LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 01 Αυγούστου 2021 21:46

Φυσικό αέριο: “έκρηξη” τιμών

Στην Ευρώπη η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Που οφείλεται η μειωμένη προσφορά.

Θαλάσσια πλατφόρμα - φυσικό αέριο

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών εκτινάχθηκαν οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και στη Βρετανία, σε μια εξέλιξη που απειλεί με αύξηση του κόστους νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η παγκόσμια προμήθεια σε φυσικό αέριο παραμένει περιορισμένη.

Στην Ευρώπη, οι τιμές έχουν αγγίξει τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά, ενώ στη Βρετανία βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2005 και σε επίπεδα ρεκόρ για περίοδο καλοκαιριού. Και στην Ασία, οι τιμές είναι ιδιαίτερα αυξημένες, καθώς οι χώρες της περιοχής προσπαθούν να παραγγείλουν νέες ποσότητες σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) προκειμένου να καλύψουν την υψηλή ζήτηση, τη στιγμή που η τιμή spot για το LNG cargo έχει ξεπεράσει τα 15 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων σε θέματα ενέργειας ICIS.

Η σταθερή ανοδική τάση των τιμών εγείρει ανησυχίες ότι οι παγκόσμιες ελλείψεις σε επίπεδο προσφοράς θα επιδεινωθούν - τη στιγμή, δε, που το φυσικό αέριο θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά καύσιμα στον πλανήτη λόγω της ευρείας χρήσης του, από τη βιομηχανία έως την παραγωγή ενέργειας και θέρμανση. Από πλευράς πρόσθετης προσφοράς, δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές στον πλανήτη.

Η Ρωσία είναι η μοναδική αξιόπιστη πηγή, όμως κανένας δεν γνωρίζει πότε θα αρχίσει να αυξάνει την προσφορά της. Συνεπώς, οι traders σε ολόκληρο τον κόσμο, από Ιαπωνία έως Βραζιλία, αρχίζουν να παρακολουθούν με ανησυχία τις τιμές στην Ευρώπη, αναφέρει αναλυτής της ICIS σε δηλώσεις του στους FT.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός: ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Κυριακή

Βόρεια Κορέα: η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν “βρυχάται” σε ΗΠΑ και Νότια Κορέα

Καύσωνας: Πτήση drone στην καυτή Αθήνα (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαναγιώτης Ψαρρός στον ΑΝΤ1: Πιθανό ένα νέο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες το επόμενο διάστημαΧθες 19:17 | Ειδήσεις

«Δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία να εξυπηρετήσουμε περισσότερα αεροπλάνα, ώστε να μειώσουμε τις καθυστερήσεις και να διακυβευτεί η ασφάλεια», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Λατινοπούλου στον ΑΝΤ1: Οι κάμερες ήταν στραμμένες στην είσοδο και στην αυλή του σπιτιού μουΧθες 19:09 | Ειδήσεις

Η πρόεδρος της Φωνής Λογικής μιλά στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 για την υπόθεση παρακολούθησης του σπιτιού της μέσω καμερών, από γειτονικό ζευγάρι. 

Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι εισαγωγές καθημερινάΧθες 18:09 | Ειδήσεις

Οι ειδικοί κάνουν έκκληση για εμβολιασμό, ακόμη και τώρα.

Τέλλογλου - FIR Αθηνών: Κάθε λεπτό καθυστερήσεων κοστίζει 123 ευρώ στις αεροπορικές εταιρείεςΧθες 18:40 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με στατιστική του Eurocontrol από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου του 2025, η Ελλάδα ήταν υπεύθυνη για το 12% των καθυστερήσεων στον πανευρωπαϊκό ενιαίο εναέριο χώρο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πιερία: Ισόβια στην 35χρονη που σκότωσε και έθαψε τον 58χρονο σύντροφό της23:59Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση συγκεντρώσεων αύριο στο κέντρο της πόλης23:44Τραμπ: Πιθανή η επιβολή δασμών στις χώρες που δεν συμφωνούν μαζί μας για την Γροιλανδία23:30Αίσιο τέλος στον Κορυδαλλό: Σώα η γυναίκα που απειλούσε να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας23:16Περιφερειακή Υμηττού: Χειροπέδες σε 43χρονο που έτρεχε με 191 χλμ/ώρα23:02Ιταλία: 19χρονος μαχαίρωσε θανάσιμα συμμαθητή του μέσα σε σχολική τάξη22:47Παναθηναϊκός – Αντίνο: Οριστική συμφωνία με την Γοδόι Κρουζ για τη μεταγραφή22:33Ηράκλειο: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε επιχείρηση της ΒΙΠΕ22:18Τζίνα Λολομπριτζίτα: Η “πιο όμορφη γυναίκα” που λατρεύτηκε από τον ανδρικό πληθυσμό 22:04Το πρώτο αεροπλάνο με Βενεζουελάνους μετανάστες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ προσγειώθηκε στο Καράκας 21:50Βασίλης Τσιβιλίκας: Ο πληθωρικός κωμικός που πίστευε ότι το γέλιο είναι... υγεία!21:36Γερμανία: Σύγκρουση λεωφορείου με τρένο στο Αμβούργο - Ένας νεκρός21:22Τραγωδία στα Τέμπη: Η παρόμοια σύγκρουση στον Δοξαρά το 1972 (εικόνες)21:08Τέλλογλου - FIR Αθηνών: Κάθε λεπτό καθυστερήσεων κοστίζει 123 ευρώ στις αεροπορικές εταιρείες20:54Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:40Λατινοπούλου στον ΑΝΤ1: Οι κάμερες ήταν στραμμένες στην είσοδο και στην αυλή του σπιτιού μου 20:26Ant1 Sports: Σταθερά στο δρόμο των επιτυχιών το ελληνικό πόλο20:12Φωτιά σε επιχείρηση στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου (εικόνες)19:58Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι εισαγωγές καθημερινά19:44Παναγιώτης Ψαρρός στον ΑΝΤ1: Πιθανό ένα νέο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες το επόμενο διάστημα 19:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο