Η ιστορία των τρόλεϊ αξίζει σεβασμό - Ευθύνη μας η επόμενη μέρα15:36Ολυμπιακός: Μάχη μέχρι τέλους με την ΑΕΚ 15:24Προσάραξη του σκάφους του Λιμενικού που βρέθηκε πάνω στον βραχίονα του λιμανιού στο Βόλο15:10"Νυχτερινός Ποιμήν": Επιχείρηση για τον εντοπισμό ανηλίκων σε νυχτερινά κέντρα14:56Λίβερπουλ - Σαλάχ: Φαίνεται ότι η ομάδα με θυσιάζει για προσωπικό όφελος14:42Χανιά: Συνελήφθησαν τρείς άνδρες για κατοχή ναρκωτικών ουσιών14:28ΗΠΑ: "Πραγματικά κοντά" η λύση του πολέμου στην Ουκρανία14:14Αλγερία: Σφοδρό τροχαίο - Αναφορές για 14 νεκρούς14:00Ιωάννινα: Κλειστός από αγρότες, ο κόμβος του αεροδρομίου13:46Νέο Ηράκλειο: 16 χρόνος λήστεψε δύο 12χρονες υπό την απειλή μαχαιριού13:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο