LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 30 Ιουλίου 2021 16:08 | Ανανέωση: 30 Ιουλίου 2021 16:14

Δένδιας σε Ακάρ: η Τουρκία χρησιμοποιεί κάθε εργαλείο αποσταθεροποιήσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις παράνομες εξαγγελίες της Τουρκίας για τα Βαρώσια κατά τη συνάντησή του με την ομόλογό του του Λιβάνου.

Δένδιας - Ακάρ

Μας προκαλεί ανησυχία ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της γειτονικής Τουρκίας, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών και Άμυνας του Λιβάνου Ζέινα Ακάρ (Zeina Akar), η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις παράνομες εξαγγελίες της Τουρκίας για τα Βαρώσια που «αποτελούν την πιο πρόσφατη έκφραση της τουρκικής παραβατικότητας στην περιοχή μας, αντίθετες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». «Καθίσταται σαφές πλέον ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί κάθε εργαλείο αποσταθεροποιήσεων», τόνισε, ενώ υπενθύμισε πως ο Λίβανος απέχει ελάχιστα από την Αμμόχωστο. «Στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης αντιτάσσουμε τη στάση μας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Μεγάλη σημασία έχει και η UNCLOS, την οποία Ελλάδα και Λίβανος έχουν επικυρώσει», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε όμως να εκφράσει «τα ειλικρινά συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό για την απώλεια ζωών στις πυρκαγιές στην περιοχή της Αττάλειας». «Οι λαοί δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους ο ένας στον άλλο, ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές», υπογράμμισε και σημείωσε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον οποίο διαβίβασε, μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, την ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και στη Λιβανέζα ομόλογό του για την απώλεια ζωής στις καταστροφικές πυρκαγιές στο βόρειο Λίβανο και δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει στην κατεύθυνση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών«Για την Ελλάδα η σταθερότητα και η συνοχή του Λιβάνου αποτελεί βασική προτεραιότητα», τόνισε χαρακτηριστικά. «Ο Λίβανος αποτελεί μια πύλη, γειτονική χώρα, τμήμα της άμεσης γειτονιάς μας. Τυχόν περαιτέρω αποσταθαρεποίησή του θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα μας και την ΕΕ». «Θα στηρίζουμε το Λίβανο και στο πλαίσιο της ΕΕ», προσέθεσε ο κ. Δένδιας. «Υπογραμμίσαμε από την αρχή ότι η νέα χρηματοδοτική βοήθεια για Σύρους πρόσφυγες δεν μπορεί να καλύπτει μόνο την Τουρκία, πρέπει να καλύπτει και άλλες χώρες της περιοχής, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία».

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ - ΖΕΙΝΑ ΑΚΑΡ - ΥΠΕΞ ΛΙΒΑΝΟΥ

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα να αντιμετωπιστούν το γρηγορότερο οι προκλήσεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας. «Θα ευχόμασταν το σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης, που θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αποδοχή της εξωτερικής βοήθειας που είναι διαθέσιμη και θα οδηγήσει σε εκλογές το Λίβανο το 2020-2022», σημείωσε. Υπογράμμισε ακόμη τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ομογένεια και στο Πατριαρχείο Αντιοχείας. Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται με την κυβέρνηση και το λαό του Λιβάνου τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και τριμερώς, ενώ πρόσθεσε πως συζητήθηκε η επόμενη τριμερής ανάμεσα στο Λίβανο, την Ελλάδα και την Κύπρο το συντομότερο δυνατό. Όπως υπενθύμισε άλλωστε, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν βοήθεια πριν από ένα χρόνο μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα θα συνεισφέρει ένα ποσό στην ενίσχυση του ελληνορθόδοξου νοσοκομείου Άγιος Γεώργιος. Επίσης εξετάστηκε η συνεισφορά της χώρας στην ανοικοδόμηση του υπουργείου Εξωτερικών του Λιβάνου και στις αρχές Σεπτεμβρίου μια ομάδα θα μεταβεί στη Βηρυτό για να συντάξει σχετική μελέτη ανοικοδόμησης, ενώ συζητήθηκε η δυνατότητα της Ελλάδας να ενισχύσει οικονομικά το πανεπιστήμιο Μπάλαμαντ. Σημείωσε ακόμη πως η Ελλάδα θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου την ερχόμενη εβδομάδα.

«Λέγεται πως οι δύσκολοι καιροί είναι εκείνοι που αποκαλύπτουν ποιος είναι ο πραγματικός φίλος», τόνισε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας του Λιβάνου, Ζέινα Ακάρ. «Ο λαός του Λιβάνου δε θα ξεχάσει την άμεση βοήθεια που προσέφερε η Ελλάδα, είτε στον επισιτιστικό τομέα είτε για ανασυγκρότηση και ανακατασκευή». «Ο Λίβανος προσβλέπει στην τριμερή συνάντηση, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβρη», προσέθεσε, η κ. Ακάρ.


Ειδήσεις σήμερα:

Ζάκυνθος: απείλησε με μαχαίρι πυροσβέστη

Κορονοϊός - Ισραήλ: Η μετάλλαξη Δέλτα “χτυπά” τους εμβολιασμένους υγειονομικούς

Φωτιά στην Αχαΐα: πυροσβέστης δίνει νερό σε χελώνα (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕντοπισμός 26 αλλοδαπών και μίας σορού στο Αγαθονήσι – Σύλληψη διακινητή μετά από καταδίωξη ταχύπλοουΣήμερα 23:21 | Ειδήσεις

Παρά τη χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, ο χειριστής του δεν συμμορφώθηκε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη.

Σοκ στο Ηράκλειο: Σορός άνδρα εντοπίστηκε σε προχωρημένη σήψη δίπλα σε τρακτέρΣήμερα 20:41 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για άτομο περίπου 60 ετών, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί πριν από δύο εβδομάδες.

Αποκλειστικό ΑΝΤ1 - Χίος: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που πέφτει στη θάλασσα ο κρατούμενοςΣήμερα 19:23 | Ειδήσεις

Ο κρατούμενος ακόμη αγνοείται. Υπό κράτηση παραμένουν οι τέσσερις αστυνομικοί που τον συνόδευαν.

Υεμένη: Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε τη σύλληψη τουλάχιστον έντεκα εργαζομένων του από τους ΧούθιΣήμερα 22:08 | Ειδήσεις

Οι ένοπλοι συνέλαβαν επτά εργαζόμενους του WFP και τρεις ανθρώπους που εργάζονταν για την UNICEF και τους μετέφεραν σε μια άγνωστη τοποθεσία, σύμφωνα με την πηγή.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρόδος: Παλαιό βλήμα πυροβολικού εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Ιαλυσού23:59ΠΑΟΚ: Με Πέλκα «λυτρωτή» κατάφερε το 1-0 κόντρα στον Ατρόμητο23:43Εντοπισμός 26 αλλοδαπών και μίας σορού στο Αγαθονήσι – Σύλληψη διακινητή μετά από καταδίωξη ταχύπλοου23:23Χαλκιδική: Άνδρας καταγγέλει ότι σκότωσαν τον σκύλο του μέσα στην αυλή του σπιτιού του23:06Super League: Ο Πιερό σκόραρε μετά από έξι μήνες, 1-0 η ΑΕΚ τον Αστέρα Τρίπολης22:49Πάτρα: Τρεις πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στον χώρο της πανεπιστημιούπολης22:32Υεμένη: Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε τη σύλληψη τουλάχιστον έντεκα εργαζομένων του από τους Χούθι22:15Λάρισα: Καυγάς έξω από καφετέρια - Τραυματίστηκε ένας άνδρας21:58ΝΒΑ: Επιστρέφει στους Μπακς ο Θανάσης Αντετοκούνμπο21:41Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Στην Κεφαλονιά για διακοπές με τα παιδιά τους21:24Ολυμπιακός: Υπέγραψε για δύο χρόνια ο Ταρέμι21:07Σοκ στο Ηράκλειο: Σορός άνδρα εντοπίστηκε σε προχωρημένη σήψη δίπλα σε τρακτέρ20:50Υεμένη: Ο αρχηγός των Χούθι υπόσχεται να εντείνει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ20:33Κοζάνη: Εναέριες προσπάθειες πυρόσβεσης της φωτιάς στη Νέα Νικόπολη (βίντεο)20:16Τροχαίο Θεσσαλονίκη: Η μητέρα της 26χρονης που τραυματίστηκε στον ΑΝΤ1 - «Το παιδί είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση»19:59Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία που εκτελούσε τη διαδρομή Μηλιές – Άνω Λεχώνια λόγω τεχνικού προβλήματος19:42Αποκλειστικό ΑΝΤ1 - Χίος: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που πέφτει στη θάλασσα ο κρατούμενος19:25Formula 1: Θρίαμβος Πιάστρι στην Ολλανδία19:08Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε Ελλάδα και Ευρώπη (εικόνες)18:51Παναθηναϊκός: «Έκλεισε» η συμφωνία και φέρνει τον Ντέσερς στην Αθήνα18:37
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο